REPORT

 

Report z Citadely od Mammotha

V sobotu si mohli návštěvníci brněnského Boby Centra vychutnat již sedmnácté pokračování legendární Citadely. Jména jako Mark Broom, Pounding Grooves či Function dávala tušit, že můžeme počítat s opravdu řízným technem bez zbytečných kudrlinek či okras.

 
V sobotu si mohli návštěvníci brněnského Boby Centra vychutnat již sedmnácté pokračování legendární Citadely, která tentokrát propagovala nový energetický nápoj Dark Dog, jehož logo bylo k vidění opravdu všude. Line-up byl nyní postaven podstatně jinak než na předchozích Citadelách a jména jako Mark Broom, Pounding Grooves či Function dávala tušit, že můžeme počítat s opravdu řízným technem bez zbytečných kudrlinek či okras. Pro odpůrce přímých a agresivních beatů byl naštěstí připraven i trošku odlehčenější "Clubber stage" a pohodový chillout, který byl tentokrát situován do prostoru bývalého Rolleru a byl opravdu moc vypečený. Na návštěvníky Citadely čekala jako ostatně vždy spousta nejrůznějších akcí, soutěží a vychytávek, ale hlavně bych vypíchl brilantní organizaci, která mě vždy dokáže přesvědčit o opravdové profesionalitě hlavního pořadatele, který na rozdíl od pořadatelů konkurenční Apokalypsy splní všechny své sliby a neodflákne, co se dá. A za to mu patří dík, neboť akce není jenom o hudbě, ale i o tom všem kolem, co nám umožní cítit se na párty opravdu v pohodě.

Kolem jedenácté hodiny, kdy jsem na Boby dorazil, byla již Citadela v plném proudu. Hned po příchodu mě tradičně potěšil posílený zvuk od Marcela (jeho bedýnky dokáží opravdu zázraky a díky nim byl zvuk jasný a čistý) a počet lidí, který byl tak akorát, aby se člověk nemusel nikde mačkat. Svůj setík zde zrovna prezentoval Daho, který mě příjemně překvapil a já si mohl spokojeně rozhýbat ztuhlé končetiny. Vzhledem ke zpoždění Marka Brooma a Davida Sumnera si mohl Daho zahrát o dost déle a využil toho beze zbytku, když přiváděl dav postupně do varu a připravoval ho tak na další program.

Když už se zdálo, že americký dýdžej a producent David Sumner aka Function nedorazí, kde se vzal, tu se vzal, objevil se náhle se svým notebookem a začal se připravovat na svůj live-act. Svůj výstup zahájil temně melodickým intrem, které však rázně utnul a zahájil nářez, který vyburcoval lidi k šílenému pískotu a nadšenému jásotu. Sumnerův live set byl naprosto vynikající, výrazná basová linka podkreslovala jeho originální a agresivní styl, chvílemi se zdálo, že zvuková lavina ustává, to však byla jen záminka k tomu, aby Function odpálil další nálož a gradoval svůj set do neuvěřitelných dimenzí. Dle mého názoru byl tento live-act zlatým hřebem večera a nikdo z ostatních DJs na jeho kvality ten večer už nedosáhl.

Snad jen Angličan Mark Broom měl tyto ambice, ale nechal je asi někde po cestě do Brna. Nechal se zřejmě unést atmosférou a namísto svého sice tvrdého, ale melodického a zábavného techna předvedl podle mě poměrně suchý a nevýrazný agresivní set, který ovšem mnoha ostatním jistě beze zbytku vyhovoval. To Lawrie Immersion aka Pounding Grooves, majitel stejnojmeného labelu již před Citadelou avizoval, že si zahraje banging bez zbytečných melodií a okrasných prvků a jak řekl, tak se i stalo. Nutno říci, že to byl opravdu nářez a lidi to opravdu ocenili.

Po celou dobu si mohli návštěvníci vychutnávat opravdu povedené originální videoprojekce, barevnou laserovou show či ohňostroje, které gradovaly atmosféru (obzvlášť "Dark Dog ritual" se mi opravdu líbil). Kdo chtěl, mohl se ověšet lighsticky, nakoupit si nějaké hadříky, otestovat si své kolečko, koupit si hot-dog nebo se jen osvěžit v kyslíkovém stanu - to vše zde bylo k dispozici a mezi tím ještě pendlovaly hostesky propagujíc Dark Dog energy drink.

Na hlavním stagei se ještě vystřídali DJs Kaisersoze, Matrix a Mischa a masírovali dav až do ranních hodin. O rozruch na samý závěr se postaral Mischa, který si střihl melodické Underworldy a to tedy byla po všem tom výplachu opravdu síla. Po sedmé ranní se rozsvítila světla a párty byla ukončena. Největší maséři uháněli ještě do Perpetaa na after a ti ostatní se šli někam dospat.

Čím se rozloučit? Snad jen tvrzením, že Citadela byla opět zvládnuta více než skvěle (škoda jen toho příliš agresivního line-upu) a dělá nadále čest svému jménu. Doufejme, že zvěsti o konci párties v Boby se ukáží jako liché a my se nebudeme muset za Citadelou stěhovat někam jinam a hlavně do jiného prostoru (což by ti pohodlnější snášeli opravdu těžce). Takže, na příští Citadele snad ještě v Brně se těším nashledanou...
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016