CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 46

Anil Chawla a Dale Anderson vydávají Roadhouse, label Global Underground o sobě dává výrazně vědět i letos, Peace Division končí, Ricardo Tobar začíná a Milton Jackson stvořil dokonalé album. To vše a ještě Deadmau5 v dalším díle rubriky Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Anil Chawla a Dale Anderson. Dvě jména, která jsem měl problém si zapamatovat. Možná i proto jsem docela dlouho oddaloval vložení jejich debutového alba do přehrávače. A jak to tak bývá: když už si tam jejich Roadhouse nakonec cestu našlo, hned tak z něj nezmizelo. "Desku jsme k vydání nabídli labelu Global Underground", říká Dale. "V hlavě jsme měli jediné: Co si asi tak o téhle desce budou myslet? Je tam několik pop tracků... Byli jsme nervózní, ale lidi z GU nás mile překvapili: album si zamilovali". Aby taky ne. Nevím, čeho se Dale a Anil báli, protože Roadhouse svým zvukem přesně pasuje do portfolia labelu Global Underground, kde k dnešnímu dni vyšlo již docela dost autorských alb a slavných kompilací.

Album Roadhouse je složeno z jedenácti tracků. Přestože jsou spojeny do jednoho dlouhého mixu, každá skladba obsahuje výrazný motiv a náladu odlišnou od předešlé a následující. "To, co jsme opravdu nechtěli, bylo nakupit na jednu hromadu skladby orientované na taneční parket. Sice jsme dřív vydali na několika labelech pár věcí, které byly určené výhradně do klubů, ale tady jsme se snažili o větší rozmanitost", říká Dale.
A rozmanité album opravdu je. Najdete zde do deep house music a progressivu položené Leftorium nebo Minimalize, technem líznutou Dumkoff nebo do jazzu hozenou Jazzy Good Times. Úžasně zní také dvě vokálové skladby Are We All Together a Hear My Call. V první překvapil svým zpěvem známý DJ Justin Robertson, ve druhé exceluje (jak jinak) vokalistka Angie Brown.

Pokud se vám toto album zalíbí, těšte se i na kompilaci, kterou pro Global Underground právě Dale a Anil připravují. "Bude se jednat o hodně undergroundovou záležitost. Najdete na ní pár acid house tracků, nějaké ty ranné deep housové fláky jako věci od Peace Division, Energy Flash Joeyho Beltrama a tak dále".

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Global Underground - Label Global Underground o sobě dává výrazně vědět i v roce letošním. Po skvělém albu dvojice Anil Chawla - Dale Anderson a kompilaci Bogota 36 v podání Darrena Emersona, se na nás valí nová kompilační řada nazvaná DJ. Jako první se na dvou cédéčkách představí Nic Fanciulli. "Nick je úžasný DJ a jsem rád, že tuto řadu otevírá. Kdykoliv ho slyším hrát, vždy mě naprosto ohromí", říká zakladatel labelu Andy Horsfield. Jaký je koncept kompilace DJ? Nijak překvapující: dát autorům naprostou volnost při výběru desek, stylu, nálady. "Většina lidí mého věku vyrůstala na kompilacích od Global Underground", říká Nic. "Takže jsem velmi rád, že se můžu právě pod hlavičkou tohoto labelu představit. A navíc v takto pojaté kompilační řadě".

NOT:  Peace Division - Na konci dubna se v obchodech objeví singl Eh Oh Um dvojice Justin Drake a Clive Henry aka Peace Division. A bude se jednat o jejich singl poslední. Proč poslední? Protože oba pánové se rozhodli po patnácti letech ukončit vydávání desek pod společným  názvem. Všechno jednou končí... Přestože rozpad Peace Division není pozitivní zpráva, lze předpokládat, že sólová produkce obou muzikantů bude kvalitní. Asi.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Deep house z Ruska? Proč ne. Přečtěte si Myclickův rozhovor se čtveřicí D-Pulse.
* Zapomeňme na chvíli na justiční mafii a věnujme se raději mafii jiné: Swedish House Mafia. Proč? Protože "their criminal house beats are destroying dance floors and topping charts worldwide". Kdo se vůbec skrývá za tímto názvem? Možná budete překvapeni hvězdnou sestavou - Axwell, Sebastian Ingrosso, Eric Prydz a Steve Angello. Právě tato čtveřice vydává nový singl nazvaný Leave The World Behind (skladba obsahuje vokál zpěvačky Deborah Cox).
* Světová finanční krize nekrize, label Fabric vydává svou kompilační řadu dál jako o život. S číslem 46 se představí Claude VonStroke. "Připravoval jsem tento mix s úmyslem udělat kompilaci určenou k poslechu, ne primárně k tanci. Nicméně by mi bylo velmi líto, kdybyste při její konzumaci neměly nutkání si alespoň poklepávat nohou do rytmu. Anebo se jemně vlnit. To bych považoval za své selhání", říká Claude.
* Vyšla osmá verze populárního programu Ableton Live.
* Dánský Trentemoller vydá v květnu svou vůbec první oficiální mixovanou kompilaci. Ponese název Harbour Boat Trips 01: Copenhagen a s největší pravděpodobností nebude obsahovat rovné beaty.
* Na českém rockovém festivalu Rock For People vystoupí na začátku července britští Underworld. Proč ne.
* Nových remixů se dočká klasický hit zpěvačky Shannon z roku 1983 nazvaný Let The Music Play. Právě tuto skladbu totiž vydá na svém labelu Paul Oakenfold a sám se pod jeden remix rovnou podepíše.
* Svátek práce oslaví berlínský label Konsequenz 1. května vydáním kompilace The World Is Ours. Čekají na vás Koljah, Marlow, Oliver Deutschmann nebo James Blonde.


MINIRECENZE

ALBA, KOMPILACE

Milton Jackson - Crash (Freerange Records)

Přestože se Milton Jackson (vlastním jménem Barry Christie) dostal do většího povědomí lidí až v roce 2008, skládal muziku již roky předtím (v roce 2002 vydal debutové album). Nicméně bez výrazného úspěchu. Zlomem se staly až singly Ghosts In My Machine a Cycles, které vyšly na labelu Freerange. I tak byl ale Milton rozhodnut skládání hudby pověsit na hřebík. Zdálo se mu, že se nikam neposunuje a nevyvíjí. Naštěstí zasáhli lidé z Freerange, kteří Miltona přesvědčili o jeho talentu. Žádné rozjímání, prohlásili, chceme od tebe album! A tak se také stalo.

Milton odhodil zábrany, noční můry a přišel s docela novým zvukem: mixem klasické americké house a garage music a detroitského techna. "Je to funky, je to deep, jsou tam chytlavé melodie, díky kterým si lidé skladby zapamatují. Ale jen drobně chytlavé", říká Milton. Ano, zjednodušeně řečeno: přesně takhle zní jeho album Crash.

Devadesát procent všech skladeb je vytvořeno pomocí samplů. A to ze všech hudebních žánrů. Například skladba Ghosts in My Machines je postavena na samplu z desky Lese Baxtera z roku 1963, housové šablony skladeb Another Fine Mess a Rogue Element (Surprise) se nesou na přetransformovaných zvucích dubstepových skladeb a tak by šlo pokračovat dále: stačí si jen dosadit jakýkoliv hudební styl. Milton čerpá odevšad. Na albu Crash dokázal Milton spojit neuvěřitelné množství vlivů do jednoho celku, který se jeví bezchybným, perfektním... Sakra, jak vlastně popsat dokonalost?

(Hodnocení: 100 %)


SINGLY

Calvin Harris - I'm Not Alone Remixes (Fly Eye Records)

Velká pecka I'm Not Alone od Calvina Harrise dobývá svět. Psal jsme o ní v minulé rubrice a budu o ní psát určitě ještě mnohokrát. Je jasné, že remixy se musely dřív nebo později objevit a tak se také stalo. Co jednoznačně dělá z tohoto vinylu "must have" záležitost je remix od kanadského producenta, který loni definoval pravidla electro-deep housového soundu - Deadmau5. Jeho verze je úžasná. Progresivní záležitost s jemně znějící melodickou linkou, lehkými breakdowny, s inteligentními hrátky s vokálem... Tak jako bude originál jisto-jistě soutěžit o skladbu roku 2009, bude mít tenhle remix dozajista velkou šanci v kategorii remix roku. A opravdu se nejedná o přehánění. Pokud si vinyl pořídíte, budete ovšem nuceni přetrpět verze producenta Hervého, který připravil dub-reggae mix (nic moc) a takový podivný hybrid  ve stylu "pejsek a kočička vařili dort" nazvaný Herve's See You At The Festivals Remix. Jednotlivé ingredience dobré (breaky, oldschool house), ale po požití bolí břicho.

(Hodnocení: Deadmau5 - 100%, ostatní - 40%)

Ricardo Tobar - With You (Traum Schallplatten)

Že by nová hvězda? Ricardo Tobar pochází z Chile a ve svých třiadvaceti letech předvádí pozoruhodné výkony. Hned na začátku kariéry je spjat s respektovaným labelem Border Community (vlastník James Holden) a spojení mu svědčí. I když nové ípíčko vydává na Traumu, pořád se nebudete moct ubránit dvěma dojmům: že tyhle věci by klidně mohli vyjít i na BC, a že posloucháte nového Nathana Fakea. Skladby La Otra Playa a With You zní podobně. Na pozadí lehké rovné techno beaty, v popředí zvláštně zkreslené zvuky (kytara na několik způsobů?) - v první skladbě syrovější, v druhé jemnější. Na ípíčku ovšem najdete i skladbu třetí, Escalera A Central. Ta se nese v hypnotickém duchu, a je o trochu experimentálnější.

(Hodnocení: 90%)

Danny Howells - September (Dig Deeper)

DJ a producent Danny Howells je známý díky svému příklonu k hudbě, která nemá hranice, není svázaná žádnými pravidly a je vpravdě eklektická. Skladba September je natažená do délky třinácti minut, z poloviny ambientně laděná (beaty se objeví v minutě sedmé) a celkově není vůbec špatná. Možná ji uslyšíte jako "otvírák" na progresivně laděných kompilacích. Třeba na Global Underground. Tam by se hodila.

(Hodnocení: 70%)

Jody Wisternoff - Starstrings (Hed Kandi)

Jody Wisternoff (polovina dua Way Out West) vydává nový singl Starstrings. Už vzhledem k labelu Hed Kandi, kde skladba vychází lze tušit, že se nejedná o nějakou undergroundovou bombu. Skladba je slušně "odpracovaná". Uslyšíte v ní feeling francouzské house music z druhé poloviny devadesátých let (Stardust), trochu komerčního zvuku, nenáročný opakující se mužský vokál. Docela dobře odvedená práce.

(Hodnocení: 60 %)

VIDEO


Název: Anil Chawla & Dale Anderson - Roadhouse
Popis: Úvodní článek rubriky byl věnován dvojici Anil Chawla a Dale Anderson. V tomto pětiminutovém videu se vám dvojice představí sama, jednak vlastními názory, tak i ukázkami z jejich debuového alba.

Název: Art Of Trance - Swarm
Popis: Návrat na scénu hlásí projekt Art Of Trance. V dubnu vychází jejich nový singl Swarm.

Název: Stimming - Loneliness
Popis: Hmmm, co dodat?

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016