CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 45

Kam patří Rasmus Faber? Proč Calvin Harris není sám? Kde loni nahrál svou kompilaci Darren Emerson? Proč si Dinky nebere servítky? Jak dopadl singlový návrat Petera Krudera? To vše a ještě mnohem víc v dalším díle rubriky Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Na konci února se na pultech obchodů objevilo nové album švédského housového producenta Rasmuse Fabera nazvané Where We Belong. Jak zní? Skvěle. Pokud máte rádi melodické rovné beaty, lehce šmrncnuté deep housem, funky náladou a popem, neváhejte.

Album obsahuje celkem 13 skladeb. A prakticky v každé z nich hrají velmi důležitou roli ženské vokály. Jednou zní zasněně, poté posmutněle, jindy jen tak stojí v pozadí a snaží se nevyčnívat, někdy naopak zní až hedonisticky-disco odvázaně. Velkým hitem, který jste už možná slyšeli se stala skladba Everything Is Alright s vokálem Lindy Sundblad. Skladba zaujala svou "oduševnělostí", příjemnou náladou a také díky jednoduchému, přesto nevtíravému popovému nádechu.

Už po prvním poslechu alba je jasné, že se Rasmus Faber rozhodl natočit posluchačsky přijatelnější desku. Což rozhodně není na škodu. Zvláště, když třeba podobně znějící produkci, kterou vydává například Kaskade, již delší dobu není možné kvůli překročení hranice "dobrého" vkusu, konzumovat.

Rasmus Faber má velký talent. Vydává na spoustě labelů (Defected, King St, Shifted Music, Soulfuric, Knee Deep), remixuje skladby mnoha známých ikon taneční hudby (Miguel Migs, Axwell, Sandy Rivera, Reel People). A možná jej znáte také pod pseudonymem RaFa, pod kterým se představuje v poněkud tvrdší rovině.

Každopádně, deska Where We Belong stojí za poslech. Striktním fanouškům minimalu nebo electra ji ale doporučit nelze.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Calvin Harris – I´m Not Alone - Když se před dvěma lety Calvin Harris prezentoval debutovým albem I Created Disco (vytvořil jsem disco), zdálo se, že se tímto názvem trochu rouhá. Nicméně album kvalitní bylo. Uplynuly dva roky a Calvin připravuje k vydání album druhé. Ještě nemá název, ale díky prvnímu singlu I´m Not Alone mu lze odpustit jakékoliv rouhání. Singl I´m Not Alone je totiž naprostá bomba. Pokud chcete již teď vědět, o které skladbě se bude na konci roku 2009 mluvit jako o letos nejlepší, pravděpodobně bude hodně vysoko právě tato věc. Proč? Calvin totiž dokázal spojit do jedné skladby snad všechny vlivy, styly, nálady, které se vám vybaví. Melancholický zpěv (if i see a light flashing, could this mean that I’m coming home, if i see a man waving, does this mean that I’m not alone), úžasný trancový breakdown, vše na jedné hromadě se směsí electra a deep housu. Je to bezkonkurenční pecka.

NOT: Daft Punk - Daft Punk budou skládat soundtrack k filmu Tron 2.0. Co takhle raději nějaké nové album nebo singl? Nic? Tak nic.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Miltona Jacksona jste mohli zaregistrovat (a nejspíš jste i zaregistrovali) díky geniálnímu singlu Cycles, kterým v roce 2007 rozhodil cvičky skoro každému kluberovi. Miltonovo první album The Bionic Boy z roku 2002 díru do světa neudělalo, s Crash tomu už bude jinak. „Hledám inspiraci z různých zdrojů mimo elektronickou hudbu. Čerpám například ze starých skladeb třeba Lese Baxtera, který nahrál pár exotických věcí na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století. Tohle považuju za hlavní ingredience, které dělají moji hudbu svěží“, říká Milton. Ano, je to tak. Album Crash je svěží a nabité k prasknutí.

* V českých luzích a hájích se urodila zajímavá alba. Kubatko vydal úžasný debut Should I Run a producentka Lucca desku Reformation, která také stojí za poslech.

* V minulém roce zaujal veterán taneční hudby Laurent Garnier skladbou Back To My Roots. Letos v květnu se bude snažit potěšit své fanoušky rovnou celým albem Tales Of A Kleptomaniac. Jako ochutnávku si již v březnu můžete koupit skladbu Gnamankoudji.

* Všichni fanoušci a obdivovatelé producenta Matthew Deara aka Audiona pozor! Matthew rozjel projekt, díky kterému nabídne každý měsíc na svých stránkách jednu novou skladbu ke stažení zdarma. Sledujte web www.audion.me.

* Po delší době o sobě dává vědět Darren Emerson. Jeho jméno totiž můžete najít na kompilaci Global Underground s pořadovým číslem 36 a podtitulem Bogota. Darren s touto kompilační řadou spojil své jméno již potřetí. Na dvou discích najdete jednak nestárnoucí klasicky jako Underworld - Mmm Skyscraper I Love You propojené do jednoho celku s aktuálním zvukem producentů jako jsou Matthew Johnson, Kerri Chandler, Sebo nebo Anja Schneider.

* Zajímavá kompilace se vyrýsovala na labelu Innervision. Producenti Dixon, Henrik Schwarz a projekt Ame se rozhodli ukázat vztah mezi současným minimal technem a staršími příklady minimalistické hudby. Kompilace The Grandfather Paradox je složena ze dvou cd, první mixované, druhé nemixované.

* Label Freerange již dlouho vydává "barevnou" kompilační řadu. A to doslova. Každá kompilace totiž nese v názvu nějakou barvu a navíc, každá je opravdu barevná ve smyslu rozmanitosti a nálad. V dubnu se na pultech obchodů objeví již v pořadí šestý díl, tentokrát pod vlajkou bílé barvy.

* Faithless ještě žijí? Ano. A dokonce chystají album. Jako ochutnávka právě vychází singl Music Matters.

* Spekulace médií o své závislosti na alkoholu potvrdil DJ Norman Cook aka Fatboy Slim před pár týdny, když byl na vlastní žádost přijat na odvykací kliniku. "Je to docela jednoduché," řekl jeho manažer Garry Blackburn médiím. "Norman se rozhodl dobrovolně vyřešit své problémy s pitím."

MINIRECENZE

ALBA

Dinky – May Be Later
Jako malá hrávala na piano v Chile, jako dospělá roztáčí vinyly v klubech po celém světě. S fámami typu: "vyspala se Svenem Väthem, aby dostala možnost stát se DJkou", se vypořádala po svém - kvalitní produkcí, díky které hravě strčí do kapsy řadu slavnějších kolegů. Na svém třetím albu si Dinky nebere žádné servítky. Beaty znějí trochu jako z jiného světa. Někdy se vynoří v polovině skladby, stanou se dominantní, někdy ukradnou celou píseň pro sebe.
Skladby jsou roztříštěné jen zdánlivě; při pozornějším poslechu pochopíte jemné nuance, díky kterým vše zapadá do sebe a dává smysl. Expresivní mužské vokály se střídají se zvuky totálně sjeté cimbálovky, zkreslené hlasy jako z psycho hororu vám dají pocítit jemné ostří nože na vašem krku.
Dinky se snaží popisovat své pocity. Sofistikovaně. Ne vždy jsou to ale pocity příjemné.
(Hodnocení: 80 %)

SINGLY

Peter Kruder –Visions Ltd. (International Deejay Gigolo)
Majitel labelu International Deejay Gigolo, německý DJ Hell se rozhodl trochu změnit "sound" svého vydavatelství. Důkazem budiž ípíčko Visions Ltd., kterým se po dlouhé době vrací k sólové produkci Peter Kruder. A je dobře, že se vrací. Jeho novinka je zvukově jemná, přesto zní progresivně. Je temná, přesto veselá. Oblečená, neoblečená. A hlavně dobrá.(Hodnocení: 90%)

Depeche Mode – Wrong (Pias)

Depešáci vždy u svých singlů nabízeli kvalitní remixy od kvalitních jmen taneční scény. Ani v případě nového singlu tomu není jinak. Tedy alespoň, co se týká slávy remixérů – Trentemoller, Caspa, Thin White Duke, Magda a další. Nicméně výsledné předělávky originálu jsou spíše zklamáním. A přestože originál skladby nemá s rovnými beaty nic společného, musíme ho doporučit víc, než jakýkoliv „rovný“ remix, který na tomhle singlu najdete. I když Magda's Scallop Funk Remix zní opravdu hutně, valivé beaty vám nedovolí usnout. Ale taky to není úplně čistě rovná věc. (Hodnocení: 60%)

Ian Pooley - Nightscape EP (Simple Records)
Těžko se ubránit dojmu, že to Ianu Pooleymu poslední dobou nějak nešlape. Jeho poslední album bylo zklamáním a z jeho ípíček lze také cítit rozpaky. Kdo má rád deep náladu, lehké bublání a tóny, přijde si na své. Ale ani titulní věc, ani skladba Difference (Jupiter Mix) vás na zadek neposadí. K Jupiteru, ke kterému odkazuje remix druhé skladby, svou velikostí nedosáhne ani náhodou. (Hodnocení: 50%)

Pete Heller – Sabotage (Bedrock)
Mnoho hudebních poloh dokáže zaujmout producent Pete Heller - jak uhlazenější, komerčnější (možná si ještě pamatujete na deset starý hit Big Love, který boural hitparády), tak i polohu značně acidovou, undergroudnově laděnou. Tu druhou polohu představuje jeho aktuální singl Sabotage, který právě vychází na labelu Bedrock. Což je label Johna Digweeda, takže asi dokážete odhadnout samotný zvuk desky. (Hodnocení: 70%)

VIDEO

Název: Milton Jackson - Crash
Popis: Titulní skladba z nového alba Miltona Jacksona. Pecka!
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=lXuBHLorIzE

Název: Calvin Harris - I´m Not Alone
Popis: Tato skladba je geniální (viz HOT), ale klip je příšerný. Dokonce snad je lepší napsat, abyste si ho vůbec nepouštěli.
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=clY2RAgXpM0

Název: Cahill - Sex Shooter
Popis: Za projektem Cahill se skrývají liverpoolští producenti Anton Powers, Tim Condran a Scott Rosser. Spolu s vokalistkou Nikki Belle natočili skladbu, která, zdá se, bude v letošním roce hitem. Sami posuďte, zda-li tato skladba stojí za váš poslech.
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=MW5Ubjj2HG8

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016