CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 44

Před dvěma lety o něm nikdo nevěděl, teď je naopak všude: Deadmau5. Maertini Brother rekapitulují vlastní kariéru. Nick Holder stále skládá kvalitní deep house. Petar Dundov vydává nové album. To vše a ještě mnohem víc v další rubrice Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Joel Zimmermann se vždy se zajímal o nové technologie, počítače a grafický design. Ale nikdy si nebyl žádnou prací jistý na sto procent. "Nejsem ten typ člověka, který by dělal jednu věc celý život a pak prohlásil, že je to přesně to, co vždy chtěl dělat", sdělil časopisu DJ Mag. Teď se Joel zaměřil na skládání muziky pod pseudonymem Deadmau5. A jde mu to náramně dobře. Ale jak dlouho mu vydrží nadšení pro rovné beaty? Těžko říct.

"Chci být úspěšný ve světě médií. Což může být třeba i skrze taneční muziku, možná i přes design. Mojí ambicí je podílet se na něčem, co by mohlo můj život ozvláštnit, co by mohlo lidi překvapit a nadchnout. Rozhodně nechci být nejlepším DJem na světě. Chci dělat své věci a být šťastný", říká.

Joel se narodil v roce 1981 v Ontariu, v Kanadě a k taneční hudbě se dostal přes poslech synth-popových desek svého otce. V minulém roce prodal na Beatportu třicet tisíc kopií singlů Faxing Berlin/Not Exactly a vzlétnul mezi špičku elektrohousového nebe. Všechny jeho skladby jsou kvalitní, ale díky jisté míře "chytlavosti" začíná být kritizován za příklon ke komerci. "Nedělám skladby z vypočítavosti. Opravdu při skládání neuvažuji stylem: dám tam tohle, to se bude líbit více lidem", brání se Joel. "Prostě takto hudbu cítím. Nejedná se z mé strany o kalkulaci."

Deadmau5 dokázal zaujmout nejen hudbou, ale i pódiovým provedením svých show. Vystupuje totiž s na hlavě nasazenou obří myší hlavou. Jen tak pro zajímavost - velké myší oči blikají do rytmu BPM. "Všichni se mě ptají, proč myší hlava a tak. Ale já přeci hlavně skládám muziku. Na to bych chtěl, aby se mě novináři ptali především". Tak už to bývá. Myší hlava je na jednu stranu dobrý nápad, na druhou stranu ale na sebe novinářsky zbytečně poutá pozornost na úkor hudby.

Nedávno vydal Joel své debutové album The Random Title. A je nutné napsat, že se jedná o jedno z nejlepších letošních alb. Deadmau5 holt boduje. A pravděpodobně ještě nějaký ten pátek bodovat bude. Dokud ho skládání muziky nepřestane bavit. A to se může stát velmi rychle.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Nové labely - Nové labely se nám rodí jako houby po dešti. Skotská dvojice Slam rozjíždí label "normální" Dubbed Paragraph, Damian Lazarus zase pro změnu label digitální, nazvaný Crosstown Digital Rebels. A zanedlouho spatří světlo světa i digitální label DJe a producenta, který si říká Speedy J. A pak že nerostou.

NOT: Shapeshifters - Shapeshifters si udělali jméno na skladbě Lola´s Theme. Od té doby ale jejich produkce nestojí za nic, čehož je důkazem i remix skladby Chime, kterou pravděpodobně znáte v podání Orbital. Shapeshifters přidali pouze neoriginální beaty, jinak celou původní melodii a zvuky ponechali. Nenacházíme jediný důvod, proč si ještě někdy jejich verzi pustit.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

Armin Van Buuren

* Nelze přímo říct, že by kompilace Chaos Restored byla geniální, nicméně velmi zajímavá zcela jistě je. Líbila se jak posluchačům, tak i kritikům. Proto asi není překvapením, že se Justin Martin rozhodl vydat druhý díl. Kompilace vyjde na labelu Buzzin Fly.
* Producent a DJ John Tejada spolupracuje s klasickým kytaristou Takeshi Nishimitem. Jak bude znít jejich společné album Mirror? Jsme zvědaví.
* Každoroční anketu o nejlepšího DJe světa, kterou pořádá britský časopis DJ Mag, letos vyhrál Armin Van Buuren. Největším překvapením se stal producent Deadmau5, který z nuly skočil rovnou na jedenáctou příčku.
* DJ T je sice majitelem známého labelu Get Physical, ale teď dostal chuť vydat si nový singl i někde jinde. Tím "někde jinde" se stalo vydavatelství Poker Flat Recordings, jehož majitelem je Steve Bug. Singl, který zde z dílny DJe T právě vychází, nese název After Dark.
* Náš oblíbený producent Phonique má docela úspěšný rok, alespoň co se týká anket. Letos už vyhrál dokonce dvě. Nejdříve získal "Beatport Award 2008" v kategorii "Best Deep House" a na konci září pak získal trofej "Ibiza DJ Award 2008" v kategorii "Best Deep House DJ 2008"! Gratulujeme.
* Om Records je z hlediska rovných beatů naprosto vyjímečný label. Což potvrzuje i novinka dvojice Tim Shumaker a Tim Kvasnosky aka Home And Garden. Recenzi na album si můžete přečíst zde.

MINIRECENZE

ALBA

Maertini Bros - The MB Factor (Poker Flat Recordings)

Také je pro vás životně důležité objevovat nové a nové věci na hudebním poli? Pro nás ano. Proto jsme se s chutí pustili i do objevování dvojice Clé a Mike Vamp aka Maertini Bros. Víme, že se nám možná budete smát a říkat, jééé, tyhle dva už známe deset let! Jistě, i my je známe, ale z těžko popsatelného důvodu jsme je přehlíželi. Když se nyní naskytla šance pustit si vše podstatné z jejich tvorby na jednom cd, už jsme neodolali. A zamilovali si je.
Clé a Mike Vamp dokazují, že umí bez větších problémů vytvářet taneční pecky a úžasně pracovat se zvukem. Všechny jejich skladby stojí na pomezí deep housu, tech housu a minimalu; a mají hlavu a patu.
Na The MB Factor představují své velké hity, i úplně nové skladby, a také pár remixů. Vše je spojeno do jednoho dlouhého mixu, ale ne až tak dlouhého, aby vás poslouchat MB Factor na jeden zátah nudilo. I když je možná škoda, že album není "unmixed".

Hodnocení: 80 %

SINGLY

The Prodigy - Everybody in the Place (Deadmau5 remix) (White label)

Přestože kanadského producenta, který si říká Deadmau5 chválíme při každé příležitosti, tohle je šlápnutí vedle. Originál je skvělý, ale do tvorby remixu nevložil Deadmau5 prakticky žádnou invenci. Docela bychom řekli, že to celé řádně odfláknul. Škoda. (Hodnocení: 20 %)

Nick Holder - Experiment 43 (DNH Records)

Nenechte se zmást slovem Experiment v názvu tohoto ípíčka. Nick Holder se nerozhodl opustit terén, na kterém se cítí dobře a nepustil se do experimentování. Úplně naopak. Skladby Singing Da Blues a What I Feel jsou klasické deep housové skladby v tom "nejklasičtějším" slova smyslu. První z nich je relativně "vyklidněná" a obsahuje opakující se křehký ženský vokál, který je založen na slovech z názvu skladby. Druhá skladba pojmenovaná "Co cítím" je o trochu temnější a oproti Singing Da Blues méně zajímavá. Obě působí poněkud posmutněle. Že by se Nick momentálně kvůli něčemu cítil "so sad"?

Hodnocení: 70 %

Quentin Harris – Can´t Stop Remixes (D:vision)

Quentin Harris produkuje house music, která zní hodně funky, a která obsahuje spoustu soulových vokálů. Je pravda, že takováto house music se u nás moc nenosí. Proto nepředpokládáme, že byste originál této skladby nebo Quentinovu aktuální verzi 2008 v českém klubu uslyšeli. A s remixy to nebude jinak. Oni totiž v podstatě ani nejsou moc dobré. Jediná verze, která nás baví, pochází z dílny Joey Negra. Přestože již delší dobu nepatří mezi naše oblíbence, tentokrát jeho práci musíme pochválit. Jeho verze trochu zklidnila moc dopředu se hrnoucí originál, melodická linka je naznačena jemněji, vokály jsou uhlazenější a také je z větší části pryč funky nálada. A to je tentokrát dobře.

Hodnocení: Joey Negro: 80 %, Ostatní 40%


PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Producenti rovných beatů nelení. A tak ani na podzim nebude nouze o zajímavé desky, které se vám budou snažit zpříjemnit sychravé dny a večery.

Asi není třeba dlouho diskutovat nad tím, jestli si pořídit desku, která má na obalu jméno německého producenta The Timewritera. To je samozřejmost. Před rokem vyšla sbírka remixů jeho skladeb pod názvem Resensed Part One. Nyní vychází dvojka a je opět nabitá k prasknutí. Remixy se nesou v duchu našláplých "rovin" s mnoha melodickými linkami, pozitivní náladou, ale také zde najdete skladby vyzněním přesně opačným, tedy věci postavené na temnějším základě. A remixéři? Nemůže chybět Terry Lee Brown a také FunkDvoid, Milton Jackson nebo Beat Pharmacy.

The Timewriter vydává teprve druhý díl, to na labelu Fabric jsou trošku na jiném levelu v počtu vydaných desek s číslovkami v názvu. Po zajímavém čtyřicátém druhém díle, který připravil projekt Ame, bude tentokrát předvádět svou verzi "Fabric párty  noci" projekt Metro Area, za kterým se skrývají Morgan Geist a Darshan Jesrani. Metro Area se rozhodli udělat trochu jiný mix a jít úplně jiným směrem, než je ten tradiční, který zní: klasické desky, které hrajeme neustále. A protože osmdesátá léta stále lákají, rozhodli se mimo jiné Metro Area zavzpomínat i na ně. A tak na světlo vytáhli fláky od skupin jako Heaven 17 nebo Ministry.

Petar Dundov

A teď dvě autorská alba, o kterých si myslíme, že by měla stát za poslech. První z nich se jmenuje Excapements a složil ho chorvatský producent Petar Dundov. Své první album vydal v roce 2001, jmenovalo se Sculptures 1-3 a vyšlo na labelu Jeffa Millse. Jak zní album aktuální? Prý je plné mnohovrstevnatého techna, hypnotických rytmů a čisté elektroniky. Prý se při jeho poslechu budete cítit, jako by vám z mozku ještě neodezněly rytmy z předešlé propařené noci. Pokud si album koupíte na cd, najdete v bookletu i speciální kód, díky kterému si můžete na Petarových stránkách stáhnout exklusivní materiál.

A druhé album Tokens, na které se těšíme, pochází z díly francouzského producenta Juliana Chaptala. Julian se stal populární díky projektu LeClic, který slavil úspěchy hlavně mimo Francii. A nejvíce se ujal v Amsterodamu, kam se také Julian po  nějaké době nastěhoval. I díky němu, a také třeba producentce Shinadoe se začíná mluvit o nové undergroundové vlně valící se z Amsterdamu. Nicméně Julian své hudební kořeny nezapře: jsou velmi hustě zaryty ve Francii a jeho hudba je velmi ovlivněná francouzským house-techno zvukem konce devadesátých let. Díky Julianovi se momentálně říká, že francouzská house music ještě žije, akorát se přestěhovala do Holandska.


FREE DOWNLOAD

Nic Fanciulli – October 2008 mix

Nic Fanciulli je bezpochyby skvělý producent. Pod svým vlastním jménem vydal několik zajímavých singlů a například pod pseudonymem Skylark vydal spolu s Andy Chatterleyem skvělé album iPanik. Nic Fanciulli je ale také zcela jistě skvělý DJ. Jeho aktuální mix si můžete stáhnout právě zde.


VIDEO

Deadmau5 - Main Stage Ultra Music Festival 2008

Kdo si nedovedl na základě úvodního textu dnešní rubriky představit, jak to vypadá, když někdo vystupuje na pódiu s myší hlavou, tak má možnost podívat se.

Mr. Magnetik - You've Been Magnetized

Producent Mr. Magnetik se pohybuje na scéně od začátku devadesátých let, ale vlastní skladby začal produkovat docela nedávno. 

Le Le - Breakfast

Čerstvý vítr z Holandska vlaje pod jménem Le Le.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016