CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 43

Bedrock slaví deset let, Cafe del Mar nestárne, Tobi Neumann nepotěšil, Studio Apartment a Laidback Luke naopak potěšili, Deadmau5 připravil debutové album. To vše a mnohem víc v další rubrice Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Každodenní dřina spojená s chodem labelu a s organizováním parties se určitě zapíše hluboko do mozku každého. A když jste vydavatelem a promotérem celých deset let, musíte mít hlavu jako balón! Samozřejmě, že negativních vzpomínek bude celá řada, ale pochybujeme, že existuje někdo, kdo o takové etapě života mluví bez kladení důrazu na příjemnou stránku věci. Přesně tak je tomu i v případě Johna Digweeda. Od spuštění jeho párty noci Bedrock a stejnojmenného labelu právě deset let uběhlo.

A jak už to u párty nocí a labelů bývá: když oslava, tak kompilací. V tomto případě se jedná o Bedrock 10: Past Present and Future, kterou připravil samotný majitel, John Digweed. "Bedrock za deset let ušel pořádný kus cesty. Vyšel ze skromných poměrů v Hastings a dostal se až do oslnivé záře světel Londýna. Za těch deset let jsem měl možnost pracovat se spoustou úžasných DJů a producentů, organizoval jsem nezapomenutelné párty a jsem za to vděčný", říká John. "Moje nová kompilace nabízí kromě hvězdných skladeb našeho labelu v exklusivních remixech, také klasiky budoucnosti. Doufám, že si Bedrock 10 všichni užijí tak, jak jsem si užil já, když jsem ji připravoval".

Na co se můžete těšit? Na prvním cd najdete mimo jiné Toma Mangana s hitem roku 2001 nazvaným Chutney, Steve Lawler předělal svůj singl Rise a pochlapil se i Danny Howells s remixem pro Science Dept. Nemůže pochopitelně chybět ani klasika Heaven Scent od projektu Bedrock, za kterým stojí John Digweed a Nick Muir. Druhé cédéčko se hodně zabývá budoucností labelu, takže je jasné, že nesmí chybět Guy J, o kterém jsme psali v minulé rubrice Narovinu, ani Bruce Aisher nebo Size 9, což je ale převlečený stařešina Josh Wink. Zatímco první dvě cd jsou mixovaná, třetí ne. Na něm najdete "greatest hits" labelu.

Kompilace Bedrock 10: Past Present and Future bude určitě zajímavá jak pro lidi, kteří s labelem Bedrock vyrůstali, tak i pro ostatní, kteří o Digweedovi nikdy neslyšeli. Docela by nás zajímala jedna věc: kdybychom Johna neznali, oblíbili bychom si jeho hudbu tak rychle, jak se nám to stalo v polovině devadesátých let? Má vůbec ještě John Digweed a jeho eskadra co říct mladší generaci? Fuj, napadají nás ale divné otázky… Samozřejmě, že John Digweed má stále co říct!

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Cafe del Mar - Existuje několik málo trancových skladeb, které poznáte na první poslech, a které asi nikdy nezestárnou. Například Cafe del Mar od Energy 52. Proč se o ní zmiňujeme takhle po letech? Protože kanadský producent Deadmau5 nedávno tuto trancovou věc proměnil v úžasnou electrohouseovou skladbu. Lehce pozměnil melodii, ponechal původní energii a uhladil hrany, které dělali z Cafe del Mar extázovitou pecku (alespoň ve všech reinterpretacích). A nám se to takhle líbí!

NOT: Bootlegy – Samozřejmě, že máme rádi bootlegy. A tímto komentářem rozhodně nehodláme proti bootlegům, mashupům atd. nijak brojit. Přeci jenom si ale myslíme, že některé klasické skladby by měly zůstat nadosmrti remixerského "umu" ušetřeny. Alespoň občas. Příklady? KLF - 3am Eternal nebo GoldieInner City Life. Sick House remix a Goldengroove remix… Než takové housové remixy, to radějí žádné remixy…

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Skotský producent Mylo nás před čtyřmi roky posadil na zadek svým skvělým albem Destroy Rock & Roll. Doufáme, že i jeho novinka bude skvělá. "Mojí hlavní ideou bylo udělat něco ve stylu ´Abba ve vesmíru´", říká Mylo.

* Docela zajímavě se rozjíždí mixovaná řada labelu NRK nazvaná Back In The Box. Zatím poslední díl přichystal Dave Clarke, který slibuje výlet do konce 80.let, pořádnou dávku chicagské house music a old schoolového detroitského techna. A také trochou klasických britských techno pecek.

* Na jednom disku hudba k tématu Day, na druhém disku Night. Den a noc. Album nazvané Devil´s Work připravil k vydání známý německý DJ a producent Hell. Album vyjde na jeho vlastním labelu International Deejay Gigolo.

* Nick Warren opět spojil síly s lidmi kolem labelu Global Underground. Stejnojmennou kompilaci s pořadovým číslem 35 očekávejte na pultech obchodů v říjnu.

* Rozšířenou verzi svého alba Winners & Fools připravil k vydání John Dahlback. Kromě druhého disku plného remixů zde najdete i čtyři úplně nové skladby.

* Pokud milujete house music, pravděpodobně znáte label Drop Music (možná nejvíc ve spojitosti s projektem Inland Knights). V říjnu tento label oslaví deset let existence. Blahopřejeme!

MINIRECENZE

ALBA

Secretsundaze presents Tobi Neumann (2008)

Klubová noc nazvaná Secretsundaze se narodila před šesti lety. A stala se velmi vyhledávanou nedělní londýnskou zábavou. Proto se dalo čekat, že se na pultech obchodů začnou objevovat stejnojmenné kompilace, které jsou s touto nocí spjaty. Jako například "Secretsundaze presents", pod kterou je aktuálně podepsán Tobi Neumann.

Asi nemáme nic zásadního proti jednotlivým skladbám tohoto mixu. Dokážeme si je pustit v jakoukoliv denní nebo noční dobu (snad kromě Nitrogen Bass od Billy Alessandro). Ale takto poskládané za sebe podle nás nefungují. Z celého mixu velmi výrazně vyčnívá neujasněnost, zmatenost a roztěkanost.

Na úvod sice uvolněná brokenbeatová My Reflection (producent Osunlade) nastaví příjemnou atmosféru, nicméně velká část mixu je úplně někde jinde. Sascha Dive hned od páté minuty zavede mix na cestu syrovějšího zvuku, dubby rytmu a skladeb oproštěných od výrazných výpadků, ať už směrem nahoru nebo dolů. Odosobněné názvy jako např. Bdown Variation 7 nedávají tušit žádné ujuchané latino rytmy.
Nebýt hypnotické skladby Jus Ed a Kick It Up, asi by nemělo vůbec smysl čekat na závěr mixu. Asi jako když na fotbale vaše mužstvo prohrává o čtyři branky a vy před koncem odcházíte domů. Kick It Up je zajímavá věc, zvláštní beaty se přelévají přes sebe, zkreslený zvuk saxofonu vám nedá spát. Úplně na závěr pak zazní Les Gans, skladba, která se náladou podobá předchozí a částečně i My Reflection z úvodu. Po tomto závěru dostanete chuť si kompilaci pustit ještě jednou. Ale nedělejte to.

(Hodnocení: 50 %)

Studio Apartment – People To People (2005)

Znáte japonský projekt Studio Apartment? My jsme na něj narazili nedávno díky tři roky starému albu People To People, o kterém jsme si původně mysleli, že vyšlo letos. Ano, novinka to sice není, ale nezrecenzovat tuhle desku a nedoporučit vám ji, byl by hřích.

People To People je album velmi pozitivní. O lidech. Vytvořené lidmi pro lidi. O radosti s života, i když vám celkově zrovna nemusí být do zpěvu. V maximální míře z něj vyzařuje radost, pohoda. Nic nás za poslední měsíce neuklidnilo a nerozjařilo víc, než právě tohle album.

Už jen samotné názvy skladeb napovídají, o čem to celé je. Kdo by netoužil po One True Love, kdo by nechtěl říct, že Love Is The Answer, a kdo z vás si alespoň na chvíli nepomyslel o nějaké krásné bytosti z vašeho okolí: Isn´t She Lovely? Jasně, je tu i skladba We Are Lonely, ale i ta prostě končí pozitivně.

Asi nejlepším popisem pro zvuk této desky je deep house music okořeněná jazzovými variacemi a výraznými melodiemi. Najdete zde místy i prvky "soulful house music", ale spíše jen tak postávající na okraji.
Studio Aparment balancují někde mezi Kaskade, Ianem Pooleym, Kings Of Tomorrow a Junior Jackem.
Často zde zazní "levně" znějící klávesové nástroje, ale mnohem častěji kvalitní produkce a krásné melodie. A taky hodně vokálů. Sice vokalisty jako jsou Stephanie Cooke, Joi Cardwell, Akiko, Kenny Bobien, nebo Terrance Downs moc neznáme, nicméně cítíme z jejich projevu nadšení, uvolněnost, rozmarnost, hravost.

(Hodnocení: 80 %)

SINGLY

Todd Terry - Get Down (label; Strictly Rhythm UK)

Před rokem se o slovo po dlouhých letech zapomnění přihlásil producent Todd Terry a label Strictly Rhythm. Skladba Get Down musela zaujmout všechny fanoušky kvalitní "club-funky" house music. I když ani ne tak v originální verzi, jako spíše díky remixu, který připravil Kenny Dope. Pokud již tento remix vlastníte, tohle ípíčko si již nepořizujte. Todd a Kenny stačili říct všechno. Nejhůř dopadl nový remix od Shapeshifters, kteří se za každou cenu snaží o originalitu, různě přerušují plynulost beatů, hrají si s vokálem, ale výsledkem je nuda.

(Hodnocení: Kenny Dope - 100 %, ostatní remixy - 50 %)

The Nightcrawlers - Push The Feeling On (Remixes) (label: Warner)

V poslední době se těšíme na cokoliv, pod čím je podepsán Laidback Luke. Možná se budeme trochu rouhat, ale jeho remixy nás baví víc než jeho vlastní tvorba. Luke totiž dovede střihnout skvělou předělávku pro tak rozdílné projekty a producenty, jakými jsou Underworld, David Guetta nebo The Nightcrawlers. Posledně jmenovaný projekt se před lety proslavil hitem Push The Feeling On. Laidback Luke tuhle skladbu nezměnil příliš, ale dokázal ji navléknout do velmi současného tech-oblečení, aniž by se vytratila její uvolněnost a letní nadýchanost. Když remix takovéto skladby, tak jedině tímto způsobem. Což nepochopili ani Roger Sanchez, který spáchal remix hodně do progressivu, ani Robbie Rivera, kterému se podařilo skladbu zničit "Ibiza feelingem" a divným tribal house motivem.

(Hodnocení: Laidback Luke - 80 %, ostatní remixy - 50%)

PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Stále je co objevovat, stále existuje mnoho producentů, jejichž tvorbu stojí za to pozorně sledovat. Co si na nás připravili naši oblíbenci na podzim?

O kanadském producentovi, který si říká Deadmau5 jsme se v naší rubrice již několikrát zmiňovali a určitě se o něm ještě mnohokrát zmiňovat budeme. Zdá se nám, že poslední dobou je Deadmau5 všude. A bude to ještě výraznější. On totiž na září připravuje k vydání své debutové album. Pravděpodobně podlehnul tlaku vydavatelů, kteří doufají, že vysoké prodeje singlů se promítnou i do vysokých prodejů alba. Jeho singly a remixy dokazují velký talent. Zvládne ovšem celé album? Deadmau5, vlastním jménem Joel Zimmermann sám slibuje desku velmi rozmanitou. A my ji nedočkavě vyhlížíme.

Tipujeme, že úplně jinak než výše zmíněná deska, bude znít debutové album undergroundového dua Azuni. Že jste o chlápcích, kteří se jmenují Gianni Siravo a Sven Lacoste nikdy neslyšeli? Nevadí, my taky ne. Ale lepší pozdě, nežli nikdy. O Azuni se toho obecně moc neví: Gianni byl zmíněn v seznamu spolupracovníků na několika skladbách labelu Sonar Kollektiv, a Sven je úplná neznámá. Bude lhát tisková zpráva, která slibuje "fresh ideas and new dance music sunrise"? Doufáme, že ne. První reference na album jsou totiž víc než pozitivní.

Azuni na svých patnáct minut slávy ještě čekají, to Matthew Dear se již do povědomí fanoušků rovných beatů zapsal velmi výrazně několikrát. A bude se zapisovat dál. Na podzim totiž připravil pro své fanoušky mixovanou kompilaci Body Language Volume 7, která vyjde na německém labelu Get Physical. Asi nebudete překvapeni, když napíšeme, že na mixu najdete sklady ve stylu minimal techna a deep housu. A také asi nebudete překvapeni, když napíšeme, že to bude určitě velmi dobrá kompilace.

Tony Humphries

S největší pravděpodobností bude dobře znít i další mix, který vyjde v říjnu. Slavný britský klub Ministry of Sound a jeho vydavatelství připravilo do prodeje novou mixovanou řadu nazvanou Moments In House. Jasně, zase půjde o pohled do minulosti, zase se bude recyklovat. Již jednou jsme v rubrice psali, že už nás retrospektivní řady moc nezajímají, že jich je strašná spousta a kvalita upadá. Nicméně, když víme, že tuto kompilačku připravil Tony Humphries, který nás má zavést zpátky do roku 1993 a zavzpomínat, o čem byla tehdy jeho residentní noc v klubu Ministry of Sound, musíme vzít retrospektivní výběry na chvíli na milost. Tonyho Humpriese totiž milujeme.

FREE DOWNLOAD

Český DJ Slater, spolumajitel labelu Tribal Vision, dává na svých stránkách k dispozici ke stažení záznamy vlastních setů, které odehrál v mnoha zemích celého světa. Zatím poslední mix nese název "Live @ Fullmoon festival, Germany" a byl na stránkách vystaven na konci července. Pokud máte rádi kvalitní progressive, tech-house a příjemné elementy minimalu, navštěvujte stránku http://www.djslater.net/download.php pravidelně, nebudete litovat.

Český DJ Wicc podle vlastních internetových stránek vystupuje v současné době stále méně a snaží se soustředit na svou nehudební kariéru. Což je možná škoda, protože jeho mixy, které najdete na stránkách www.djwicc.com, znějí opravdu dobře. Zkuste si třeba stáhnout aktuální trojcd promo mix, který Wicc připravil v srpnu. Můžete se těšit na progressive house, minimal techno a deep/tech house.

VIDEA

Osunlade – My Reflection

Tohle není úplně čistá housová věc, ale najdete ji na mixu, který zmiňujeme v části Minirecenze.

Studio Apartment - Beautiful Sunrise

Japonští Studio Apartment dokazují, že dobrá housová muzika se dá dělat prakticky v jakékoliv zemi.

Energy 52 - Café del Mar (Three 'N One Remix)

Jak jsme naznačovali v naší rubrice o několik odstavců výše: tento motiv nejspíš nikdy nezestárne.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016