CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 41

Charles Webster opět v popředí zájmu, Sharam z Deep Dish je hot, Osborne je všestranný chlapík, belgický Soul Designer vydává nové album, Diome nabízí ke stažení mix, stejně tak Wicc. Face i Diome navíc prozradí své TOP 10 žebříčky desek. To vše a ještě mnohem víc v novém díle rubriky Narovinu.

 

O KOM, O ČEM SE MLUVÍ?

Britský DJ a producent Charles Webster už toho zažil opravdu hodně. Těžko říct, jak by vypadala deep house music, kdyby neexistoval. Což je pro nás tak děsivá představa, že ji okamžitě musíme zahnat nějakou jeho skvělou deskou. Například aktuální trojcédé kompilací, kterou Charles vydává na labelu Defected.


Charles Webster

Je možné říct, že Webster byl u všeho: u stoupajícího zájmu o house music v Británii, stál u zrodu superstar DJů, byl samozřejmě přítomen i návratu house music do undergroudových sfér. A víte, co je na něm úžasné? Že se nikdy nenechal unést módními trendy a pořád dělá svojí muziku tak, jak ji cítí. Bez kompromisů.

A právě to je důvod, proč o něm jednou slyšíme víc, a jindy vůbec. Ano, ne vždy je v zorném úhlu časopisů styl, který Charles miluje a celoživotně propaguje. A tak, když je Charles Webster nyní najednou všude, znamená to jediné: deep house music se vrací na výslunní!

Webster se proslavil v roce 1993 hitem Want Me Like Water. Vokál ve skladbě patřil tehdy teprve šestnáctileté vokalistce jménem Terra Deva, která se poté stala jeho dvorní zpěvačkou. Hodně parketů také roztančil remix skladby Cafe De Flore (originál složil Matthew Herbert aka Dr. Rockit). A velmi hlubokou stopu v historii house music zanechala alba Born on the 24th of July, které Charles složil pod svým vlastním jménem a All Systems Gone, které složil pod hlavičkou projektu Presence.

Na obou albech i na aktuální kompilaci ale nenajdete jen housové skladby, ale i spoustu jiných, pomalejších, melancholických tracků. "Miluju house music, ale nedělám jenom rovné desky. Občas mě trošku mrzí, když mě lidé spojují výhradně s housem. Ale zvykl jsem si. Koneckonců, house music mi momentálně platí složenky", usmívá se Charles. Tomu rozumíme. A milujeme Charlese i nehousového. Pokud vás zajímá, jak vypadá samotný Charles nebo jeho studio, mrkněte na krátký dokument.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Sharam – Pravděpodpobně jste již někdy slyšeli o housovém projektu Deep Dish, který válcoval taneční parkety na konci devadesátých let (například albem Junk Science a hity jako The Future of the Future a Mohammad Is Jesus…). Dnes již tento projekt neexistuje, ale oba jeho členové - Ali "Dubfire" Shirazinia a Sharam Tayebi – stále čile produkují, pouze pod vlastními jmény. Když jsme slyšeli první samostatné pokusy producenta Sharama, nebyli jsme moc nadšeni. A když se objevila mixovaná kompilace Global Underground: Dubai, kterou Sharam připravil, byli jsme hodně zklamáni a pomalu nad Sharamem lámali hůl. Ale pak se to najednou stalo: blesk z čistého nebe! Skladby Get Wild a The One nás doslova poslali do kolen. Jsou úžasné, progresivní, navíc The One obsahuje vynikající vokál Daniela Beddingfielda. Nad jménem Sharam už nyní neohrnujeme nos a dokonce se těšíme na jeho sólové, debutové album SideDish.
NOT: Ibiza – Ani letos se nám nepodařilo našetřit na výlet na Ibizu. Nabízí se ale otázka: přišli jsme o něco???


KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Starší ročníky si nejspíše vybaví velký hit roku 1990: Guru Josh – Infinity. Acid-housového singlu s neuvěřitelně extázovitou melodickou linkou hranou na saxofon se prodalo miliony kusů po celém světě. Píše se rok 2008 a skladba Infinity je zpět. Samozřejmě, že v nové verzi, tentokrát pod hlavičkou Guru Josh Project, za kterým se skrývají  Guru Josh, producent Snakebyte a DJ DazPerkz. Je jisté, že tuhle verzi si už tolik lidí jako originál nekoupí, nicméně nové remixy mohou na současných parketech udělat ještě pěknou melu.

* Starší ročníky si také určitě vybaví i hit Finally, který se na čele všech světových hitparád usadil o rok později v podání zpěvačky Ce Ce Peniston. I ten se nyní dočkal předělávky. Komerční electro-house music remix připravila dnes již trojice Vandalism.

Ce Ce Peniston

* Danny Tenaglia podepsal smlouvu s vydavatelstvím Tommy Boy Records, které sídlí v New Yorku. Zde budou vycházet jeho nové kompilace i originální produkce, včetně jeho nového alba The Space Dance (název alba je odvozen z názvu Dannyho rezidentní noci v klubu Space) a mixu Futurism, který se objeví na pultech obchodů v srpnu.

* Švédsko se stává vyhlášenou líhní producentských talentů. Minilogue, Plej, Anders Ilar a kdo ví kolik muzikálně nadaných sourozenců nám ještě zatajil John Dahlbäck. Fanoušci by rozhodně neměli propásnout Den matek. Zmiňovaného Anderse za talent považujeme, potvrdil to totiž výborným albem Sworn na německé značce Level Records. Obsahuje 11 podmanivých tracků v rozmezí techna, tech-houseu, minimalu a intelligent dance music s experimentálními ambicemi. Všechny se povedly. Roztomile citlivé dílko Sworn zní hodně pocitově, hravě a v neposlední řadě pestře. Snad proto se tak příjemně poslouchá. Rozhodně jedno z nejzajímavějších alb švédské elektronické smetánky.

MINIRECENZE

Osborne – Osborne (2008 - Spectral Sound)

Americký producent Todd Osborne je obdivuhodně všestranný chlapík, i když to u něj chvílemi vypadá spíš na slušnou schízu. Když se cítí jako Soundmurderer, páchá breaky hrubého zrna. Když se ale probudí coby jeho další alte ego - Osborne, c(í)tí rovné beaty jako nikdo. Na značce Spectral Sound (sublabel Ghostly International) nedávno vydal album překvapivě nazvané Osborne. Pár hitovek z něj už sice vydal coby EP, ale naštěstí je tu spousta dalších neoposlouchaných bomb. V prostoru 15ti tracků jako by se rozhodl vzdát hold historii americké house music & techna, tedy mimo jiné. Také je ale možné, že si prostě chtěl užít krásný odkaz těchto žánrů. A to nejlépe producentsky. Jak jsme na to přišli? Zatímco někteří novátorsky smýšlející producenti se neustále snaží objevit jakýsi zvukový Svatý grál, maestro Osborne si vystřihl solidní retro. Ale zatraceně libové a zábavné retro. Místy zní album spíš jako výběrová kompilace, ale to v tomhle případě vůbec nevadí. Jeho kvalitativně vyrovnané ale zároveň maximálně rozmanité dílko si vzalo na mušku nejrůznější formy house music, techna i lehce experimentální elektronické hudby. Vzhlíží především k jejich historii, přidává však své velice osobité pojetí, spoustu skvělých nápadů a pořádnou porci hravosti. Tomu odpovídají i použité hudební postupy a prvky. Euforické melodie, synťáky, mámivé piánko, saxofon, perkuse, old schoolově znějící beaty či samply a sem tam i nějaký ten vokál. Je tu znát vliv Detroitu i Chicaga. Nepřeslechnutelný je i cit pro soulful & deep house music, slabost pro afro prvky a drobná inspirace electrem, tech-housem a snad i minimalem. Sem tam se Osborne přepne i do lehce acid režimu, ale bez ohledu na žánrovou příslušnost jsou všechny tracky příjemným synonymem pro upřímnou a silně nakažlivou radost z hudby.

Hodnocení: 85%

PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Před šesti lety vyšlo úžasné album Walking On The Little Cloud, které připravil belgický producent Fabrice Lig aka Soul Designer. Fabrice vydává alba a singly jak pod svým vlastním jménem, tak právě i pod zmíněným pseudonymem. Přestože jsou jeho skladby naladěny na podobnou vlnu ať už vycházejí jako FL nebo SD, o trochu víc se nám líbí jeho desky pod pseudonymem Soul Designer. Proto jsme zpozorněli při informaci o novém albu Evolutionism. V Japonsku vyšlo již loni, nyní v červnu vyjde celosvětově – těžko říct, proč tomu tak je. Ale těšíme se. Těšíme se na melodické deep techno! Najdete zde například hit The Power Of The City, předělávku skladby od Herbie Hancocka nazvanou Rockit, spolupráci s Kenem Ishiim atd.

Copyright

Další album, bez kterého si těžko představit plnohodnotně prožité následující letní měsíce pochází z dílny dvojice Copyright. Pokud hledáte nějakou aktuální desku plnou soulful house music, kterou byste mohli bezmezně milovat, zdá se, že jste ji právě našli. Album Voices & Visions je přesně tím albem, kdy vás váš mozek bude nutit neustále přemýšlet o tom, jak je možné, že jste dávali poslední dobou přednost minimalu a na oduševnělý house trochu zapomínali. Copyright se chlubí tím, že sice pochází z Británie, ale že jejich album je ovlivněné tolika vlivy z celého světa, že je prostě lehce přijatelné v jakýchkoli částech světa. Tedy i u nás.

Předpokládáme, že bez problému u nás v republice přijmete i následující tři aktuální kompilace. První z nich vyjde na labelu NRK, který je znám svou geniální vydavatelskou politikou. Tolika kvalitními mixy, alby a singly se mnoho labelů pochlubit prostě a jednoduše nemůže. Aktuální kompilační řada nazvaná Coast2Coast, která začala vycházet před dvěma lety přinese zanedlouho na pulty obchodů další skvost: po pěti letech se v komerčním mixu představí dvojice Justin Drake a Clive Henry aka Peace Division, kteří mají rádi house music ve všech podobách: tribal, deep i tech.

Druhá kompilace, která by měla zaujmout vaši pozornost pochází z dílny britského klubu Fabric a nese číslo 41 (je nutné podotknout, že by vaší pozornosti nemělo uniknout ani předchozích čtyřicet dílů). Poslední díl připravil Luciano. "Přiznávám se, že udělat mixované cd je pro mě velmi těžké", říká. "Při hraní, mixování je pro mě nejdůležitější kontakt s publikem, vybírám desky zásadně podle aktuální nálady v klubu. Což je při nahrávání kompilace doma trochu problém". Předpokládáme, že při poslechu nám to jako problém připadat nebude. Na úvod čekejte minimal techno, na konci mixu už jen čisté techno.

A třetí kompilace, na kterou byste se měli připravit, vyjde na začátku července. Jedná se o pátý díl řady Sci-Fi Hi-Fi labelu Soma, kterou tentokrát připravila známá dvojice Stuart McMillan a Orde Meikle aka Slam. "Tento mix je naše pocta párty noci nazvané Return To Mono, kterou pravidelně děláme v Sub klubu v Glasgow", říká Meikle. "Chtěli jsme představit, jaká muzika nás právě při Return To Mono baví. Najdete tam i starší tracky, ale zdají se nám dobré a stále je hrajeme v našich setech".

HEAVY TUNES

Co by určitě nemělo chybět ve vašich přehrávačích?

Alba, kompilace

VA - Defected Presents Charles Webster (2008 – Defected)

Jeden z našich nejoblíbenějších producentů nedávno potěšil fanoušky velice osobní kompilací Defected Presents Charles Webster. Skládá se ze tří rozmanitě znějících disků. První disk/set nabízí Charlesovo jedinečné pojetí pozitivní deep house music. Použil zde celkem pět svých remixů. Druhý disk nabízí příjemný, spíše poslechový chill-out/lounge set se zajímavým tracklistem. Ten třetí – nenamixovaný potěší sběratele Charlesovy de-luxe produkce. Obsahuje 12 skladeb pod různými alter egy, z nichž devět doposud nevyšlo. Parádní nadílka milý Charlesi!

VA - Wighnomy Brothers – Metawuffmischfelge (2008 - Freude am Tanzen Recordings) - Německé duo Wighnomy Brothers se nedávno vytáhlo se strhující minimalovou mix kompilací nazvanou Metawuffmischfelge. Vyšla na jejich značce Freude am Tanzen Recordings a kromě luxusních tracků disponuje také nezvykle silným hudebním příběhem i skvělými mixy. Jedna z nejlepších minimal kompilací za hodně dlouhou dobu, více se o ní dozvíte v recenzi.

Kevin Yost And Peter Funk – Beatkilla 2 (2008 - i! Records) - Kevinovi a Peterovi to spolu skvěle šlape! První díl mixované kompilace anebo spíše albové série Beatkilla se hodně povedl. Zdá se, že ten druhý za svým předchůdcem v ničem nezaostává. Nabízí 13 kvalitně namixovaných tracků ze společné dílny této talentované dvojice. Máte-li rádi harmonický deep & tech-house s prvky jazzu a spoustou hypnotických bubínků, budete nadšeni.

Olga Kouklaki - Getalife (2008 - The Perfect Kiss) - Řecká producentka & djka žijící v Paříži - Olga Kouklaki si nás získala svým sympatickým albem Getalife. Možná není až tak "rovné", jak by se na naši rubriku slušelo, ale její osobitě písničkové pojetí electra s mnoha vlivy nás přesvědčilo. Navíc několik rovně bouchajících tanečních pecek přeci jen obsahuje. Album je pocitově vřelé, zvukově barevné a celkově milé. Kromě zajímavé produkce okouzlí melancholický ale i hodně sexy vokál samotné Olgy.

Minilogue - Animals 2CD (2008 - Cocoon Recordings) - Sven Väth má na některé věci zkrátka čich. Na svém labelu Cocoon Recordings nedávno vydal vynikající 2CD album švédské dvojice Minilogue. První disk nabízí skvěle fungující kombinaci minimal techna a tech-houseu, ten druhý si libuje především v ambientu a experimentálně pojaté elektronické hudbě. Chlapci nejsou jen skvělými producenty ale i djs, a tak si oba disky velice hravým způsobem namixovali. Kontinuální poslech obou disku vám přinese spoustu radosti. Výborná záležitost.

Singly

Agoria - Les Violons Ivres

Skladba projektu Agoria - Les Violons Ivres vyšla už na albu The Green Armchair. Naplno jsme ji však objevili až na mixu Metawuffmischfelge od Wighnomy Brothers. Geniální kombinace minimalu a houslí nám okamžitě vytvořila nekontrolovatelný návyk. Hned poté se nám orosila optika dojetím. Skvostná záležitost!

DJ Koze – Mariposa - S hutně deep znějícím minimal trackem německého producentského nadsamce Dje Kozeho to bylo podobné. Vyšel již na kompilaci Total 8 labelu Kompakt, ale my jej objevili až na Metawuffmischfelge mixu. Disponuje působivým motivem, který v určité pasáži evokuje podivný hlas mořských panen z reklamy na Old Spice. Takhle nějak si představujeme atmosféricky masivní minimalový super-track.

Robert Babicz – Basic (2008 – Tanzbar|Musik) - Neúnavného německého producenta Roberta Babicze máme hodně rádi. Proto nás nepřekvapuje, že nedávno vydal na značce Tanzbar další maximálně příjemný release, a to track nazvaný Basic. Placka obsahuje vedle té originálu další dvě verze (DML Remix & Sonic Me Remix). Obě stojí za to. Dobře znějící kombinace minimalu a tech-houseu pravděpodobně potěšila nejenom nás.

Beat Pharmacy – Drifter (2008 - Deep Space Media US) - Moc dobře to s námi umí také Brendon Moeller aka Beat Pharmacy. Důkazem toho je i aktuální vinyl na labelu Deep Space Media, jenž řídí známý François K. Track se jmenuje Drifter a je zcela věrný svému názvu. 12" obsahuje 3 verze Drifted a zvukově související bonus Driftig Atmosphere. Elegantně se tu mísí tech-house, dub, jazz i nepatrné náznaky reggae. Výsledkem je až překvapivě rozmanitá a perfektně fungující směsice. Nepřekvapila snad jen kvalita, ta je standardně výborná.

Melon - Nitzi (In My Mind So Fine) (2008 - Innervisions) - Hned několik skvostů jsme objevili na Secret Weapons EP Part Two, jenž vyšlo na značce Innervisions, kterou vlastní Dixon & duo Âme. EP nabízí hned 8 tracků různorodého zvuku i nálad (2LP), minimálně tři tracky se dají považovat za fláky. Tím největším je pro nás deep-tech-house a minimal kombinující skladba Nitzi (In My Mind So Fine) holandského producenta jménem Melon. Této nádheře konkuruje tech-house minimalová pecka Nonresponder dua Stephan Hill & Koljah a v neposlední řadě lahodný deep-tech remix černé divy Niny Simone (Here Comes The Sun), který má na svědomí pilný François Kevorkian.

DOWNLOAD

Diome – Steamfunk


Onehda jsme byli přítomni mejdanu Vivacity partičky na pražském Bukanýru. Byli jsme doslova ohromeni, jak skvělou muziku servírovali. Domácí djské duo Face vs Diome nám svým perfektním "ping pong" setem připravilo opravdu krásný hudební zážitek. Snad proto vám tentokrát nabízíme i jejich červnové djské TOP 10 žebříčky a v neposlední řadě Diomův čerstvý set z minulého týdne. Na tyhle dva house music skvěle cítící pány si dejte pořádný pozor. Coby ochutnávku si užijte Diomův libový set nazvaný Steamfunk.

Tracklist:
01. Reverso 68 - Piece Together (Part 2) / Eskimo
02. Toby Tobias - Steel Bells (Zeefungkt Remix) / Tiny Sticks
03. Henrik Schwarz feat. Amampondo - I Exist Because Of You (Dixon's Stripped Down Version) / Innervisions
04. Pharaoh Roche - Drifting Away (Extended Version) / Sonar Kollektiv
05. Alexander Koning - Basic Melody (Shur-i-kan Remix) / King Fu
06. Hustler and Gloss - Red Hot / Promo CDR
07. Ilija Rudman - After Midnight (LSB Remix) / Love Is War
08. Mock and Toof - Black Jub (Darshan Jesrani Hot Seat Mix) / Tiny Sticks
09. Munk feat. Asia Argento - Live Fast, Die Old (Maral Salmassi and Zero Cash Remix) / Gomma
10. Slow Supreme - Flesh / Jazid Collective
11. Aeroplane - Pacific Air Race (Dubclub Mix) / Eskimo
12. Studio R feat. Capitol A - A+R (Llorca Remix) / Compost Black
13. Phonique feat. Ian Whitelaw and Meitz - Worked It Out (Charles Webster's Second Remix) / Dessous
14. Motorcitysoul - Mango / Freerange

Wicc - Synchronicity


Mixovaná kompilace Wighnomy BrothersMetawuffmischfelge nakopla pražského dje a producenta jménem Wicc tak moc, že se rozhodl ihned spáchat nový mix. Stáhnout si jej můžete zde.

Minilogue

Švédské duo Minilogue se o své fanoušky vzorně stará. Na svých webových stránkách mají v sekci Downloads hned několik povedených mixů napříč oblíbenými žánry. Rozhodně jimi nic nezkazíte. Navíc se tak můžete připravit na výborné dvoudiskové album Animals. Vyšlo na labelu Cocoon Recordings a píšeme o něm v sekci Heavy Tunes.

DJSKÉ ŽEBŘÍČKY

DJ Diome TOP 10 – červen 2008
01. henrik schwarz feat. amampondo – i exist because of you (dixon‘s version) / innervisions
02. munk feat. asia argento – live fast! Die old! (maral salmassi and zero cash remix) / gomma
03. laurent garnier – back to my roots (original afrodiziac remix) / innervisions
04. tj kong and nuno dos santos – tranentrekker (ben mono remix) / compost black
05. christian prommer’s drumlesson – strings of live / sonar kollektiv
06. motorcitysoul – mango / freerange
07. low motion disco – love love love (aeroplane remix) / eskimo
08. sally shapiro – jackie (junior boys remix) / permanent vacation
09. faze action – spark (dub version) / faze action records
10. allez allez – african queen (lindström and prins thomas remix) / eskimo

DJ Face TOP 10 – červen 2008
01. Brian Price – Seven Cymurai (Melodika)
02. Electrovamp – I Don..t Like The Vibe In The V.I.P. (Universal Island Records)
03. El Coco / Jimmy Ross – Afrodesia / Coco Kane (Disco Deviance)
04. Various Artists - Buzzin..Fly vol.4 (Remixes 2) (Buzzin..Fly Records)
05. Various Artists – Master Of Reality EP (Skylax Records)
06. Bogdan Irkük a.k.a. Bulgari – The Coastal EP (Rollerboys Recordings)
07. Shik Stylko – Minion (Freerange Records)
08. Chymera – Wish / Eucalyptic (NRK Music)
09. Sam Ball – Sunshine Lover (Variance Recordings)
10. Shuma & Perfect Stranger – Ode Ao Sol Remixes (Beef Records)

VIDEO

Ian Pooley – Coracao Tambor

Německý producent Ian Pooley trochu v posledních dvou letech ztratil kontakt s producentskou špičkou. Zanedlouho ale vyjde Ianovo nové album In Other Words, které jej snad zase vrátí na výsluní. Připomeňme si Poolyho mistrovskou produkci například tímto starším singlem. A těšme se na album!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016