CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 40

Laurent Garnier se vrací ke svým kořenům, Housemeister je hot, 5 let Buzzin Fly, Jamajčan Stryke se stěhuje do Plastic City, Kelly Polar je intimní a citlivý, Lumiere opět ztrácí iluze. To vše a ještě mnohem víc v jubilejní čtyřicáté rubrice Narovinu.

 

CO SE STALO, CO SE STANE

Francouzský DJ a producent Laurent Garnier se vrací ke svým kořenům. Na labelu Innervisions vydává dvouskladbový, dvanáctipalcový vinyl Back To My Roots EP. Garnier sice loni vydal album, nicméně tohle EP je po pěti letech Laurentův opravdový, pouze klubový vinyl. Což pochopitelně vyvolává pozornost.

Proč EP vyšlo na labelu Innervisions, který vlastní producenti Âme a Dixon, a ne Garnierově F:Comm? "V únoru jsem hrál v Berlíně v klubu Panorama demo verzi skladby Back To My Roots. Když jsem skončil, přišel za mnou Dixon a na skladbu se mě zeptal", říká Laurent. "Prý jaké s ní mám úmysly, a zda-li by ji nemohl vydat na svém labelu. Souhlasil jsem. Hned po víkendu jsem ve studiu nahrál ještě jednu skladbu nazvanou Panoramix, jako poctu klubu Panorama, a poslal jsem ji emailem Dixonovi. Ten mi za pár minut napsal, že bere obě".
Dixon si jednoduše skladbu zamiloval. Prý když ji slyšel, hned ji začal považovat za naprostou klasiku. "Back To My Roots je skladba, kterou není prostě možné nezahrát!", říká.
Label Innervisions o sobě dává pořádně vědět již od svého vzniku v roce 2005. Zatím zde vyšly kvalitní vinyly od lidí a projektů jako jsou Château Flight, Stefan Goldmann, Henrik Schwarz, Atjazz, Tokyo Black Star, Marcus Worgull nebo samotných majitelů labelu. Lze předpokládat, že i Garnierova placka rozhodně ostudu Innervisions neudělá. Spíše naopak.
Garnierovi fanoušci se kromě ípíčka mohou letos těšit i na jeho nové album. A ti, kdo si hodlají zakoupit poslední číslo britského časopisu Mixmag, se zase mohou pro změnu těšit na mixovanou kompilaci We Are 25, kterou Garnier připravil k dvacátému pátému výročí magazínu.


WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?

HOT: Housemeister – V první moment nás odradil jeho pseudonym i název alba. Housemeister – Who Is That Noize. Vybavili se nám třeba Scooter. Nějakou dobu proto trvalo, než jsme si alespoň jednu skladbu od berlínského Housemeistera pustili. A ono ejhle! Žádná prvoplánová komerce, ale docela vtipný mišmaš techna, electra a rave music.

NOT:
Tentokrát jsme si svět rovných beatů pouze užívali. Nic nás za poslední dva týdny nezprudilo. Ikdyž je fakt, že pražská verze klubu Pacha, to je opravdu silné kafe...


KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Josh Wink boduje po celém světě svou novou skladbou Stay Out All Night. "Myslím si, že se tahle skladba stane obrovským hitem následujících měsíců", říká Pete Tong, DJ a moderátor britského Radio 1. My jsme skladbu zatím neslyšeli, ale víme, že Pete má na tyhle věci čich.

* Zdá se to neuvěřitelné, ale po 25 letech DJování a 20 letech skládání muziky vydává Dave Seaman teprve první singl pod svým vlastním jménem! Skladba se jmenuje Gobbledygook. Divný název, co asi znamená?

* Nestárnoucí Danny Tenaglia vydá v květnu svůj nový singl nazvaný The Space Dance, na který pak v srpnu naváže přímo celé album – Futurism. Co čekat od tohoto známého, 47-letého DJ a producenta? Asi jen kvalitu, co jiného.

* Album Movemets od dvojice Booka Shade je již dva roky stará záležitost, která ovšem i dnes dokáže příjemně zahřát u srdce. Pod téměř stejným názvem vyšlo teprve před nedávnem DVD se záznamem jejich koncertní tour. Romanovu recenzi na DVD si můžete přečíst zde.


MINIRECENZE

Stryke - The Narrowest of Paths (2008 – Plastic City)


Greg Chin aka Stryke původem z Jamajky patří mezi velice plodné ale také žánrově nestálé až promiskuitní producenty. Hudbě začal přicházet na chuť už ve čtyřech letech, kdy začal studovat hru na klavír. Ulítl si na Beethovenovi i Chopinovi, aby následně propadl kouzlu elektronické hudby v její tanečnější podobě. Když zrovna nerelaxuje v Miami, kam se přestěhoval, cestuje kolem světa coby dj, produkuje, spolupracuje kde s kým, experimentuje, zkrátka Stryke jede! Když se podíváte na jeho profil na discogsu, dočtete se, že se jedná o progressive house a trance producenta z Floridy, trošku křivda pro chlapíka, co zvládá i techno. Zdá se však, že poslední dobou Gregovi zachutnaly spíše žánry jako deep-house či tech-house, minimálně soudě dle jeho aktuálního alba The Narrowest of Paths pro známý německý deep-tech label Plastic City. Pokud patříte mezi fanoušky Plastic City, budete si libovat. Greg servíruje luxusní dvanáctichodové menu, kde stěží naleznete nějakého slabšího místa. Velkou výhodou mu je jeho producentská všestrannost, hudební nadhled a talent harmonicky poletovat napříč žánry a náladami. Nezapře slabost pro progressive sound s pro něj typickými atmosférickými "vzlety a pády", deep-house velebí hloubkou svých zvukových ploch, neštítí se však ani více techy/tribal ambicí či k minimalu inklinujícího "bublání". Celé je to velice příjemné na poslech, zároveň však album vybízí k tanci, nejlépe se zavřenýma očima. Gregův talent je nepřeslechnutelný, velice se těšíme na pokračování této snivé exkurze do mistrovy hudební říše.

Hodnocení: 80%


Kelley Polar - I Need You to Hold On While the Sky Is Falling (2008 - Environ)



Kelley Pollar
je vskutku výjimečný umělec. Již od útlého dětství inklinoval k tomu osvojit si titul hudební zázrak. Absolvoval prestižní hudební vzdělání, vyhrál nějaké ty ceny/soutěže, k jeho hudebnímu cítění však pravděpodobně přispěla také jeho disco milující starší sestra a celá řada vlivů či osobností od Kraftwerk až po Dvořáka. Harmonicky kombinuje klasickou hudbu s tou moderní – elektronickou ale i akustickou. Působí také ve svém smyčcovém gangu nazvaném Kelley Polar Quartet, s nímž přispěl (mimo jiné) na celou řadu nahrávek respektovaného projektu Metro Area a pomohl jim tak stvořit skvostné skladby, možná jejich nejlepší. On sám okouzlil hudební svět především svým debutovým albem Love Songs Of The Hanging Gardens z roku 2005. Uběhly zhruba tři roky a Kelley je zpět s novinkou I Need You to Hold On While the Sky Is Falling. Podobně jako na debutu kombinuje esteticky čistým způsobem klasickou hudbu a moderněji orientované škatulky. Asi nejblíže mu je originálně znějící fůze sofistikované house music, inteligentního popu, roztomilého disca a nápaditého downtempa. Emocionálně bohaté album získává body zejména Kelleyho osobitým přístupem k hudební harmonii. Je hodně osobní, intimní a křehce citlivé (This album is for my dear father, Eastman Polar, a lover of art and science.). Nejenom hudebně ale i lyrickým obsahem, který umocňuje Kelleyho přirozený a nijak nepřehrávající vokální projev. Ten považujeme za velice sexy a rozhodně k prospěchu věci. Mohlo by se zdát, že album zní příliš podobně jako jeho předchůdce, při pozornějším poslechu však zjistíte, že se KP neustále vyvíjí a přehodnocuje. Nemusíte mít rádi klasickou hudbu, ale jeho smyčcům pravděpodobně podlehnete. Jsou to právě smyčce, co dodává albu pocit něčeho speciálního. V kombinaci s analogovými syntetizátory a nejrůznějšími efekty se Polarova produkce stává svébytnou škatulkou. Intimní atmosféra celého alba způsobuje, že nás baví spíše do sluchátek než představou divoké party. Rozhodně není pro každého, vyžaduje si pozornost a čas. Pokud jej degradujete do role hudební kulisy, připravíte se o nádherný výlet do surrealistického a pocitově mystického světa Kelleyho Polara. A to byste určitě nechtěli.

Hodnocení: 85%


PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Various Artists - 5 Golden Years In The Wilderness - Letos tomu je pět let od chvíle, kdy Ben Watt (polovina již neexistujího dua Everything But The Girl), založil vlastní label Buzzin Fly. Pokud sledujete rubriku Narovinu delší dobu, určitě víte, že Buzzin Fly řadíme k absolutní špičce a vše, co zde vyjde bezmezně milujeme. Takže je jasné, že budeme milovat i tuhle trojcd kompilaci vydávanou právě u příležitosti pátého výročí. První cédé nazvané Up bude obsahovat 10 žhavých skladeb labelu, druhé cédé nazvané Down bude obsahovat skladby znějící hodně "deep" a třetí cédé s názvem Forward zase představí nová jména labelu a skladby, které teprve vyjdou (čekejte umělce jako Gavin Herlihy, Stimming, Spencer Parker, Lovebirds, BarBQ). Tahle kompilace je tutovka.

Various Artists – Traum 100 - Nebuďte zbytečně traumatizováni tím, že doma nemáte žádnou desku z německého labelu Traum. V klidu si pořiďte tuhle dvojcédé kompilaci, která vychází u příležitosti vydání stého Traumáckého vinylu a nestresujte se. Traum patří k jedněm z nejdéle fungujících vydavatelství věnujících se stylu techno. Majitel labelu Riley Reinhold neúnavně vyhledává nové a nové talenty, což je podle mnohých odborníků hlavním důvodem permanentní oblíbenosti a nesporné kvality Traumu. Jen tak dál. Rubrika Narovinu přeje hodně úspěchů do další stovky!

Audiomatique 2.0 mixed by Adultnapper - Label Audiomatique vydává svou druhou mixovanou kompilaci. Po prvním dílu, který připravil Martinez, se tentokrát vinylových desek chopil brooklynský producent Adultnapper. A vytvořil velmi kvalitní, jarně-vyfrešovaný mix s hity jako jsou Trentemollerův track Miss You, Dark Flower (Robert Babicz) v remixu od Jorise Voorna a další. Label Audiomatique založil německý producent Steve Bug jako podlabel svého známějšího vydavatelství Poker Flat Recordings.


HEAVY TUNES

Co by určitě nemělo chybět ve vašich přehrávačích?

Singly

1.Lumiere feat Big J - Good Bye Illusions (Charles Websters Seriously Deluded mix - 2008 re-edit) (2008 - Defected)
Lumiere je podle nás jedním z nejlepších českých houseových djs, navíc obstál i coby producent. Good Bye Illusions s vokálem v Praze dobře známého Big J byl pro nás prvním house trackem českého původu, co disponoval světovou kvalitou. Náš další oblíbenec (slabé slovo) Charles Webster mu i v roce 2008 (tedy zhruba šest let od původního releasu) ušil další slušivý remixový deep kabátek, kterého se opět nemůžeme nabažit. Naleznete jej vedle dvou dalších tracků na Defected presents Charles Webster EP 1. Změny možná nejsou tak patrné, ale tohle je zkrátka srdcovka, nemůžeme si pomoci.

2. Alter Ego - Gary (Carl Craig Remix) (2008 - Klang Elektronik)

Staří známí Roman Flügel & Jörn Elling Wuttke aka Alter Ego potěšili minulý rok své fanoušky albem Why Not?!. Z něj pochází i mírně nabreaklý electro track Gary. A právě Gary se letos dočkal parádního remixu od detroitského techno velikána Carla Craiga. Ten se nám i přes zjevné kvality originálu líbí mnohem víc. Carl srovnal beat a elegantním způsobem propojil electro, techno, minimal/tech-house a kdo ví co ještě. Některé věci se zkrátka nezapomínají.

3. Roland Klinkenberg - Way To Go + Mesmerized (2007 - GU Music)
Pokud ještě nemáte vynikající album Mexico Can Wait, jenž tomuto producentovi vyšlo na značce GU Music (sublabel Global Underground Ltd.), rychle to napravte. Progressive house, electro, minimal i tech-house, to jsou škatulky které jsou Rolandovi blízké a které mu moc moc svědčí. Zmíněné dva tracky z tohoto alba jsou toho jasným důkazem.

4. Homerun - The Dreamers (2008 - Freerange)
Asi už víte, jak moc máme rádi Jimpsterův label Freerange Records, proto nám nemohl uniknout aktuální sampler z oranžového dílu barevné série s pořadovým číslem 5. Tentokrát nás nejvíce neoslnil ani náš velký oblíbenec Milton Jackson ani Compuphonic či duo Nitzan & Lasimo. Tentokrát nás nejvíc rozsekal Pierre Jerksten aka Homerun se svým hypnotickým deep-tech-houseovým šlágrem The Dreamers. Vysoce návyková nádhera, určitě vyzkoušejte.

5. Amp Fiddler - Stay Or Move On (2008 - Detroit Wax)
Na jméno Amp Fiddler slyšíme moc dobře. Vynikající vokalista, producent a muzikant z Detroitu, člen tělesa Detroit Experiment (i tady řádil Carl Craig), plus asi tak dalších 10 řádků superlativ, to je Amp Fiddler. Jeho aktuální release se jmenuje Stay Or Move On a nabízí hned tři verze tracku, všem vévodí Ampův skvostný vokál. Tech-house, deep-house či lehké koketování s minimalem, vždy to stojí za to. O kvalitní remixy se postarali Brain & Ketch, Alton Miller anebo Eddie Fowlkes & Niko Marks coby šéfové značky Detroit Wax, kde tento lahodný kus vyšel.


Alba, kompilace

01. Anja Schneider - Beyond The Valley (2008 - Mobilee)

Šéfka berlínského čím dál úspěšnějšího labelu Mobilee si konečně dodala dostatek odvahy vydat své debutové album. Víc hlav víc ví, a tak si do studia přizvala zkušeného kolegu Paula Brtschitsche, jenž vypomohl již v minulosti (Loop de Mer & Belize). Společně vyprodukovali 10 zvukově barevných a velice hravých kousků plných více i méně roztomilých nálad. Balancují někde na hraně minimalu a tech-houseu, přičemž sympatické album nabízí silnější i slabší místa. Každopádně se jedná o příjemný, zajímavý a do budoucna velice slibný debut. Pěkně Anja!

02. Delon and Dalcan – Tanz (2008 - Boxer Recordings)
Francouzské producentsko-djské duo Greg Delon & Andre Dalcan aka Delon and Dalcan se dalo dohromady někdy v roce 2003. Zřejmě jim to po hudební stránce dobře klape, protože jejich čerstvé album nazvané Tanz patří mezi opravdu nadstandartní releasy tohoto roku. Okouzlí nejenom atraktivním obsahem ale i producentsky vytříbenou formou. Pánové se skvěle doplňují, a tak vám společně servírují zábavnou fůzi electra, tech-houseu a minimalu/techna, jenž vám zkrátka nemůžeme nedoporučit. O této dvojici ještě rozhodně uslyšíme.

03. VA - I'm A Cliche - The Tokyo Tapes (2008 – Octave Lab)
Japonsko nás neustále překvapuje. Tentokrát byl oním překvapením label Octave Lab, přesněji řečeno jeho kompilace I'm A Cliche - The Tokyo Tapes. Na ní se nachází 11 různorodých tracků od slavných i méně známých projektů, jenž si libují v působivé kombinaci electra a house music s vazbami na tech, to vše okořeněno špetkou ujetého disca a troškou downtempa. Tato kompilace potěší fanoušky z řad Djs, není totiž namixována. Přesto se do hudební historie pravděpodobně nezapíše, a to i přes účast hvězd minulého roku Simian Mobile Disco či borců ala Yuksek, Bot'Ox, Cosmo Vitelli či Quiet Village v roli remixérů. Kompilace si nás získala především svým bláznivě střeleným přístupem k hudbě a zvuku.

04. VA - Funk D'Void - Sci Fi Hi Fi Vol. 04 (2008 – Soma)
Skotský de-luxe house/tech-house/techno label Soma & maestro Funk D'Void společně vrací úder v rámci hudebně nespoutané série Sci-Fi Hi-Fi. Lahůdka. Recenzi najdete v minulém díle rubriky Narovinu.

05. Kerri Chandler – Computer Games (2CD)(2008 - Deeply Rooted House)
Kerri na Computer Games vzdává poctu počítačovým hrám, které miluje, a které kdysi sám programoval. Každou skladbu staví na jiném, snadno od sebe rozpoznatelném zvuku. Všudypřítomné melodické linky se lehce rozplétají od jednoduchých, opakujících se částí, do složitých, na sebe se vrstvících explozí (většinou) pozitivní nálady. Každého musí dostat na lopatky například hned první skladba Fortran. Nádherný, letně vyklidněný deep housový track ve vás probudí příjemné emoce, kterých se nezbavíte po celý zbytek desky. Celou recenzi si můžete přečíst zde.


VIDEO

X-Mix 2: Destination Planet Dream by Laurent Garnier

Mixovaná řada X-Mix známého labelu !K7 byla v polovině devadesátých let velmi populární. Pojďme se nyní na chvíli vrátit do roku 1994 a pustit si druhý díl, který namixoval Laurent Garnier. Holt, na youtube.com se dá najít ledacos.

První část

Druhá část

Třetí část

Čtvrtá část

Pátá část

Šestá část

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016