CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 39

Zavolejte SOS a dostanete pořádnou dávku progressivu, Charles Webster produkuje i mixuje, Jesse Rose je Made To Play, Funk D'Void má rád scifi, disco Justus Kohncke, západní pobřeží opět v kurzu. To vše a ještě mnohem víc v novém díle rubriky Narovinu.

 

CO SE STALO, CO SE STANE

Někdy nás zcela zákeřně, sprostě zezadu, přepadnou pochybnosti nad kvalitou mixovaných kompilací, které v poslední době vycházejí. Ale stačí zavolat SOS a před očima máte například Balance 13. Kvalitu. "Jeden za všechny, všichni za jednoho", dalo by se v souvislosti s Balance 13 napsat. Dnes již sice není vyjímečné, když nějaká kompilace obsahuje tři mixovaná cédéčka, ale fakt, že každé cédéčko namixoval jiný DJ, to už rozhodně běžné není. DreamTeam? Kvalitou DJů určitě, známostí jmen zatím úplně ne.

Omid16b, Desyn Masiello a Demi. Říkají vám tato jména něco? Společný mix vydávají poprvé, na jednom pódiu ale vystupují mnohem častěji - říkají si SOS - Sex on Substance, což by šlo přeložit jako "sex pod vlivem nějaké látky" (asi tušíte, které látky zhruba mají SOS asi na mysli).

Demi patří asi k nejméně známému jménu ze zmíněné trojice. Do povědomí se dostal díky skvělým párty nocím Deeper Substance a následně díky stejnojmennému labelu. Desyn Masiello již jeden mix v řadě namíchal a je nutné říct, že jeho mix patří k tomu nejlepšímu, co vůbec v této řadě vyšlo (Desyn je také spoluvlastník labelů jako BalanceAlternative Route, Symphonic nebo SexOnWax). A Omid? Pod pseudonymem 16B nedávno vydal kritiky ceněné album Like 3 Ears And One Eye. Docela dobrá společnost pod jednou střechou, nemyslíte?

Pokud bychom sestavovali žebříček nejlepších kompilačních řad, které vycházejí v posledních letech, určitě by australská Balance labelu EQ Grey byla v první desítce. Rozhodně si proto nenechte ujít ani ostatní díly série, které připravili například James Holden, Chris Fortier, Jimmy Van M nebo Lee Burridge.

WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?

HOT: Charles Webster – Producent Charles Webster stojí momentálně spíše v pozadí. Vlastní jméno nechává schované třeba za pseudonymem Furry Phreaks nebo v kolonce "produkce" u skladeb mnoha jiných umělců (např. na aktuálním albu Roberta Owense). Nicméně, asi se Websterovi po slávě trochu zastesklo, což je dobře. Jinak bychom nejspíš nemohli na konci dubna v rukou držet trojcd kompilaci nazvanou Defected presents Charles Webster. Bomba!

NOT: Luke Solomon – Jeho album Difference Engine sice sklízí skvělé recenze, nás ale trochu nudí. Asi jsme jarně unaveni. Víme o tom. Dáme mu šanci ještě v létě.

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Recenzi na nové album Roberta Owense si můžete přečíst zde.

* Report z párty Human Traffix s Timewriterem si můžete přečíst či prohlédnout fotky zde.

* Dj a producent Sharam, polovina slavných Deep Dish, chystá k vydání své debutové album SideDish. Jako ochutnávku si dejte skladbu Get Wild, která obsahuje docela "hot" rnb vokál. Jo, a velmi hustou basovou linku.

* "Nezáleží na tom, zda-li je skladba tvrdá nebo měkká. Nejdůležitější je, aby ve stejný okamžik oslovila vaši mysl, tělo i duši", říká Shlomi Aber, kterému vyšel singl "Tokyo Shanghai EP" na labelu Ovum (majitelem labelu je Josh Wink). Že by se Shlomi nechal názvem inspirovat u Romana Raie?

* Fred Everything vydal svůj nový singl Here Come The Beats spolu s JT Donaldsonem. Ano, "tady příchází beaty", ale my bychom raději, kdyby Fred přišel konečně s novým albem. Přeci jenom je to již 4 roky, kdy se objevilo na pultech obchodů album Light Of Day, které považujeme za jedno z nejlepších housových alb vůbec. A proto se těšíme! (Nicméně: Here Come The Beats není nic moc).

* Demarkus Lewis nechal svůj singl Get Yourself Together zremixovat dvojicí Harley & Muscle. A pak nechal tyto remixy také zremixovat. Že by nebyl s původními předělávkami spokojený?

* Padesátku na krku má label Opaque Music. Na jubilejním vinylu s číslem padesát najdete jména Roman Salzger, Swen Weber, Steve Angello a Dave Armstrong.

* Čím podivnější jméno, tím větší úspěch, zdá se. Producent Deadmau5 (ano, na konci pseudonymu má číslici) je nyní hodně v kurzu díky svým electro-flákům, například skladbám Fifths nebo Sex Lies Audiotape. Druhý track vyšel v listopadu pouze digitálně, nyní si jej můžete pořídit i na vinylu.

* Pár měsíců nebylo vůbec slyšet o Magiku Johnsonovi. Takže je na čase jeho jméno trochu oprášit a dát si třeba skladbu The Bushman v Crookers remixu. Label Underwater stále válí.

MINIRECENZE

VA - Funk D'Void – Sci-Fi Hi-Fi Vol. 04 (Soma - 2008)

Soma Quality Recordings je vynikající label, Sci-Fi Hi-Fi parádní série a Funk D'Void excelentní producent. Na čtvrtém díle kompilace, která dává vyvoleným mix-kompilátorům nezvyklou porci tvůrčí svobody (v minulosti zadiktovali Ewan Pearson, Luciano a Alex Smoke), však dokazuje, že je i skvělým djem. Tentokrát nás neuchvátila ani tak technická stránka mixu jako spíš harmonická kombinace různorodých poloh elektronické hudby - především pak rovného beatu a mistrovo citlivé nakládání se zvukem & náladami. Celý mix nemá takřka slabého místa. Ať už preferujete tanec nebo poslech, stojí to za to. Lars elegantně kombinuje placky staršího i aktuálního data, přičemž jsou jeho hlavními prostředky deep-house, tech-house a také minimal. Nebojí se však použít ani atraktivní downtempo kompatibilní s celkovým konceptem mixu. Celé je to především o pocitech – od euforie po melancholii. Intoušci si mohou popřemýšlet, citlivky si užijí své emo, tancechtiví milovníci kvalitní house music mohou zavlnit boky do nikam nespěchajícího přesto zábavného rytmu. Naleznete zde leccos. Svá dílka poskytli umělci jako Lusine, Joel Mull, Vector Lovers, H-Foundation, Beroshima, Cloud, Dirt Crew, Two Armadillos ale i vyklidněný Alex Moran (příjemné připomenutí naší oblíbené značky Glasgow Underground). Jako remixéři se vyřádili například všudypřítomný Apparat, starý známý Jimpster, neméně respektovaný King Britt i autor mixu osobně pod schízami Funk D'Void či Francois Dubois. Mistrovský kousek, málokterou kompilaci jsme si v poslední době užili víc. Jejím jediným úskalím je decentní žánrová nevyhraněnost. Máte-li rádi striktní tucky, zkuste jiný mix. Máte-li rádi zvukovou eklektiku bez předsudků, pozor na spodní prádlo. Příjemný poslech.

Hodnocení: 85 %
Tracklist:
http://www.somarecords.com/music/soma_cd64/

Justus Kohncke - Safe and Sound (Kompakt - 2007)

Německý label Kompakt může být bez nadsázky považován za velice solidní záruku kvality. Možná i proto jsme si k recenzi vybrali sympatické album německého producenta Justuse Köhnckeho, který sám sebe na svém myspace profilu hudebně charakterizoval definicí "Disco House / Pop / Techno". Jak moc je jeho stručná definice výstižná, se můžete přesvědčit na jeho v pořadí druhém albu nazvaném Safe and Sound. Následovník debutového Doppelleben (také Kompakt) sice není typem desky, co vás převálcuje smrští klubových hitů, když mu ale obětujete jistou dávku trpělivosti, štědře vás odmění. Justus si libuje nejenom ve smyslně zasněných synth-deep-tech-house tuckách středního tempa s lehkou příchutí minimalu ala úvodní Yacht, chutnají mu i old school funky-disco evokující elementy - nejlépe v kombinaci se současnými hudebními technologiemi a postupy, což praktikuje třeba v roztomilé Parage, vyklidněné Molybdän anebo o něco víc rozjeté a zatraceně svěží (It's Gonna Be) Alright. Že si termín techno nevycucal z prstu, dokazuje v rámci tracku s klubovými ambicemi a krásným deep závěrem - $26. Budete-li pozorně poslouchat, sem tam se kolem vás mihne i náznak electra. Justusuv cit pro harmonie výrazně vyniká v přemýšlivých zvukových kompozicích, kdy chvílemi koketuje s downtempem, aby vzápětí uletěl do ambientně abstraktních sfér elektronické hudby bez hranic (Safe And Sound, Tilda, Spukhafte Fernwirkung). Autor si rád pohrává se zvukem i atmosférou, aby jeho dílko vyznělo dostatečně lidsky a hřejivě, nebrání se ani využití živě znějících hudebních prostředků. Když k tomu připočteme i příjemně se vyvíjející song Love And Dancing (Update), jež si svou trošku vypůjčil z téměř všech výše zmíněných forem zvuku či vzdání holdu minulosti v podobě předělávky tracku Feuerland Michaela Rothera (mimo jiné Kraftwerk), vyjde vám z toho po všech stránkách zajímavé a intenzivní album s osobitě svéráznou duší. Příjemný poslech.

Hodnocení: 75 %
Info:
http://www.myspace.com/justuskoehncke

PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Various Artists - Playing Around 2CD - Je to pořád stejná písnička. Labely vydávají desky na vinylu hlavně kvůli DJům. Ale občas se stane, že o produkci labelu dostanou zájem i ti, kdo doma žádné gramofony nemají. Proto se jednou za čas majitel nějakého vydavatelství slituje a vypustí největší pecky na cédé nosiči. Jesse Rose, majitel labelu Made To Play, se rozhodl pro jistotu vydat rovnou cédéčka dvě - jedno nemixované, druhé mixované mladíčkem, který si říká Oliver $ (značka dolaru ve jménu může připomínat hiphopového DJe, nicméně Oliver $ je striktně "rovný").

Marco Bailey & Tom Hades - E=MB2 - Jeden z nejvýznamějších a nejlepších belgických techno DJů posledních patnácti let Marco Baily vydává své nové album. Ve spolupráci s Tomem Hadesem, dlouholetým studiovým kolegou, připravili desku s neobvyklým názvem E=MB2, na které se pokusili vyšperkovat společnou produkci až k naprosté umělecké dokonalosti. Jestli se jim to ale opravdu podařilo, to musíte posoudit sami. O vaši pozornost se budou ucházet např. kytarou okořeněná skladba Adult Entertainment, hypnotická Blast, pumpující electro basa v Rhythm Is My Life, piano v Childhood nebo downtempová Café Latte. Techno už sice moc neposloucháme, ale tohle si určitě dáme.

San Francisco Sessions Volume 6 mixed by Inland Knights and Olivier Desmet (2CD) - Legendární housová série San Francisco Sessions vstupuje do šestého kola za podpory belgického DJe Oliviera Desmeta a bristkých Inland Knights. První jmenovaný na ploše sedmdesáti minut představí deep house s jemně melodickými motivy, částečně zabrousí i do tech-strany současné housové produkce. To Inland Knights zase naopak zabrousí do housových skladeb fůzujících s funkem a jazzem. Předešlé díly na labelu Om Records připravili například Mark Farina, DJ Garth nebo JT Donaldson.

Fabric 40 mixed by Mark Farina – Kulatiny slaví mixovaná řada britského klubu Fabric. Tentokrát se za gramofony postavil Mark Farina, housový veterán západního pobřeží Spojených států. "Ve svém mixu jsem se snažil zachytit tech-housovější stranu produkce Chicaga a San Francisca. Ale vybíral jsem skladby v podstatě z celého světa. Na jednu hromadu jsem nahrnul undergroundové pecky, dosud nevydané skladby, které na jiných kompilacích nevyšly i známější skladby", říká Mark.

HEAVY TUNES CHARTS

Co by určitě nemělo chybět ve vašich přehrávačích?

Singly

1. Matzak – Blackout - Od francouzského producenta Matzaka jsme zatím neslyšeli ani jednu špatnou skladbu. A jeho album Life Beginings považujeme navíc za jednu z nejlepších electro-minimal-housových desek vůbec. Proto vám musíme doporučit i jeho nový singl nazvaný Blackout. Temnota ale na vás nečeká, spíše kupa pozitivních emocí.

2. John Dahlback – Gold And Fear - Švédský producent John Dahlback nedávno vypustil do světa své nové album Winners And Fools. Skladbu Gold And Fear najdete hned na začátku desky. Krásné uvítání. A pohlazení.

3. Justus Köhncke – Yacht - Hned úvodní kousek z vydařeného alba Kompakt hvězdičky Justuse Köhnckeho je naprostou definicí toho, jak to v této oblasti máme rádi. Atmosférický deep-tech skvost!

4. Robert Owens - Inside My World - Robert Owens je dalším, kdo nás nekompromisně sesekal vynikajícím albem. Počkali jsme si deset let a odměnou nám jsou bomby jako Inside My World. Vynikající beaty a vokál přímo od Boha.

5. Korablove – Le Sein - Důkazem toho, že i v Rusku vychází libová muzika, je po Buzzin'Fly objevu jménem BarBQ také projekt Korablove. Minulý rok vydal tento projekt skvělé album The Secret Of The Third Planet. Z něj pochází nádherně zasněný deep-tech track Le Sein. Srovnatelná lahůdka s Justusovým kusem Yacht. Korablove nezahálí, už má venku další placku: You Made Me Feel / Narcismus. Buďte ve střehu!

Alba, kompilace

1. Justus Köhncke - Safe And Sound (2008 – Kompakt) - Na prestižním labelu Kompakt poslední dobou vychází samé moc pěkné věci - SuperMayer, The Field, Thomas Fehlmann atd., Justus je další elektronickou lahůdkou. Není to muzika pro každého, ale nemůžeme nedoporučit. Více v recenzi v naší rubrice.

2. Sascha Funke – Mango (2008 - BPitch Control) – Osobitý styl/zvuk tohoto talentovaného producenta nás hodně baví. Je nám jedno, jestli tomu někdo říká neo-trance, house, minimal či techno, jeho nové album jednoduše stojí za to! Následovník desky Bravo (2003) se rozhodně nemá za co stydět!

3. DJ Kawasaki - You Can Make It (2008 - Columbia Music Entertainment) - Když už vokální house/deep-house, volíme příjemné album japonského producenta Kawasakiho. Svěží, sexy a tak nějak na pohodu, to vše podpořeno fajn hosty.

4. Gregor Tresher - A Thousand Nights (2007 - Great Stuff Recordings) - Sofistikovaná fůze house music, techna a electra z ultra plodné germánské líhně nás rovněž okouzlila. Tento pátek jste jej navíc mohli spatřit na brněnské párty Electra.

5. John Tejada - Recovered Data Volume 2. 2000-02 (2008 - Palette Recordings) - Johny je zpět! Rozhodl se potěšit své věrné fanoušky a přináší kolekci doposud nevydaných tracků z let 2000 – 2002, a to ve svých oblíbených zvukově vytůněných rytmech.

VIDEO

Elsa Okazaki - Badfrench (My Parisian Friend)

Deset let od založení slaví partička female:pressure, která si klade za cíl natáčet kvalitní videa pro ženy techno producentky. Zanedlouho vydají female:pressure první dvd, na kterém své klipy představí širší veřejnosti. Pokud se k vám ale dvd nedostane, což je velmi pravděpodobné, můžete si klipy pustit na internetu.

Jaroslav Zapletal & FlyBoyEda (www.heavytunes.cz)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016