CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 38

Co vás čeká v nové rubrice Narovinu? Alba zdarma jako příloha časopisů, Booka Shade na DVD, techno invaze z Izraele, architekt za gramofony, Miguel Migs na slunci, Gilles Peterson narovinu  a další zajímavosti.

 

CO SE STALO, CO SE STANE

Dnešní rubriku začneme dvěma zprávami. První se týká nápadu přikládat alba zdarma jako přílohu u časopisů, ve druhé zprávě se budeme zabývat vydáváním DVD se záznamem DJských vystoupení. V posledním díle rubriky Narovinu jsme psali o tom, že časopis DJ MAG přidal k prosincovému číslu zbrusu nové autorské album producenta Omida 16B nazvané Like 3 Ears & 1 Eye. Zdarma. A zdá se, že v tomto trendu hodlají v DJ MAGu pokračovat. Právě se totiž jako příloha objevilo nové album britského projektu The Rurals, které se jmenuje The 10th Chapter. A to je dle našeho názoru opravdu velká bomba! The Rurals totiž patří mezi nejlepší housové projekty a jejich desáté album je opět událostí. Jen málokdo dokáže s takovou lehkostí kombinovat house music se soulem nebo jazzem. Za projektem se skrývají producent Andy Compton a vokalistka Marie Tweek. "Protože se jedná o naše desáté album, přišlo nám jako dobrý nápad dát album fanouškům zdarma", říká Andy. "Navíc dnes není úplně jednoduché album distribuovat. Spousta distributorských společností, jako třeba Amato, krachují. Z toho důvodu je nutné hledat nové způsoby, jak dostat muziku k lidem."

Z předešlého odstavce je jasné, že na The Rurals nedáme dopustit. Stejně tak ale máme rádi i německou dvojici Booka Shade. Ti se rozhodli pro změnu vydat na DVD záznam svého vystoupení, které odehráli v srpnu 2007 na belgickém Pukkelpop festivalu. Na rozdíl od alba The Rurals ale nebude tohle DVD zdarma, ani nebude přiloženo u DJ MAGu. Což samozřejmě nevadí, i když by to byla hezká představa. Mnohem zásadnější je ovšem otázka, zda-li má vůbec cenu vydávat video záznam DJských setů nebo vystoupení projektů, které na pódiu kroutí čudlíky na mašinkách. No řekněte sami, kdy jste naposledy viděli zajímavé video z vystoupení nějaké elektronické kapely? Underworld? Ano. Jejich video bylo úžasné. Ale Booka Shade? Nechceme jim křivdit, to v žádném případě. Nicméně drobné pochybnosti máme. DVD s názvem We Came To Dance vychází v únoru.

WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?

HOT: Chaim – V minulém roce se hodně mluvilo o producentech, kteří pocházejí z Izraele. Velmi výrazně zabodovala dvě jména: Guy Gerber s albem Late Bloomers a Shlomi Aber s deskou State Of No One. Letos se pravděpodobně bude hodně mluvit o dalším Izraelci, který si říká Chaim. "Já, Guy i Shlomi sice pocházíme z jedné země, ale nedá se podle mě mluvit o nějakém jednotném zvuku, který by náš spojoval. Každý z nás byl totiž ovlivněn něčím jiným", komentuje Chaim názory, které mluví o nové hudební škatulce 'izraelské techno'. "Ano, sice spolu občas uděláme nějakou skladbu, ale pokud si poslechnete naši vlastní produkci, uslyšíte rozdíl". Chaim rozhodně nechce být nikam zaškatulkován. Letos možná ještě nevydá album, ale určitě o něm bude hodně slyšet díky singlům, které vyjdou na labelech Bpitch Control a Turbo Records.

NOT: Smrt – Všichni tam musíme, to jasné. Ale nikomu se nechce, to je taky jasné. Nedávno si k sobě Nejvyšší povolal studiového mága Rona Murphyho, bez kterého by možná detroitské techno znělo trochu jinak.

MINIRECENZE

VA
Addicted Volume 2 Mixed by Gui Boratto
(2007 – Platipus)

Gui Boratto je náš velký hrdina dne. Brazilský architekt, jenž dal nakonec přednost hudbě a stal se skvělým producentem, remixérem i djem, nás před nějakou dobou oslnil vynikajícím albem Chromophobia. Talentovaný producent je zřejmě neméně schopným djem, o čemž se můžeme přesvědčit na jeho paradoxně vůbec první oficiální mixované kompilaci. Addicted Volume 2 obsahuje hned dva disky a rovnou se vám přiznáme, jsme na nich totálně závislí. GB se ani náhodou nebojí zvukové rozmanitosti a jeho vytříbený cit pro elegantní hrátky s emocemi i zvukem způsobily, že jsme si návyk vytvořili takřka okamžitě. Okouzlující fůze minimalu, hypnotického tech-houseu a snivých trance prvků v jedinečném Borrato stylu učinily z této 2CD kompilace extrémně příjemnou záležitost. Využitím Abletonu maestro vytůnil zvukovou stránku věci i mix, celé si to navíc pojistil účastí jmen jako Stephan Bodzin, Minilogue, SuperMayer, Oliver Koletzki & Kiki, Jamie Anderson, The Field anebo Sascha Funke. Asi netřeba dodávat, že na této kompilaci naleznete také několik tracků z dílny samotného autora. GB si nelibuje ve striktní aktuálnosti vybraných kousků ani v přehnaně rychlém tempu, jde mu spíš o pocit, náladu a všudypřítomnou kvalitu. Jako celek se pak beze sporu jedná o jednu z nejlepších kompilací roku.

Web: http://www.myspace.com/guiboratto
Hodnocení: 90%

VA
Coast 2 Coast Mixed By Miguel Migs
(2007 - NRK)

Britský label NRK patří dlouhá léta mezi absolutní houseovou špičku, o tom není pochyb. Nějakou dobu již také diktují v rámci euforické kompilační série Coast 2 Coast. Lidé v NRK možná neradi riskují, osobnosti, jenž si zvou na tuto kompilační sérii, patří k světové houseové smetánce, na druhou stranu jsou absolutní jistotou a jimi produkované selekce/mixy disponují stabilní kvalitou. Miguela Migse netřeba představovat, i on patří mezi TOP osobnosti světové house music. Pravda, už nás asi ničím nepřekvapí, ale u ikon jako je on, to vůbec nevadí. I v době, kdy je pohled z okna o depresi, si Miguel dál frčí ve svém slunném a samozřejmě vokálním deep, jazzy, funk & soul house režimu. A že mu to jde. Citlivý výběr, harmonické mixy a hodně letní nálada, to jsou jeho trumfy. Ani tentokrát na jeho mixu nenalezneme žádné zázraky ani vyslovené šoky, přesto vám tuto pozitivní kompilaci nemůžeme nedoporučit. Minimálně pokud máte rádi jeho zvuk a chybí vám léto. Jména jako Lisa Shaw, Mood II Swing, Spirit Catcher anebo Miguel osobně vám zajisté udělají dobře.

Web: http://www.myspace.com/djmiguelmigs
Hodnocení: 80%


Drei Farben House 
Blending Days
(2007 - Kupei Musika)

Není tomu tak dávno, co jsme se v naší rubrice/na stránkách techna rozplývali nad debutovým albem Any Kind of Feeling německého producenta Michaela Siegleho skrývajícího se za projektem Drei Farben House a už tady máme velice zajímavé albové pokračování! Michael možná změnil label, svého zvukově i pocitově atraktivního rukopisu se však rozhodně nezbavil. Opět si libuje v mírně experimentálním pojetí deep-minimalu a tech-houseu s mírnou příchutí electra a IDM. Celé je to opět o rozmanitých náladách, přemýšlení, nenásilných či nijak vtíravých melodiích a skrze celé album přetrvávajícím pocitu něčeho moc příjemného. Melancholie bez ambicí k depresi je poznávacím znamením tohoto introvertně působícího a také znějícího producenta & občasného zpěváka. Jeho druhé album možná nepůsobí tak zázračně jako to debutové, svými nespornými kvalitami však svému předchůdci může směle konkurovat. Byť se nejedná o tak zářivé zjevení jako tomu bylo minule. To lze ale přičíst spíše prokletí druhých alb. O to více si můžete vychutnat vyrovnanou kvalitu a silný pocitový náboj podpořený navíc jedním fajn bonusovým remixem z dílny C-Rocka. Pokud se vám líbilo Any Kind of Feeling a baví vás producenti jako Unai, Phonique, Star You Star Me anebo Matzak, budete si libovat. Příjemný poslech.

Web: http://www.myspace.com/dreifarbenhouse
Hodnocení: 85%


PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Gilles Peterson In The House - Když se vysloví jméno Gilles Peterson, každému nejspíš vytane na mysl především "leftfield" (vyklidněnější, pomalejší) strana taneční hudby. Gilles je známý hlavně díky své rádiové show Worldwide, která patří mezi nejrespektovanější hudební pořady na světě. Doposud žádná kompilace spojená s jeho jménem nebyla věnována čistě rovným beatům. Všechno je ale jednou poprvé. Pokud vás tedy zajímá, jaký je Petersonův pohled na house music, pořiďte si poslední díl mixované kompilační řady In The House, která vychází na labelu Defected.

Robert Owens - Night Times Stories - Robert Owens pochází z Chicaga a na taneční scéně se pohybuje již dvacet let. Za tu dobu si vydobyl renomé především díky svému nezaměnitelnému vokálu, ale také pro zcela nepřehlédnutelné kvality DJské a producentské. Proto je trochu divné, že jeho první autorské album Night Time Stories vyjde teprve až v únoru tohoto roku. Ale zase na druhou stranu: raději pozdě, než nikdy. Robert na albu spolupracoval se jmény jako Wahoo, Charles Webster nebo Jimpster (všechno producenti s bohatými zkušenostmi na poli house music), vokály pochopitelně obstaral sám. Pokud máte zálibu v rovných beatech, které jsou hodně deep a funky, album bude pro vás jako dělané.

Carl Craig's Sessions - Zajímavá kompilace se zrodila na labelu !K7. Detroitská legenda Carl Craig připravil dvojcd výběr nazvaný Sessions, ve kterém se snaží přiblížit, co dělal poslední dvě dekády - po hudební stránce. Hned při pohledu na tracklist je jasné, že se Carl neflákal. Najdete zde spoustu jeho produkcí, remixů, dosud nevydané skladby i úplně nové tracky. Vše úhledně zmixováno. "Základem při skládání muziky a při hraní v klubech je u mě improvizace - myslím si, že lze díky tomu poznat podobnost mezí tím, jak mixuji v klubu a jak mixuji ve studiu," říká Carl. "A hlavně se snažím do své produkce i do setů vnést lidský element, dát do muziky kus své osobnosti. Nechci aby hudba nebo sety byly pouhým chladným kusem ledu bez emocí, nechci jen tak bez ladu a skladu pouštět jednu skladbu za druhou".

KRÁTKÉ ZPRÁVY

* Producent Richard Grey v sobě na chvíli potlačil tendence ke komerci a vydal dva tracky určené hlavně pro DJe – Somebody a Suicide. Aby novým zvukem nepopletl hlavu fanouškům, raději se schoval za pseudonymem Homicide.
* Satoshi Tomiie o sobě dává vědět velmi uvolněným singlem Solar Wind.
* Sólové album zpěvačky Tracey Thorn, bývalé vokalistky projektu Everything But The Girl, se moc nepovedlo. Ale několik málo songů se přeci jen dá poslouchat. Jako třeba Grand Canyon, který právě vychází v remixech od Dirty South a King Unique.
* Francouzského producenta Etienne De Crecyho milujeme. A předpokládáme, že se nám bude líbit i jeho nové EP s dvěma skladbami Punk a Funk.

VIDEO

Mark Brown - The Journey Continues

Na taneční parkety se dere další velký hit. Mark Brown, polovina dua MYNC Project a majitel úspěšného labelu Cr2 Records spojil své síly s vydavatelstvím Positiva. A výsledek? Docela zajímavá skladba, ve které uslyšíte nádherný hlas zpěvačky Sarah Cracknell, kterou pravděpodobně znáte jako vokalistku skupiny Saint Etienne. 

John Dahlback – Blink

Natočit dobré video k housové skladbě není lehké. Někdy je výsledek dobrý, jindy rozpačitý, často je ale výsledek špatný. Z videa ke skladbě Blink budete mít pocit spíše rozpačitý.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016