REPORT

 

Report z Steam New Era v Retru od Čéši

V pátek 18. ledna jsem se vydal na párty s názvem Steam. Ano, na tu "legendární" kalbu konající se již dlouhou dobu po pražských klubech. Za Steamem stojí Thonyk, který tomu věnuje opravdu spoustu času a dělá to rád. Steam prošel za svou dobu konání snad všemi možnými prostory na které pomyslíte. Pamatuji si začátky v klubu Le Mirage na I.P.Pavlova, kalby na Bukanýru, malý klubík Aquarium, přes velmi úspěšný Duplex, kontroverzní Daylong, předraženou Občanskou Plovárnu až po dnešní Retro Music Hall kde se již snad usadí a bude pokračovat jeho New Era, pod kterým se tu také konala jeho premiéra.

 

Přicházím opět něco před jedenáctou hodinou, díky Tondovi neplatím a vstupuji do prostor, které mi až teď poskytují pohled, jež se mi při otvíračce nepodařilo zaregistrovat. Všude je najednou dost místa, šatna je poloprázdná a vše se zdá být připraveno i na vyšší počet návštěvníků. Procházím se po klubu, na parketu je zatím jen pár odvážlivců a na barech je také dostatek místa a barmanů čekajících na vaši objednávku. Dávám si svůj oblíbený drink, Mattoni, už není? Ne to jen reklama zazněla mi v uších. Mattoni je a chutná stejně jako všude :o) Pozoruji kolemtančící a doufám, že se klubík naplní alespoň na dobrou atmosféru.

Druhá stage je dnes zavřená, prý soukromá akce, tudíž nikam jinam, než na hlavní stage, se jít nedá. Nevadí, hrající DJ Pete Walk nám totiž skrze výkonou repro soustavu pouští velmi zajímavé tracky a chvílemi si říkám, zda-li to není na začátek až příliš dobré. Co když předčí samotné headlinery??? Pete Walk je zábavný DJ, umí lidi roztančit, umí lidem dát přesně to, co očekávají. Také je to prvotřídní kalič, ale to se projeví většinou až ke konci párty:o) Odhodlávám se k tanci a zjišťuji, že moje ponechání ucpávek do uší v šatně, byla největší chyba tohoto večera. Opravdu je zvuk v Retru velmi hlasitý a tak se není čemu divit, když vám v hlavě posléze duní jako v tunelu po průjezdu pendolína. Pete Walk hraje chvílemi tak dobře, že dav neregistruje ani delší prodlevu mezi nastoupivšími headlinery.

Po jedné hodině ranní však nastupují oba avizovaní DJové, Arno Cost a Norman Doray. Nevím, zda-li bylo v plánu aby hráli společně, ale ze situace to vyplynulo tak, že se ujali gramofonů oba dva, a to co spustili v první hodině svého setu se dá popsat snad jen několika málo slovy. Naprosto dokonalé taneční propojení stylů house-trance-progressiv a ještě mnoha dalších škatulek, na které má slovní zásoba již nestačí. Bylo to opravdu výborné a lidé to ocenili v dostatečné míře nejen tím, že jich v tu chvíli na parketu bylo již mnohem více, ale pískot a jásot se linul celým klubem. Bohužel to byla jen první hodina setu, v té druhé se to bohužel zvrtlo v jízdu plnou vrtulek, pauz a nájezdů, které nekončily tak, jak by taneční publikum očekávalo. Tudíž musím konstatovat, že druhá polovina setu byla nuda. Zazněl v ní ale velmi hezký remix vysamplovaného hlasu Martina Luthera Kinga, "I have a dream …" a to se mi před odchodem líbilo z té druhé půle nejvíce.

Musím vám na závěr říci že "mám také sen", mám sen o tom že se jednou na párty vrátí opět ta empatie, porozumění si mezi samotnými klubery a hlavně úsměvy, jelikož jsem byl svědkem opět něčeho, co mi vadí a vadit vždy bude. Opilí jedinci, kteří svou neurvalostí kazí náladu ostatním. Vím že se alkohol může podávat starším 18ti let, ale těch 18 by mělo být dotyčnému mentálně, a ne papírově. Raději bych volil formu "naléváme lidem s IQ 95 a vyšší" - to by snad pak nebyl takový problém s vykalenci. Prostě myšlenka na klub plný pohodových a bavících se lidí s jednou a tou samou myšlenkou na tanec, hudbu a spojení smyslů, to je to, co mě drží stále v rytmu, v klubech a v zájmu o taneční hudbu.

Proto děkuji všem co tam tancovali, bavili se a užívali si to až do konce. Já dávám Steamu v Retru 3 hvězdičky z 5ti. Steam je kalba pro lidi, pro známé, pro všechny, co se rádi baví. V Retru dostává Steam nový rozměr, nové možnosti. Tento klub má velký potenciál a záleží hlavně na nás jak s k němu postavíme. Má návštěva tu bude tak častá, jak jen mi to příležitost a chuť dovolí.

+ připravenost šatnářů a barmanů
+ ochranka

- neurvalí opilí návštěvníci

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016