KOMIKS

 

Komiksová recenze: Simpsonovi - Komiksové extrabuřty

Nakladatelství Crew uvádí Homera, Marge, Lízu, Barta, Maggie, pana Burnse, Smitherse, Krustyho, Barneyho, Lennyho, Karla, Itchyho, Vočka, dědu, Apua, Wigguma, Milhouse, Nelsona, Ralpha, Selmu, Petty, včelího muže, Willyho, Jimba, Skinnera, Otta, Brockmana, reveranda Lovejoye...chtějí vás nalákat.

 

"...a další věc - když kradete na útěku auťák, tak si ověřte, že je v nádrži benzín."

Byla vydána česká verze komiksu se Simpsonovými. Konec. Víc snad ani není potřeba dodávat, vždyť žlutou rodinku zná z televizních obrazovek úplně každý. A pokud někdo žije dlouhé roky ve sluji bez té kouzelné bedýnky, určitě si na zeď nechal alespoň odpromítat povedený celovečerák, takže se se svérázným obyvatelstvem Springfieldu beztak setkal. Co a pro koho teda psát, když trochu movití fanoušci už dávno sedí v papučích u krbu a bookem listují, zatímco bezdomovci stepují před knihkupectvím s plechovkou na drobné? Mrkněme se aspoň, jestli žluťásci fungují i na papíře. Méně oddaným uctívačům čtyřprstého městečka to třeba přijde vhod.

V Komiksových extrabuřtech je osmička příběhů. V základní a na počet stran obtloustlejší čtyřce se například objevuje Homer v roli nejkolosálnějšího žrouta koblih v dějinách nebo Levák Bob, který zdrhá z vězení s připoutaným Bartem místo ocelové koule. Druhé kvarteto využívá spíše alternativních hrátek s postavami ve stylu hororových speciálů (jejich komiksová podoba se připravuje také k vydání), takže se tu třeba z řidiče školního autobusu Otty stal hrdinný přepravák v parodii na zombie akčňárny a Bart vypráví hrůznou story o sběrateli komiksů.

Veškeré zápletky jsou zbrusu nové a příjemně rozvíjejí zajeté univerzum. Poznáte staré známé, zaskočíte do klasických míst a prozkoumáte Springfield z unikátních perspektiv. Vše, co by fanoušci mohli chtít. Nutno však podotknout, že tyto vyprávěnky nejsou žádné scénáristické majstrštyky. Jejich závěry jsou useknuty hrozně rychle takovým způsobem, že ve výsledku spadají do kolonky "dětsky naivní”. Komiksové extrabuřty se ale pravděpodobně mají prioritně dostat do pazour nedočkavým prckům, takže proč od jejich příběhů očekávat něco převratného. Nejpodstatnější je stejně kadence a úspěšnost fórků a frků. A několik vypečených se tu naštěstí najde.

Srovnávat book s nejlepšími sériemi, za které osobně považuji sedmou, osmou a devátou, by nebylo zrovna spravedlivé. Jejich kvalita, kdy v každé minutě ničí bránici spousta skutečně destruktivních gagů, se do komiksu dá přenést jen těžko Pokud vůbec. Velice ale potěší fakt, že se na papíru nekoná tragická úroveň sérií posledních, v nichž se z Homera stal absolutní idiot, humor nabral směr německých pokusů říct vtipný vtip a absurdní krvavá scéna se objevuje téměř v každém druhém díle. Scénárista Steve Vance do extrabuřtů vsoukal povětšinou jednoduché a veskrze ozkoušené hlody, u kterých nebudete kdovíjak hýkat a padat v křečích, ale úsměv vyloudit dokážou. Steve ho z vás občas tahá na úkor podivných berliček, když do známých míst zbytečně cpe nové elementy (Tajné řídící středisko pod radnicí? Co to?), ale pakliže si člověk uvědomí, že na světě snad neexistují ani dvě shodné mapy Springfieldu, dají se okaté scénáristické kličky přejít.

Pokud má čtenář z televize nakoukanou nějakou tu desítku epizod, papírovou podobu si v hlavě snadno rozpohybuje a nechá bubliny přeříkávat Lábusem, Dejdarem a Bedrnou (Vlastimil Zavřel snad promine, ale holt původní Homer je původní Homer). Vizuální podoba shodná s televizní si o ten pohyb sama trochu říká. Lehce si tedy každý uvědomí, že komiks se Simpsonovými zastává především funkci doplňku ke kultovnímu seriálu. A jako takový je fajn. Oddychovka pro všechny věkové kategorie v tomto případě ke spokojenosti úplně stačí.

Simpsonovi: Komiksové extrabuřty
Scénář: Steve Vance
Kresba: Bill Morrison
Překlad: Petr Putna
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 128
Cena: 299,- Kč
Info:
http://www.crew.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016