REPORT

 

Moje první Apokalypsa... Let´s Go Techno!

Moje první Apokalypsa (a vlastně první akce v Brně), na kterou jsem jel plný různých očekávání, mě v mnoha ohledech zklamala, v mnoha překvapila, ale celkově potvrdila mojí představu. Odjížděl jsem se smíšenými pocity. Přijel jsem, viděl jsem (a slyšel, cítil, ochutnal) a stačilo. Už na Apokalypsu nikdy nemusím a vůbec mě to mrzet nebude...

 

Na Apokalypsu jsem se těšil. Jako vždy na něco nového. Ale odjížděl jsem se smíšenými pocity. Vlastně ani nevím, kde začít… Předem se snad jen zmíním, že jsem se v tomto reportu zaměřil na podrobnější popis akce jako takové, jejího zabezpečení a organizace a trochu ošidil tu hudební stránku. A to ze dvou důvodů:

1.Nejsem žádný techno expert.

2.V Brně jsem nikdy nebyl a více než ta hudební stránka mě zajímal celkový průběh této vyhlášené akce.

Do Brna jsem se nakonec vydal s kamarádem autobusem. Přestože tříhodinová cesta přes oraniště, nějakým omylem nazvaným dálnice D1, navíc v mega vytopeném autobuse (asi tak na 50 °C), nebyla dvakrát příjemná, docela nám díky pokecu po dlouhé době uběhla. Do Boby jsme se dostali okolo půl desáté. Chvilku mi trvalo, než jsem našel vchod pro akreditované.

Docela v pohodě byla ochranka, příjemná, s detektorem kovů, ale například do batohu se ani nepodívala a ani ho detektorem neprojela. Akreditace během minutky - no problem. Tento akreditační vstup byl na úrovni stage, takže jsem se hned začal rozhlížet a první dojem z Boby byl výborný. Obrovský prostor, parket už před desátou zaplněný a už se pařilo o 106. Po chvilce jsem vykročil přes celý sál k šatnám a nebýt kamaráda, který byl skoro na řadě a uložil mi tam batoh, čekal bych tam tak hodinu. Šatny byly totálně nezvládnuté a musím je zkritizovat, když se mě osobně díky výše zmíněnému předběhnutí nijak negativně nedotkly. Vidím dva problémy – málo obsluhy a její rychlost – šatnáři byli prostě trochu "lazy"… Že by to bylo věkovým průměrem, který bych odhadnul na něco mezi 70 a smrtí? No, snad promotér dodrží slovo a na příště šatny posílí, jak slíbil ve svém vyjádření.

Šatna tedy vyřešena, vzhůru na obhlídku areálu. Pro ty z vás, kteří v Boby nebyli: prostor je to opravdu výjimečný a pěkný. Mě osobně nadchla speciálně La Grota – druhá a menší ze stagí, která patřila celou noc DJs z Ostravského Fabricu a mohli jsme na ní slyšet v podstatě vše od house, progressive a trance až po ranní d´n´b. Ač jsem si myslel, že zde strávím většinu noci, opak byl pravdou – a to díky neskutečnému vedru, které zde vládlo. Jedním slovem: SAUNA. DJs na této stage proto nebudu vůbec hodnotit, vždy jsem zašel jen nakouknout, jestli náhodou to vedro nepolevilo a po zjištění, že ne, jsem se okamžitě přesunul na main, kde se dalo docela dýchat… Ale lidé se zde bavili skvěle, celý prostor La Groty byl zaplněn tak akorát a zvuk zvučel dobře, kromě toho vedra nemám co vytknout…

Zato hlavní stage přeplněná, skoro bych řekl, že totálně. Projít celým sálem mi vždy trvalo skoro 15 minut, ale s tím se dalo počítat a nakonec mi to nevadilo, zůstal jsem skoro celý večer pařit u stolečků a nikam se necpal. Každopádně si myslím, že lidí bylo o krapet více než kapacita, až mi to přišlo trochu nebezpečné z bezpečnostních důvodů.

DJ Jerry

Když už jsem u té kritiky, budu pokračovat. Trochu nechápu vedení Boby, které zakáže vnášet dovnitř žvýkačky kvůli tomu, že se bojí o koberec a jeho případné nákladné čištění – mně osobně toto nevadilo, respektoval jsem přání promotéra uvedené v tiskovce a vzal jsem si bonbóny (i když, kdybych žvýkačky měl, v klidu bych je pronesl, nikdo se mě ani nezeptal, jestli nějaké nemám… Jinak spousta lidí si žvýkačky dala do obalu od bonbonů a tohle nařízení nerespektovala). Přitom ale není schopný zajistit pár lidí, kteří by během noci alespoň chodili po prostoru s igelitovými pytli a ze stolků uklízeli prázdné kelímky a plné popelníky. Nebo vajgly a rozlité drinky koberci nevadí? Nehledě na to, že návštěvníci jsou lidi, ne zvěř. V pět hodin ráno, když jsem odcházel, to už bylo hodně nechutné – prostě SVINČÍK.


Ruku v ruce s bordelem u stolků a na podlaze jde i ten na záchodech. Mám je vůbec komentovat? Opravdu pořadatele takovéhle akce nenapadne, jak ty záchody budou bez úklidu po pár hodinách vypadat? Nebo chtěl ušetřit pár tisíc za uklízečky? Doporučil bych mu probrodit se v pět ráno 3 cm vody (no, trochu smradlavé vody…) a pokusit se dojít si alespoň na malou bez toho, aby mu natekla tahle směska do bot... Na velkou totiž asi těžko, protože utřít si zadek toaleťákem, který se tam od sedmi od večera (minimálně) válí na zemi a od pozdější hodiny i ve výše popsané tekutině a to jen proto, že na záchodech na něj nejsou držáky… Budu upřímný: Apokalypsa byla pro mě rozhodně nejšpinavější párty, na jaké jsem byl za několik posledních let, a rozhodně mi tenhle bordel hodně kazí celkový dojem… Poslední věc - za kterou si pořadatel nemůže - je zkondenzovaná vlhkost (pot?), kapající neustále již od tří hodin ze stropu… Nebo že by voda z klimatizace? Možná… Je pravda, že po třetí hodině ráno bylo v hale dýchatelněji a chladněji než o půlnoci a místy to i trochu foukalo…

Bary fungovaly, je jich v Boby dostatek a dobře rozmístěných. Ale obsluhy byl trochu nedostatek. Mít tři lidi na 30 metrový bar, z toho dva společensky unavené… Ale musím říct, že se mě snad vůbec poprvé na velké akci stalo, že se mě na baru nepokusili ani jednou za celou noc barmani okrást, což velice chválím. Snad se stejně chovali i k ostatním návštěvníkům. Sortiment na barech byl docela v pohodě. Až na dvě věci. Energy drink - během noci se nám povedlo mít jednou vodku s ním zelenou, jednou modrou a jednou červenou – všechny vypadaly jedovatě (ale nebyly). Zato chutnaly jak 20 let staré Pedro nebo nějaká jiná oldschool žvýkačka. Proboha, co to je za hnus. Omlouvám se všem a dávám za pravdu všem, co mi říkali, že to nejde pít. Opravdu nejde. A super vynález – OXY voda? Normální voda, jak z kohoutku…ale velká láhev o objemu 0.75 l je good nápad. Škoda, že v pět ráno už nebylo skoro kde ji koupit… Ale ceny všech drinků musím velmi pochválit, žádná rejžovačka se na Apokalypse nekoná. Ceny drinků (a vlastně i lístků) se s pražskými nedají srovnávat, jen tak dál…

Chris Liebing

Lidi – na ty jsem se velmi těšil. Rád jsem sledoval fotoreporty z této akce a upřímně, vždy jsem se u nich pobavil. Neberte to zle, ale je to tak. Musím ale konstatovat, že mě z tohoto pohledu Apokalypsa trochu zklamala. Ano, koncentrace dudlíků, rukaviček, baťůžků, oblečení od jedné nejmenované "techno" značky a malůvek je zde o 1000% vyšší než například v Praze, ale není to tak hrozné. Že by pomalu tahle móda upadala? No každopádně někteří lidé a jejich modely byli k smíchu, ale musím uznat, že některé byly velmi hezké a vkusné (včetně těch malůvek na obličeji).

Zvuk na obou stagích byl silný a čistý. Přesto se akce dala přežít i bez špuntů do uší, pokud člověk zrovna "nešukal" bedny. Světla byla taková standardní, řekl bych tak akorát. Laser sem tam problikl, ale žádná pecka teda. V porovnání s laser show na pražských Transmission bych té Apokalyptické dal přívlastek sociální.

K výkonům DJs bych žádné výhrady neměl, Michal Poliak ok, Jerry docela také, včetně vtipného "metro" intra. Tube Tech mě osobně moc nebavili, radši jsem je prokecal a zatancoval si až na Liebinga, který se mi moc líbil (snad i proto, že ač to předem sliboval, nehrál jen techno… Což se ale moc lidem zas tak nelíbilo…) Boriqua Tribez nic moc, zato Sanhaji po něm zahrál luxusní live set. Dokonce mě donutil chvíli přemýšlet o tom, abych zůstal déle, než do plánovaných pěti ráno... Popisovat vám, co kdo hrál za tracky, nebudu, ale hitovkami se nešetřilo.

Co říci závěrem? Apokalypsa mě nezaujala tak moc, abych na ní příště musel. To vůbec. Neříkám ale, že se na ní už nikdy nepodívám. Každopádně její kouzlo určitě z velké části tvoří perfektní prostor Boby Centra. Bez něj by na mě působila jako (pod)průměrná techno halovka. A to mi za cestu přes půl republiky nestojí… Nicméně chápu, že pro mnohé z vás je to v podstatě jediná pravidelná větší techno akce a proto ji téměř vynášíte do nebes…

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016