CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 37

Omid 16B s novým albem, definice house music podle Timewritera ve školních učebnicích, Layo a Bushwacka v Riu, Lukas Greenberg vypráví příběhy, Soma Records rekapitulují. To a vše a ještě mnohem víc v další rubrice Narovinu.

 
Úvod dnešní rubriky bude patřit dvěma ikonám světa rovných beatů: jsou jimi Omid 16B a The Timewriter. Obvykle věnujeme úvodní text pouze jednomu jménu, ale tentokrát jsme se prostě nemohli rozhodnout, komu dát přednost. Omid 16B totiž v posledním týdnu pozměnil distribuci vlastních CD, což stojí za upozornění a The Timewriter nezměnil nic. Což paradoxně stojí za zmínku také.



Omid 16B: Někteří producenti začínají své desky nabízet pouze v digitální podobě (např. Paolo Mojo), jiní zase místo prodeje v klasických hudebních obchodech nabízí své album jako přílohu u novin nebo časopisů. Nedávno takto rozdistribuoval své nové album slavný muzikant Prince. A právě Princem se inspiroval i tech-housový "inovátor" Omid 16B, který své album Like 3 Ears & 1 Eye nabídl zdarma jako přílohu britského časopisu DJ Mag. "Když jsem slyšel, co udělal Prince se svým novým albem, pomyslel jsem si WoW! Výborný tah! Otevírá se tím úplně nové pole distribuce desek. Teď už se může stát cokoliv", říká. Omidovo nové album je velmi kvalitní a různorodé. Najdete zde "synťákovou" bouři ve skladbě Eyes In Disguise nebo breakbeaty a sadu melodických ploch v In Too Deep. Předpokládám, že DJ Mag neodebíráte, což nevadí. Desku je možno koupit i jako mp3.
The Timewriter: Připravujeme petici za to, aby se za prvé: definice house music podle Timewritera dostala do školních osnov; za druhé: aby vydávání kompilační řady Deep Train bylo dotováno z rozpočtu Ministerstva školství a za třetí: aby Deep Train byla distribuována s označením "slabikář" (Máma má mísu. Ema mele maso. Timewriter míchá Deep Train. My se máme).

Jean F. Cochois aka The Timewriter připravil již pátý díl této kompilace. Nejdříve jsme o ní nechtěli vůbec psát. Říkali jsme si, že už ji nejspíš každý má doma. Ale po letmé sondáži v okolí jsme zjistili, že tomu tak není.
Emoce a smyslnost. Deep house a tech-house té největší kvality. Rovné beaty bez kompromisů. Lépe se Timewriterova produkce a sety nedají popsat. Při pohledu na tracklist pátého dílu Deep Train se možná nebudete hned orientovat. Pokud jste naprosto oddaný fanoušek německého labelu Plastic City, nejspíš vás jména jako Nikola Gala, Rob Pearson nebo Da-Funk nepřekvapí. Ale pokud skalním fanouškem nejste a tato jména vám nic neříkají, určitě neodvracejte zrak. Byla by to škoda.

CO SE STALO, CO SE STANE

Claude Von Stroke nedávno založil nový label - Mothership. Chce na něm vydávat techno skladby, které zní hodně deep-minimal-experimentálně. Jako první zde vyšel singl Victor Casanova od projektu Italoboyz (skladbu si hned zamilovali Loco Dice a Ricardo Villalobos).
Klubová noc Bugged Out! slaví letos dvanáct let existence. Není mnoho klubovek, které by dokázaly žít a "ovlivňovat" okolí tak dlouhou dobu. "Každý rok se něco v taneční hudbě mění, každý rok se objeví něco nového - electroclash, electro-house, minimal, nu-rave", říká John Burgess, zakladatel Bugged Out! "Každý rok se objeví styl, o kterém můžete říct WOW. A Bugged Out se aktuální styly snaží reflektovat. Proto máme stále úspěch".
Nedávno vstal z mrtvých legendární label Strictly Rhythm, na konci roku jej budou následovat další dva známé labely Sub-Urban a 4th Floor, které byly aktivní v letech 1987-2005. V historii těchto labelů lze najít mnoho lahůdek od producentů a projektů jak Tommy Musto, Victor Simonelli, Arnold Jarvis, Barbara Tucker, Todd Terry nebo Jazz 'n' Groove.

Peter Jenkinson a Ben Davis rozjíždí label Woodville.



Jmenuje se Paul De Homem-Christo a je mladším bratrem Guy Manuela, poloviny projektu Daft Punk. Nedávno ještě vydával pod pseudonymy Buffalo Bunch a Play Paul, nyní jeho hudbu musíte hledat pod pseudonymem The Migrants. "Zvolil jsem si nový pseudonym, protože moje současná produkce je jiná, než dřív. Buffalo Bunch už je mrtvej, Play Paul zní hodně do elektra a The Migrants je hodně housově-popový", říká Paul. První singl The Migrants s názvem I Thought That vyšel na konci září.


WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?


HOT: Dave Seamen, známý DJ, producent a majitel labelu Audio Therapy, slaví výročí - letos je tomu totiž dvacet let, co se pohybuje ve světě taneční hudby. Gratulujeme! "Fakt jsem rád, že jsem tak dlouho vydržel. Byla to pekelná, dvacetiletá jízda", usmívá se Dave. A slaví, jak jinak, mixovanou kompilací Therapy Sessions s pořadovým číslem 4. Velmi příjemná terapie se nese v duchu ambientu, tribal feelingu, tech-housu, progresivu i old-school housu.
NOT: Podvádět se nemá. Hledat různé triky, jak sám sobě poslat stovky hlasů navíc v různých anketách, není zrovna etické. Což někteří DJové nepochopili. A asi nikdy nepochopí. Proto letos některá jména ve výsledcích ankety o nejlepšího DJe roku, kterou organizuje časopis DJ Mag, neuvidíte. Žádná škoda.


CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ


Soma 2007 (Soma Records) - Ani letos nebude na konci roku chybět v obchodech kompilace shrnující zajímavé hudební události, které se "staly" na labelu Soma. Nemixovaná kompilace skotského labelu obsahuje skladby od velmi známých interpretů jako jsou Silicone Soul, Slam nebo Vector Lovers, ale také skladby od nových tváří: The Unknown Wanderers a Let’s Go Outside. Nedá se říct, že by letošní rok byl pro Somu výrazně úspěšný, ale také se nedá říct, že by se jednalo vyloženě o propadák. Alba od Vector Lovers nebo Black Dog potěšila, Slam se svou novinkou poněkud zklamali. Každý rok ale nemůže být potěšení. Hned na začátku příštího roku začnou na Somě pěkně zostra: vyjde totiž další díl mixované kompilace Sci.Fi.Hi.Fi, kterou tentokrát připravil Funk D'Void.


MINIRECENZE


Lukas Greenberg
Rhode' Stories
(2007 - Plastic City)



Berlínský producent a DJ Lukas Greenberg aka Nikolas Jakoby nebo Pj Nfx nepatří mezi žádné nováčky na poli elektronické hudby. S vlastní produkcí to však doposud nijak extrémně nepřeháněl. Věnoval se spíše DJingu, kde si vyzkoušel například drum and bass, hip hop, techno i house. V roce 96 si pak založil label Synphon Records, ale stejně působí více na prestižním německém houseovém vydavatelství Plastic City. Právě na něm vydává vynikající album Rhode' Stories, jenž vám nemůžeme nedoporučit. Album obsahuje 11 zvukově malebných kousků a nějaká ta intra, hraje mnoha barvami i tempy, můžete na něm naleznout lahodný deep-house, hypnotický tech-house, sofistikované downtempo a zajisté několik dalších hudebních ingrediencí a náznaků ala progressive house. Na plastickém easy listening skvostu panuje vyvážený poměr vokálních a instrumentálních skladeb. Z vokalistů přispěla svojí troškou sympatická dvojice Idiophonic a Sarasena a celému albu tak dodává patřičný šmrnc a živý vibe. Nádherná záležitost!

Hodnocení: 85%


Guy Gerber

Late Bloomers
(2007 - Cocoon Recordings)



Říká se, že ta nejlepší alba nejsou na první poslech. Parádní album Guye Gerbera bude pravděpodobně patřit mezi výjimky. Byla to láska na první poslech, jenž se ale každým dalším stává mnohem intenzivnější. Guy Gerber je velice pilný producent, na svém kontě má celou řadu výborných releasů & nápaditých remixů, jeho tracky úřadují na spoustě kompilací, teď si na seznam své diskografie může připsat i úžasné album! Album, které navíc vyšlo na známém labelu ještě známějšího Svena Vätha - Cocoon Recordings. 12 kouzelných tracků na albu a žádné slabé místo, to se tak často nestává, naopak, každý track nabízí osobitý a zvukově pestrý hudební příběh opírající se o výrazné melodie, jenž by vám mohly uvíznout v paměti. Autor se pohybuje na rozhraní tech-houseu a minimalu s lehkou příchutí electra, pozorným poslechem však můžeme objevit celou řadu dalších muzikálních souvislostí a příchutí. Pro nás jedno z nejlepších a v neposlední řadě kvalitativně nejvyrovnanějších alb roku.

Hodnocení: 90%


Global Underground 33 Rio

Mixed By Layo & Bushwacka!
(2007 – Global Underground)



Je příjemné vědět, že chlapci a děvčata skrývající za veleúspěšnou kompilační sérií Global Underground neholdují pouze progressive houseu a tranceu. Aktuální díl s číslem 33, tentokrát věnovaný Riu, totiž dostali na starost u nás dobře známí a mnoha mejdany prověření pánové Layo & Bushwacka!. Podobně jako v předešlých dílech, se jedná o velké hvězdy disponující velkou kvalitou, ať už jde o vlastní produkci, remixy anebo samotný DJing/selekci. V rámci tohoto vydání série GU obdržíte dva mixované disky, z nichž ten první je věnovaný zásadním, nezapomenutelným, raritním a jinak exkluzivním momentům z historie vývoje houseu a techna (Ellis D, Marshall Jefferson, Kenny Larkin, Francois K, Lil Louis, DJ Pierre, Da Rebels atd.). Ten druhý už je věnovaný současnějším producentům a s nimi souvisejícímu zvuku. Vlastně se jedná o takovou Old School VS New School soupravičku. Naleznete zde takové borce, jako jsou Pier Bucci, Guy Gerber, Tiga, Richie Hawtin, Martin Buttrich anebo samotní autoři kompilace - Layo & Bushwacka! osobně. Stejně jako první cd, i to druhé září mnoha hudebními odstíny a nejrůznějšími zvuky či styly. Minimal, techno, electro, tech-house, to vše zde naleznete skvěle namixované a kultivovaně poskládané. Jestli jste tohle duo měli někdy rádi, je dost pravděpodobné, že je po poslechu GU 33 Rio budete milovat. 33. díl GU totiž z této kompilační řady tak trochu vybočuje a potvrzuje jejich talent, cit a smysl pro vytříbenou hudební zábavu a rozmanitost.

Hodnocení: 85%
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016