CLANEK

 

Podivné názory DJe Orbitha

Nebývá zvykem, abychom se na Techno.cz vyjadřovali k soukromým názorům umělců. Nepřísluší nám hodnotit, jaké desky se jim líbí nebo co si o kom myslí. Teď ale na neonacistickém serveru Odpor.org se vedle článků jako Celospolečenský židovský vliv nebo Proč nemám rád židy objevil příspěvek Aleše Gehringera, známějšího pod pseudonymem DJ Orbith, nazvaný Výlet do Chánova. V něm Orbith otevřeně píše, že Romové jsou dle jeho názoru nenapravitelní a orangutáni mají v kleci větší pořádek než oni. Objevil se šedesát let po skončení nacistického vyvražďování Romů a Židů na naší domácí taneční scéně rasismus a neonacismus? Dejte nám v diskuzi vědět, co si o Orbithových názorech myslíte! AKTUALIZOVÁNO O VYJÁDŘENÍ KLUBU ROXY.

 

Vím jen jedno, že na poslední návštěvě brněnské zoologické zahrady měli orangutani a ostatní opice větší pořádek v kleci, než byl zde v Chánově. Cikáni byli odjakživa zvyklí kočovat mezi městy, tak jim zbytečně nedávejme byty, které by si zasloužily slušné rodiny a ne tato individua. Myslíte, že jsme přetiskli nějaký štvavý rasistický pamflet z doby protektorátu? Bohužel omyl, jde o úryvky z naprosto čerstvého textu, jehož autorem je právě Aleš Gehringer. Na kauzu jako první upozornil na svém blogu redaktor iDNES Pavel Eichler, který se problematice neonacismu dlouhodobě věnuje. Orbith autorství textu nepopírá, odmítá však, že by byl rasistický. Soudní znalec naopak rasismus v textu vidí.

Aleš Gehringer neboli DJ Orbith

DJ Orbith hrál 30. června v Mostu a při té příležitosti se vyrazil podívat i na sídliště Chánov. To je vyhlášeno tím, že zde bydlí z naprosté většiny lidé bez práce a v takřka neřešitelné sociální situaci. Její kořeny sahají až hluboko do dob socialismu. Rozšířenou fámou je, že se jedná o čistě romské sídliště, to však není pravda, společným znakem obyvatel je maximálně nedostatek financí, nikoliv barva kůže. Orbith sem však nejel pomoci místním v jejich situaci, ale pěkně si je prohlédnout a vyfotografovat zničené domy, o něž se jejich vlastník, mostecký magistrát, již desítky let nestará a stav domů tomu odpovídá. Během své návštěvy byl dle svých slov přepaden a za pomocí nože okraden o mobilní telefon. Policii prý volal, ale přestože se stal obětí násilného trestného činu, případ ani oficiálně neohlásil.

Skinheadský koncert

Až posud se jedná o politováníhodnou událost, která se může stát zcela kdekoliv, v Chánově stejně jako třeba na pražském Staroměstském náměstí. Orbith však nešel jen na policii, které by přenechal vyřešení celého případu. Aleš Gehringer totiž sednul k počítači a napsal krátký text, v němž označuje romy za nenapravitelné a naznačuje, že loupežná přepadení a demolice bytů jsou společným rysem všech romů. Text, ve kterém není ani jediné slovo o tom, kolik žije v Chánově tzv. "bílých", odeslal k publikování redakci serveru Odpor.org, která jej s chutí uveřejnila.

Že tento server neznáte? Pokud se nehlásíte mezi neonacisty není divu. Server je totiž hlásnou troubou rasistické a neonacistické organizace Národní odpor. Jde však o otevřeně rasistický text nebo jen o nepochopitelnou hloupost? O odborné posouzení jsme oslovili Doc. JUDr. PhDr. Miroslava Mareše, Ph.D., patrně nejrespektovanějšího českého soudního znalce a odborníka na extremismus. Ten v příspěvku rasismus vidí: "Sociálně-etnické problémy určité lokality, vázané na osobní zkušenost autora, jsou paušálně využívány k diskreditaci celého romského etnika, což je patrné zvláště v poslední větě.". Srozumitelně řečeno hází všechny Romy do jednoho pytle, což je základní znak rasismu. O tom svědčí i to, že se svým případem zcela nepochopitelně spojuje i redaktory Českého rozhlasu, kteří připravují romský pořad O Roma vakeren (Romové hovoří). Doslova tvrdí: "Škoda, že se nedá živě dovolat do tohoto pořadu, asi ví proč..." Jako kdyby mohli mít pražští redaktoři rozhlasu s přepadením něco společného.

Party Národního odporu

Mareš pak dodává: "Roli při vytváření mého dojmu hrála i souvislost s Národním odporem." Není divu, Národní odpor, který vznikl po rozprášení české pobočky rasistické organizace Blood and Honour, odmítlo pro extremistický program zaregistrovat ministerstvo vnitra a organizace tak působí na poloilegální bázi. Jeho členové jsou neustále sledováni antiextremistickým oddělením policie ČR a celou organizaci monitoruje jako mimořádně nebezpečnou i zpravodajská služba BIS. Připomeňme ještě, že na serveru vychází pravidelně výzvy k násilí nejen vůči Romům, ale i Židům, technařů, antifašistům a novinářům, kteří mají odvahu upozorňovat na český neonacismus. Pro představu uvádíme vybrané titulky: Celospolečenský židovský vliv, Český rasový typ a jeho vývoj, Proč má smysl bojovat za nacionální socialismus, Proč nemám rád židy a nejnověji tedy i Výlet do Chánova. Orbitha zmíněné titulky zřejmě nezarazily, dnes totiž tvrdí, že o zaměření serveru neměl tušení: "To, že je web Národního odporu neonacistická organizace jsem neměl vůbec tušení a na jejich stránce to ani není napsáno a dnes když jsem web studoval pozorně, jsem nikde nápis jsme neonacistická či fašistická organizace neviděl, pokud to tak je, tak je mi to upřímně líto." Podotkněme, že mezi ostatními přispěvateli má Orbith mimořádné postavení, jako jeden z mála totiž text podepsal vlastním jménem a ne vtipnou přezdívkou typu "Reichsjägermeister" či "Dr. Joseph G.", jak je mezi nácky zvykem.

Video: The Tchendos: Nedovedu pochopit

Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka je v České republice závažný trestný čin. Hrozí tedy Orbithovi vězení? Nejspíše ne: "Pro naplnění skutkové podstaty trestného činu by musel být prokázán úmysl autora skutečně hanobit všechny Romy anebo podněcovat k nenávisti vůči celému romskému národu/etniku," říká politolog Mareš. Do karet Orbithovi hraje i to, že server je registrován v USA, které navzdory tlaku Evropské Unie stále odmítají spolupracovat na odhalování neonacismu s odkazem na svobodu slova. Díky této, neonacisty hojně užívané fintě, Orbith nejspíše ani nebude potřebovat návod Jak se chovat u výslechu, který se na serveru objevil jen den před příspěvkem DJe Orbitha.

Dá se proti podobným projevům vůbec efektivně bojovat, když názory některých lidí nezmění ani gigantické historické tragédie jako 2. světová válka a holokaust? Mareš má za to, že prostor pro podobné projevy vzniká i proto, že se věcně nehovoří o sociálně-etnických problémech a nechává se volný prostor právě rasistům: "V situaci, kdy si podobné otázky klade velká část populace je chybou, pokud se veřejné diskuse o nich chopili rasisté bez toho, aby jim někdo vytvořil zřetelnou věcnou konkurenci."

Vyjádření klubu Roxy:

Vzhledem k tomu, že dj Orbith byl několik let residentem naší party Elektra a tím i náš prostor representoval, cítíme potřebu se vyjádřit k jeho "Výletu do Chánova". Je podivné, že Aleš Gehringer ve svém věku projevuje tímto způsobem rozčarování nad existencí a vzhledem ghett, ale mnohem "podivnější" je fakt, že filtruje svoje ojedinělé, negativní zkušenosti na serveru ultra-pravicové organizace Narodní Odpor, která je známá svojí rasovou nesnášenlivostí. Jestliže dj Orbith považuje za nutné přispívat na stránky Národního odporu a tím rasovou nesnášenlivost podporovat, my považujeme za nutné s takovým člověkem do budoucna přestat spolupracovat.

Roxy crew

DJ Orbith: "Nápis neonacistická organizace jsem na serveru neviděl."

V souvislosti s článkem jsme zaslali Orbithovi několik otázek, abychom mu dali prostor vše vysvětlit. Velký rozhovor očekávejte v průběhu týdne.

Je pravda, že jsi zmíněný článek napsal a následně odeslal neonacistickému serveru Odpor.org?

To, že je web Národního odporu neonacistická organizace jsem neměl vůbec tušení a na jejich stránce to ani není napsáno a dnes když jsem web studoval pozorně, jsem nikde nápis jsme neonacistická, či fašistická organizace neviděl, pokud to tak je, tak je mi to upřímně líto.

Víš o tom, že tento server provozuje otevřeně neonacistická organizace Národní odpor?

Nevím, netušil jsem, jak jsem již psal. Domníval jsem se, že Národní odpor je organizace zaměřená na nacionalismus. A proto, mě uráží glosy některých novinářů, že jsem rasista spojený s neonacistickou organizací.

Sleduješ tento server pravidelně, případně jak ses dostal ke kontaktu na tento server?

Vůbec ! V podstatě jsem ho viděl jen dvakrát z toho podruhé dnes, narazil jsem na něj na internetu úplně náhodně, proto mě zaráží, co všechno mají za sebou... Zkrátka tento web mi nic do dnešního dne pořádně nic neříkal, proto jsem se domníval, že je to web nadšenců, kteří jsou zapálení pro svoji vlast.

Víš o tom, že na tomto serveru vychází polootevřené výzvy k násilí vůči novinářům?

Ne, nevím, nejsem novinář. Žádnou takovou jsem tam dnes nenašel, buď jsem se špatně díval, nebo tam dnes žádná nebyla.

Studoval jsi někdy historii sídliště v Chánově?

Ano, něco o tom vím, sídliště bylo postaveno ještě za komunistů, tenkrát tam bylo téměř vše, škola, potraviny, zkrátka vše, co má sídliště mít.
Teď, několika miliónové dluhy na nájmech, zdevastované byty, do školy se učitelům moc nechce, protože jim rodiče některých žáků - cikánů vyhrožují znásilněním dětí atd. To je vše.

Hlásil jsi celou záležitost na policii?

Ano nahlásil, hned po incidentu jsem volal ihned z recepce hotelu polici, ale tam mi bylo sděleno, že s tím nic nemohou dělat a, že jsem tam spíš neměl chodit. A tím pádem je sepsání této věci (loupežného přepadení celkem zbytečná ztráta času).

Máš nějaké informace o tom, že redaktoří romského pořadu O roma vakeren mají něco společného se zmíněným loupežným přepadením? Pokud ne, proč je pořad dán v příspěvku do souvislosti?

Pořad O roma Vakeren (snad to píšu správně) poslouchám pravidelně každý pátek. Do souvislosti je dán proto, že tam několikrát mluvili o obnově sídliště v Chánově a také o tom jak se to tam všechno lepší, takže jsem se více méně šel přesvědčit, netušil jsem, že se stanu za bílého dne obětí loupežného přepadení, když o tom sídlišti tak hezky mluvili a ještě, že mě budou častovat rasistickými nadávky : ty bílá k...o. a tak.

Celý text článku na Odpor.org (přetištěno v původním znění i s pravopisnými chybami):

Výlet do Chánova
6. 9. 2007 | přečteno: 3422x
Dne 30. června 2007 jsem měl hudební vystoupení ve městě Most. V tomto městě jsem byl již několikrát a pokaždé si říkal, že bych se chtěl rád podívat na sídliště Chánov, neboť paní Džamila Stehlíková a spol. pořád pějí samou ódu na cikány v České republice. Dokonce na ČRo 1 radiožurnál mají cikáni každý pátek svůj pořad O Roma vakeren (Rómové hovoří). Škoda, že se nedá živě dovolat do tohoto pořadu, asi ví proč...
Do Chánova jsem dorazil v 16.45, krátce jsem jej prošel a to co jsem viděl, se snad ani nedá popsat. Vím jen jedno, že na poslední návštěvě brněnské zoologické zahrady měli orangutani a ostatní opice větší pořádek v kleci, než byl zde v Chánově. Asi po pěti – deseti minutách několik cikánů zbystřilo, že je tam nevítaný host a častovali mě slovem „gadžo“ (nevěděl jsem, jestli mě neurážejí, když je uráží slovo „cigán“, asi by mi měli říkat bílý).
Zanedlouho kolem mě prošla skupina čtyř cikánů, ale jak jsem tušil a předvídal, šli mě obrat... Po malé chvíli se tato skupina vrátila a obstoupila mě dokola, načež jeden z nich mi kamarádsky řekl: „Pičo dej mi telefon.“, na tuto otázku jsem mu odpověděl, že bohužel nemohu sloužit, hned mi odvětil: „Neslyšel jsi pičo, dej mi telefon, nebo tě zabiju!“, to už jsem neváhal, protože jeden z těchto černých lidí vytáhnul dýku a já okamžitě pochopil, že tito lidé jsou nenapravitelní. Takže jsem jim odevzdal svůj mobilní telefon a než jsem se nadál, tak byli všichni pryč.
Odešel jsem tedy na svůj hotel, kde jsem měl ubytování a lehnul si do postele a přemýšlel, proč jsou takoví, proč zničí sídliště a ještě kradou a dělají loupežná přepadení. Podotýkám, že když jsem volal tuto historku mojí ženě domů, nevěřila mi a myslela si, že si z ní dělám srandu. To na mostecké Policii mi řekli po telefonu: „Pane, Vy jste blázen, co tam lezete?!“
Každý mě častoval bláznem, magorem, že lezu do cikánského ghetta, jako je Chánov, ale já na to odvětím, proč ne? Jsou snad něco jiného než my? Půjdu na sídliště Vinohrady v Brně, Prosek v Praze, jsou tam někde rozmlácené a vybrakované paneláky, za těch 20 let co tam stojí, okrade mě tam někdo za bílého dne jen tak na ulici? Neokrade, protože tam bydlí normální lidé, kteří si váží domova. Cikáni byli odjakživa zvyklí kočovat mezi městy, tak jim zbytečně nedávejme byty, které by si zasloužily slušné rodiny a ne tato individua.

Aleš Gehringer

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016