CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 36

This is Sander Kleinenberg, Loopichi jsou Hot!, M.A.N.D.Y. vydávají pod velmi "nesebekritickým" názvem novou kompilaci, Paolo Mojo pouze digitálně a Terry Lee Brown s novým mixem na řeckém labelu. To vše a ještě mnohem víc v dalším díle rubriky Narovinu.

 

Země tulipánů oplývá nejen dostatkem strdí a mléka, ale také trancových a housových DJů zaměřených tu více, tu méně progresivně. Holandský Sander Kleinenberg je řazen spíše do skupiny "více progresivně" ("Nesnáším trance. Připomíná mi tříminutový sex", říká). Trvalo celkem dlouho, než si našel svou producentskou i DJskou polohu, ve které se cítí komfortně. Není třeba nijak zvlášť připomínat jeho ranné skladatelské pokusy s kapelou Free Frogs (1993, singl "Bombay"), ani tracky vydané na labelech Superstition nebo Deal Records. To hlavní, čím si Kleinenberg získal fanoušky i kritiky byl až singl "My Lexicon" (2000), který vyšel na jednom z tématicky zaměřených ípíček "4 Seasons".

Skladba "My Lexicon" se v podstatě přes noc stala velkým hitem. Pokud se od té doby v médiích objevují články na téma progresivní house, nikdy nechybí zmínka právě o této skladbě. Sander za svou dlouhou kariéru ale moc singlů nevydal. Zatímco ostatní vypouští do světa kdejakou "patlaninu", on své fanoušky potěší maximálně jednou za dva roky. Možná častěji než singly ale Kleinenberg vydává mixované kompilace – zkušeností s mixováním má habaděj, poprvé vystupoval na veřejnosti již v roce 1987, to mu bylo teprve patnáct let.

Právě Kleinenbergovo DJské umění je hlavním důvodem, proč se dnes o něm v rubrice Narovinu zmiňujeme.  Začátkem srpna totiž na labelu Renaissance vyšel jeho aktuální mix, s jednoduchým názvem "This Is...". Kleinenberg jako jeden z mála dokáže nenásilně propojovat styly jako progressive house, tech-house, electro a tím pádem vedle sebe stavět skladby od rozdílných producentských jmen jako jsou Dubfire, David K, Gui Boratto, Robert Babicz nebo Tom Novy. "Úkolem DJe je být - v uvozovkách - filtrem mezi tím, co je kvalitní hudba, a co ne. Filtrem mezi tím, co je momentálně v kurzu a co není.", říká Sander. "Pokud tohle DJ nedělá, pak podle mě není opravdovým DJem. Pouze se veze na vlně nějakých trendů, hraje stejné skladby každý víkend, vytváří nudu".

O tom, že Kleinenberg nudu nevytváří, se přesvědčte sami.

CO SE STALO, CO SE STANE

John Digweed se stále drží na výsluní. Dvěma díly mixované kompilace Transitions zaujal, takže lze předpokládat pozitivní ohlasy i na díl třetí, který vyjde v září. Čeká vás pořádná dávka muziky laděné do temnějšího odstínu tech-house music a "bleepy" techna.

Jay Haze a Ricardo Villalobos upekli společný projekt Social Being.

Housová legenda Frankie Knuckles vysvětluje, co si vůbec představit po pojmem house music (samozřejmě anglicky).

WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?

HOT: Loopichi - Vznik českého projektu Loopichi, za kterým se skrývají Pavel Bidlo a Roman Rai, velmi usnadnila "informační dálnice", na které můžete jezdit rychlostí blesku. Pavla s Romanem totiž od sebe dělí tisíce kilometrů (Pavel bydlí kousek od New Yorku, Roman v Praze) a nebýt rychlého internetového připojení, které pojem "vzdálenost" pomalu ale jistě z lidské slovní zásoby vymazává, bylo by založení projektu Loopichi určitě komplikovanější. O tom, že Loopichi zní skvěle se můžete přesvědčit díky prvnímu releasu, který právě vychází. Jmenuje se  Selfos 2007 a  obsahuje 3 odlišné mixy - First Version se silným tribal groove motivem, Pavel Bidlo Rework, kterou ocení spíše příznivci techhouse a jackin house music a TV Maniacs Rework, což je verze plná funky nálady. Rozhovor s oběma producenty si můžete přečíst zde.

NOT: Claude VonStroke - V minulém roce byl do nebes vynášen jeho singl Who's Afraid Of Detroit? Ano, singl je to výborný, jenomže sám Claude jej neustále recykluje a recykluje, a tak se z této skladby stává docela prudivá záležitost. K dnešnímu dni jsme napočítali už nejméně 8 remixů. Myslíme si, že je nejlepší čas přestat a zaměřit se na novou produkci, Claude.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

M.A.N.D.Y. - 12 Great Remixes For 11 Great Artists (Get Physical) - Producentská dvojice Patrick Bodmer-Philipp Jung opravdu stojí za vaši pozornost. Pokud už máte oposlouchané jejich mixované kompilace, můžete se směle vrhnout na sbírku remixérských prací, kterou M.A.N.D.Y. vydávají pod velmi "nesebekritickým" názvem. Ale co, existují producenti, kterým na základě jejich předvedených výkonů dovolujeme malinko zvednout nosánky nahoru. Berlínští producenti totiž mají co prezentovat - jejich remixy pro Roxy Music, The Sugarbabes, The Knife, Royksopp nebo Tiefschwarz zní prostě skvěle.

Wahoo - Take It Personal (Fine/Four Music) - Pravděpodobně nikdy se nenabažíme skladeb, které v sobě spojují soul a house music. Zda-li nás potěší nové album dvojice Dixon a Georg Levin aka Wahoo si netroufáme odhadnout. Ale zvědaví jsme, jen co je pravda. Kombinace obou stylů zasazená do berlínských minimal zákoutí v nás vyvolává všelijaké představy. A většinou jsou to představy pozitivní. Dixon je deep housový producent a majitel labelu Innervisions, Levin je vokalista a producent. Jako Wahoo zaujali v roce 2004 singlem Make Em Shake It.

Renaissance Digital 01 mixed by Paolo Mojo (Renaissance) - Label Renaissance byl jedním z prvních labelů, který začal vydávat kompilace s muzikou, která se opravdu hraje za klubovými zdmi. Před rokem 1994 byly totiž kompilace spíše jen výběrem různých rádiových hitů, což právě před třinácti lety prolomila svou The Mix Collection dvojice Sasha a John Digweed. V roce 2007 se Renaissance sice nepokouší o něco tak revolučního jako na začátku devadesátých let, přesto se trochu o něco nového jedná - série Renaissance Digital bude vycházet pouze digitálně. První díl připravil populární Paolo Mojo. A protože bude tento mix možno koupit pouze přes iTunes, přijdeme všichni v ČR zkrátka. A pak donuťte lidi, aby si nestahovali hudbu nelegálně...

MINIRECENZE

VA - Sounds of Instruments 3  - Terry Lee Brown Jr. (Klik Records - 2007)
Jak se zdá, na světě je další vynikající kompilační série, na jejíž kvalitu a pozitivní náboj je zaručený spoleh. Jak by taky ne, když si na ní chlapci & děvčata z řeckého labelu Klik Records pozvali našeho oblíbeného plastického borce z Německa, kterým je samozřejmě starý známý Terry Lee Brown Jr. (předešlý díl mixnul Navid Tahernia).
Terry, jehož producentsko-djská kariéra je pevně spjata s německým houseovým labelem Plastic City, je sice specialistou přes tech-house s nádhernými deep plochami, tentokrát se ale malinko vzdálil běžné produkci či zvuku tolik typickým pro značku Plastic City a trochu víc se odvázal. Nebojí se experimentovat a jeho set není jen kvalitní klubově-poslechovou ducandou. Tentokrát maestro mnohem více experimentuje, libuje si v abstraktnu, hraje si a zkouší, co všechno  mu zbaštíme. A jde mu to dobře, moc dobře. S takhle super tracklistem, Terryho dlouholetými zkušenostmi a obdivuhodně vyspělým citem pro hudební harmonii to snad ani jinak nejde.
Nečekejte tedy striktně hypnotický tech-house s deep ambicemi, těšit se můžete také na psychedelické zvukové experimenty s ethno prvky, minimalistické - přesto velice eklektické hrátky se zvukem, sofistikovanou house music, deep´n´sexy electro a přiměřené množství klikajícího minimalu, bublajícího ambientu a esteticky korektního progressive feelingu. Dočkáte se hodně zvratů, breakdownů, zvukových proměn a nečekaných překvápek. K poslechu, tanci a vůbec všemu, co vás baví, vám tentokrát zahrají třeba Denis Karimani, Nikola Gala, Trentemøller (parádní remix už tak geniálního tracku Moan prostě nepřeslechnete!), Holger Behn aka H.O.S.H., Jimster či Motorcitysoul, Sideshow, Eric Borgo a Mikael Delta.
V hodnocení této kompilace jsme se názorově mírně roztříštili. Jednomu z nás přijde tento mix málo "plastický", druhému tahle Terryho experimentální poloha nesmírně vyhovuje. Každopádně tento precizní mix patří k tomu (nej)lepšímu ze současné elektronické produkce a Terrymu dáváme 85 %, také proto, že ani po těch letech neztratil koule.

VIDEO:

Star You Star Me - A Place In My Heart (Jori Hulkkonen remix)
Převzato z recenze: "U německého alternativního labelu Force Tracks, o němž je v poslední době opravdu hodně slyšet, to vypadá na další hudební skvost. Po vynikajících albech švédského producenta Unaie a německého melancholika Michaela Siegleho, skrývajícího se za projektem Drei Farben House, se tentokrát podíváme do jen zdánlivě chladného Finska. Z Finska totiž pochází Tatu Metsätähti & Jani Lehto, kteří společně tvoří projekt Star You Star Me."

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016