CLANEK

 

Michal Poliak: Když World Republic zahrál Carl Cox, měl jsem slzy v očích

Michala Poliaka možná znáte jako BB Mika i díky jeho spolupráci s Orbithem. Ale víte, že je také autorem skladby World Republic? Nevíte, co to je? Tak čtěte. Kromě toho se dozvíte, jaké je to mít sny, dostávat facky a co může způsobit jeden Essential Mix Carla Coxe.

 

Tématem našeho rozhovoru je hlavně tvá nová deska. Přesto mi nejprve pověz, kdo je to vlastně BB Mike aka M. Poliak?

BB Mike je předchůdcem Michala Poliaka, dříve sem hrával pod pseudonynem BB Mike, teď přecházím na své občanské jméno.

Aha... A kromě jména, povíš nám o sobě něco víc?

Jsem kluk z jižní Moravy, který věrný svým genům miluje víno, ženy, zpěv...akorát jsem díky moderním trendům v konzumaci přešel z houslí a zpěvu na gramce, z vína na experimenty a z žen na...

Zajímavé. Mimo to se věnuješ produkci...kde na to všechno bereš energii?

Nevím, vždycky jsem toho dělal moc naráz, potřebuju být ve stresu a nestíhat. Kromě produkce mám ještě jiné aktivity, díky kterým si financuju studio, což bych z výdělků za hraní skládal docela dlouho.

Jasně, chápu. Ale teď k tvé nové desce. Napadá mne, proč vlastně říkám, že je nová? Kolik desek máš už na svém kontě?

Mám zatím vydané 4 desky, vše jsem stihl za méně než rok a další jsou na cestě. Do konce roku by snad ještě mohly být dva releasy...uvidíme...

Fajn...a teď mne zajímá jedna věc. Pracuješ na tom všem sám? Jak se například díváš na velmi časté spojení známého DJského jména s dobrým producentem v pozadí. Dovedeš si představit, že by to byl tvůj případ? Ať už z jakéhokoliv úhlu pohledu...

Na rovinu, dovedu si to představit. Kdo z velkých DJů má dnes čas skládat si veškerou produkci? Znám spoustu umělců, kteří na to mají celý tým lidí. Věřím ale, že základ je sám rozumět skládání, aby mohl člověk vědět, co chce udělat. Já už si dnes dělám hudbu samostatně, ale měl jsem několik učitelů - dj Bloodstar, dj Hubiss, dj Preach...Posledně zmiňovaný začal letos hodně létat na turné po světě a je doma, resp. ve studiu maximálně na týden za dva měsíce...přestává mít na to čas…jak myslíš, že to asi mají superstar co jsou o něklik tříd výše? Ještě bych k tomu dodal...pokud budu chtít jít co nejdál, jednoho dne už si asi hudbu nebudu dělat sám...to je prostě vývoj.

Díky za upřímnost. Mimochodem, kam až míříš?

Co nejvýš, dokud mě to bude bavit. A bavit mě to bude pokud budou mety na zdolávání. Jak se zaseknu v nějakém bodě, skončím a nechám místo ostatním.

Takže konkrétně. Jaká je tvá deska? Co jsi chtěl jejím prostřednictvím říct? Prostě nám ji nějak výstižně představ...

Názvem World Republic jsem chtěl zviditelnit tak trošku víc i naši republiku, která zatím dost na producentském poli pokulhává. Jinak jsem se snažil asi jako spousta jiných producentů o originální track, kterého si všimne některý z velkých umělců. Naštestí se podařilo, všiml si jí ten nejvyšší...

Kdo?

Kdo? Carl Cox namixoval World Republic do svého Essential mixu na radio BB1...

Ale to musí být fajn pocit. Jaká byla tvá první reakce?

Slzy v očích, polil mě obrovský pocit zadostiučinění všem těm pochybovačům a kritikům, jak ze strany rodiny, tak vlivných osob taneční scény...teď vím, že to, co dělám má perspektivu, ale...nesmím polevit.

Dobrej přístup. Na to konto mne napadá… lze se nějak ubránit takovému tomu pocitu pýchy? Myslíš si, že jakmile si člověk řekne "Jsem dobrej, a nikdo na mě nemá", že má vyhráno? Nebo naopak? Určitě víš, co myslím…

Život mě naučil, že vždycky, když se člověk cítí spokojeně, dostane facku. Pak už záleží, jak se z ní poučí.

Povídej. Kolik těch facek máš za sebou? A jak ses z nich poučil?

Už bych je ani nespočítal, naštestí nemám tolik jizev na těle. Věřím, že jsem si ze svých chyb vzal to nejlepší, ale chyba je možná to, že si to myslím. Pořád se učíme.

Co pro tebe vlastně znamená hrát jako DJ? Co tím vyjadřuješ? Má to nějaký hlubší smysl, nebo tě to "jen baví"?

Hudba pro mě má hlubší smysl sama o sobě, a když ji můžu hrát lidem, tak mě to opravdu naplňuje.

A jak moc tě naplňují lidé? Vnímáš nějak rozdíl mezi určitým publikem? Respektive akcemi, kde vystupuješ?

Určitě. Vždycky je několik akcí, které člověka spíš znechutí a ptá se potom sám sebe, jestli to má smysl... pak ale přijde super party a člověk je zase nabitý nadlouho dopředu. Ale musíš mít cíle, vědět kam to chceš dotáhnout a vydržet...

Kdybys měl na výběr – DJ nebo producent. A zajímá mne co si myslíš o tom, že v dnešní době musíš být producent, aby ses mohl prosadit?

Kdybych si měl vybrat? Určitě DJ, který ale hraje svoje věci, které vydal. Takže já bych si asi nevybral, potřebuju obojí.

Ok...jaký styl vlastně hraješ? A které své vystoupení považuješ za nejvýznamnější?

V dnešní době už styly nejsou nějak vyhraněné, čím dál více se styly prolínají, je těžké to přesně specifikovat...nicméně pokusím se to popsat… hraju od funky tech-housu, přes progressive trance s prvky elektra, až tech-trance:-) Nejvýznamější akce? Nevím, bylo jich víc - Apokalypsa, Marco V night, Hradhouse, Rio de Riviera, Oxygen...každá měla svůj význam, takže první místo není.

Hraješ na nějakých letních festivalech? Kde tě vlastně lidé mohou letos slyšet?

Hrál jsem na Rio de Riviera, ještě se ukážu na Hradhousu, Trnkobraní a Free Summer Open Airu v Košicích…

A tvůj největší sen, co se DJingu a produkce týká? Věříš na sny?

Rád sním, ale snažím se přeměnit ty největší touhy na realitu a intenzivně na tom makám. Největší sen je létat na hraní z jednoho kontinektu na druhý a všude mít plný kluby a party. Můj producentský sen neprozradím, protože na něm pracuji a nechci, aby mě někdo předběhl, chci být pokud možno originální. Vše se během několika let odhalí!!!

Kdyby sis měl vybrat...splnění tvého největšího snu způsobem, v který bys nikdy ani nedoufal a pak už nic...anebo standardní parties se svými výkyvy, bez šance, že bys dosáhl na svůj sen...co by to bylo?

Určitě to první, bez šance, že si splním sen, nedělám nic, takže tomu musím věřit. Radši budu makat, věřit, být trpělivý, a když přijde znenadání cíl, nenechám ho utéct i za cenu, že pak to skončí. Štěstí přeje připraveným a jak řekl Nohavica, kouzelné na vrcholu je to, že poznáme kdy byl, až když začneme padat (smích).

A závěrem - řekni mi, co je pro tebe momentálně nejdůležitější?

Mí přátelé, rodina a hudba.

Výborně, děkuju za rozhovor a přeju hodně štěstí a splněných snů!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016