REPORT

 

Rozhovor: Lucka Ságová, produkční agentury Wax

Friki pro vás připravil rozhovor s Luckou Ságovou, která je produkční agentury Wax. Rozhovor vznikl ještě před pražskou Global Connection, ale zákulisí a produkce takhle velké akce by vás mohly zajímat i zpětně. Minulý týden jsme zažili výpadek Internetu, omlouváme se za zpoždění.

 
Rozhovor vznikl před akcí, ale určitě by pro vás mohl být zajímavý i po ní.
Co obnáší práce produkční?

Být produkční znamená neustálé domlouvání, shánění, náročnou komunikaci s úřady a v neposlední řadě vymýšlení a realizaci nápadů. Realizujeme projekty, které mají oslovit mladé lidi od 16 do 30 let, jedním z prostředků komunikace je hudba. Nepořádáme jenom parties, připravovali jsme například promo k filmu Perníková věž.

Kolik lidí představuje Wax?

Celkem je v agentuře pět lidí na plný úvazek, já mám na starosti produkci jako takovou společně s Martinem Škabradou, který k tomu ještě zajišťuje komunikaci s klientem. Majitel agentury, Kanaďan Derek Paul Sanders, vše zastřešuje a zajišťuje obchodní záležitosti. Na akcích se podílí další lidé "z branže", kteří pomáhají například s bookingem dýdžejů a dále si najímáme lidi pro zajištění technických záležitostí, například instalace a následný úklid Průmyslového paláce bude celkově trvat čtyři dny, to bychom sami koordinovat nezvládli.

Bary si na parties produkčně zajišťujeme sami, takže je potřeba najmout barmany z personálních agentur, pro jednotlivé party máme vlastni supervizory barů.

WAX porada party už tři roky a za tu dobu jsme dali dohromady team osvědčených lidí, kteří nám zajišťují šatnu, ochranku, toalety a další záležitosti... to je přesně moje práce - sehnat dodavatele, zkoordinovat realizaci a zajistit, aby se nikomu nic neponičilo a všechno dopadlo k všeobecné spokojenosti.

Jak dlouho trvá organizace a příprava akce rozsahu Global Connection?

Začíná se přibližně půl roku před akcí, ale zezačátku to není tak intenzívní. Je těžké sehnat volný velký prostor, kde by okolí nevadil hluk a dav lidí, vyhovoval nám pro náš záměr a souhlasil s pořádáním akce majitel nebo úřady. DJs se zajišťují s půlročním předstihem, důležité je, aby vyšla vstříc zastupující agentura. Smlouva by měla být podepsána tak dva až tři měsíce před akcí kvůli promo.

Co obnáší technické zajištění takové akce?

Na technické zajištění zvuku, světel a projekce najímáme profesionální firmy, nafotíme místo konání a rozkreslíme plánky s návrhem pódia podle toho, kdo a jak bude vystupovat, odborníci se zapojí ve vymýšlení jednotlivých elementů které se potom poskládají dohromady a je z toho party. Pokaždé je to podobné divadlo, vždycky záleží na finančním zázemí, nápadů by bylo dost.

Jak probíhá zajišťování party v jejím průběhu?

V průběhu party už by se celkem nic řešit nemělo, v prostorách pro několik tisíc lidí se člověk docela naběhá, takže ke komunikaci používáme vysílačky. Je potřeba zajistit, aby každý DJ vystoupil podle programu, to má na starosti můj kolega Martin, drobné problémy se mohou vyskytnout okolo práce najaté bezpečnostní agentury, ale to většinou neřeším já, protože mám pocit, že mě lidé z ochranky nerespektují kvůli tomu, že nejsem mužJ. Mým úkolem ráno po party bývá předání objektu v pořádku zpět majiteli, ale pokaždé je to jinak, úkoly jsou dopředu rozděleny.

Jak náročné jsou zahraniční hvězdy? Mají nějaké speciální požadavky, třeba co se týče techniky?

S extravagantními požadavky to není tak hrozné, technické požadavky samozřejmě mají, například Richie Hawtin si jako odposlechy vyžádal soundsystém plnohodnotný ke zvuku v sále, akorát samozřejmě s menším výkonem - EAW AS 660 se subbas pro 660. Richie Hawtin bude hrát z gramofonů, efektoru, 909 a Final Scratch, mix si přiveze vlastní Allen&Heath Xone 62 a my zajišťujeme odposlechy, na jeho set-up se pro zajímavost můžete podívat na
http://m-nus.com/communications/images/i/de9_schematic.pdf. Co se týče pohodlí účinkujících, snažíme se, aby měli vždy k dispozici šatny, které vybavíme pohodlnými sedačkami a pitím, malé jídlo mohou mít ve VIP a speciální věci se vždy nějak zařídí dle požadavků.

Jaký má zahraniční DJ v ČR program?

Dýdžejové k nám většinou nejezdí na dlouhou dobu, přijíždějí okolo poledne, jdou se ubytovat do hotelu, pak se jdou podívat na prostor, udělají si zvukovou zkoušku. Během odpoledne poskytují rozhovory, jdou na večeři a nakonec na samotnou party, kterou si zpříjemní podle svého.

Co jste připravili speciálního na Global Connection?

Jak to má být na správné taneční party - speciální bude hudba, mnoho live vystoupení - nejen Richie Hawtin, ale také Way out West, Stephunk T a X Press 2, kteří hrají na šest gramofonů a CDJs. Dále plnobarevná laser show, VJing, speciální design světel, tango tanečnice a dekorace, které se nedají popisovat, tak jako většina vizuálních efektů, které jsou pro návštěvníky nachystány, navíc by to nebylo žádné překvapení.
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016