CLANEK

 

Černý den (nejen) britských clubberů

18. červen se nesmazatelně zapíše do podvědomí nejen britských příznivců elektronické hudby. Slavný klub Gatecrasher 1 ve městě Sheffield zachvátily plameny a nenávratně nechaly zmizet tento hudební podnik z clubberské mapy. O co víc celá věc zamrzí, když požár nejspíš nebyl náhodný (více v podrobnějším článku + video).

 

Dva lidé se údajně nacházeli uvnitř klubu, když požár vypukl, avšak nezraněni se z plameny zachváceného prostoru dostali ven a zavolali tísňovou linku 999. Později celá dvoupodlažní budova na konci ulice Arundel Street spadla těsně vedle zasahujících hasičů. Namístě jich zasahovalo asi 25. "Bylo tam mnoho molitanu a plastů, světla, alkoholu. Prostě spousta materiálu, co když dostane příležitost, tak okamžitě začne hořet." řekl po zásahu mluvčí zasahujícího hasičského sboru, Steve Makepeace. Ředitel klubu Gatecrasher 1, Simon Raine, sdělil, že je moc vděčný, že nikdo nebyl zraněn. "Není to příliš pěkný pohled, ovšem z našeho úhlu pohledu je nejdůležitější, že všichni byli z budovy včas evakuováni. V těchto situacích je nejdůležitější, pokud nikdo není zraněn a nedojde ke ztrátám na životech".

Den po osudném požáru vydala Sheffieldská policie zprávu, že má důvodné podezření se domnívat, že požár byl úmyslně založen a hledá kohokoliv, kdy mohl pomoct s vyšetřováním a pamatuje si, co se událo v klubu a kolem něj mezi 16. a 17. hodinou. Nicméně vyšetřování začne nejdříve až se část budovy bývalého klubu srovná se zemí a zajistí se bezpečnost okolo objektu. ˝To může trvat několik dnů˝, sdělila mluvčí policejního sboru z jižního Yorkshireu.

K celému případu se již vyjádřili některé slavné DJské osobnosti s tímto klubem spojené. Například Judge Jules byl z této zprávy naprosto šokovaný a jen těžko nacházel slova. "Jsem zničený. A nejen proto, že tahle událost bude mít určitě dopad na celou taneční scénu, ale zasáhla i mě samotného. Mám na tento klub nezapomenutelné vpomínky", řekl pro britské Radio 1. "Všechno tam bylo dovedené k dokonalosti. Světla byly oproti jiným klubům o třídu výš, byl tam fantastický soundsystém a ten pohled na davy lidí, ten se prostě ničemu nevyrovnal v žádném jiném klubu."

Simon Raine je pevně rozhodnutý postavit klub jiný a opět ho dostat na výsluní.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016