CLANEK

 

Wighnomy Brothers - tak trochu jiný minimal

Není minimal jako minimal. O různorodosti tohoto stylu, při kterém i flašky vzduchem létají, nás na svém novém vinylu chtějí přesvědčit Wighnomy Brothers - už nějaký ten čas projekt stoupající k vrcholu. Gabor Schablitzki alias Robag Wruhme a Sören Bodner aka Monkey Maffia ale přesně vědí, jak se odlišovat od zbytku světa a s každým dalším releasem si upevňují pozici současných minimalových, minimálně, princů.

 

Krom hudby samotné, to kouzlo Wighnomy Brothers spočívá možná i v sebe-propagaci. Když si jen vzpomenu, kde všude jsem na tracky tohoto dua narazil, kolikrát se až divím. No, čekali byste například minimal na Tiëstově kompilaci? ISOS 4 - Latin America vám náležitě odpoví. Stejně tak se WB nacpali se svou produkcí na známé kompilační řady jako Fabric, Balance či dvorní sérii labelu Kompakt, Total. Nedostatkem zásob, kterými dotují hudební svět tedy Wighomy Brothers rozhodně netrpí. Vždyť během posledního měsíce tohoto roku stihli připravit pro své fandy, ale i ty ostatní, hned dva zajímavé hudební kousky.

V první řadě vyšla další část remixové kompilace Remikks Potpourri. CD s pořadovým číslem dvě přináší ve svém nitru další nálož Wighnomy remixů, kterými tentokrát obšťastnili nahrávky od Future Sound Of London, Depeche Mode, Underworld, Nitzer Ebb, Röyksopp či Paula Kalkbrennera nebo Ellen Allien spolu s Apparatem. V kolekci deseti remixů se jak celé duo, tak i Robag Wruhme sám, kromě minimalu nevyhýbají ani jiným stylům a příjemně překvapí také pomalejší ambientní a IDM remixy.

Nejžhavější novinkou na labelu Freude Am Tanzen, kde Wighnomy Brothers vydávají hodně často, je potom vinyl Guppipeitsche se dvěmi novými tracky a jedním "intrem", stejně pojmenovaným. Právě na tomto vinylu dokazuje Gabor se Sörenem, že minimal skutečně není jen jeden minimal. Jestli vás při vyslovení názvu tohoto žánru napadne pouze jméno Richieho Hawtina, pak by vás možná ani nenapadlo produkci WB za minimal vydávat. Ale je to tak. Jak skladba Guppipeitsche, tak také My Gloomy Head se mohou pochlubit strhujícím jazzovým nasazením spolu s melodickým klavírem a basou. Beat a výšky už ale jasně poukazují na standardní postupy minimalu. Poměrně netradiční hudební spojení, ale o to víc fungující.

Jak to bude s debutovým albem od WB se zatím neví. V nejbližším plánu je pouze zářijové vydání Robgova sólového EP The Lost Archive, které bude obsahovat jeho nevydané skladby z let 1998 až 2007. Snad se ale v brzké době dočkáme. Určitě to bude jedna z událostí roku.

Singl Guppipeitsche vychází na labelu Freude Am Tanzen 29. května pod katalogovým číslem FAT 033.

www.wighnomy-brothers.de
www.freude-am-tanzen.com/

Zvukové ukázky zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016