CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Frantíci to s námi vždycky uměli a Matzak není vyjímkou. Silicone Soul bodují se svým labelem, Jay Tripwire posílá novinky ze Severní Ameriky, Felix Da Housecat představuje sedm smrtelných hříchů a John Dahlback střílí naslepo. To vše a ještě mnohem víc v dalším díle rubriky Narovinu.

 

Frantíci to s námi vždycky uměli. V jejich hudbě se obvykle skrývá zvláštní forma ležérnosti, lehkosti, kompoziční elegance a pocitovosti, často se sklony k euforii anebo naopak specificky okouzlující melancholii. Asi nejvíce nás za poslední dobu dostal svým (teprve) debutovým albem Life Beginnings producentský talent Nicolas Matuszczak, který se skrývá za projektem Matzak a pochází z malebného městečka Nimes. V minulosti dal o sobě vědět teprve dvěma releasy (Might Is Right a Girl In Water), teď nám německý label Boxer konečně servíruje i jeho napjatě očekávané debutové album, které obsahuje 10 prudce návykových skladeb lahodného zvuku.

Nicolasovi je 30 let a coby správný francouzský kaňour se již stihl pochlapit. Je z něj hrdý taťulda a my vám prozradíme, že celé album, jenž vznikalo během "oněch" devíti měsíců, je věnováno právě jeho malé dcerce a vůbec oslavě života. Proto ten název Life Beginnings a proto zřejmě i tak harmonický zvuk, přestože se album orientuje na zdánlivě chladnější odvětví elektronické hudby. Možná zatoužil pustit své debutové album také své ratolesti, možná je právě tohle jeho hudební přirozenost, každopádně zní velice podmanivě. A čeho že se v prostoru deseti kvalitativně vyrovnaných tracků dočkáte? Naleznete zde originálně znějící tech-house, minimal, electro, inteligentní a nikam nespěchající techno a také celou řadu dalších zajímavých hudebních ingrediencí a koření. Jednotlivé skladby se těžko popisují, většinou se pohybují na hranách hned několika žánrů a mají v sobě velice zvláštní pocitový náboj. Autor rozhodně nehraje na rychlost, naopak, pěkně si vychutnává napínavé vyprávění svých hudebních pohádek a postupné odkrývání s nimi souvisejících tajemství. Ví přesně kdy zrychlit, kdy zpomalit a kdy je méně více a naopak. Hodně si dává záležet na melodičnosti a vytváření silně harmonických ploch. Sem tam si vypomůže vokálem, sem tam vybrnkáváním kytary, jindy zas experimentuje s živě znějícími bicími, jinak se však jedná o striktně elektronickou záležitost. Lehce intimní atmosféra a celkově osobní charakter alba pak mají na svědomí, že se album Life Beginnings hodí spíše na domácí poslech. Dovedeme si je však velmi živě představit i jako působivé koření DJských setů v rámci klubových parties. Je opravdu obdivuhodné, co všechno se Nicolasovi daří svou hudbou vyjádřit s využitím poměrně minimalistických muzikálních postupů, nástrojů a pomůcek, přičemž všechny skladby zní dost chytlavě a posluchačsky atraktivně. Kterákoliv skladba by klidně mohla posloužit jako singl s hitovými ambicemi.

Pokud bychom měli zvuk tohoto producenta k něčemu přirovnat, byl by to asi starý známý Vitalic a jeho dvojice geniálních skladeb Poney Part 1 & Poney Part 2, hudba Matzaka však zní mnohem jemněji, s trochou nadsázky electro-minimal-popově a chvílemi asi i více hitově.

Inspirace měl zřejmě Nicolas ve své "rodné vísce" požehnaně, žije zde totiž až překvapivé množství zajímavých producentů i DJů a zřejmě zde funguje také zajímavá lokální scéna. Delon & Dalcan, Florent, 22 Crew anebo Paul Nazca, ti všichni mohli posloužit jako výborná inspirace, bylo-li toho vzhledem k okolnostem vůbec potřeba. V minulosti si Nicolasovu produkci oblíbili a chválili lidé jako Dominik Eulberg anebo DJ Koze, fanouškovská základna se teď ale s největší pravděpodobností rozroste, o výjimečných kvalitách a vůbec vlastnostech tohoto alba totiž není pochyb. Už teď si dokonce troufáme drze tvrdit, že debutové album tohoto sympatického Francouze patří mezi ty nejkrásnější okamžiky hudebně-elektronického roku 2007. Ano, Matzak je zkrátka "MACEK", moc příjemný poslech.

- Zvukové ukázky

CO SE STALO, CO SE STANE

Italský producent Alexander Robotnick má sice již 57 let, ale chuť tvořit muziku ho stále neopustila. Jeho poslední album My La(te)st nezní špatně a Alexander se opět stává středem pozornosti médií. Před pár lety tomu ale bylo jinak. "V roce 2001 jsem byl na dně. Neměl jsem žádné peníze, ani práci a nikdo navíc nechtěl poslouchat mou muziku. Pak jsem dostal email od jednoho francouzského producenta, který se mě ptal, jestli ještě hraju jako DJ. Nikdy ve svém životě jsem jako DJ nehrál, ale odpověděl jsem mu, že ano. Začal jsem se učit používat laptop k DJování a od roku 2003 hraju v klubech", říká Alexander. Když se chce, všechno jde.

Techno producent Dave Clarke se rozhodl vystupovat se symfonickým orchestrem. Ne, že by pokus Jeffa Millse, který podobnou věc uskutečnil před pár lety dopadl špatně, ale už tehdy jsme si říkali "jednou a dost".

Detroitský techno pionýr Kevin Saunderson zanedlouho vydá svou novou mixovanou kompilaci Ekspozicija 07: The Detroit Connection.

Justin Robertson spouští label Neverwork. Jako první zde vyjde Justinův singl Pylon Theory.

Nová akvizice labelu Underwater Records se jmenuje Ingo Staar (majitelem labelu je Darren Emerson).

WHAT'S HOT? WHAT'S NOT?

Hot: Darkroom Dubs
Chlápci Craig Morrison a Graeme Reedie aka Silicone Soul nemají jen zlaté ručičky při skládání písní, oni také mají skvělý čich na kvalitní producenty, které upisují na svůj vlastní label Darkroom Dubs. Důkazem budiž dva nové singly, které zanedlouho na tomto labelu vyjdou. První, označovaný jako „psychedelic techno“, se jmenuje North From South a pochází z dílny ruského talentovaného producenta, který si říká Freska. Druhý singl nazvaný Time Flies složila producentská dvojice Jet Project z Belfastu. Skladba se nese v „siliconsoulovském“ duchu a obsahuje atmosférický náboj, příjemné melodie a hutnou basu. Jen tak dál kluci!

Not: Armand Van Helden
Je tomu již dávno, co jsme obdivovali produkci Armanda Van Heldena. Hodně dávno... Ani jeho nové album Ghettoblaster nás nepřesvedčilo o tom, že Armandova produkce stojí za zvýšenou pozornost. Prostě a jednoduše: Helden mluví hudebním jazykem, který je pro nás absolutně nesrozumitelný. Škoda.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jay Tripwire - Gemini Soul (Nordix Trax) - Kdo stojí za mnoha zajímavými undergroundovými housovými skladbami, které k nám přicházejí ze Severní Ameriky? No přeci Jay Tripwire. Po deseti letech produkování singlů se Jay konečně odhodlal praštit do regulérního autorského alba. Gemini Soul přinese pohled na jeho hudební vývoj od prvních producentských krůčků až po současný zvuk. Album vychází na kanadském labelu Nordix Trax. Že mají Jayovy skladby v oblibě lidé jako Kerri Chandler, Marques Wyatt, Master Kev, Jamie Thinnes nebo Fred Everything asi nepřekvapí. Ovšem možná překvapí obal. Je takový podivný...

Famous When Dead 5 (Playhouse) - Isolée, My My nebo Simon Baker jsou jména, která najdete na nové, nemixované kompilaci labelu Playhouse. Předešlé čtyři díly se vždy nesly v duchu retrospektivy, tedy představovaly se zde skladby, které vyšly na Playhouse v posledním roce. Nyní je tomu už jinak a na "pětce" najdete kromě vydaných tracků i exklusivní, oficiálně nevydané skladby.

Theo Parrish - Sound Sculptures Vol. 1 (Sound Signature Records) - Pokud v rychlém sledu za sebou vykřiknete slova "soul-jazz-house", jako ozvěna se vám vrátí jméno detroitského producenta Theo Parrishe. Na jeho aktuální desce Sound Sculptures najdete devět dosud nevydaných skladeb - některé obsahují vokály, jiné jsou hodně ovlivěny jazzem a další například minimal-detroit zvukem.

Guy Gerber - Late Bloomers (Cocoon Recordings) - Talentovaný israelský producent Guy Gerber se proslavil skladbou Stoppage Time (2004), která se na dlouhou dobu usadila v DJských kufrech pánů Svena Vatha a Jamese Holdena. První jmenovaný nabídl před rokem Gerberovi smlouvu na vydávání hudby pod hlavičkou labelu Cocoon. Výsledkem byl další velký hit Sea Of Sand. Nyní vychází i Gerberovo debutové album. Jaké bude? Asi dobré.

VIDEO

Nina Simone – Sinnerman (Felix Da Housecat remix)
Originál písně pochází z roku 1965 a tento remix z producentské dílny Felixe Da Housecata z roku 2003. Videoklip: sedm bežců vyráží na trať, každý z nich představuje jeden ze smrtelných hříchů. Schválně, kdo doběhne do cíle jako první?

Odkaz: http://www.youtube.com/v/V9AaKfAt3T8

Laurent Garnier - Flashback
Není vůbec lehké vymyslet a natočit dobrý videoklip k housové nebo techno skladbě. Buď si vystačíte s jednoduchou počítačovou grafikou, anebo se pochlapíte a přijdete s originálním, a zároveň i jednoduchým nápadem, který si budou všichni pamatovat. Laurent Garnier s jedním takovým nápadem přišel.

Odkaz: http://www.youtube.com/v/8upJ9c8ynyM

Inner City - Pennies From Heaven
A teď trochu klasiky. Projekt Inner City vznikl v roce 1987 v Detroitu. Byl složen ze tří hudebníků: tím hlavním byl Kevin Saunderson, jedna z legend slavné detroitské house-techno revoluce, dalšími dvěma členy byly vokalistky Ann Saunderson (Kevinova manželka) a Paris Grey. Skladba Pennies From Heaven byla vydána v roce 1992.

Odkaz: http://www.youtube.com/v/HI1HVJZbqUc

MINIRECENZE

Pickadolls mixed by John Dahlback (Pickadolls)
Pokud milujete zvuk a hudební styl švédského producenta Johna Dahlbacka, můžete si prakticky každý měsíc v obchodech pořídit nový hudební nosič s Dahlbackovým jménem na obalu. Podle nás ale John vydáváním takového množství tracků své nápady zbytečně rozmělňuje. Na konci roku 2005 se nám zdála Dahlbackova produkce vymazlená a zajímavá. Nelze říct, že by Johnovi docházel dech (to určitě ne), ale když někdo seká skladby jako Baťa cvičky, někde se to holt musí projevit. Mixovaná kompilace Pickadolls, která vychází na Dahlbackově stejnojmenném labelu, právě patří k takovýmto mírně "neinovativním" výliskům. Paradoxní je, že se sice od první do poslední minuty pořád něco děje, jenomže tyto děje se odehrávají na poli stokrát omýlaných electro-minimal-techno klišé a chybí jakákoliv invence. Ano, nudit se úplně nebudete, ale vícekrát než jednou dvakrát si tento mix nepustíte. Vzhledem k tomu, že ze čtrnácti tracků patří hned devět přímo autorovi mixu, je jasné, odkud vítr vane.

Hodnocení: 50 %

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016