CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Čerstvá rubrika Narovinu přináší upozornění na nová alba Phonique, projektu Someone Else nebo minirecenzi kompilace Rona Trenta. K tomu samozřejmě videoklipy a řada užitečných informací. To vše pro vás připravili Jarda Zapletal a FlyBoyEda.

 

Existují producenti a DJové, kterým nedělá problém během chvilky rozhýbat těla tanečníků v klubu. Jiní producenti dávají přednost spíše útoku na lidské emoce. Jsou ale i tací, kteří vytváří pomocí zvuků nové světy, ve kterých neplatí žádná pravidla. A také existují producenti, jejichž hudba dokáže vše výše popsané dohromady. Německý DJ a producent Michael Vater aka Phonique patří k takovým producentům.

Michael se k elektronické scéně dostával pomalu. Nejdříve holdoval pro rockovou muziku a nosil na tričku Iron Maiden. Pak ale slyšel slavnou skladbu Inner City and D Mob - We Call It Aciieeed a bylo vymalováno. Michael se v roce 1996 přestěhoval do Berlína, aby si udělal doktorát z chemie (studium chemie a vytříbený hudební vkus, to jsou slušné předpoklady pro působení na elektronické taneční scéně, co říkáte?) Protože se ale hned ze začátku připletl do společnosti lidí, kteří organizovali párty, s jeho studiem to (naštěstí pro hudební fanoušky) začalo vypadat bledě. Navštívit 15 mejdanů za jeden týden není žádná legrace, myšlenky na studium se vám lehce vypráší z hlavy, a co si budeme povídat, to jeho studium chemie…

Michael začal nejdříve s organizováním vlastních parties, poté začal hrát také jako DJ a postupem času se vrhl i na skládání vlastní muziky. První singl sice vydal na labelu Martina Landskyho nazvaném Intim, pak ale začal vydávat především na labelu Dessous, jehož majitelem je Steve Bug. Aby toho nebylo málo, dokonce si založil i svou vlastní značku Ladies And Gentleman, kde vydává tracky, které jak sám říká jsou „příliš disco a poppy než aby se daly vydat na labelu Dessous“. (Ale houbelec! Pozn. aut.)

Jeho aktuální album Good Idea patří k tomu nejlepšímu, co tento rok zatím vyšlo. Na své si na něm přijdou hlavně posluchači, mající v oblibě deep & electro house music, ale zkrátka nepřijdou ani milovníci soulu, hip hopu anebo disca. Z alba je cítit trocha švédského Unaie, trocha německé Force Tracks senzace – Drei Farben House, to ale není vše. S Michaelem na albu spolupracovala známá postava německé elektronické scény Alex Kruger (možná ho znáte pod pseudonymy Tiger Skin a Dub Taylor). Těžko říct, na kolik je skvělý zvuk tohoto alba zásluhou právě zmiňovaného pomocníka a kamaráda, když k tomu však připočteme zajímavé hosty (zejména pak ty vokální - Richard Davis, Erland Oye z Kings Of Convinience atd., zkratka ta nejkvalitnější melancholie na trhu), se kterými Michael skládal některé tracky, určitě zatoužíte tohle album vlastnit taky. Michael měl možná vlohy pro chemii, smíchat jednotlivé hudební stopy mu jde ale mnohem lépe.

CO SE STALO, CO SE STANE

Jeff Mills, Joey Beltram a Umek: to není špatný lineup pro letní techno festival. V polovině července ve Svojšicích.

Několik nových tracků připravil k vydání Paul Kalkbrenner. Vinyl ponese název Altes Kamuffel a vyjde na berlínském labelu BPitch Control koncem května.

Remixovou soutěž Do A Remix vyhrál plzeňský producent Nipp. Vítěznou skladbu si můžete stáhnout zde.

Legendární německý klub Tresor znovuotevírá své brány!

Sedm let slaví ostravský klub Fabric. Popřát přijede Matthew Dekay.

WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

HOT: Milton Jackson
Pomaličku polehoučku se do první producentské ligy probojovává Milton Jackson, muzikant s citem pro "přátelsky" laděnou deep, underground house music. Singl Rogue Element vzbudil před pár měsíci velké nadšení (hodně se mluvilo také o remixu, který udělal Jimpster). Nyní je Milton zpátky se singlem novým a opět všichni doslova hltají každý tón. Skladba se jmenuje Cycles a obsahuje velkou porci energie a optimismu. HeavyTune!

NOT: Sandy Rivera
Label Ministry Of Sound opět útočí! Skladba Lollipop, pod kterou je podepsán producent Dada, je vypuštěna do světa a už ji asi nic nezastaví. Škoda. Vokálem (trochu nezvykle…) přispěl známý producent a DJ Sandy Rivera, kterého máme rádi. Přesto za Lollipop by zasloužil pohlavek.

VIDEO

Videoklip: Richard Davis - Sometimes
Nedovedeme si představit lepší vokál k melancholickému housovému tracku, než je vokál Richarda Davise. Skladbu Sometimes najdete na jeho posledním albu Details, které je plné úžasných minimal-deep-electro-housových tracků. Na své si určitě přijdou fanoušci Swayzak nebo Unaie. Ani klip není špatný. Vůně peněz, zbraně, někdo vás sleduje... Pořád...



Videoklip: Louie Austen – Boom Boom
Převzato z recenze: "V sedmdesátých letech minulého století zpíval Louie Austen v Las Vegas. Težko by tehdy někoho napadlo, že ve století jednadvacátém bude spolupracovat se jmény ze světa elektronické hudby. Ale stalo se. Jiskření a vibrace vznikající generačním střetáváním mezi šedesátiletým rakouským zpěvákem a mladými producenty jsou tím hlavním důvodem, proč si stojí za to Austenovy skladby pustit."


Videoklip: Roger Sanchez - Lost
Má-li někdo právo nazývat se veteránem světové house music, pak je to rozhodně Roger Sanchez. Rodák z dalekého New Yorku, jemuž v žilách koluje dominikánská krev po svých rodičích, stihl během své kariéry vyplodit spoustu vynikajících klubových hitů, remixů, kompilací a nezalekl se ani regulérních alb. Jeho druhé album Come With Me vyšlo na konci minulého roku a skladbu Lost najdete právě na něm.


CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Joey Negro - Back In The Box (NRK) - Tak se už nechali zlákat i majitelé NRK. Dnes je pro label asi nutností mít alespoň jednu kompilační řadu, která bude takzvaně retrospektivní: Back In The Box je výsledek. Jako první se svým vinylovým archivem prohrabal Joey Negro a vybral například Underground Resistance - Jupiter Jazz, Derrick May - R Theme, Faze Action - In The Trees, nebo Danny Tenaglia - When U Love Someone. Ano, proč ne, nechat DJe vybrat si oblíbené staré pecky dělá nejeden label. Nás už ale podobné koncepty pomalu přestávají bavit. Ještě, že NRK rozjeli skvělou řadu Coast2Coast. To je panečku jiná podívaná!

5 Years of Get Physical (Get Physical) - Už podle názvu této kompilace jste asi poznali, že se bude slavit! Berlínský label Get Physical byl totiž založen před pěti lety a tak není vůbec špatný nápad si při této příležitosti vydat exklusivní dvojcédéčko (label byl založen šesticí Booka Shade, M.A.N.D.Y., DJ T a Peter Hayo). Na prvním disku najdete třináct slavných tracků labelu přemíchaných do nové podoby známými producentskými jmény jako jsou Herbert, Hot Chip, Henrik Schwarz, Senor Coconut nebo Moby. Na druhém disku pak najdete exklusivní skladby od Audiofly, Booka Shade nebo Elektrochemie.

Someone Else - Pen Caps & Colored Pencils (Foundsound) - Za projektem Someone Else se skrývá Sean O'Neal, který ještě na začátku devadesátých let blbnul s indie kapelou Flowchart. Jenomže pak jej uchvátila elektronická hudba a Sean začal skládat minimal techno. Sám o sobě prohlašuje, že je "Armand Van Helden minimalové scény - ne proto, že je ´tmavej´, ale že dělá hodně remixů“. Jeho debutové album nese název Pen Caps & Colored Pencils. "Vysamploval jsem všechno od zvuku tužky až po vlastní kašel", říká. Tak to se máme na co těšit.

MINIRECENZE

VA – Coast2Coast Mixed By Ron Trent (NRK – 2007)
Pokud pravidelně čtete naši rubriku, asi už víte že známý britský houseový label NRK Sound Division má kromě slavné Nite:Life ještě jednu vymazlenou kompilační sérku. Jmenuje se Coast2Coast, není jí ještě ani rok a na svém kontě už má tři velice povedené díly, přičemž ten čtvrtý je na cestě. Taťka chicagské houseové scény Ront Trent se zařadil mezi vypečenou sestavu čítající Kerriho Chandlera, Quentina Harrise (a co nevidět i německé duo Ame) a připravil 75 minut dlouhý deep & soulful-houseový příběh plný nálad, pocitů a neskutečně sexy rytmů.
Ront Trent je beze sporu zkušený producent i dj, kromě toho šéfuje také své vlastní houseové značce Prescription Records, kde vydává nejenom on sám ale i spousta dalších známých producentských veličin ala Abacus, Moody Man, Peven Everett, Rob Mello anebo Luke Solomon. Nebyl pro něj tedy žádný problém vyselektovat dvě hudebně kvalitní i zábavná cédé. První obsahuje dvanáct housek rozmanitého zvuku a je mixované, to druhé nabízí selekci devíti tracků z CD1, avšak v nezkrácených verzích bez mixu.
Ronova selekce v sobě zahrnuje především výrazně náladové skladby, které se od sebe sice liší svým nábojem, jedno však mají společné: jejich autoři to mají rádi deep´n´sexy, a to pořádně! Začínáme v rozjetých rytmech old-schoolově laděné disco-house music, vzápětí však Mr. Trent položí svůj mix do hodně deep a jazzy polohy ala Kevin Yost, vypomůže si i vzletně znějícím ženským vokálem. V další půlhodince pak následuje party v tom nejlepším duchu NRK. Ron si hodně hraje s tempy, změnami rytmu i nálad a v neposlední řadě využitých prostředků. Soulful vokály, saxofony, najazzlé piánko, smyčky, samply, beaty, všechno skvěle funguje, navzájem se doplňuje a především baví. Opět můžeme použít termín "ASAP" neboli "As Sexy As Possible", tentokrát s příchutí přemýšlivé atmosféry a intenzivního prožitku. Tenhle mix je opravdu o pocitech a vášni, proto není žádným překvápkem, že na tracklistu figurují producenti, co si rádi hrají. Roland Clark s peckou Sunshine v remixu autora kompilace, Stephanie Cooke s trackem What Makes The World Go Round v parádním Blaze mixu, Ron Trent s Love To The World anebo Anthony Nicholson a jeho kouzelná záležitost Starchild – zkrátka jedna lahůdka vedle druhé. To však není vše! V posledních dvaceti až třiceti minutách Ron krapet více experimentuje se zvukem, ubylo vokálů, místy se dokonce dostává do slušivé lehce techy polohy. Všechny zvukové proměny a experimenty však zvládá s elegancí sobě vlastní, a tak mix působí velice plynule, aniž by nudil.
Ron Trent rozhodně nezklamal, naopak. Pokud vás míjí electro-minimalové šílenství poslední doby, zkuste tenhle mix, NRK si díky němu může opět gratulovat. Lépe než kompilační sérií Coast2Coast další dekádu své existence ani započít nemohl. Příjemný poslech.

Hodnocení: 85%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016