CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Co si můžete přečíst v dalším díle naší rubriky? DJka Ellen Allien vydává novou mixovanou kompilaci, Roman Rai navštívil Tokyo, Juno Records slaví deset let, mixovaná řada Coast2Coast má pořádně našlápnuto a John Dahlback je stroj.

 

Zatím to stále nevypadá, že by mixované kompilační řadě Fabric docházel dech. Když nedávno vyšly třicátý první a třicátý druhý díl (Marco Carola a Luke Slater), trochu jsme se sice lekli, že nastává konec a cesta k průměrnosti bude dlážděna výše uvedenými jmény, ale pak přišel díl třicátý třetí se skvělým Ralphem Lawsonem za gramofony a chmury byly pryč. Zanedlouho se v obchodech objeví díl další, který tentokrát připravila žena-DJka, teprve druhá v celé třicetičtyřdílné historii Fabricu – Ellen Allien (první byla DJ Heather). Je to jasné, Fabric je definitivně zpátky na mapě "kvality".

Přestože Ellen dnes skládá a hraje hudbu ovlivněnou současným electro-minimal zvukem, poslouchala dřív jenom hip hop. "Celá hiphopová scéna mi postupně začala lézt na nervy, a proto jsem svou pozornost zaměřila na elektronickou hudbu. Pohybovalo se kolem ní hodně zajímavých lidí - umělců, gayů, bláznů... Cítila jsem s těmito lidmi jakési spojení. A konečně jsem si připadala v klubu jako žena svobodně - nikdo mě neobtěžoval", říká Ellen.


V roce 1992 začala pracovat v baru Fischlabor, jehož majitel byl člověk vlastnící taky klub Tresor. A jednoho dne prostě neodolala a pustila si po práci pár desek. "Chytlo mě to, měla jsem v rádiu svou show nazvanou "Braincandy", a začala jsem hrát v klubech", říká Ellen. „Miluju hraní, miluju plnou místnost lidí, kteří sdílejí společně muziku. Každý klub je jiný a každý vyžaduje jinou atmosféru. Baví mě objevovat, vžívat se do pocitů lidí. Djing je prostě velmi zajímavá práce. A zábavná!"

Jako DJka je Ellen velmi uznávaná. Ve světě není ovšem opomíjena ani její producentská stránka. Svůj první singl vydala v polovině devadesátých let, debutové album v roce 2001 (nyní má na svém kontě tři autorská alba). Největšího uznání se jí ale dostalo skrze album Orchestra Of Bubbles, které vydala spolu s německým producentem Apparatem. Dokonce si zde i zazpívala. Momentálně by měla Ellen pracovat na svém dalším autorském albu. Nicméně, než vyjde, bude to ještě chvíli trvat. Čas si ale můžete zkrátit sbírkou jejích remixů, které právě vycházejí pod názvem The Other Side Berlin. Anebo mixovanou kompilací Fabric 34, kterou připravila pro stejnojmenné vydavatelství. "Rozhodla jsem se udělat ´analogový´ mix, tedy opravdu ´ručně´, bez počítačů“, usmívá se Ellen. „Miluju když opravdu musíte ovládat a vytvářet dojem mixu analogově, tak dlouho, dokud to nezní dokonale. Žádné počítače, které by odvedly práci za vás".

Související odkazy: www.bpitchcontrol.de, www.ellenallien.de, www.myspace.com/ellenallienbpc , www.orchestraofbubbles.com.


CO SE STALO, CO SE STANE

Na mnoha kompilacích se v poslední době objevila skvělá skladba I Try, pod kterou je podepsán Francois Dubois. Jméno vám asi nic neřekne, ale vězte, že se jedná o producenta, který vydává také pod pseudonymem FunkDVoid. A to je určitě velmi známé jméno. Skladba I Try nyní konečně vychází jako oficiální nosič, a nejspíš, aby si lidé užili, bude doprovázena remixy od lidí jako Nic Fanciulli, An-2, Artform, Sam Ball, Scope, Milton Jackson, Neil Quigley a Jamie Anderson. Nemůžeme se zbavit dojmu, že s tím množstvím remixerů už to Francois trošku přehnal…

Fanoušci francouzského dua Black Strobe (Ivan Smagghe a Arnaud Rebotini) možná uroní slzu: Ivan Smagghe se totiž rozhodl dál nepokračovat ve spolupráci s kolegou Rebotinim. Projekt Black Strobe tak již od této chvíle bude prezentován pouze jako projekt jednočlenný.

Známý internetový obchod Juno Records oslaví letos deset let od svého založení. Při té příležitosti vyjde speciální kompilace, na které najdete deset klasických tanečních tracků předělaných do nového kabátu známými producenty jako jsou Julien Jabre, Spirit Catcher, Dimitri from Paris, Lindstrom nebo Troy Pierce.

Vstupenky na britský Glastonbury Festival zmizí každý rok několik minut poté, co jsou uvolněny do prodeje. Ani letošní rok nebyl vyjímkou. Po 137 tisíci vstupenkách se jen zaprášilo. Takže zase nepojedeme...

Josh Wink zanedlouho vydá svůj singl Thick As Thieves na labelu Steve Buga - Poker Flat Recordings.



WHAT´S HOT? WHAT´S NOT?

Hot: Coast2Coast
Z čista jasna se v polovině minulého roku objevila nová kompilační série Coast2Coast (label NRK). První tři díly, které od té doby vyšly, zcela jednoznačně udělali z této řady žhavé zboží. Posuďte sami: první díl mixoval Quentin Harris, druhý díl Kerri Chandler a třetí Ron Trent. V polovině května se v obchodech objeví již díl čtvrtý. A opět se bude pravděpodobně jednat o pecku. Mix totiž připravila německá dvojice Kristian Beyer a Frank Wiedemann aka Âme - jejich dubby house a minimal techno jsou jednoduše neodolatelné. Čekejte tracky od Carla Craiga, Chateau Flight, Dennise Ferrera nebo Charlese Webstera.

Not: Letní hity
Za chvíli přijde léto a s ním spousta prvoplánových tanečních hitů. Doporučujeme krém s maximálním opalovacím faktorem.




VIDEO

Pete Tong´s Fast Trax Show
Každý týden můžete slyšet v éteru nezaměnitelný hlas britského DJe, producenta, moderátora atd. atd. Pete Tonga. Jeho pořad Essential Selection je vysílán nepřetržitě již od roku 1991. A protože se doba mění, Pete nechce být jen slyšen, ale také viděn. Proto se rozhodl pravidelně natáčet "Fast Trax Show“, ve které přestavuje zajímavé videoklipy a novinky. Většinou rovného ražení.
Odkaz: http://www.youtube.com/profile?user=InventaProductions

Videoklip: James Figurine - Apologies
Převzato z této recenze: „Za projektem James Figurine se skrývá neúnavný Jimmy Tamborello, který za běžných okolností úřaduje coby autorsky velmi plodný frontman projektů The Postal Service a Dntel. Jimmy možná trpí občasnými záchvaty hyperaktivity, možná je ale jeho debutové album pod hlavičkou James Figurine - Mistake Mistake Mistake Mistake jen dalším pomyslným stupínkem jeho přirozeného hudebního vývoje".

Seamus Haji – Last Night A DJ Saved My Life
Seamus Haji slyšel poprvé slavný hit Last Night A DJ Saved My Life, když mu bylo 14 let. O několik pátků později si řekl, že by nebylo špatné skladbu zremixovat: vokál v podstatě nezestárnul, na něm nic měnit nehodlal, ale beaty se rozhodl trochu zelektrizovat. Remix byl na světě. A Seamus se stal slavným.

Videoklip: Armand Van Helden - Touch Your Toes
I z naší rubriky již víte, že Armand Van Helden vydává své nové album nazvané Ghettoblaster. Jako první singl právě vychází skladba "Touch Your Toes" s vokálem rapera, který si říká Fat Joe.


CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Remikks Potpourri II by Robag Wruhme/Wighnomy (Freude am Tanzen) – Německá minimalová revoluce zplodila mnoho synů. Někteří promlouvají k davům s větším úspěchem, jiní s menším. Gabor Schablitzki a Sören Bodner patří k první skupině. Jejich autorská i remixová produkce je respektovaná po celém světě – copak by si Underworld, Royksopp, Depeche Mode nebo Nitzer Ebb řekli o předělání vlastních skladeb někomu netalentovanému a bezvýznamnému? Jistěže ne. Gabor a Sören popisují svoji muziku jako “raving with reason”. I to je důvod pořídit si kompilaci jejich remixů.

Pickadoll’s mixed by John Dahlbäck (Pickadoll) - John už pro nás není člověk, John je stroj na tvorbu muziky. Možná ale není stroj, možná byl jenom zasažen nějakým radioaktivním zářením, díky čemuž se mu hudební mozkové buňky zbláznili a nutí ho vydávat každý měsíc nějaké album nebo alespoň kompilaci (viz naše předešlé rubriky Narovinu). Jinak totiž nelze vysvětlit, jak je možné, aby jednadvacetiletý mladík měl již za sebou čtyři autorská alba, desítky vinylů a vedl vlastní label Pickadoll. Zde koneckonců nyní vydává svou kompilaci. Máme trochu strach, aby nás John trochu nepřekrmil…

Zwei mixed by Chris Tietjen (Cocoon) - Současný zvuk německého labelu Cocoon se na mixované kompilaci rozhodl představit Chris Tietjen, jeden z nejlepších mladých tech-house-minimal DJů. Asi to nebude špatný mix, když v tracklistu najdete například skladby Guy Gerber - Sea of Sand, Dominik Eulberg – Bionik, Loco Dice – Carthago nebo Fuckaponydelic - Switch the Lights. Co jméno, to pojem.

Grand Cru 2007 (2CD) (Connaisseur) - Frankfurtský label Connaisseur, na kterém vychází hodně melodické a atmosférické techno skladby, vydává v červnu svou první kompilaci. Bude se jmenovat Grand Cru 2007. Na prvním, nemixovaném cédéčku najdete například nové skladby od projektů a producentů jako jsou Daso, Estroe, Ripperton nebo Plasmik. Na druhém, mixovaném cd vás pak svým citem pro správný výběr skladeb oblaží Patrick Chardronnet.


MINIRECENZE


Roman Rai – Tokyo (Tribal Vision – 2007)
Romana Raie máme rádi, proč by taky ne? Není pochyb o tom, že patří mezí skvělé dje, teď už jsme si ale zcela jisti také tím, že patří mezi velice talentované producenty. O sympatické postavičce domácí elektronické scény je poslední dobou slyšet čím dál víc. Věnuje se klubovému djingu (Legendární Vlny na House Boatu U Bukanýra) a produkuje tracky, s nimiž pak úspěšně boduje na distribučním serveru Beatport anebo třeba domácím labelu Tribal Vision. O něm je v poslední době slyšet také čím dál víc. Společně teď přináší zbrusu nové EP nebo jednoduše kolekci doposud nevydaných tracků a nejrůznějších remixů, které zajisté potěší všechny Romanovy fandy.
Nedávno absolvoval pracovní výlet do Japonska, není tedy překvapením, že jeho aktuální dílko nese název Tokyo. Obsahuje 10 zvukově rozmanitých kousků vyrovnané kvality a je jasné, že podobné inspirační výlety by měl Roman podnikat co nejčastěji. Ona zvuková rozmanitost spočívá především v naprostém ignorování hudebních škatulek. Naopak, Tokyo zní všemi možnými barvami nejrůznějších moderních stylů elektronické hudby. Roman si libuje nejenom v atmosférickém a nijak laciném progressive houseu & tranceu, ale i v moc příjemných pozitivně laděných breaks (On the Skyscraper). V jeho produkcích však můžeme naleznout i prvky tech-houseu, minimalu či špetku zadumanějšího electra. Je zřejmé, že neignoruje aktuální hudební trendy na taneční scéně a jeho tracky tak zní velmi svěže, aktuálně a v neposlední řadě vyspěle. Hodně jsme si oblíbili skladby, z jejichž názvů je zdroj inspirace patrný (Tokyo v Minimax Remixu, Shinkanzen, On the Skyscraper atd.), skvělých kousků je zde ale naštěstí mnohem víc (All Together, vokálními samply ozdobená Dancing In The Lights anebo její více techy laděný Solstice Remix, Ma Cherie či What Do You Keep Inside v Dub Mixu).
Jsme moc rádi, že konečně můžeme psát o českých producentech, kteří zní světově (Roman Rai, Nipp atd.) a jsme moc zvědaví, kdo všechno z velkých djs bude hrát Romanovy placky. Už teď si jeho produkce nemůže stěžovat na nezájem lidí jako Hernan Cattaneo, Sultan, Flash Brothers, Matt Rowan či Slacker. Pokud by se pro ně rozhodli třeba Sasha, John Digweed anebo Nick Warren, nehnuli bychom ani brvou. Kvalitativně totiž do jejich djských kufříků zkrátka patří. Ač momentálně holdujeme nepatrně odlišnému zvuku, kolekce Tokyo nás očarovala. Má-li být předzvěstí Romanova debutového alba, máme se na co těšit. Držíme palce a přejeme příjemný poslech.

Hodnocení: 85%

Související odkazy: klub.roxy.cz/index.php?dok=0171, www.myspace.com/romanrai, www.tribalvision.cz, www.myspace.com/legendarnivlny

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016