CLANEK

 

Novinky a zajímavosti ze světa djské techniky 03/07

Dnešní článek se ponese ve znamení kontrolerů. Nejprve se podíváme na DJ kontroler EKS XP10, za kterým bude následovat Numark iCDX. Poté nás čeká stavebnice MIDI kontroleru Mawzer a nakonec se zmíním o nové verzi mixovaciho programu B-DJ pro consoli BCD2000.

 

EKS XP10

Téměř všechny dnes dostupné DJ kontrolery jsou koncipovány jako dvojité přehrávače, proto bych vás chtěl upozornit na produkt finské firmy EKS, která již celkem dlouho nabízí svůj single kontroler XP10.
Kontroler EKS XP10 slouží pouze jako jeden přehrávač a k počítači se připojuje přes rozhraní USB. Pro klasické použití tedy potřebujete 2 tyto přístroje a 2 USB porty na vašem počítači. Tato koncepce je výhodná pro ty, kteří mají rádi 2 přehrávače mezi nimiž se nachází mixážní pult. Díky svým rozměrům 140mm x 210mm x 25mm se tento přístroj velmi hodí pro DJs, kteří často cestují, protože přístroj i při těchto rozměrech je schopen nabídnout vše podstatné, čím by měl single kontroler nebo player disponovat.

Při prvním pohledu na tento kontroler vás především upoutá 4,5" velké ovládací kolo sloužící pro pitch-bending, cuening a scratching. Další podstatným ovládacím prvkem je 100mm dlouhý pitch-fader. Kromě něj se na kontroleru ještě nachází 22 tlačítek. Kromě ovládacích prvků toto zařízení také obsahuje kvalitní zvukovou kartu (frekvenční rozsah 4Hz-24kHz,odstup signál-šum 105dB, zkreslení 0,002%).V současné době tento kontroler podporují některé mixovací programy jako je například Virtual DJ, djDecks nebo Mixvibes.

Kontroler XP10 má také vlastní sofware, který lze stáhnout z internetových stránek výrobce. Tento program však nedosahuje takových kvalit jako 2 předchozí. Cena jednoho kusu tohoto zařízení je 300 euro bez DPH. Nezapomeňte však, že pro klasickou DJ konfiguraci je potřeba dvou těchto zařízení! Takže nakonec vás to může stát dvojnásobek. Některé programy však umožňují použití jednoho kusu XP10 k ovládání 2 virtuálních decků.
Více se dozvíte na internetových stránkach výrobce www.eks.fi


Numark iCDX

Pokud vám kontroler EKS XP10 připadá příliš malý a raději by jste si pořídili bytelnější zařízení tohoto typu, tak mám pro vás tip na zajímavou novinku od firmy Numark, která je na našem trhu teprve 14 dní. Jedná se o CD/DVD/USB-HID MP3 přehrávač a kontroler pro DJ programy v jednom. Tento opravdu zajímavý přístroj nese označení iCDX a firma Numark tímto produktem opět potvrdila, že patří mezi elitu v oblasti digitálního DJingu.

Jak jsem již v úvodu napověděl, tak iCDX podporuje CD,CD-RW(audio,data-mp3) a DVD(data-mp3) nosiče, které se vkládají do osvětlené šterbinové mechaniky. Kromě těchto medií lze k přehravači také připojit jakékoliv HID kompatibilní USB pamětové zařízení a mp3 přehrávače iPod. Přehrávač disponuje citlivým scratch/jog kolečkem, smyčkami, DSP efekty (např.Phaser, Filter, Flanger, Echo), master tempem, BPM počítadlem atd. iCDX lze také využít jako kontroler pro DJ programy CUE, Virtual DJ a Serato Scratch Live. Cena přístroje iCDX byla stanovena na 19990 Kč.
Kompletní informace o přístroji naleznete na www.numark.com nebo www.numark.cz.


Mawzer MIDI controller

Tento MIDI kontroler, který vám nyní představím, se vymyká všemu, co jsem měl zatím možnost vidět. Tento produkt se totiž skládá z několika zvlášt prodávaných částí. Základ tohoto MIDI kontroleru je tvořen kufříkem, do kterého následně zastrčíte vámi požadované komponenty. Na výběr máte tahový fader, crossfader, 4 otočné potenciometry, tlačítka, dotykový panel atd. Umístěním těchto komponent na vámi požadované místo si můžete sestavit svůj vlastní kontroler, který vám bude nejlépe vyhovovat. Můžete si tedy vytvořit kontroler ve stylu velkého mixážního pultu nebo kontroler vhodný pro ovládání mixovacích programů. Určitě vás bude zajímat kolik vše stojí, proto jsem k článku připojil i kompletní ceník. Jak vidíte, tak tato věcička také nepatří k nejlevnějším. Pokud vás i přesto tento produkt zaujal, tak doporučuji navštívit internetovou adresu www.mawzer.com, na které se o něm dozvíte vše podstatné.


B-DJ 1.2 – nová verze

Před několika měsíci se na techno.cz objevila recenze na DJ consoli BCD 2000 od firmy Behringer. Součástí této console byl také mixovací program B-DJ, který se právě před pár dny dočkal nové verze B-DJ 1.2. Tato verze sebou přináší nativní podporu VST pluginů, zvýšení stability programu a odstranění mnoha drobných chyb. Ještě před aktualizací programu B-DJ přišla společnost Xylio s novým DJ programem (nejen) pro BCD2000 nazvaným Future Decks Pro. Vzhledem k tomu, že tento program je placený a oproti softwaru B-DJ toho moc nového nenabízí, tak se mu zde nebudu ani věnovat. Veškeré informace  o programu můžete získat na www.xylio.com. Na této adrese si také můžete stáhnout B-DJ 1.2


Numark Virtual Vinyl – kdy?

Americký firma Numark dlouho dopředu rozjela reklamní kampaň na své produkty, ale datum dodání produktů na trh se neustále posouvalo. Podle vyjádření českého distributora této značky by se měl tento dlouho očekávaný systém dostat na náš trh v průběhu dubna. Doufejme tedy, že tento termín je definitivní a opět se nebude měnit.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016