CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

V dnešní rubrice Narovinu zaostříme na Ralpha Lawsona, který připravil v pořadí třiatřicátý Fabric mix a nabídneme ke shlédnutí zajímavý dokument o Deep House Music. Dále vás čeká recenze nového alba Miguela Migse a spoustu dalších 'střípků' z oblasti rovných beatů. Rubriku připravili Jaroslav Zapletal a FlyBoyEda.

 

Existuje několik málo jmen, bez kterých by housová muzika byla dnes vnímána úplně jinak. Mezi tato jména bezpochyby patří i Ralph Lawson - producent, DJ a zakladatel známého labelu 2020 Vision. Ralph pochází z Leedsu a na taneční scéně se pohybuje více jak sedmnáct let. "Když jsem se začínal zajímat o elektronickou muziku, chodili jsme každý víkend na mejdany do Manchesteru, protože v Leedsu nic nebylo. Jednoho dne jsme si ale řekli, že by nebylo špatné si nějakou vlastní noc založit, abychom to pořád neměli tak daleko. Párty noc jsme nazvali Clear. Hrál u nás tehdy třeba Carl Cox, kterému jsme zaplatili 80 liber honorář, do klubu přišlo tak 25 lidí. Ale milovali jsme to! Taky u nás hráli třeba Andrew Weatherall nebo Justin Robertson. Vzpomínám si, že když konečně přišlo 100 lidí, říkali jsme si, že tohle je naše nejlepší noc v životě!", vypráví o svých začátcích Ralph.

V roce 1991 byl Lawson osloven majiteli klubu Back To Basics. Nabídku na hraní přijal a jako resident zde hraje dodnes, což je možná vůbec nejdelší rezidentura v historii taneční hudby. V roce Ralph 1995 založil spolu s Carlem Finlowem label 2020 Vision. Během uplynulých dvanácti let zde vyšla spousta kvalitní muziky a vystřídalo se zde mnoho jmen, např. Silver City, Fred Everything, Inland Knights nebo Spirit Catcher. Zvuk, který label produkuje se líbil i mnoha hudebníkům mimo elektronickou scénu (nadšen z produkce labelu je například David Bowie), přesto label nikdy pomyslnou hranici undergroundu nepřekročil.

Hlavní důvod, proč v naší rubrice o Ralphovi mluvíme právě nyní je mixovaná kompilace Fabric 33, kterou připravil pro stejnojmenné vydavatelství a klub. "Zavřel jsem se do studia a nahrál mix na jeden pokus. Položil jsem desku na gramofon a nemyslel na nic jiného, než na další desku, kterou chci použít. Desky jsem si před nahráváním roztřídil a probral - chtěl jsem představit sebe, Leeds i klub Fabric. Nejsem velký vlastenec, ale chci reprezentovat především to, co pochází z Británie. A že je zde hodně dobré muziky!".

Co čekat od Fabric 33? Nádherné, emotivní obrazy Lawsonovi mysly i kariéry (historie, současnost, budoucnost), husté acidové basové linky a beaty, díky kterým je znám na celém světě. Přesně tohle očekávejte. Mix vás prostě a jednoduše chytne za ruku, vtáhne vás doprostřed parketu a představí vám producenty, kterými jsou například John Tejada, Marc Romboy, Justus Koncke nebo Joakim. Mysleli jsme si, že kompilační řada Fabric již trochu ztrácí dech (viz poslední díly s Carolou a Lukem Slaterem), ale tenhle díl šlape úžasně.

Související odkazy:
www.2020recordings.com
www.beatfactor.ro/labels/2020_Vision/discography.html
www.discogs.com/artist/Ralph+Lawson

CO SE STALO, CO SE STANE

Hudba, kterou na cédé a černých plackách vydává americký (převážně) houseový label Naked Music, je synonymem pro maximálně vyklidněnou a silně euforickou pohůdku. Recenzi na album Blue SixAquarian Angel najdete zde.

Na kompilaci InTheMix06 své síly poměřili britský top producent a majitel labelu Buzzin' Fly - Ben Watt (polovina dua Everything But the Girl) a australský DJsko-producentský poklad - Ivan Gough. Recenzi si můžete přečíst zde.

Švédský producent Aril Brikha nás v minulém roce posadil na zadek svým Winter EP. Doufáme, že na konci března nás posadí na zadek znovu, protože bude mít venku další EP. Vinyl ponese název Akire, vyjde na Poker Flat Recordings a měl by obsahovat hi-end melodické deep techno.

Nové album The Chemical Brothers se bude jmenovat We Are The Night a vyjde v červnu.

Debutové autorské album připravuje také Guy Gerber, izraelský progresivní DJ, který je momentálně docela v kurzu.

Po dlouhé době se dočkají všichni příznivci projektu Two Lone Swordsmen. Nové album Wrong Meeting vyjde za měsíc.

Argentinský DJ Hernan Cattaneo připravil pro své fanoušky dárek – druhý díl mixované kompilace Sequential Vol. 2. Na pultech obchodů v květnu.



VIDEO

Dokument: Deep House Movie
Pokud se již delší dobu zajímáte o house music, budete určitě znát jména jako Miguel Migs, Mark Farina, Roy Davis Jr, JT nebo Jay-J. V tomto patnáctiminutovém dokumentu si můžete poslechnout jejich názory na téma rovných beatů. Samozřejmě, že v dokumentu najdete i jiné DJe a producenty. "House music je hlavně o lásce a emoci být někomu nablízku. Některé jiné formy elektronické hudby jsou založeny na drogách, nebo na penězích. House music je o komunikaci mezi lidmi, o soudržnosti", říká Roy Davis Jr.

1. část:


2. část:

Funk D´Void - Diabla
A pak že prý mimozešťani neexistují! Samozřejmě, že jsou všude kolem nás a je třeba proti nim bojovat! Zvláště, když jako smrtící zbraň používají husté basové linky. Ne, že bychom pořádné basy neměli rádi, ale jsme příslušníci lidského rodu a bytosti z jiné planety je potřeba zastavit. V tomto bláznivém videu vám nad hlavou létají beaty. Zastavte je! Útočí!

Chateau Flight Feat. Bertrand Burgalat - Les Antipodes
Dvojice pařížských producentů Nicholas Chaix (aka I:Cube) a Gilbert Cohen je housovému publiku velmi dobře známá. Naposledy o sobě Chateau Flight dali vědět soundtrackem k němému filmu "Les Vampires" a zajímavým EPíčkem nazvaným Baroque, které vyšlo na labelu Innervisions. My vám dnes nabídneme jednu starší věc, video ke skladbě Les Antipodes se zajímavě použitou animací.

 
CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Loco Dice - Time Warp Compilation ’07 (TDK Time Warp) – Loco Dice, v současnosti jeden z nejtalentovanějších DJů a producentů, vydává svou novou mixovanou kompilaci. Loco Dice spolupracuje producentsky například s Martinem Buttrichem, o kterém jsme psali v minulém díle naší rubriky a vydává skvělé desky na labelech jako Ovum, Cocoon nebo M_nus. Pokud si Time Warp pořídíte, dostanete pořádnou porci rovných beatů typu Spectrum, Kevin Saunderson, Plastikman nebo Abe Duque. Také zde najdete skladby i remixy samotného autora mixu.

Body Language 4 mixed by Dixon (Get Physical) - Na konci dubna se na pultech obchodů objeví již čtvrtý díl mixované kompilační řady "Body Language". "Potěšilo mě, když jsem dostal nabídku připravit mix pro label Get Physical. Předvést svůj styl jinému druhu posluchačů, kteří nejsou pravděpodobně obeznámeni s mojí tvorbou je prostě výzva", říká německý producent Dixon, který spolu s projektem Ame založil a vlastní deep housový label Innervisions (sublabel Sonar Kollective). Na kompilaci najdete mimo jiné skladby od Chateau Flight, Henrika Schwarze, Dennise Ferrera, Stefana Goldmanna nebo Martina Buttricha (remix skladby It's All True).

MINIRECENZE

Miguel Migs – Those Things (2007 - Salted Music)
Pokud pravidelně sledujete naši rubriku, asi už víte, že Miguela Migse máme moc rádi. Vnímáme ho jako synonymum pro pozitivní soulful & deep house music s celou řadou exotických vlivů, sem tam spjatých s hudební historií. Jeho rozsáhlá diskografie v sobě zahrnuje přes sto nejrůznějších releasů pro renomované labely typu Naked Music, NRK, Om Records anebo Defected. Pochlubit se může i nespočtem vynikajících kompilací, mixů a úctyhodně bohatou remixérskou tvorbou. To vše je výsledkem tvrdé práce DJe, muzikanta a producenta v jedné osobě, kterého můžete znát také pod pseudonymem Petalpusher anebo v rámci projektů Li'sha Project, Migs And Jelly, Nightsource či Summer Transport. Kromě toho oblažuje takřka celý svět svým zábavným Djingem a aktivně se věnuje i své vlastní značce Salted Music.

A právě na ní vychází jeho v pořadí druhé autorské album nazvané Those Things. Jedná se  o sympatického následovníka deep-houseové lahůdky Colorful You z roku 2003. Máme rádi producenty, co se hudebně vyvíjí a nezabředávají do stereotypu, Miguel Migs toto kritérium splňuje na jedničku. Pravda, jeho deep-houseová poloha nás možná bavila o něco víc, ale jeho současný mnohem méně "deep" zvuk nám vše vynahrazuje obdivuhodnou žánrovou rozmanitostí a s ní související zvukovou pestrostí. Velkou inspirací mu tentokrát byly především old-school funk & soul, na Those Things však naleznete i elementy disca, reggae a hip-hopu. Album zní hodně bezstarostně, sexy a především letně. Velká pohoda, kterou na vás Miguel Migs vychrlí během třinácti kvalitativně vyrovnaných tracků, však disponuje ještě jednou předností. Zní opravdu živé - zatraceně moc živě! Mnohem víc než na elektronické pomůcky a berličky Mr. Migs tentokrát sází na živé nástroje a parádní vokály zajímavých hostů. Miguel sice stále využívá nástroje, které z jeho produkcí dobře známe (saxofon, trumpeta, basa, kytara, perkuse atd.), výsledný produkt ale zní tak nějak jinak, a to v dobrém slova smyslu. Ze zmiňovaných vokalistů asi nejvíce zazářila pro fanoušky soulful & deep house music dobře známá vokalistka Lisa Shaw, kterou si Miguel vypůjčil od Jay Denese a jeho projektu Blue Six. Velice dobře si vedou také Lysa Aya Trenier aka L.T., Tim Fuller, Fred Ross, Sadat X z hip-hopových Brand Nubian či reggae legenda Junior Reid.

Miguel Migs se na svém novém albu rozhodně nezříká námi tolik milovaného deep-houseu. Jen se vyvíjí a pro tentokrát dopřává více prostoru žánrům a inspiracím, které pravděpodobně představují jeho hudební kořeny a které v minulosti možná trochu zanedbával. Album Those Things tak můžeme chápat také jako velice atraktivní a zábavnou sondu do Miguelovy hudební historie. Pro některé fanoušky Miguelovy deep-houseové polohy bude tohle album možná decentním zklamáním, rozhodně však ne z důvodu nedostatku kvality. Věříme, že jeho aktuální zvuk si najde své příznivce, my se budeme těšit, copak nám nadělí příště. Příjemný poslech.

Hodnocení: 80%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016