CLANEK

 

Selectone: "Mám rád zvukové nečistoty."

Jsme sice země malá, ale na rčení "Co Čech, to muzikant" určitě něco bude. Spousta nových projektů, kapel a labelů to jen dokazuje. Také značka Ressonus je na elektronické scéně nováčkem. O prvním albu pod její hlavičkou a krátký rozhovor s tvůrcem si můžete přečíst zde.

 

Ressonus Records je nová česká značka, jež se sama prezentuje slovy ambient, glitch, experimental a electronic. V tomto duchu zní také první počin na tomto labelu, patřící projektu Selectone.
Limitované CD v nákladu stopadesát kusů vyšlo koncem minulého roku a jmenuje se Unearthed.
Obsahuje devět pestých tracků v duchu současné elektroniky. Ta je v tomto případě ještě okořeněná mnoha dalšími zvukovými úlovky z ulic nebo třeba starých vinylových desek.

Album je hodně o náladě, která se v jednotlivým skladbách mění a nenásilně vás zavádí do různorodých míst a zákoutí. Unearthed se nadá poslouchat jen tak mimochodem, je to něco jako zvuková koláž, která se vám sama pospojuje v hlavě. Pokud vám je něco takového blízké, nebo vás jen zajímá, co se děje na české scéně, potom si Unearthed určitě poslechněte.



Ahoj. Do ruky se mi dostalo CD projektu Selectone na novém českém labelu Ressonus. Z webu jsem se dočetla, že stojíš jako tvůrce za Selectone a zároveň jsi zakladatel tohoto nového labelu. Jak to přesně je?

Je to tak, jak říkáš. Ressonus jsem shodou okolností založil v době, kdy jsem dokončoval své album, takže tak nějak přirozeně vyplynulo, že nový label odstartoval právě tímto počinem.

Vím, že jsi v minulosti založil ještě s Neutrinem značku Mufonic. Proč ted rozjíždíš další label, když Mufonic  je stylově tak podobný a stále celkem mladý?

Mufonic jsme založili společně s Neutrinem, po nějaké době se však naše cesty rozešly, čímž se jeho činnost ukončila. Ressonus je pro mě pokračování a zároveň nový začátek. Budoucí vývoj se ukáže s delším časovým odstupem a dalšími vydanými deskami.

Album Unearthed od Selectone, o kterém jsem začala mluvit na začátku, je tvůj debut nebo už jsi něco pod tímhle jménem vydal?

První vydané tracky se objevily na splitu Neutrino/Selectone - Rhizomatic Sound vydaném na Mufonic Recordinx v roce 2004. Následovaly kompilace Out Of Place Artefacts vol. I a Ambsine vol. I a privátní edice EP Žacléř. Unearthed je první ucelené album. Přestože jsem na něm pracoval dost intenzívně, nikterak jsem na jeho dokončení nespěchal a myslím, že bylo jen dobře nechat vše řádně uzrát, bez jakýchkoliv kompromisů nebo omezení.

Pěkně se to poslouchá. Je to pestré a chvílemi to zní jako nějaká scénická či filmová hudba. Třeba druhá skladba je trochu horůrek :-) A je tam dost živých samplů. Kde je sbíráš?

Práce s atmosférou a emocemi mě zajímá víc než stylový zvuk. Snažím se do hudby vdechovat život a vnitřní rozměr. Většinu samplů si nahrávám sám. Používám množství drobných ruchů, konkrétních i neidentifikovatelných zvuků, různě deformovaných a navrstvených do zvukových monolitů, které dál zpracovávám digitální i analogovou manipulací. Mám rád zvukové nečistoty, lo-fi a smetištní elektroniku, konfrontované s jemnými náladovými plochami, ať už tvořenými syntezátory nebo akustickými nástroji. Sampluju kdeco od čistě přírodních a všedních zvuků, syrového hluku, starých vinylů, až po kostelní varhany, chorály nebo náhodné hlasy náhodných lidí.

Pak mě zaujala skladba Ceský sen. Ten přednes hlavně. Můžeš říct o co jde a komu patří ten hlas?

Český sen je zhudebnění části stejnojmnenné básně od Josefa Kainara. Přednes, v podání nejmenované české herečky, dnes spojované především s její politickou angažovaností v komunistické straně, jsem vysamploval ze staré podrápané desky, což dodává celé věci trochu ironické nadsázky, nicméně to neubírá nic na její dramatičnosti a síle poselství, čerpající z historických tradic českých dějin. A hlavně jsem se při nahrávání velmi dobře bavil a nemohl se udržet smíchy…:-)

Možná jsem oldschoolák, ale mám ráda u cédéček obaly, booklety a všechny tyhle věci, které podávají posluchači hudbu v nějakém širším kontextu. Třeba s příběhem.
Tvoje album má pěkný, ručně očíslovaný obal. Má i nějaký konkrétní příběh? Třeba ten obrázek na přední straně. Co to je?

Tak to jsme dva (teda doufám že je nás mnohem víc:). Nemyslím si, že hmotný nosič je přežitek, jak dnes mnozí prohlašují. Myslím, že kvalitní hudba si zaslouží důstojný formát s grafickým doprovodem, což platí dvojnásob v době všeobecné přesycenosti snadno dostupnou hudbou. Malé série ručně vyráběných obalů nabízejí mnoho možností výtvarného zpracování, technik tisku, výběru materiálů a uplatnění nových nápadů, což dodává dílu určitou exkluzivitu a bylo by škoda tento prostor nevyužít.
Konkrétně obal Unearthed jsme vytvořili společně s výtvarnicí Sim Gleissnerovou. Cílem bylo vtisknout albu vlivy prostředí jeho vzniku (Krkonošské pohraničí) a duševních prožitků na minimalistickém základě, který nechává otevřené možnosti vnímání. Dekódování titulního symbolu nechám na fantazii každého z vás:)

Díky za čas a ať se daří!

Já děkuji!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016