CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Jardova a FlyBoyEdova rubrika zaměřená na "rovnátka" dnes přináší informace o německém šikulovi Martinu Buttrichovi, recenzi desky Simple Things od projektu Star You Star Me, album Olivera Lieba ke stažení a několik videoklipů. Příjemné čtení!

 

Německý producent Martin Buttrich nemá rád světla reflektorů. Možná je stydlivý víc než by se slušelo, možná ne, každopádně za sebe nechává mluvit jenom muziku. Až do minulého roku to byla navíc muzika, která proslavila někoho úplně jiného. Martin totiž producentsky stojí za úspěchem skladeb a remixů Timo Maase (v minulém roce také pomáhal ve studiu například Loco Diceovi s velkým hitem Seeing Through Shadows). Byl dokonce nominován na cenu Grammy za práci na remixu Don't Make Me Come To Vegas od Tori Amos.

Vlastní věci skládá Martin již dlouho - do šuplíku. Teprve loni se rozhodl vydat dvě skladby oficiálně. Jednalo se o singly Full Clip a Cloudy Bay (Martin je složil již v roce 2005).  "Jsem rád, že vzbudily nadšení, přesto se nehodlám kvůli tomu nějak exhibovat a zůstanu pořád ten 'vzadu'. Nezajímá mě sláva". K vydání singlu Full Clip byl Martin hodně tlačen kolegy Timo Maasem a Loco Dicem. Oba pořád říkali, jak na tuhle věc skvěle reagují lidé v klubech. "Nakonec jsem se tedy rozhodl ji vydat", svěřil se Martin britskému časopisu DJ Mag. "S Timem jsme se shodli na tom, že by se skladba zvukově hodila pro label Planet E, který vlastní Carl Craig. Timo sedl k Myspace, poslal dotaz Carlovi a bylo to".

Ze skladby Full Clip se stal jeden z největších hitů roku 2006. I proto se s napětím čeká na Martinovo debutové album, které by mělo vyjít letos. "V posledních letech bylo hodně hudby zaměřeno na minimal. Říkám si, že je možná čas na skladby, které nebudou znít prvoplánově jako techno. Moje hudba si například vypůjčuje z deep housu i z trance music. Snažím se, aby vše znělo zajímavě". Chvíle čekání na Martinovo debutové album si můžete vyplnit například poslechem jeho aktuálního remixu skladby It´s All True, kterou v originální verzi najdete na sólové desce zpěvačky Tracey Thorn.

CO SE STALO, CO SE STANE

Kdybychom chtěli charakterizovat styl projektu Drei Farben House jedním termínem, byl by to pravděpodobně "minimal-pop-house". Recenzi na album Any Kind of Feeling si přečtěte zde.

DJ Francois K vydává na svém vlastním labelu Wave Music již čtvrtý díl mixované kompilační řady "Deep & Sexy". Celý mix připravil DJ a producent King Britt.

Jeff Mills a Yoko Uozumi si otevřeli v Chicagu módní butik nazvaný Gamma Player Shop.

Webové stránky labelu Ritchie Hawtina mají novou podobu.

Berlínská Love Parade letos nebude.

Nové album připravuje k vydání dvojice Groove Armada. Bude se jmenovat "Soundboy Rock".

DOWNLOAD

Oliver Lieb aka LSG
Frankfurtský DJ a producent Oliver Lieb se rozhodl nabídnout zdarma ke stažení album, které složil v roce 2002 pod hlavičkou projektu LSG. Album mělo vyjít v roce 2003, ale když zkrachovala distribuční firma, bylo uloženo k ledu. Stahujte na adrese: http://www.divshare.com/download/149587-d24  (asi 100 MB).

VIDEO

Dokument: M-nus Makes Music
V tomto devíti-minutovém rozhovoru nahlédneme pod pokličku tvorby čtyř producentských jmen spojených s labelem M-nus - Magda, Troy Pierce, Konrad Black, Matthew Dear (majitelem labelu M-nus je slavný Ritchie Hawtin). „Moje skladby obsahují zasněné melodie, opravdu silnou basovou linku... Nedělám přímo minimal, snažím se hlavně skládat muziku, která se dobře poslouchá a zároveň se na ní i skvěle tancuje“, říká o své hudbě Troy Pierce. A ostatní?




Gus Gus – Moss
Skupina Gus Gus vypouští do světa první singl z nového alba „Forever“. Singl „Moss“ je opravdovou housovou lahůdkou, která dokáže potěšit srdce každého fanouška rovných beatů. Ještě o dost lépe než originál zní ale remix, který připravil Greg Churchill. A jaký je videoklip? Co si budeme nalhávat: divný…

My Robot Friend – Dead
Pochází z New Yorku a říká si My Robot Friend. Jeho debutové album „Dial 0“ vyšlo v minulém roce na respektovaném skotském labelu Soma. Právě z „Dial 0“ pochází skladba „Dead“. Pokud máte rádi červy, neváhejte a podívejte se na video. Pokud vás ale roztomilí červíci lezoucí po všem možném moc nebaví, pak raději shlédněte další videoklip.


Swayzak – Keep It Coming
Swayzak asi není potřeba představovat. Mají na svém kontě několik skvělých alb a kupu geniálních singlů. Video ke skladbě „Keep It Coming“ je opravdu „zběsilé“. Skladba se ale na rozdíl od pohyblivých obrázků spíše vleče. Nikam nespěchá. Na začátku se musíte trochu soustředit, aby vás nezačaly bolet oči...

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Kevin Yost – Small Town Underground 4 (i records) – Kevina Yosta stále baví pořádný deep-techy house a to je dobře. První díl této kompilační řady byl skvělý, další dva také. Napadá vás jediný důvod, proč by tomu mělo být s dílem čtvrtým jinak? Nás ne. Očekávejte tracky od Black Fuse, STP, Petera Funka, Euphonic 7 nebo Kevina samotného. Kompilace vychází jako dvojcd, první cd mixované, druhé nemixované.

Harold Heath - Hole Funk (Urban Torque) – Velmi různorodé housové album hodlá do světa vypustit producent Harold Heath. Hole Funk možná leckoho překvapí. Najdete zde například hip-house (Long Relationships), vysamplovanou soulovou královnu Arethu Franklin ve skladbě Aretha’s Reign, groovy funkovovou titulní věc a také tech-breakbeat (Another Sky). Pokud by vás zaujal zasněný vokál ve skladbě Feel The Love, vězte, že posloucháte nový objev, vokalistku Katie Mummery.

MINIRECENZE

Star You Star Me - Simple Things (2007 – Force Tracks)
U německého alternativního labelu Force Tracks, o němž je v poslední době opravdu hodně slyšet, to vypadá na další hudební skvost. Po vynikajících albech švédského producenta Unaie a německého melancholika Michaela Siegleho, skrývajícího se za projektem Drei Farben House, se tentokrát podíváme do jen zdánlivě chladného Finska. Z Finska totiž pochází Tatu Metsätähti & Jani Lehto, kteří společně tvoří projekt Star You Star Me. Pod jeho jménem spolupracují od roku 2002. Zatímco Tatu Metsätähti už celosvětově zabodoval v rámci elektronického seskupení Mr. Velcro Fastener, Jani Lehto se pořádného úspěchu dočkal teprve teď. Rozhodně však nezahálel, již dlouhá léta si pohrává s počítačem a syntetizátory, jeho milovanou hudební škatulkou se přitom stal především deep-house. Při poslechu jejich společného albového debutu je více než zřejmé, že oba pánové nejenom hudebně souzní, ale také se navzájem velice obohacují. Na albu Simple Things na nás zkouší leccos. Chvíli zní jako roztomilý mix deep-houseu a piánkem vyspejslého nu-disca, kdy jakoby Air "řádili" ve studiu s Röyksopp (Sweet Things), jindy se položí do mnohem více funky, deep´n´techy rytmů (Parkinkatu v Mesak Mixu, Perfect Day). V Perfect Day dokazují s elegancí sobě vlastní, že i techno může znít pozitivně a euforicky. To je však jen zlomek jejich skutečných možností. Rytmem, zvukem i náladou tracku Uus jakoby Tatu & Jani vzdávali hold zmiňovanému Unaiovi. Skladby Vega Cruises, Retiro, Night Riders a Loveletter pak představují vrcholnou formu atmosférického deep-houseu. V teskně-vokální Burden se pro změnu vracejí ke kořenům old-school disca, aby nám o chvíli později připomněli podmanivě harmonickou náladu norských Röyksopp (A Place In My Heart). K tomu samozřejmě silně přispívá už tradičně perfektní vokální part Erlenda Øye z Kings Of Konvenience. Star You Star Me nabízejí mnoho barevných poloh elektronické hudby založené na rovném beatu, stejně jako nabízejí neuvěřitelné množství rozmanitých nálad, atmosfér a pocitů. Je zvláštní, co všechno dokáží do svých alb vtěsnat producenti z tak chladně působících zemí jako Finsko, Švédsko či Norsko. Emocionálně silný prožitek naleznete snad v každém tracku. Aby snad zněli také dostatečně aktuálně, sem tam své skladby zabalili do decentního minimal kabátku. Rozhodně se však nesnaží znít nějak trendy a už vůbec nepůsobí vypočítavě. Vše co dělají, dělají tak nějak po svém a svému labelu Force Tracks tím dělají velkou čest. Již teď si troufáme tvrdit, že o této dvojici neslyšíme naposled! Kvality jejich debutového alba zkrátka nelze přeslechnout. Příjemný poslech.

Hodnocení: 90%

Zvukové ukázky:
http://www.juno.co.uk/ppps/products/252427-01.htm&highlight=Star%20You%20Star%20Me%20-%20Simple%20Things

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016