CLANEK

 

Rubrika: Narovinu aneb O rovných beatech

Úvod dnešní rubriky bude věnován Pevenu Everettovi, který nedávno vydal skvělé album Power Soul. Samozřejmě nepřijdete ani o horké tipy, pár videoklipů a nakonec vás čeká recenze na desku Octogen - 2fiveonine. Rubriku připravili Jaroslav Zapletal & FlyBoyEda.

 

Americký zpěvák a producent Peven Everett skládá přesně ten typ muziky, která se u nás asi nikdy masově neprosadí. Hudba silně ovlivněná gospelem, jazzem, soulem nebo africkými rytmy dost dobře ani nemůže být pro českého člověka hudbou blízkou jeho srdci. I tak si ale myslíme, že má smysl o lidech jako je Peven Everett psát a dostávat podobný druh hudby do povědomí veřejnosti. Zvláště, když Peven právě vydává skvělé album Power Soul, které obsahuje výše zmíněné vlivy jemně propojené jemnou nitkou zvanou house music (album vychází na labelu Soul Heaven, což je sublabel Defected Records).

Peven pochází z hudební rodiny, takže nebylo překvapením, když ve čtyřech letech začal hrát na bonga a na klavír. Postupem času si bez větších problémů osvojil i hru na ostatní nástroje jako bicí, kytara nebo trubka. A také začal zpívat a skládat vlastní muziku (všechny skladby si sám produkuje a aranžuje). "Mým hlavní cílem je lidi roztancovávat. Nejsem typ hudebníka, který by měl rád, když lidé na koncertech jenom sedí, dívají se a poslouchají. Chci vidět lidi tancovat", říká Peven.

Dříve hrál Everett hlavně jazz, pak ale díky svému bratrovi poznal i house music. "Myslím si, že jazz je v podstatě základním kamenem taneční hudby. Od jazzu vede k taneční hudbě přímá cesta", říká. Housoví fanoušci asi poprvé Everetta zaregistrovali díky jeho vokálům ve dvou slavných skladbách chicagského producenta Roye Davise Jr., které se jmenovaly Gabriel a Watch Them Come (v prvně jmenované hrál Peven i na trubku). Do širšího povědomí se ale dostal hlavně díky sólovým albům, které jsou složeny z neuvěřitelného množství různých hudebních ingrediencí. Každá skladba rozehrává tisíce nálad, září stovkami barev, dokáže se vám nenásilně usadit v mozku. Možná není úplně náhoda, že chtěl být Peven neurochirurgem...

Pokud vás jméno Peven Everett zaujalo, zabrouzdejte na stránky www.youtube.com. Zde si můžete například pustit jeho koncert.

CO SE STALO, CO SE STANE

Známý britský houseový label NRK Sound Division rozjíždí zbrusu novou kompilační řadu. Vysloužila si název Coast 2 Coast. Recenzi druhého dílu najdete zde

Andy Cato, polovina projektu Groove Armada, rád vzpomíná na staré dobré časy, kdy "house music byla hlavně o soundsystémech". Recenzi na Andyho mixovanou kompilace si přečtěte zde.

Není divu, že se zvukově jedinečné tucky producenta Timewritera staly opravdu luxusním vývozním artiklem německé taneční hudby a právem se dočkaly i vzdání holdu v podobě remixové kompilace Resensed Part One. Recenzi najdete tady.

Jako příloha únorového čísla portugalského časopisu Goagadar vyšlo mixované cd nazvané Candy Blues. Mix připravil český DJ Slater (label Tribalvision).

Německý DJ a producent Ian Pooley již sice "neudává" směr ve vývoji house music, i tak si ale půjdeme poslechnout, jaký je jeho současný "zvuk". Pooley vystoupí 2. března 2007 v klubu Roxy.

Satoshi Tomiie vydá další mixovanou kompilaci pod hlavičkou labelu Renaissance. Mix se bude jmenovat The Masters Series Part 9. Na pultech obchodů v březnu.

V březnu vydá své album německý producent Gabriel Ananda. Ochutnávku z něj, skladbu Lamakova, si můžete stáhnout na adrese www.bambusbeats.com.

VIDEO

Dokument: Berliner Trance
Chcete-li si zavzpomínat na časy dávno minulé, můžete si pustit tento 25 minutový dokument režiséra Bena Hardymenta, který se věnuje berlínské trancové scéně. A proč jsme použili slovo "zavzpomínat"? Protože byl tento film natočen již v roce 1993! Najdete zde rozhovory s lidmi jako Dr. Motte, Paul van Dyk, Laurent Garnier, Paul Browse, Mijk van Dijk nebo Mark Reeder. Posledně jmenovaný hned v úvodu říká: "This is the future". My teď už víme, že není... Dokument si můžete také stáhnout na svůj počítač (velikost kolem 130 MB).
Odkaz: http://video.google.com/videoplay?docid=-7428851501542847413&hl=en-GB

Videoklip: Craig Obey - Milky Way
Máme teprve únor a už se spekuluje nad tím, která skladba letos bude patřit k nejhranějším v letní sezóně na Ibize. První tip je na světě: Craig Obey - Milky Way. Jedná se electro-progressive bootleg skladby Under The Milky Way, který v originále pochází z produkce The Church.
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=Upra4XEMj1I

Videoklip: Ian Pooley and Esthero - Balmes (A Better Life)
Původně tato skladba žádné vokály neobsahovala. Její kvalita, zábavnost, latino nálada byla cítit i bez podpory příjemného ženského vokálu. Ale když se Ian Pooley rozhodl tuto skladbu o zpěv obohatit, určitě jsme nepatřili k těm, kdo by nad Ianem lomil hůl. Video je natočeno celé jako 3D animace. Pusťte si ho a sněte o lepším životě...
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=vhfWWX_vLqM

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

In the House Miami 2007 mixed by Copyright (3CD) (Defected) - Každý rok se v Miami koná konference nazvaná Miami Music Conference. Pokud skládáte vlastní hudbu a chcete se prosadit, sbalte promo nahrávky a jeďte se lísat do přízně důležitých jmen tanečního světa. Jezdí sem prakticky všichni. Stejně jako se pravidelně koná tato konference, tak i každý rok vychází nějaká kompilace, která je s touto událostí spjatá. Letos kompilaci připravila britská dvojice Sam Holt a Gavin Mill aka Copyright. Na třech discích najdete pořádnou dávku vokálního housu a aktuální i staré skladby od producentů jako Mr. V, Dennis Ferrer, Fedde Le Grand, Soul Central, Green Velvet nebo Deep Dish.

Rendez-Vous 01 (2CD) (Freak n’ Chic) - Francouzský label Freak n’ Chic vydává svou první kompilaci. "Po čtyřech letech fungování labelu jsme se rozhodli, že je čas konečně vydat nějakou kompilaci", říká majitel labelu Dan Ghenacia. Na prvním disku najdete 12 exklusivních nemixovaných tracků. "Jsou zde deep skladby i tracky hodící se na parket. Všechny přesně vystihují, o čem je náš label". Druhý disk je mixovaný. A interpreti? Například Chris Carrier, Monoblock, David Mariscal nebo Shonky.

Colour Series: Green 04 (Freerange) - Již počtvrté si můžete domů pořídit výběr zajímavých tracků vycházejících na labelu Freerange. Po kompilacích s podtituly "Yellow", "Red" a "Blue" nyní vychází "Green". Kompilace je nemixovaná a těšit se můžete na skladby od lidí jako Shur-I-kan, Fred Everything & JT Donaldson, Solid Groove, Justin Martin nebo Spirit Catcher. Majitelem labelu Freerange je Jamie Odell, kterého možná znáte pod pseudonymem Jimpster. Pokud by se vám produkce labelu líbila, pořiďte si určitě i Odellovo album, které vyšlo v polovině minulého roku pod názvem „Amour“.

MINIRECENZE

Octogen - 2fiveonine (2007 - Soma Quality Recordings)
Nebývá zvykem, abychom v naší rubrice Narovinu recenzovali alba, která nejsou tak úplně ve znamení rovných beatů, ale tentokrát jsme si nemohli pomoci, obsahu skvostného alba 2fiveonine prostě nešlo odolat. Celá věc dokonce zašla tak daleko, že kdyby jste se nás zeptali na momentálně asi nejvíce HOT interpreta skotského labelu Soma Quality Recordings, byl by to právě Marco Bernardi aka Octogen (to je samozřejmě náš subjektivní dojem). Marko pochází z Glasgow a na svém debutovém albu nám naservíroval snad vše, co máme na elektronické hudbě rádi. V rámci objevné a zvukově velice bohaté expedice do hlubin Octogenovy duše jsme totiž narazili nejenom na sofistikované downtempo, ale i hypnotický tech-house, podmanivé ale také řádně ostré electro, atypické breaks poklidného tempa a až nezvykle experimentální a pravděpodobně Detroitem ovlivněné techno. Krásně to bublá, šumí, skřípe a kliká, přičemž si autor neúnavně pohrává s rytmem, atmosférou a pestrými náladami. Každý track je plný zvuků a nabízí naprosto odlišný feeling. Nejedná se o album na první poslech, spíše naopak. Osobně si jej nejvíc vychutnáváme po částech. Každým dalším poslechem však objevujete další a další skryté krásy a vůbec možnosti elektronického zvuku. Vůbec nás nenapadá, k čemu tohle album přirovnat, což ale jen potvrzuje jeho kvality a celkovou muzikální výjimečnost tohoto producenta. Naprosto nás okouzlil euforický náboj vyklidněné skladby Lilgirl či vzletná Cside postavená na poměrně rovném beatu, nápaditém prolínání harmonických ploch a efekty zmutovaného vokálu. Právě tyto dvě skladby byly vydány coby předvoj alba. V případě Lilgirl šlo o stejnojmenné EP, jemuž dělalo společnost také několik bonusů (podobně skvěle znějící track Save Your Savior se později objevil i na albu), track Cside pak doprovázelo pár vypečených remixů a hodně techy/vybreaklá pecka Acieob. Tu rovněž naleznete na albu 2fiveonine. Aby toho nebylo málo, zmiňovaná Cside v 10 Tech Mixu By Silicon (za tímto projektem se skrývá Heath Brunner, nikoliv známé duo Silicone Soul) se objevila i na výroční kompilaci labelu Soma nazvané Soma Compilation 2006, kde se jí právem dostalo opravdu vybrané společnosti. Mezi další kousky blízké našemu hudebnímu cítění pak patří třeba Les Misereye, Soulsearcher, The Reason Why (You Never Will), With Respect… anebo Centraal. Teď vás trochu houpeme, oblíbili jsme si totiž takřka všechny tracky! Asi radši necháme toho rozplývání se, i když to vůbec nebude lehké, tohle vyspejslé album je totiž tak výborné, že zmasakrovalo i disko-trysko kluky z techna. Zaručeně příjemný poslech!

Hodnocení: 90%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016