CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 03/07

Jarda Zapletal s FlyBoyEdou jsou tu s dalším dílem rubriky Narovinu. Dnes si přečtete například o nových kompilacích DJe Hella a Rogera Sancheze, albu Johna Dahlbacka, chybět nebudou aktuality, zajímavé videoklipy a v neposlední řadě ani hudba ke stažení.

 

Velcí fanoušci německého DJe Hella zrovna nejsme. Nadšením neskáčeme ani z většiny produkce jeho labelu Gigolo. Hellova nová mixovaná kompilace nazvaná Misch Masch Vol. 3 nás ale velmi příjemně překvapila. Je totiž 'jiná'. Sám autor mixu se netají faktem, že podobnou kompilaci asi jeho fanoušci nejspíš nečekali (přestože je na ní právě to, co momentálně hraje v klubech). "Když lidé můj mix uslyší, asi si řeknou, že Hell hraje minimal! Ale pro mě je minimal spíše Basic Channel nebo Rob Hood a jeho 'Minimal Nation' ze začátku devadesátých let", říká.

Není nutné pečlivě odhalovat, zda-li a na kterých místech Hell sklouzává k minimalu, důležitější je uvědomit si, proč kompilace drží tak pevně pohromadě. Důvod je jednoduchý: Hellovi se totiž podařilo s elegancí propojit starší skladby ve stylu 'Detroit techno' a 'Chicago house' se skladbami novými (například od projektů Ame nebo Zander VT), které jsou ale právě zmíněnými hudebními školami silně ovlivněny. A minimal se jimi táhne tak nějak sám. "Dřív se moc styly nerozlišovaly. Neříkali jsme, že něco je minimal, ale že se jedná o elektronickou hudbu".

První dva díly kompilační série Misch Masch vyšly z dílen projektů Tiefschwarz a Freeform Five. Idea série je taková, že se vždy na prvním cd představí autoři prostřednictvím setu, na druhém disku pak najdeme jejich zajímavé remixy (druhé cd je nemixované). "Někdy slyším nějakou skladbu a pomyslím si, že by neškodilo, aby se alespoň trochu upravila", říká Hell. Nicméně přiznává, že ho tvorba remixů zase tolik nebaví. Rád vytváří remixy skladeb hlavně od lidí, kteří ho hudebně ovlivnili, jako třeba Grace Jones nebo Puff Daddy. Nepohrdne ovšem ani remixem pro mladé, nové producenty, kteří ho dokážou nadchnout. Například nedávno projekt Justice.

DJ Hell vydal mixovanou kompilaci naposledy před čtyřmi lety (Electronic Body House Music). Pozitivní recenze na Misch Masch možná Hella nakopnou k tomu, aby další kompilaci vydal dříve než za zmíněné období. "Derrick May jednou řekl: Zapomeňte na všechno, co jste kdy slyšeli, jděte do studia 'and try to fuck it up'. A to je koncept, kterého se snažím držet", říká Hell. Proto je tak úspěšný.

CO SE STALO, CO SE STANE

Známý švédský DJ a producent Jeff Bennett, který vydal přes 70 singlů na labelech jako např. Plastic City nebo Pokerflat, vystoupí poprvé v České republice. Brněnskému publiku se představí v sobotu 17.2.2007.

Všichni fanoušci deep house music už jistě netrpělivě čekají na nové album majitele labelu Salted Music a housového DJe a producenta Miguela Migse. Na pultech obchodů se objeví v březnu (s hosty jako jsou Junior Reid, Sadat X, Aya, Lisa Shaw, Tim Fuller, Fred Ross nebo Ivana Santilli).

Producent Michael Siegle skrývající se za pseudonymem Drei Farben House vydává nový singl. Jmenuje se On My Side a objeví se v katalogu londýnského labelu Brut! records. Michael vypustil do světa před třemi měsíci své debutové album Any Kind Of Feeling. Ukázky z alba jste mohli slyšet v pořadu Groove Session na Rádiu Akropolis.

Asi nejznámější český label v zahraničí Tribal Vision zřizuje nový online shop  - CD, vinyly, oblečení atd. Zanedlouho na stránkách: www.tribalvision.cz/shop.

DOWNLOAD

O serveru Resident Advisor jsme již psali mnohokrát. A pokud zde nepřestanou vycházet zajímavé informace nebo věci ke stažení, ještě mnohokrát o něm psát budeme. Aktuální podcasty-mixy, které se zde nedávno objevily, prostě musíte mít. První připravila dvojice Ame (jejich singl Rej v minulém roce posadil na zadek snad každého), druhý set pak německý Stephan Bodzin, který je jako producent podepsán pod nejednou skladbou německé electro-minimalové vlny. Nemusíme asi připomínat, že jsou oba mixy ke stažení zcela zdarma.

VIDEO

DJ Hell - My Definition Of House Music
Pokud jste již před 14 lety stepovali na tanečních parketech, pak asi znáte skladbu My Defininition Of House Music. Dnes jsme úvodní článek věnovali právě Hellovi a bylo by škoda při zmínce o jeho nejnovější kompilaci nezmínit také skladbu, která Hella tak trochu "udělala". Tohle je dnes už klasika. Rok vydání 1993.

Tracey Thorn - It's All True
Na debutové album bývalé zpěvačky Everything But The Girl se těšíme. I přestože víme, že na něm bude housových skladeb pomálu. Ale jak se říká, nejen housem živ je člověk. První singl, který právě vyšel sice není čistá "rovina", i tak jsme si na něm docela ulítli. Hlavně na remixech. A na klipu. Vše v jednom záběru a samí tanečníci.

Fish Go Deep ft Tracy K - The Cure & The Cause
V Anglii se prý letos bude hodně prosazovat styl zvaný "soulful house". A tahle skladba od projektu Fish Go Deep byla tím impulsem, který takzvanou novou módní vlnu spustil. Posuďte sami, zda-li na vlnu naskočíte. Zda-li se necháte v klidu unášet.

Etienne De Crécy - Someone Like You
Francouzský producent Etienne De Crecy se výrazně zapsal do povědomí fanoušků taneční scény kompilací-albem Super Discount z roku 1996. Po osmi letech vydal druhý díl, který již ale taková bomba nebyl. Přesto se zde několik kvalitních tracků pochopitelně najde. Například skladba Someone Like You. Schválně jestli poznáte, co že to ve videoklipu muž se ženou vlastně dělají...

MINIRECENZE

John Dahlback - At The Gun Show (2006 - Pickadoll)
Švédský producentský poklad John Dahlback (aka Hug atd.) je umělec, kterého jeho fanoušci prostě musí milovat! Johnova tvůrčí produktivita by se klidně dala přirovnat ke kadenci rotačního kulometu v rukou nějakého militantního psychopata, tak moc nás zásobuje svými kvalitativně poměrně vyrovnanými releasy. Album At The Gun Show má v diskografii Johna Dahlbacka pořadové číslo tři a nás v této souvislosti napadá, že na hlášce "do třetice všeho dobrého" asi něco bude. A to je možná jediné mínus tohoto alba, je totiž spíše dobré než úžasné, jako tomu bylo v případě předchozího Man From The Fall. Dobré však v případě Johna Dahlbacka znamená vysoko nad běžným průměrem. Naleznete zde nejenom electro s pro Johna charakteristickým zvukem, ale také minimal, techno, tech-house a špetku hodně divného disca. Jelikož i my si občas přijdeme hodně divní, jeho zvuk se nám docela líbí. Album At The Gun Show je velmi hravé, přiměřeně zábavné a každopádně psychicky labilní. Někdy zní až překvapivě happy a pozitivně, jindy zas drsně, temně a tak trochu chladně roboticky. John ale vychytrale kombinuje drsnější electro zvuk s melodicko-harmonickými plochami v pozadí (a sem tam i nějakým tím samplem, výjimečně pak vokálem), což z této 80 minut trvající placky dělá velmi emotivní a zasněnou záležitost. Pro fanoušky Johna Dahlbacka nutnost, pro ostatní fanoušky electronické hudby už méně, i tak koupí tohoto CD rozhodně nic nezkazíte. Má své kvality a nezpochybnitelné kouzlo, přesto by si JD měl do budoucna dávat pozor na rizika spojená s hudební nadprodukcí, méně je totiž někdy více. O tom, jak moc by si JD měl dát bacha, se můžete přesvědčit skrze albovou novinku Heroes, kterou John vydává na respektovaném německém labelu Kompakt pod svou další schízou - Hug.

Hodnocení: 75%

Choice -  A Collection Of Classics - Roger Sanchez (2007 - Azuli)
Zajímají vás hudební srdcovky & kořeny vašich djsko-producentských miláčků? Zajímá vás, jaká hudba je nejvíce ovlivnila a na čem vlastně vyrůstali (teď nemáme na mysli drogy)? Patří-li mezi vaše oblíbence například americká house music superstar Roger Sanchez, není nic jednoduššího než trochu provětrat katalog labelu Azuli Records a pořídit si aktuální pokračování kompilační řady Choice: A Collection Of Classics (svým konceptem připomíná známou sérii Back To Mine), které je věnováno právě Rogeru Sanchezovi. Mr. Sanchez se účastí na tomto nemixovaném 2CD připojil k velmi vybrané společnosti lidí jako Frankie Knuckles, Danny Howells, Jeff Mills anebo Danny Tenaglia. Podobně jako již zmiňovaná sérka Back To Mine se i řada  Choice: A Collection Of Classics odmítá podřídit jakýmkoliv škatulkově-žánrovým předsudkům či omezením. Na této zajímavé soupravičce old-schoolově laděných hitovek tak můžeme zaslechnout nejenom house (ve svých počátcích), funk, soul, latino a disco, ale také electro nebo early hip-hop. Zatímco první cd je spíše o poslechu, druhý disk už disponuje poměrně slušnou klubovou atmosférou a inklinuje především k house music a jejím nejrůznějším modifikacím. Zvukově pestrá směsice stylů a více i méně exotických vlivů vám spolehlivě napoví, proč některé nahrávky Rogera Sancheze znějí tak, jak znějí. Možná přijdete i na to, proč to Roger coby producent & dj dotáhl tak daleko a proč jeho současná produkce tak trochu stagnuje, minimálně co se týče invence a nápadů. Asi s námi budete souhlasit, že hudební vkus je striktně osobní a subjektivně vnímaná záležitost, Rogerovi do něj tedy nebudeme mluvit, šťourat, prudit a už vůbec ne jej hodnotit. Berte tuto recenzi spíše jako tip a možnou exkurzi do Rogerovy hudební historie.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016