CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 02/07

Spousta zajímavých informací a i pár hudebních ukázek k poslechu nabídne opět rubrika Narovinu. Dnes vás Jarda Zapletal a FlyBoyEda upozorní především na amerického producenta Justina Martina, ale dojde i na zajímavé videoklipy a recenze dvou kompilačních alb.

 

Přiznáváme narovinu - nedokážeme věštit z křišťálové koule. Přesto si troufale dovolíme odhadnout, že v roce 2007 bude chváleno jméno Justin Martin. Tento DJ a producent totiž v letošním roce vydá debutové album, které jistě vygeneruje nemalé pozdvižení. Justin zdařile spojuje minimal s housem, funkem a technem, díky čemuž jeho produkce zní svěže a originálně. Přestože stojí svým zvukem spíše na undergroundovější straně barikády, vykazují jeho singly i docela příjemná prodejní čísla.

Justin pochází ze San Franciska, kde mimo jiné sídlí také label DirtyBird a producent Claude VonStroke. "Většinou v klubu hraju svoje nebo Claudovy skladby. Miluju jeho produkci. Jsou to na jednu stranu velmi zábavné skladby a zároveň jsou ty skladby svým způsobem vyjímečné, producentsky dokonalé", říká Justin.

K DJování se Justin dostal díky poslouchání drum and bassových skladeb. Svoji první dnb desku si pořídil při výletu do Londýna. Byla to kompilace Logical Progression od LTJ Bukema. Velký vliv měl na Justina vlastní bratr, který ho bral na nejrůznější rave párty a dával mu mixované kompilace. "Když jsem začínal hrát jako DJ, vždy jsem si označoval svoje desky čísly, abych věděl, v jakém pořadí je mám hrát. Ale zjistil jsem, že je to k ničemu, protože stejně byla v klubu vždy jiná nálada a bylo potřeba reagovat na chování lidí. Začínal jsem na drum and bassu, teď miluju všechno od deep housu, až ke špinavému technu. Poslední dobou mě hodně ovlivňují tady v San Francisku párty, na kterých se hraje hudba, která rozmazává hranice mezi jednotlivými styly", říká Justin.

První velký úspěch získal Justin díky skladbě The Sad Piano, která vyšla v roce 2003 na labelu Buzzin Fly (majitelem je britský producent Ben Watt). Rok poté byl Justin nominován v House Music Awards v kategorii Best Breakthrough DJ. V roce loňském o něm bylo slyšet v souvislosti s mixovanou kompilací OM : Winter Sessions, remixoval také skladby od Soul Avengerz, Iz & Diz, Square One nebo od již zmíněného Clauda. Justinovi tracky najdete mimo jiné na kompilacích od lidí jako The Timewriter, M.A.N.D.Y. nebo DJ Sneak.

I jeho poslední singl The Fugitive je naprosto jasná trefa do černého. I když by mohla někomu připadat tato skladba trochu deep (dokonce dostal od pár novinářů označení "superstar of the deep"), tak podle nás se naopak ve skutečnosti jedná o velmi pozitivní skladbu. Ale věřte pisálkům, že.

The Fugitive vyšel na labelu Buzzin Fly, kde vyjde i Justinovo debutové album. Díky Benu Wattovi zde Justin evidentně našel velmi plodné útočiště. Jen tak dál.

Justinův promo mix, který nahrál před rokem si můžete stáhnout zde http://www.dirtybirdrecords.com/audio/mixes/take_me_out.mp3.

CO SE STALO, CO SE STANE

Gabriel Ananda vydá v březnu své nové autorské album Bambusbeats. Čekejte kombinaci techna a house music. Tohle album určitě patří k těm v letošním roce více očekávanějším.

Na labelu Gung-Ho! Recordings vychází v únoru další album skupiny Gus Gus nazvané Forever. První singl Moss si do parády vzali Tim Deluxe a Greg Chrurchill.

Roger Sanchez bude skládat hudbu k filmu Johnny Postal a také si v něm zahraje malou roli – dealera drog a pasáka.

RADIO

Buzzin Fly Radio Show
Pokud máte rádi zvuk, který produkuje na svých vinylech britský label Buzzin Fly, pak si každý týden nalaďte hodinovou show Buzzin Fly Radio Show. V první půlhodině vám majitel labelu Ben Watt pustí několik zajímavých nových singlů, v druhé části vás pak čeká půlhodinový mix nějakého Benova hosta. Tahle show určitě stojí za poslech. Nalaďte na adrese: http://www.buzzinfly.com/buzzradio.html, tracklist najdete zde.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Frivolous - Midnight Black Indulgence (Scape) - Kanadský producent Daniel Gardner, který je známý díky svým kvalitním minimal-housovým kompozicím, vydává nové album. Podle jeho vyjádření se bude jednat o nahrávku hodně ovlivněnou jazzem. "Pro mě znamená jazz něco, co se nedá vytvořit pomocí strojů. Jazz je pro mě naprosto anti-strojový", říká Daniel.

VIDEO

Lifelike a Kris Menace - Discopolis
Každý rok se přes léto stane na Ibize hitem několik sklabeb, které se pak postupně během podzimu dostávají k posluchačům na oficiálních nosičích. Jedním z největších hitů roku 2006 se stala skladba Discopolis, která vyšla na francouzském labelu Vulture Records (majitelé jsou Alan Braxe a  Fred Falke). Co se týká videoklipu, názory se různí. Je pravda, že se v něm nic moc neděje, nás ale přesto velmi baví. Posuďte sami.

Claude VonStroke - Deep Throat
Díky této skladbě se americký producent Claude VonStroke stal populární. Lehce "hrdelní" videoklip zaujal také. Skladbu najdete na jeho debutovém albu Beware Of The Bird, které vyšlo v polovině minulého roku.
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=FF7SeHdP2uw

Fedde Le Grand - Put Your Hands Up For Detroit
Už jste uvažovali o tom, že navštívíte doktora a své tělo necháte trochu zdravotně proklepnout? My se sice doktorů velmi bojíme, přesto podle videoklipu producenta Fedde Le Granda to nemusí být tak hrozné. Skladba Put Your Hands Up For Detroit se stala jednou z nejprodávanějších skladeb roku 2006.
Odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=2jPacPipIMs

MINIRECENZE

VA - Black Strobe: A Remix Selection (2006 - Playlouderecordings)
Při poslechu této kompilace si na své přijdou především fanoušci temného electro-houseu a jeho industriálněji pojatých odnoží, tak jak je ze svého pařížského studia chrlí známé producentské duo Arnaud Rebotini & Ivan Smagghe aka Black Strobe. Jedná se o remixovou selekci obsahující 10 kousků různorodého a bez nadsázky značně perverzního zvuku, jež sami Black Strobe považují za DA BEST. Ač nepatříme mezi pravověrné "elektrikáře", jedno se této dvojici skutečně musí nechat – má svůj jedinečný a místy opravdu hodně zvrhlý styl. Ten je zřetelně odlišuje od konkurence a dodal šťávu i skladbám, u kterých bychom to nečekali. Kromě electra má hudba těchto Frantíků blízko také k technu a specifickému dark-electro-discu (oni sami si během své kariéry vymysleli několik vlastních škatulek ala the dark side of disco, frozen-balearic, gay biker-house, boogie-trance, heavy-electronica a soft-goth). Black Strobe patří mezi velmi zkušené remixéry a jejich bohatý archiv jim dal velké možnosti výběru. Při pozorném poslechu pak zjistíte, že před kosmetickými úpravami jednotlivých skladeb dávají přednost totální přestavbě, což jsou další body navíc. Kromě jednoho vlastního tracku (novinka Shining Bright Star vyšla v listopadu minulého roku, tato kompilace následovala zhruba o měsíc později) vybrali BS remixy pro veličiny typu Tiefschwarz, The Rapture, Depeche Mode, Bloc Party ale i německé hitparádové ikony Rammstein. Black Strobe v současnosti pracují na svém debutovém albu. Pokud bude znít tak dobře, jako tato remixová kompilace, máme se na co těšit.

Tracklist & download zvukových ukázek: http://www.juno.co.uk/ppps/products/246590-01.htm

Hodnocení: 80%

VA - Re: Souled (The Shifted Music Remix Collection) by Jay-J (2006 - P-Vine Records)
Starý známý Jason Hernandez aka Jay-J je už mnoho let dobře prověřeným jménem v oblasti euforicky slunné house music se silným vlivem soulu, funku, disca a us garage. Dj & producent, který bývá právem přezdíván "Godfather of the San Francisco Sound", se kromě úctyhodné diskografie může pochlubit také nominací na Grammy za remix skladby He Loves Me pro Jill Scott. Tentokrát nás však okouzlil kvalitně namixovanou kolekcí jeho vlastních tracků i remixů pro druhé, vydanou pod velmi výmluvným názvem Re: Souled (The Shifted Music Remix Collection). Ať už na to byl mistr sám (Summer Moods) anebo mu někdo vypomohl (Mark Grant & Latrice ve skladbě Love Is či Latrice samotná v odhodlaně pozitivní a rozjeté Starting Over), vždy to stojí za to! Jasonův typický latino-soulový vibe ve spojení s takto talentovanými hosty/vokalisty zkrátka dokáže divy. Samostatnou kapitolou tohoto ASAP (As Sexy As Possible) příběhu pak jsou Jasonovy skvěle znějící remixy pro projekty jako Kaskade, The Rhythm Slaves, Random Soul, Soularis atd. Velmi barevný zvuk zahrnující v sobě škatulky deep, tech, soulful, latino &  funky house příjemně rozvibruje vaše zimou ztůhlá těla. Léto tu bude co nevidět a i tentokrát to zřejmě bude stát za to. Doporučujeme k poslechu, tanci a vůbec všemu, co vás baví.

Tracklist & download zvukových ukázek: http://www.juno.co.uk/products/243896-01.htm&highlight=Jay%20J

Hodnocení: 80%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016