CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 07/06

Předvánoční, letos už sedmý díl rubriky Narovinu přináší článek o Unaiovi - švédském producentovi, který letos vydal výborné album A Love Moderne. Dále se dozvíte co je nového u Tiefschwarz nebo labelů Soma Records a Kompakt. Nechybí ani informace o tom, co zajímavého v oblasti rovných beatů právě vychází a na závěr si přečtete dvě minirecenze. Rubriku pro vás připravili Jaroslav Zapletal a FlyBoyEda.

 

Švédský producent Erik Möller aka Unai se stal známý na konci devadesátých let díky propracovaným housově-minimalovým kompozicím. Jeho singly se začaly objevovat na respektovaných labelech jako Force Tracks, Naked Music, Sub Static nebo Punkt Music a debutové album Rebel Swing, které vyšlo před pěti lety, bylo dokonce nominováno na švédskou obdobu hudebních cen Grammy. Po Rebel Swing se ale Erikovo vnímání hudby mírně posunulo a z minimalového puritána se začal stávat melanchonlický diskotronik.

"Až do roku 2000 jsem byl doslova zamilovaný do celého ´minimal-techno-dub-house´ hnutí. Ale po svém prvním albu jsem začal cítit, že tenhle žánr se stává příliš obecný, a že vychází hodně ´krmiva´ pro Dje, které obsahuje jenom stejně znějící clicks&cuts", říká Erik. "Tahle hudba mě začala vážně dost nudit. Rozhodl jsem se proto skládat muziku, která bude do sebe vstřebávat nejen techno, ale i mé oblíbené styly jako soul a disco".

První vlaštovkou se stal v roce 2003 vydaný singl I Like Your Style, který Erika dostal do většího povědomí hudebních fanoušků z celého světa. "Nechtěl jsem opustit minimalový zvuk, chtěl jsem ho jenom obalit i něčím jiným. Chtěl jsem do techna dostat více emocí".

Další tři roky trvalo, než Erik vydal své druhé album A Love Moderne. "Potřebuji koncept ke všemu, co dělám. Vždycky, než začnu nahrávat skladbu, musím mít přesně rozmyšleno, co od ní chci, potřebuju mít hotovou konstrukci", říká. "Když mám natáčet album, musím vědět, že nejbližší měsíce mě nebude nic zbytečného rozptylovat. Potřebuji čas, abych se dostal do správné nálady".

Na albu A Love Moderne se hodně přiblížil vlastní vizi - psát tradiční písně v kontextu techno music. "Dostal jsem chuť nahrát album na téma 'láska'. Věděl jsem, že to možná některé mé staré fanoušky naštve, ale nejde prostě dělat hudbu, která potěší všechny. Tak jsem si řekl, že začnu tím, že nejdříve potěším sebe". Tímto albem ale podle našeho názoru musel potěšit úplně všechny. Zčásti zní album abstraktně, zčásti futuristicky, zčásti popově a chvílemi jako disco. Někteří recenzenti dokonce říkají, že A Love Moderne zní jako nemanželské dítě Pet Shop Boys.

Erik se hudbou neživí. "Hudba je moje zaměstnání na poloviční úvazek. Pracuji totiž jako moderátor zpráv v rádiu. Hodně lidí se živí jenom hudbou, ale já si nejsem jistý, jestli je to přesně to, co chci. Uživit se muzikou znamená hodně jezdit a tak... Jeff Lynne ze skupiny ELO jednou řekl: 'Jeden den na cestě znamená o jeden den méně ve studiu'. Můj styl mi vyhovuje. Díky tomu, že se živím v rádiu, nemusím se moc starat o to, jestli moje hudba vydělává nebo ne. Ale jasně, kdybych díky své hudbě začal vydělávat opravdu dost peněz, tak bych asi s prací v rádiu praštil", usmívá se Erik.

Album A Love Moderne si stoprocentně kupte, stáhněte nebo vypalte. Jedná se o jedno z nejlepších alb roku 2006. A rovnou si k tomu přibalte i mixovanou kompilaci Digital Disco 3, která také vyšla v tomto roce.


CO SE STALO, CO SE STANE

Recenzi na mixovanou kompilaci Terry´s Cafe 9, kterou připravil Terry Lee Brown najdete zde.

O skotském labelu Soma Records bude velmi výrazně slyšet i v roce 2007. K vydání je připraveno album projektu Octogen nazvané 2five0nine. První singl Cside je skvělé, melancholické, melodické deep-techno a pokud bude podobně znít i celé album, máme se na co těšit. Začátkem roku také na Somě vyjde nový singl projektu Slam, album od The Black Dog a další kompilační díl v sérii "Sci.Fi.Hi.Fi.", který tentokrát připraví DJ a producent Andrew Weatherall.

Německé duo Tiefschwarz rozjíždí vlastní label. Jmenuje se Souvenir Music a první singl, který zde vychází nese název Hey. Projekt Ichundu, který je podepsán pod touto skladbou vám možná nic neříká, ale nezoufejte. Za Ichundu se totiž skrývají samotní Tiefschwarz.

Nakoukněte pod kabát novým (a minimal) formám trancu, electra, techna, housu, popu a ambientu. Hudební království Kompakt z Kolína nad Rýnem přichystalo pod vedením Michaela Mayera ojedinělou nemixovanou CD kompilaci s tracky od The Orb, Kaito, Triola, Closer Musik, Superpitcher, Michaela Mayera, Thomase Fehlmanna, DJ Koze atd. Kompilace najdete jako přílohu u prosincového čísla časopisu XMAG.

DOWNLOAD

RA.038 Stacey Pullen
V minulém díle naší rubriky jsme vás odkazovali na nový mix projektu Slam, který byl zdarma ke stažení na stránkách www.residentadvisor.net. Po dvou týdnech se zde objevuje další zajímavý mix, tentokrát v podání Dje Stacey Pullena. Pokud jste registrovaní uživatelé na stránkách RA, můžete si mix stáhnout již nyní. Pokud se registrovat nehodláte, budete mít možnost stáhnout si jej zdarma od 23.12. na adrese http://www.residentadvisor.net/podcast-episode.asp?id=5. Příjemný poslech.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hug – Heroes (Kompakt) - Teprve pár týdnů uteklo od chvíle, kdy švédský producent John Dahlback vydal své nové album At The Gun Show. V lednu budeme mít Johna zpět s albem novým! Vyjde na německém labelu Kompakt a ponese název Heroes. Na obalu ale Johnovo jméno nehledejte. Heroes totiž John vydá pod pseudonymem Hug.

Martinez - Restructured Layers (Out Of Orbit Recordings) – Dánský DJ a producent Martin Swanstein aka Martinez připravil mixovanou kompilaci, která vychází na jeho vlastním labelu Out of Orbit Recordings. Mix obsahuje různé loops a jiné zvukové kousky propojené dohromady se skladbami, které na labelu vyšly. Najdete zde skladby od producentů jako jsou Robert Babicz, Phil Stumpf, Mars Fellows, Felix Houzer, Trentemoller nebo Jussi Pekka.

Global Underground 030: Paris - Nick Warren (Global Underground) - Jubilejní třicátý díl kompilační série Global Underground bude spojen se jménem Nicka Warrena. Tento DJ a producent se na GU objeví již po sedmé a s největší pravděpodobností se bude opět jednat o kvalitní záležitost. První CD by mělo prezentovat Nickovu "downbeat" polohu (atmosférický, barevný set, plný různých melodií), druhé CD bude více klubovější. A ještě podtitul celého mixu: "GU 030: Paris".

Body Language 3 - Jesse Rose (Get Physical) - V polovině února vychází na německém labelu Get Physical již třetí díl kompilace Body Language. Po majitelích labelu, kteří nahráli oba předchozí díly (M.A.N.D.Y. díl první a DJ T aka Thomas Koch díl druhý), své umění předvede Jesse Rose. Vzhledem k tomu, že Jesse skládá trochu odlišnou muziku, než ostatní akvizice labelu Get Physical, očekávejte, že i tento mix bude znít trochu jinak než jednička a dvojka.

MINIRECENZE

VA - Play. Plastic City mixed by The Mulder (Plastic City – 2006)

Pokud naši rubriku sledujete pravidelně, asi už víte, jak moc máme rádi německý label Plastic City. Label, který prošel a zřejmě ještě stále prochází velkými změnami, má pro vás další luxusní "véáčko", jehož mix si vzal na starost Jon Silva aka The Mulder. Stejně jako se transformuje tento label, transformuje se i jeho zvuk a s ním spojené hudební vize. A právě ty by s vámi The Mulder skrze tuto kompilaci rád probral, a vězte, že jde o probírání vskutku příjemné. Naleznete zde ten nejčerstvější materiál labelu Plastic City z dílny ostřílených borců jako The Timewriter, Get Fucked, Soda Inc., Babak Shayan, G-Pal či Terry Lee Brown Junior, zapomenout však nesmíme ani na nováčky typu Forteba, kteří svým zkušenějším kolegům kvalitativně směle konkurují. Dominují zde především tech & deep house, růžky však vystrkují i žánry a hudební ingredience, které jsou na tomto vydavatelství méně obvyklé. Zkrátka ani na labelu Plastic City neignorují aktuální trendy hudebního dění, což se projevuje třeba na zvuku tracků ala E.B.E. – Relocated. Přestože lze o této kompilaci prohlásit, že se zde žhavá současnost prolíná se zajímavě znějící blízkou budoucností, jedna věc přeci jen přetrvává – kvalita! Zvukově velmi bohatý a rozmanitý mix (na němž se vzhledem k stáří jednotlivých tracků nachází minimum remixů) by tedy mohl potěšit nejenom skalní fanoušky Plastic City, ale vůbec všechny fanoušky kvalitní house music.

Hodnocení: 85 %

Goldfrapp  - We Are Glitter (Mute – 2006)
Nejsme vysazeni pouze na kvalitní tech/deep tucky vycházející na labelu Plastic City, máme rádi třeba i Goldfrapp. Rádi je vlastně trochu slabé slovo, a tak naší pozornosti nemohla uniknout remixová kolekce We Are Glitter, která si zábavným způsobem pohrává se skladbami z loňského veleúspěšného alba Supernature. Remixy odráží hudební cítění a vkus nejenom zúčastněné remixerské party, ale i samotných Goldfrapp. Právě oni rozhodovali a vybírali jednotlivé remixy a dokonce jedním bonusovým sami přispěli (Strict Machine z alba Black Cherry). Z remixerského týmu bychom rádi pochválili především francouzské duo Alan Braxe & Fred Falke za remix skladby Number 1, slušně se však vytáhli třeba C2 (za tímto pseudonymem se skrývá legendární Carl Craig, pohrál si s písní Fly Me Away), italský techno baron Benny Benassi (Ooh La La) či T.Raumschmiere (Lovely 2 C U) a Fk-Ek (zde se skrývá neúnavná hudební schíza François K a jeho pekelná techno verze tracku Ride A White Horse). Vzhledem k tomu, že dvojici Goldfrapp opravdu fandíme, vůbec nám nevadí, že se kromě houseu, electra, synth-popu a techna na této kompilaci objevilo i několik remixů, které spadají spíše do sféry downtempa. Celkově se nejedná o tak geniální remixovou kolekci typu Reworks Paula Kalkbrennera (BPitch Control), ale i tak máme co do činění s velmi milým společníkem pro vaše ctěná sluchová ústrojí. Příjemný poslech.

Hodnocení: 75 %

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016