CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 06/06

Jarda Zapletal a FlyBoyEda přinášejí letos už šestý díl své rubriky, ve kterém zaostřili na Bena Watta, polovinu dua Everything But The Girl, dále upozorňují na nové kompilace projektu The Rurals a skotského labelu Soma a kromě pár dalších zajímavostí nabízejí i nějaký ten rovný beat ke stažení..

 

Je možné, že vám jméno Ben Watt nic neříká. Ale pokud napíšeme, že je Ben polovinou projektu Everything But The Girl (EBTG), pravděpodobně budete vědět, jakou tvář si k jeho jménu přiřadit. Ben se pohybuje v hudebním byznysu již 25 let a spolu s vokalistkou Tracey Thorn prodali pod hlavičkou EBTG statisíce desek. Tento projekt je ale momentálně u ledu a není vůbec jisté, zda-li se jejich společné tvorby ještě dočkáme (spíše ne).

Ben nicméně nezahálí a dává o sobě pořádně vědět díky vlastním housovým skladbám, mixovaným kompilacím a také hlavně díky labelu Buzzin Fly, který založil před pár lety. "Když jsem pořádal párty akce nazvané Lazy Dog, prošla mi pod nosem spousta dobrých desek. Skoro žádný z těch autorů nikde oficiálně nevydával, a to mi přišlo jako velká škoda", říká Ben. "Rozhodl jsem se, že založím label, který bude vydávat mladé autory, kteří se hudebně blíží tomu, kde jsem já. Mým cílem nebylo vyhledávat v undergroundu potenciální pecky a pak je s velkou pompou předvádět a prodávat. Mým cílem bylo udělat label, který bude trochu jiný než ostatní, bude v něm hodně estetiky, dobré grafické práce a kvalitní webové prezentace".

Jméno Benova labelu nezní zrovna tradičně. "Inspiroval jsem se názvem skladby od kultovní postavy folk-jazzu, Tima Buckleyho. Přišlo mi, že je to skvělý název pro label", říká. Díky Buzzin Fly se stal Ben respektovanou postavou u všech příznivců rovných beatů. Těchto fanoušků ale pochopitelně není tolik, aby dokázali vygenerovat pro label tak velké prodeje, na jaké byl Ben zvyklý s EBTG. Ale jemu to v žádném případě nevadí. "Momentálně cítím ve svém počínání velkou svobodu. Když pracujete s velkými labely, pořád musíte dělat kompromisy. Někdy přeci jenom ustoupíte a pak máte sám před sebou špatný pocit. Zjistil jsem, že odehrát jako DJ set pro 300 lidí je mi momentálně mnohem víc sympatičtější než vystupovat před třemi tisícovkami lidí", říká.

V tomto roce se o Benovi nejvíce mluvilo v souvislosti s třetím dílem mixované kompilace Buzzin Fly. "Chtěl jsem, aby ten mix zněl jinak, než zněly moje mixy dřív, ale zároveň jsem se nechtěl zpronevěřit sám sobě. Samozřejmě, že kdybych dal na kompilaci hity, o kterých vím, že na ně lidi v klubu tancují, že by to bylo jednoduší. Ale takto si k úspěchu pomáhat nechci. Snažím se vytvářet unikátní věci", říká.

Ben Watt se vždy snažil věřit svým instinktům. A zatím mu vše vychází.

CO SE STALO, CO SE STANE

John Digweed byl za mixovanou kompilaci Transitions chválen ze všech stran. Proto v lednu čekejte dvojku.

Dvojice Swayzak pilně pracuje na svém dalším albu. Na labelu !K7 vyjde asi v květnu.

Francouzský producent Alex Gopher se nechce smířit s faktem, že vydal pouze jedno autorské album. A tak v únoru vypustí do světa svou druhou desku.

DOWNLOAD

RA.036 Slam
Pokud se zajímáte o taneční hudbu, pravděpodobně občas zabrouzdáte na stránky www.residentadvisor.net, které jsou naplněné k prasknutí nejen novinkami z celého světa, ale také muzikou na stažení. Již nějaký ten pátek vychází na stránkách speciální mixy, které si můžete stáhnout zcela zdarma. Aktuální, již třicátý šestý mix, tentokrát připravila skotská dvojice Slam. Je to lahůdka. Ke stažení zde.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

V/A - The Rurals - The Moment It (Peng) – Nijak nezastíráme, že projekt The Rurals trochu ztratil tah na branku. Nicméně, když vidíme název tohoto projektu na obalu nějaké nové kompilace, vždy zpozorníme - znáte to, některých zažitých reflexů se člověk zbavuje těžko. Nová kompilace od The Rurals je decentně "deep" a z každého tónu sálá "jazzy" feeling. Na kompilaci najdete jedenáct tracků, které doposud nevyšly na CD (např. od Rurals, Micky More, D3, Sabda Brahma, Danny Clark, Dubtribe a další). The Moment It se bude hodit na dlouhé podzimně-zimní večery.

Fabric 32 - Luke Slater (Fabric) – Přímo zběsilým tempem vydává britský label Fabric mixované kompilace. S pořadovým číslem 32 přichází se svou troškou do mlýna britský Luke Slater. "Tento mix reprezentuje přesně ten typ muziky, kterou hraji v klubu Fabric", říká Luke. "Svůj mix bych nazval míchanicí funku, punku, disca a elektroniky".  Najdete na něm tracky od Mote-Evolver, Audion, Switch nebo Martina Buttricha.

MINIRECENZE

VA - Soma Compilation 2006 (Soma Quality Recordings - 2006)

Rok 2006 byl pro skotský house/tech-house & techno label Soma Quality Recordings obzvláště úspěšný. Nejenže tato prestižní značka z Glasgow vydala svůj již dvoustý "single release", ale také oslavila celých 15 let velmi aktivní existence. A to už je pořádný důvod k oslavě, proto i jejich pravidelná výroční kompilace je tak trochu "spešl"! Pokud si tuto kompilaci pořídíte, budete si moci vychutnat hned dva disky, kde ten první obsahuje "top-shit de-luxe" selekci toho nej, co bylo na tomto labelu vydáno během hudebně zajímavého a krásného roku 2006. Figurují zde poměrně čerství nováčci, pravidelní přispěvatelé ale také absolutní Soma veteráni. Vedle sebe tak naleznete jména jako Alex Smoke, Repeat Repeat , Octogen, The Black Dog, The Separatists anebo staré známé Silicone Soul a Larse Sandberga aka Funk D'Void. Druhý disk pak nabízí bonusový "Soma Mix" v režii zkušeného producentsko-djského dua Slam. Ti šáhli nejenom po žhavých novinkách, ale do svého setu použili i lety osvědčené fláky, s pomocí kterých vás provedou i těmi nejtajemnějšími zákoutími Soma archivu. Je naprosto bez pochyb, že Stuart McMillan & Orde Meikle měli opravdu z čeho vybírat, o kvalitu jejich zvukově atraktivního mixu složeného z 18ti zvukově různorodých tracků se tedy opravdu bát nemusíte! Nám nezbývá než labelu SOMA požehnat do dalších 15ti let jeho existence a samozřejmě dáváme 100%, protože takhle vypečená all-star selekce se jen tak nevidí, a hlavně neslyší.

Hodnocení: 100%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016