TISKOVKA

 

Festival Brno Zoom 2006 začíná v pondělí

Aktuální ročník brněnského festivalu digitální kultury Brno ZOOM 2006 představí sérii zahraničních i domácích uměleckých a aktivistických projektů zkoumajících autorská práva ve světle nových médií.

 

Brno ZOOM 2006: festival digitální kultury ovládnou piráti

Od pondělí 9. 10. do neděle 15. 10. se na několika místech v Brně uskuteční řada akcí: VJ performance, filmové projekce, přednášky a diskuse se zajímavými hosty, autorské čtení, koncerty či vernisáže.

Za letošní téma bylo organizátory zvoleno aktuální téma autorských práv, k jejichž zastaralosti v kontextu nových médií se vyjadřují umělci a aktivisté po celém světě. Hlavní programový blok  pod názvem PiratZoom představí zahraniční hosty v podobě aktivistického projektu BurnStation – pojízdné „vypalovací“ hudební stanice; dále Scrambled Hackz – konceptuální VJský nástroj ironizující zastaralost copyrightu v současné hudební a vizuální tvorbě. Debata na tohle téma bude rozvinuta v řadě panelových diskusí nejen s umělci, ale i se švédskými hosty – zástupci ojedinělé zájmové skupiny PiratByran a politické strany PiratPartiet, úzce propojené se známý torrentovým serverem Pirate Bay, jejiž jediným ale ambiciózním cílem je prosadit ve Švédsku novelizaci omezujících autorských práv a udat tak podobným aktivitám následováníhodný směr.

Dále bude, podobně jako loni, i v tomto roce představena řada významných projektů z oblasti VJingu, domácí i zahraniční nezávislé digitální filmové tvorby, a letos se ve větší míře dostane i na hudbu – kombinace vizuálních a hudebních experimentů budou připraveny každý den konání festivalu.

Festival navazuje na úspěšný loňský ročník, kdy byla v Brně představena např. mezinárodní přehlídka ruského původu Machinista, výběr z německého festivalu Bitfilm či série krátkých filmů typu machinima.


Vybraní hosté festivalu Brno ZOOM 2006

Piratbyrån 
http://www.piratbyran.org/
Hosté ze švédské organizace zabývající se prosazováním změn v oblasti autorských práv, úzce propojené se slavným torrentovým serverem The Pirate Bay. Co musíte provést, aby vláda vaší země ustoupila nátlaku amerických zájmových organizací a zabavila vaše servery? Piratpartiet získala v zářijových volbách 0,63%, a švédští piráti našli spojence po celém světě. Také uvidíte film „Steal this film“ o razii švédské policie a zabavení všech počítačů Pirate Bay a Piratbyrån, a o tom, co následovalo.

Scrambled Hackz
http://www.popmodernism.org/scrambledhackz/
Prvotní motivací švýcarského softwarového umělce a hudebníka Svena Königa k vytvoření video softwaru Scrambled Hackz, byl záměr pracovat s autorskými právy chráněným video materiálem tak, aby jeho použití nebylo soudně napadnutelné a poukázat tak na zastaralost a neefektivnost copyrightu. Že autorův umělecký počin překračuje hranice konceptuálního protestu, předvede nejen v rámci přednášky, na které bude fungování tohoto nástroje představeno a diskutováno, ale zejména prostřednictvím unikátního hudebně-vizuálního vystoupení.

Burnstation
http://www.platoniq.net/burnstation/
Přijďte, poslechněte si, a co se vám líbí, si můžete vypálit a odnést. To není utopie – mezinárodní projekt Burnstation – mobilní vypalovací stanice, šířící hudbu vydanou pod licencí Creative Commons poprvé navštíví ČR. Desítky hodin hudby a gigabyty dat, které lze volně šířit. Nejčerstvější hudba mnoha žánrů (techno, idm, d'n'b, minimal, experimental) od tvůrců z celého světa bude v rámci festivalu doplněna o hudbu českých nezávislých tvůrců (Muteme, Vítrholc, Uši a vítr, …). Projekt Burnstation svým přístupem představuje podstatu živého a neomezeného šíření hudby.

Fijuu2
http://www.fijuu.com/
Hudebně-vizuální interaktivní instalace novozélandské dvojice Julian Oliver a Steven Pickles je v pravém smyslu slova hudební nástroj dynamicky ovládaný za pomoci třírozměrného rozhraní. Protože je programový kód tohoto nástroje volně dostupný, jeho hudební možnosti jsou prakticky neomezené a lze je dál rozvíjet úpravami programu podle vlastního gusta.

Jan Kremláček aka Spoon 
http://kremlacek.com/
Známý český experimentátor a designér, který se loni představil s interaktivní instalací vizualizující puls srdce, zahájí festival svojí hudebně-vizální show v Domě pánů z Kunštátu. Součástí festivalu bude vernisáž jeho grafických plakátů v kavárně Alfa.

Ombea 
http://ombea.net/
„Nejlepší privátek ve městě" aneb interaktivní instalace v místnosti, ze které se vám nebude chtít vyjít... Autorem Ombey, která bude po celou dobu festivalu instalována ve sklepní Galerii 99 v Domě pánů z Kunštátu, je mladý pražský umělec pash* a tým jeho spolupracovníků.

Rumunský video art (kurátor: Florin Tudor)
V sérii krátkých videi se představí současná generace rumunských tvůrců video artu: Aurelia Mihai, Duo van der Mixt, Ciprian Muresan, Dan Acostioaei, Mona Vatamanu & Florin Tudor. Autoři reflektují nejen porevoluční společenský vývoj ve své krajině ale i napětí a složitost lidských vztahů zasažených bezohledností politiky a globalizovaného světa.

Zdeno Hlinka aka Zden 
http://zden.message.sk/
Nejznámější slovenský VJ představí svůj nový software Circulation. Pod hlavičkou Satori si vydobyl mezinárodní renomé a Circulation, kterou měl dosud jako soukromý VJský program, nyní upravil do podoby, kterou mohou použít všichni. Software vychází na DVD Extra PC, jež získáte zdarma na více místech během konání festivalu.

Nova Viator
http://www.viator.si/
Slovinský multižánrový tvůrce Luka Prinćić aka Nova Viator představí svoje experimenty z oblasti Pure Data a  VJingu. Po prezentaci bude následovat VDJ set. Zakladatel slovinské breakbeatové scény, muzikant, DJ, VJ, grafik a programátor – renesanční umělec se zájmem o sociokulturní reflexi technologických změn také povykládá o současné slovinské scéně nových médií, aktivistických projektech a podobně.

SQJ 
http://www.skooot.com/sqj/
Tvůrčí prostředí kolem wroclawských Mikro (ex-gameboyzz) orchestra je doslova líhní zajímavých projektů. S ohledem na všechny pozvané VJe jsme se rozhodli pozvat Tomasze Prockowa, autora programu SQJ – který je unikátním počinem – první VJing pro Gameboy. Hudební stránku večera ve stylu electro obstará DJ Funk Halen.

Michal Hvorecký + VJ Dfx 
http://www.hvorecky.com/
Kultovní slovenský autor se vrací po roce do Brna. Autorské čtení z knihy Plyš doprovodí brněnský VJ Dfx.

Neuland + Vingerverf 
http://vingerverf.org/
Max Bilitza, Tomáš Vtipíl a holandští VJs Kasper&Jeroen – mezinárodní spojení přátel, které spojila slam poetry a netradiční pojetí hudby. Experimentální mix hip-hopu, poezie, vodky a zvláštních vizuálů.

Mary Budimir 
http://www.deprogram.net/
Australská hudebnice, bývalá členka legendárních Tribal Drift se uvede přednáškou o tvorbě elektronické hudby.

Anymade 
http://anymade.org/
Animátorská skupina z brněnské FaVU. Kompilace jejich animací pro Zoom se skládá z individuálních i kolektivních realizací. A o to u Anymade jde: neomezovat představivost a styl jednotlivce, ale skloubit je, pokud to může prospět výsledku.

Cattle show 
http://cattleshow.net/
Skupina zabývající se tvorbou filmů technikou stop-motion „o dezorientovaných ninjech, posvátném jídle, alkoholických mimozemšťanech a dětech na útěku“.

Miloš Tomiš 
http://www.cincplug.com/milostomic/
Filmy belehradského animátora pracujícího technikou stop-motion si pohrávají s tématikou každodennosti, lidských tužeb a tajemného života předmětů kolem nás.

blog.respekt
http://blog.respekt.cz/
Nový ambiciózní blogerský projekt představí jeho duchovní otec, novinář a expert na téma amatérské žurnalistiky Adam Javůrek.


Program festivalu Brno ZOOM 2006

09/10/2006 – pondělí
Café Alfa
18:00- Jan Kremláček – vernisáž
Dům pánů z Kunštátu
20:00- Zahájení festivalu (Jan Kremláček - performance, Ombea – vernisáž)
Kabinet Múz
22:00- Konzum - promítání filmu (vstup zdarma!)

10/10/2006 – úterý
Kabinet múz
17:00- Circulation - představení VJského software Zdena Hlinky
18:00 - Processing - prezentace Jana Kremláčka a jeho projektů na poli processingu.
19:00 - Fijuu2 - vizuálně hudební nástroj - prezentace s ukázkami
Mersey
19:00- Demoparty - vyhlášení democompa a projekce výběru Best of Scene 2006 a profilu demoskupiny MovSD
21:00 - Nova Viator - pure data vjing - přednáška a DVJ set

11/10/2006 – středa
Kabinet múz
17:00- Mary Budimir - přednáška o tvorbě elektornické hudby
18:00 - Mimo.tv - projekce animovaného filmu Alenka a krátkých filmů z dílny trojice audiovizuálních umělců
21:00 - Neuland - mezinárodní (česko-německo-holandský) audiovizuální projekt na pomezí poezie, hudby, rapu a zvláštních vizuálů
Mersey
19:00- Burnstation - prezentace a představení mezinárodní skupiny šířící open-source hudbu
21:00 - SQJ vs. Spoon + Funk Halen - crossplatformová VJ battle - Gameboy vs. Apple s doprovodným electro setem

12/10/2006 – čtvrtek
Kabinet múz
17:00- Machinima - projekce výběru politických a uměleckých machinim
18:00 - East lives - výběr současného rumunského videoartu (kurátor Florin Tudor)
21:00 - Deprogram - koncert pokračovatelů slavných Tribal Drift, kombinace elektronických smyček a živých instrumentů
Mersey
21:00- Burnstation+Vingerverf - set - výběr z netlabelů celého světa, hudba, kterou jinde neuslyšíte, o vizuály se postarají holandští VJs Kasper&Jeroen
Fakulta sociálních studií MU
18:00 - "Pirat" panel - diskuse nad autorskými právy, copyleftem, pirátstvím a politickém tlaku

13/10/2006 – pátek
Kabinet múz
17:00- Anymade - výběr krátkých filmů animátorské skupiny z FaVU
18:00 - Cattleshow - filmy o "dezorientovaných ninjech, posvátném jídle, alkoholických mimozemšťanech a dětech na útěku"
19:00 - Miloš Tomić - filmy v Praze žijícícho srbského umělce
20:00 - PiratByran + Steal this film - prezentace členů aktivistické skupiny napojené na slavný torrentový server Pirate Bay doplněná dokumentárním filmem o dění kolem kontroverzního zásahu švédské policie proti "pirátům".
Mersey
21:00- Paskvil Night - 100 nejlepších videoklipů historie Paskvilu (Tonda Vorlíček tribute) + překvapení
Fakulta sociálních studií MU
18:00- VJ panel - diskuse o VJingu, jeho významu i směrování, srovnání různých tvůrčích přístupů a metod

14/10/2006 – sobota
Kabinet múz
15:00- PukPuk - filmy a  instalace Prasečí klavír autorského dua na pomezí designu, animace, ilustrace a vjingu.
17:00 - Paskvil story - diskuse s tvůrci kultovního pořadu - proč skončil a je to skutečně definitivní?
19:00 - Scrambled Hackz - prezentace unikátního vjského projektu, který nabořuje klasické vidění autorských práv pomocí samplingu
21:00 - Scrambled Hackz Showtime - a následný set, ve kterém uvidíte praktické výstupy

15/10/2006 – neděle
Kabinet múz
15:00 - Welcome to the Scene - novátorský webový seriál - fiktivní dokument o světě pirátů
16:00 - Respekt a nové možnosti na internetu - Adam Javůrek představí snažení tištěného média na poli blogů a podcastu
17:00 - Michal Hvorecký + VJ DFX - autorské čtení z knihy Plyš ozdobí set VJe DFX
19:00 - Machinima Live - něco mezi počítačovou hrou, natáčením filmu a divadelními skeči

Adresy festivalových míst:
Kabinet múz, Sukova 4
Mersey, Minská 15
Dům panů z Kunštátu, Dominikánská 9
Café Alfa, Poštovská 6
Fakulta sociálních studií MU, Joštova 10

Ceny lístků:
permanentka na celý festival: 499 Kč / studentské:    259 Kč
lístek na den: 149 Kč / studentské:    99 Kč
lístek na jednotlivé akce: 99 Kč

Předprodej: KIC, Indies, Wolf music.

Pondělní projekce zdarma!

Info a rezervace: gsm: 721 019 113, www.bzoom.org, info@dryco.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016