REPORT

 

Report z Mystic Sk8 Cupu od FlyBoyEdy

Minulý víkend se na pražské Štvanici konal již třináctý ročník prestižního Mystic Skate Cupu. Kromě dvou fotoreportů vám se zpožděním přinášíme také report, který pro vás připravil FlyBoyEda. Týká se především sobotního večera, vynikajícího vystoupení Stephunka T a jeho živé kapely, britských breakbeatových ikon Freestylers a mnoha dalších zajímavostí.

 

foto: Dave

Snad k žádné sportovně-kulturní akci nemám natolik vřelý až sentimentální vztah jako k dnes již poměrně kultovnímu Mystic Skate Cupu, každoroční to oslavě skateboardingu, zábavy a hudby. Již třinácté pokračování tohoto vysoce respektovaného šampionátu se opět konalo na pražské Štvanici a kromě velké řady kvalitních jezdců se mohlo pochlubit také velmi slušným hudebním programem a všemi možnými "kulturními vložkami". Ačkoli to tak původně vůbec nevypadalo, počasí pořadatelům věnovalo svoji vrtkavou přízeň (minulý rok takové štěstí neměli), a tak jsme si užili velmi příjemný víkend, kterému vévodila především prkýnka (nikoliv ta záchodová), šampióni z celého světa, překrásné seňority, fajn hudba a samozřejmě i hodně nekompromisní kalba. O to, co jsem stihl a prožil, se s vámi rád podělím.

Pátek:
Vzhledem k pracovním a jiným povinnostem přicházím do areálu MSC až k večeru. Dusno a děsivě zatažená obloha nevěstí nic dobrého, občasné zahřmění a zatím poměrně nízká návštěvnost tomu také moc nepřidávají. Procházím se areálem a pozoruji dění. Ve streetstyle aréně i na vertikální rampě už se jezdí, zatím to však nevypadá na žádné světoborné výkony ani exhibice, a tak na hlavním pódiu sleduji část koncertu americké party Bad Shit. Chlapci si zvolili poměrně výstižný název, jejich pivní lopato-core prokládaný podobně inteligentními průpovídkami by mi sedl pouze v případě, že bych před vstupem do areálu zkonzumoval tak 15 piv. Bohužel jsem tak neučinil, a tak mám smůlu. Nevypadá to na nějaké zásadní zlepšení či vývoj. Global Station ještě zřejmě nefunguje, a tak si dávám několik průzkumných okruhů kolem areálu a mizím směrem k domovu. 

Sobota:
Počasí je naprosto de-luxe, možná by neuškodilo pár stupňů ubrat, i návštěvnost je na tom o poznání lépe než včera. Všude kolem spousty lidí a já pociťuji neobvykle intenzivní pocit sounáležitosti se všemi přítomnými. Ta se projevuje například neovladatelnou chutí se pořádně zdevastovat. Devastace se odkládá a my se procházíme areálem. Zdá se, že po organizační stránce pořadatelé zabezpečili vše potřebné: dostatek barů s ohnivou vodou i nealkem, dostatek občerstvení, záchodů, snad jen míst s dobrým rozhledem u streetstyle arény, nově postaveného bazénu a vertikální rampy by mohlo být o něco víc. Z toho, co vidíme, je zřejmé, že i na poli skateboardingu nastal od včerejška výrazný posun. Probíhá oficiální trénink, kvalifikace ve vertikální rampě a bowl finále. Kolem páté se otevírá Global Station, kde se nám coby alternativa k hlavnímu pódiu a skateboardingu nabízí velmi příjemná kombinace Djských setů, nejrůznějších koncertních vystoupení a více i méně zajímavých show (Frescuras DJs, Maradona Jazz, The Banda, N.O.H.A., Admirál Kolíbal atd.). Zajímavé bylo i střídavé situování GS směrem k Africe, Japonsku, Rusku anebo Jamajce, k čemuž kromě nejrůznějších vystoupení (tanec, bubny atd.) posloužily sympatické hostesky a jejich mužští kolegové. Potěšila však i projekce fotbalu na velké obrazovce či ovladatelný projekční model naší planety.

Přesto se vrcholem večera stalo dění na hlavním pódiu. Už vystoupení Stephunka T nasadilo laťku zatraceně vysoko a jen mě utvrdilo v tom, že tenhle pán bude vždy o krok napřed. Jeho live band složený z bubeníka (Stephunk T), Dje (Bica), kytaristy, manipulátora za "mašinkami" a čtyřčlenné dechové sekce (jeden z muzikantů se statečně ujal také mikrofonu) předvedl hodně energickou show podpořenou výbornými samply, v níž jste mohli nalézt elementy breakbeatu, hip-hopu, jazzu i pořádně nabroušených kytar. Snad nejhezčím momentem jejich vystoupení pak pro mě byl remix starých dobrých Sebastians, v nichž Stephunk T kdysi hrával. Nádhera umocněná libovou basovou linkou, děkuju…

A samotní Freestylers? Kytarami a hip-hopem prořízlá paráda a zároveň velmi výživná lekce, kterak že má vypadat pořádně nadupané živé vystoupení tanečního projektu. Freestylers zaplnili pódium podobně jako před nimi Stephunk T a jeho tlupa. Svou barvami, energií a pozitivním nábojem sršící show odehráli v sestavě čítající bubeníka, dva kytaristy, jednoho MCího (Marcel Ateen), zpěvačku (Valerie Malcolm z projektu Da Click, kterou používají také Groove Armada coby vokalistku svého koncertního live bandu) a již tradičního chlapíka za klávesami a nejrůznějšími mašinkami (co se týče samotných Freestylers, bohužel nevím, kdo byl kdo). Během zhruba hodinu a půl dlouhého vystoupení jsme měli možnost ochutnat příjemnou směsici líbivého breakbeatu a takřka metalového nářezu umocněného drtící basovou linkou, kytarami, skvělými samply, živými i neživými vokály a dost univerzálním až našprtaným, přesto skvěle fungujícím MCingem. Slyšeli jsme hodně novějších skladeb, ale také jsme zavzpomínali, proběhly méně známé tracky i nejvíc provařené hitovky (Ruffneck, Push Up, Warrior Charge atd.). Fanoušci Freestylers si rozhodně museli přijít na své. Celé vystoupení mělo zajímavý vývoj, měnilo tempo, nálady, zvuk a průběžně gradovalo. MC i vokalistka si hodně užívali atmosféru, zpětnou odezvu publika a vůbec jedinečnou MSC pohodu. Když po nezbytných přídavcích (Fasten Your Seatbelts, Painkiller) skončili, mohl jsem si říct, že jsem konečně viděl Freestylers a že to stálo za to jako sviňa!

Pokud na vás byli náhodou Freestylers příliš pomalí, v konkurenční GS právě hráli Dj Katcha a její projekt The Banda. Asi stěží mohli konkurovat atraktivitě Freestylers, ale své vystoupení rozhodně neodflákli. Katcha protáčela hodně drsné placky znějící jak jump-upové brutality od producentů typu Drumsound & Simon Bassline Smith, celkem masakr, k němuž si připočtěte dva dívčí a jeden mužský vokál (Lin-Dee, C-Lara & MC Jacob). Po nich jsme si v GS prohlédli ještě nějaké ty afro-tanečky, bubínky, vyslechli si po Freestylers bohužel až příliš poklidně znějící počátek vystoupení projektu N.O.H.A. (hrozně fajn a muzikantsky sofistikovaná hudba, ale tak nějak nás malinko uspávala, přeci jen jsme toho měli za sebou mnoho) a vyrazili k domovu.

Neděle:
V oblasti skateboardingu to celé vyvrcholilo. Sláva vítězům, čest poraženým! Nevím, jestli se mi to jen zdálo, ale mým favoritům z let minulých (Sandro Dias a spol.) to letos tolik neskákalo a netrikovalo, ale to už je bohužel nelehký úděl sportovců. Co se týče hudební náplně nedělního odpoledne a večera, přiznám se dobrovolně: dal jsem přednost fotbalu a finálovému utkání MS 2006. Liquid A, Papaya Paranoia, Skyline i Joost Van Bellen jsou sice velká lákadla, ale už jsem (mnohdy opakovaně) měl tu čest, fotbálek byl tedy jasná volba. Lákala mě večerní párty, ale přestože i nadále považuji Joost Van Bellena za jednoho z nejzábavnějších, nejprogresivnějších a také nejosobitějších evropských Djs, jeho současný styl mi už tolik blízký není a na jeho cestě do světa kytarami přeplácaného electro-disca ho už bohužel následovat nehodlám. Snad zase za pár let, až přijde s něčím malinko více deep…

Myslím, že Mystic Skate Cup je přesně ten typ akce, na které si to své může najít téměř každý. K mání je fajn muzika, prkna, krásné ženy, ohnivá voda, tanec, gáblík, nějaký ten art, graffiti a hlavně velká porce zábavy. Letošní atmosféra byla možná o něco méně euforická, než tomu bylo v letech minulých (nepočítám-li předešlý ročník), ale i tak to byl výborný víkend a MSC pro mě i nadále zůstává jednou z nejpříjemnějších akcí vůbec. A jestli se vypravím i příští rok? Na to vemte jed, Mystic je prostě Mystic a jak určitě víte, stará láska nerezaví…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016