REPORT

 

Report z Digital Penetration od FlyBoyEdy

S mírným zpožděním vám přinášíme report z posledního dílu párty Digital Penetration konající se v pražském klubu Cross. Jejím exkluzivním hostem byl manchesterský grime & dubstep velikán - člen kultovní formace Virus Syndicate - Mark One. Náš FlyBoyEda byl při tom, a tak více informací a dojmů naleznete v jeho obsáhlém reportu.

 

Zdá se, jako by se v naší krásné metropoli skutečně blýskalo na lepší urban časy! Beatboxový šampión Killa Kella, vycházející hvězda uk rapu Sway a v neposlední řadě také manchesterský dubstep & grime guru Mark One zastupující poměrně kultovní a s výše jmenovanými žánry neodmyslitelně spjatou partu Virus Syndicate, ti všichni se v Praze mihli během opravdu krátkého časového úseku! Je-li to jen náhoda anebo se můžeme na podobné urban music masáže těšit i v blízké budoucnosti, ukáže čas. Pojďme se ale vrátit k poslednímu vydání hudebně velmi zajímavé party Digital Penetration, která se 20. ledna 06 již tradičně konala v klubu Cross.

Za málo pěněz hodně kvalitní muziky, tak by se v krátkosti dala shrnout koncepce pravidelné na experimentální a vůbec mírně ujetou taneční hudbu zaměřené party Digital Penetration. Onen pátek s Markem "Jedničkou" tomu nebylo jinak. Pokud bych kromě Marka měl někoho vysloveně pochválit, byl by to zajisté Dj Yukimura hrající na hlavní scéně před Markem 1, jehož neuvěřitelně rozmanitý a extrémně zajímavý set mi doslova vyrazil dech. Mísil v sobě spoustu vlivů, byla v něm trocha zvukově šíleného Aphexe Twina, trocha grimeu, trocha underground garage… nemám slov a smekám svůj imaginární klobouk. Dle mého názoru jsme měli čest s jedním z několika domácích silně nedoceněných Djs, takže na Yukimuru do budoucna pozor! Velmi solidní masakr předvedli také Griminal a Matoa, jejichž výběr skladeb (v případě pana Matoy dokonce z vlastní dílny, respekt!) byl podobně různorodý a rozhodně nepostrádal k tanci potřebnou energii. Na hlavní scéně jsme měli možnost vychutnat si vlastní tvorbu Dje a producenta v jedné osobě Frenzyho. Sympaticky vyhlížející Frenzy má sice v oblibě malinko odlišný a pravděpodobně i tvrdší d´n´b & jungle než má maličkost (mé srdce jednoznačně bije pro Hospital Records), na druhou stranu je pro mě pokaždé velmi zajímavé poslechnout si domácí d´n´b & jungle producenty, a tak i jemu díky za zajímavý hudební zážitek. Ve vedlejší místnosti pak během večera servíroval hodně pozitivní a slunnou muziku společně se svým freestyle zpěvem starý známý Dr. Kary, jehož hudbu s výrazným vlivem dancehallu, raggamuffinu a reggae asi netřeba představovat. Bohužel jsem také spoustu zajímavých Djs prošvihl, nestihl anebo si z celkem pochopitelných důvodů moc nepamatuji, co že to vlastně hráli za placky (bylo jich celkem dost, jenže hlavní stage měla toho večera zkrátka přednost, unikli mi Phlhp, Rido, Ghandi, Igraczech, Touchwood a electro-šílený projekt Machine Funk), holt se občas zadaří i v lepších rodinách…

A teď to hlavní: Dj Mark One & Nika D! Oba kluci pocházejí z pro mnohé posvátných Virus Syndicate z Manchesteru (dále s nimi v tomto spolku působí například Goldfinger, JSD a Plasticman). Virus Syndicate i Mark One coby sólo producent mají na trhu skvělá alba (VS - The Work Related Illness, M1 - One Way), a tak bylo panečku co prezentovat! Samotný Mark One popisuje tvorbu Virus Syndicate jako směsici garage, breakbeatu, dubstepu, techstepu, d´n´b a breakstepu, jeho sólová tvorba je však zaslíbena především grimeu & dubstepu. Toho večera Mark svůj jedinečný set umíchal z mnoha ingrediencí a přísad, především však z těch výše jmenovaných, k nimž přidal ještě nepatrnou dávku electra. Mark na české publikum zkoušel leccos, i nějaké ty rovnější beaty proběhly (během nich ale parket o poznání prořídl), největší úspěch však měl s v Čechách stále ne zrovna provařeným stylem grime. Zazněla spousta Markových vlastních skladeb, dále jsme slyšeli mnoho tracků z tvorby Virus Syndicate (Contagious Rhythm, Ready For It atd.), pár tracků staršího data jako projekt Artwork – Red, prostor dostal i Coki z Digital Mystikz s peckou Mood Dub anebo také několik bizarních kuriozitek alá předělávka slavné Sweet Dreams – známého to hitu dua Eurythmics. Vskutku eklektická zvuková pohádka vám nedala šanci ani tušit, co se bude dít v několika příštích minutách. Mark One si pohrával s efekty, divoce střídal tempo, rytmus a nálady, přičemž mu výrazně vypomáhal zběsilý MC Nika D, který některým pasážím Markova setu dodával mírně hip-hopový nádech. Jeho hlas (a s ním spojený flow) a způsob, jak s ním nakládal, mě moc nebavil, občas mě dokonce spíše rušil, ale všechny možné subjektivně vnímané nedostatky mi Nika D vynahrazoval opravdu energickou show, maximálním nasazením a velkou chutí komunikovat s publikem. Tahle specifická hudba v sobě má prostě tak obrovské množství energie, že jako celku této divoké směsici stylů opravdu nešlo odolat! Mark skákal ze stylu na styl, Nika D řádil jako o život a masakroval publikum živým provedením hlášky "bleee" (na desce ji má v rámci skladby Ready For It na starosti MC Goldfinger), náctiletá hip-hopová mládež v předních řadách, jenž asi teprve nedávno přičichla k stylu grime, doslova šílela, skákala a jejich ruce ve vzduchu vytvářely divoká gesta, která pravděpodobně odkoukali z grimeových klipů anebo oficiálních video záznamů třeba prestižní UK párty Sidewinder.

Tenhle mejdan, věnovaný všem milovníkům kvalitní klubové hudby, se opravdu povedl! Po hudební stránce naprostá lahůdka, jež by mohla pro mnohé návštěvníky představovat intenzivní inspirací a příslib návratu hudebních ideálů. Názorně jsme se přesvědčili o tom, že i v pražských klubech to občas může vypadat jako v manchesterském podzemí. Mark One ovšem nebyl jediný, kdo se postaral o tak nevšední kulturní zážitek a skvělou atmosféru! Velké díky tak patří všem účinkujícím toho večera, jen tak dál!


Fotky k tomuto reportu nám velmi ochotně poskytli kolegové ze serveru Rave.cz. Takže velké díky Dravonovi a spol., snad se nejednalo o naši poslední spolupráci :). Celý Dravonův povedený foto-report naleznete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016