CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 01/06

V nejnovějším vydání rubriky o rovných beatech si přečtete o tom, že Fred Everything vydává kompilaci pro Om Records, dále vás upozorníme na nový počin Piera Bucciho, alba labelů Slip n Slide a nakonec nabídneme recenzi skvělého alba Sender Berlin. Rubriku připravují FlyBoyEda a Jaroslav Zapletal.

 

Ještě v polovině devadesátých let hrál Kanaďan Frederick Blais ve svých setech všechno možné - house, techno, ale také třeba drum and bass. Proto si říkal DJ Everything. Pak ale začal skládat vlastní muziku a rozhodl se orientovat pouze na jeden styl. "Zamiloval jsem si house. Můžu skrze něj lidem ukázat svoje emoce, svoje duševno. V house music například můžete do sebe mixovat nejrůznější vlivy z africké hudby nebo techna, a to mě baví", říká. Slovo "Everything" se přesto rozhodl používat dál. Přidal k němu ovšem zkráceninu pravého jména. Výsledek? Fred Everything.

Své producentské kvality nám všem ukázal na dvou autorských albech "Under The Sun" (2000) a "Light Of Day" (2004), na desítkách singlů a na třech mixovaných kompilacích. Jeho zatím poslední mix vyšel pod hlavičkou kompilační řady "House Of Om". "Vybral jsem své nejoblíbenější tracky, které jsem hrál během uplynulých šesti měsíců. Taky jsou tam ale tracky, které nikdo nikdy oficiálně nevydal", říká. Kompilace vyšla na labelu Om Records a byla vytvořena při příležitosti desátého výročí od založení labelu. Fred Everything není jediný, kdo se v této mixované řadě objevil. Dalšími jmény jsou například Miguel Migs, Kaskade nebo DJ Sneak.

Fred se nahrávaní mixovaných kompilací sice nebrání, ale nijak příležitosti k vydávání mixů nevyhledává. V podstatě mixované kompilace ani neposlouchá. "Když nepracuju ve studiu nebo nehraju v klubu, pouštím si doma klasická autorská alba". Proto raději ihned využijme příležitosti ke koupi této kompilace. Kdo ví, kdy se zase nějaká, se jménem Fred Everything na obalu, objeví.

Kompilace "Fred Everything - House Of Om" vyšla na konci listopadu 2005.

CO SE STALO, CO SE STANE

Mark Spoon, polovina známého dua Jam & Spoon, byl nalezen mrtvý ve svém berlínském bytě. Příčina smrti: infarkt.

Po velmi komerčně úspěšných singlech "Lola’s Theme" a "Back To Basics" přichází projekt Shapeshifters s celým albem. Název: "Sound Advice".

18 měsíců trvalo Ferry Corstenovi než opět usedl za studiové mašinky a složil novou skladbu. V obchodech hledejte pod názvem "Fire".

Deep Dish vytahují ze svého poslendího alba "George Is On" další singl. Jeho název je "Sacramento".

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Pier Bucci - Familia (Crosstown Rebels) - Existují producenti, ze kterých nadšení pro muziku přímo vyzařuje. Od rána do večera sedí ve studiu a pořád něco dolaďují, zkouší, předělávají. Jedním z takových nadšenců je i chillský Pier Bucci. Čistě teoreticky můžete Piera znát z projektů Mambotur nebo Monne Autonme. Ale spíše bude pro vás velkou neznámou, stejně jako oba výše zmíněné projekty. To ale vůbec nevadí. Času na zapamatování jeho jména budete mít dost. Pier totiž na konci listopadu vydal debutové album nazvané "Familia" a řada hudebních periodik desku okamžitě zařadila mezi nejlepší elektronická alba roku 2005. Časopis Fact Magazine navíc napsal: "Pier Bucci je chillská odpověď na Derricka Maye". To hovoří za vše.

Danny Howells - Choice (Azuli label) - Hlavní myšlenka kompilací "Choice" je jednoduchá: oslovený DJ si vybere tracky, které jeho osobu nejvíc ovlivnily při hudebním vývoji, při hraní nebo skládání hudby a představí je na ploše dvou mixovaných CD. "Skladby, které jsem vybral, mě vždy pocitově odnáší zpátky do doby, kdy jsem začínal vystupovat na party Bedrock. Byl to úžasný pocit hrát vedle djských hvězd, které jsem obdivoval", říká Danny. V řadě "Choice" již své oblíbené tracky představili například John Digweed, X-Press 2, Jeff Mills nebo Derrick Carter.

Klubb Latino La Collection Vol. 1 mixed by Christian Larsson (3CD) (Slip'n'Slide) - Dobrá zpráva pro všechny milovníky latinských rytmů: Christian Larsson pro vás připravil kompilaci Klubb Latino La Collection Vol. 1. Pokud si chcete nechat usmažit mozek "latino" housem, vložte tato tři cédéčka do přehrávače a za 3 hodiny budete úplně jiný člověk. Na kompilaci najdete tracky a remixy od Rogera Sancheze, Knee Deep, Armanda Van Heldena, Boba Sinclara, Blaze, Rasmuse Fabera, Granta Nelsona a dalších. Samba!

MINIRECENZE

Sender Berlin - Unequal Arts (2005 - Maxima)
Pověstné kvalitativní prokletí druhých alb se některých elektronických projektů zřejmě vůbec netýká! Přinejmenším německý experimentální projekt Berlin Sender na něj vyzrál vskutku elegantně! Od fanoušky i kritiky opěvovaného předchůdce Spektrum Weltweit (pro label Tresor) uplynuly dlouhé tři roky, ty však dvojice H. Vaak & T. Litschko nepromarnila flákáním se, nýbrž tvrdou prací ve studiu. Jejich zbrusu nové album se totiž tak moc povedlo, až to snad nemůže být ani legální! Jejich zvukově jedinečná až strhující novinka v sobě harmonicky propojuje elektronickým jazzem inspirované a Detroitem ovlivněné techno, minimal, deep, tribal & tech-funk-house, to vše s decentní příchutí zvláštním způsobem polidštěného electra. Tolik vlivů, inspirací, nálad, pocitů a náhlých zvratů je v rámci poměrně krátké stopáže necelých 55 minut takový nářez, že si při poslechu tohoto !inteligentního! techna připadáme jako Alenka v říši divů. Člověku se ani nechce věřit, že tohle album zkomponovali pouze dva lidé (ohledně sestavy členů SB label Tresor dlouho mlžil, údajně by ale skutečně mělo jít o výše zmiňovanou dvojici, které občas vypomáhá DJ), spíše bychom to tipovali na obdobně početnou crew jako v případě kultovních Detroit Experiment či Underground Resistance. Co skladba, to jiný zvuk, tempo, rytmus, pocit a nálada. Možná právě z těchto projektu čerpali chlapci inspiraci a své muzikální nadšení. Tohle je zvukově i kompozičně nezvykle vyspělé a emocionálně intenzivní techno nového tisíciletí, pozorně poslouchejte a kochejte se, stojí za to! Z Detroitu do Berlína je to v hudebním světě, zdá se, co by kamenem dohodil…
PS: tento skvost vyšel na speciálním formátu duálního disku (cd/dvd), takže kromě 12ti luxusních tracků se můžete těšit i na 3 vypečené klipy, enjoy.

Hodnocení: 95%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016