CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Říjnová rubrika Narovinu přináší informace o nové kompilaci řady Connected, recenze mixovaných alb Today a House Of Om 3, dále se dočtete o chorvatském deephouseovém projektu The Messenger a spoustu dalších zajímavostí z oblasti rovných beatů.

 

Ve startovních blocích se nachází nová mixovaná kompilační řada Connected. Tato řada má za cíl představit producenty a DJs, kteří nejsou přímo ve středu největší mediální pozornosti, ale kteří disponují velkým talentem  a svou prací scénu ovlivňují. V první dráze stojí DJ a producent Jay-J (vlastním jménem Jason Hernandez).

Jay-J se ve světě taneční muziky pohybuje již nějaký ten pátek. Od roku 1998, kdy založil vlastní Moulton Studios v San Francisku zasahuje do vývoje a zvuku taneční zaoceánské scény více, než kdokoliv jiný. Přestože dnes skládá tracky označované slovy "oduševnělý" a "sexy" house, byl to jiný hudební styl, který jej v mládí ovlivňoval: "Na střední škole jsem vysílal ve školním rádiu heavy metal. Hrál jsem samozřejmě i jiné věci, ale převažoval hlavně heavy metal". Světlá strana síly nicméně zvítězila a záliba v různé mašinky, zvuky a muziku všeobecně přivedla Jay-Je k house music. "Měl jsem jeden z těch čtyřstopých Yamaha kazetových magnetofonů a na něj jsem nahrával nejrůznější věci a zvuky. Pořád. Měl jsem vše v garáži, která byla takovým mým malým nahrávacím studiem".

Reputaci uznávané osobnosti si vydobyl nejen svými vlastními tracky nebo spolupracemi s jinými producenty (Miguel Migs, Kaskade, Marques Wyatt, Halo nebo Chris Lum), ale také několika  mixovanými kompilacemi. Ta poslední, kvůli které dnes o Jay-Jovi mluvíme se jmenuje Connected. "Dal jsem si na tomhle mixu opravdu záležet. Chtěl jsem, aby to byl přesný obraz stylu house music, který hraju", říká. Mix obsahuje tracky od lidí jako Jon Cutler, Romanthony, Lenny Fontana, Copyright, Bobby Konders, Jill Scott, Miguel Migs nebo Warren Clarke. Po zakoupení tohoto mixu dostanete rovnou tři CD. Na dvou z nich najdete Jay-Jovy sety a na třetím pak 8 speciálních nemixovaných tracků, video interview, biografii a obrázky.

Kompilace se na pultech obchodů objeví v říjnu tohoto roku.

CO SE STALO, CO SE STANE

Jak jen to ten Miguel Migs dělá, že se mu povede vše, na co sáhne? To se dozvíte z recenze mixované kompilace Get Salted Volume 1.
Přemýšlivá, inteligentní, nejrůznějšími nástroji napěchovaná směsice beatů, zvuků, samplů a smyček. Přečtěte si recenzi kompilace Deep Season, kterou připravila dvojice Harley & Muscle. Více zde.
To vše a mnohem , jež je neodmyslitelně spjata s krásnými vokály.

Poslední příležitost vidět a slyšet legendu taneční scény Dannyho Ramplinga za gramofony budeme mít v České Republice v pátek 14.10.2005 (Radost FX). Proč poslední možnost? Protože Danny se rozhodl v lednu 2006 pověsit vinylové desky na hřebík a otevřít si vlastní restauraci. Zajdeme na steak.

I taneční scéna má svoji síň slávy - Dance Music Hall of Fame. Letos v září byl do ní uveden legendární DJ a producent François Kevorkian (aka François K). Gratulujeme! Více tady.

Videoklip k novému singlu Boba Sinclara si můžete pustit na adrese http://www.defected.com/videos/bob_love_gen_hi.ram.

Sharam Jey, akvizice labelu Underwater, se pochlubil, že mnohem víc peněz vydělává na ringtones (zvonění do mobilu) než na vinylech nebo cédéčkách. Nová doba, nové možnosti.

Robbie Rivera do svého nového singlu vysamploval klasickou pecku "Right Here" od skupiny Jesus Jones.

WHAT´S HOT

The Messenger - Magical Sunlight (Night Drive)
Dobrá deep housová muzika již nevzniká jen ve studiích amerických nebo britských producentů. Mnohem častěji než dřív se nyní můžeme kochat kvalitní produkcí například ze Slovenska, Polska, Švédska nebo třeba Chorvatska. Jedním z labelů, který vydává podobně různorodou sestavu umělců je label Night Drive. A právě v minulém měsíci na něm vyšla skladba Magical Sunlight od chorvatského projektu The Messenger, který tvoří dvojice Joel Heim a Maria S. Jones. Pokud položíte přenosku na tuto gramofonovou desku, začne se do vašich uší linout nádherná deep and groove house skladba, ve které pořád něco syčí, hučí a bublá. Od první až do poslední sekundy. Jednoduchý melodický motiv sice nepřekvapí, přesto velmi příjemně pohladí. Možná vám bude při poslechu cukat rameno do rytmu, možná při této skladbě usnete. Těžko říct. Koneckonců, Magical Sunlight, kterými procházíte každý den, vás můžou uspat nebo naopak i pořádně nakopnout. Ale to záleží na tom, čemu dáváte přednost a jakou máte náladu.

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Om: 10 A Decade of Future Music (Om records) - Label Om Records slaví letos desáté výročí od svého založení. Tuto informaci jsme již v rubrice Narovinu několikrát zmínili a pravděpodobně ji ještě několikrát zmíníme. Prostě proto, že desetiletí slaví s velkou vervou a hlavně vydáváním jedné desky za druhou. A jaká by to byla oslava, kdyby chyběla kompilace shrnující nejlepší skladby a momenty, které na labelu vyšly. S podtitulem "Believe it or not" (Veřte tomu nebo ne) dostanete na ploše tří cd úplně vše, co potřebujete o Om Records vědět. Pokud slyšíte o labelu poprvé, tahle tři cd by pro vás mohla být velmi dobrým odrazovým můstkem pro další objevování. Docela vám závidíme...

MINIRECENZE

Superpitcher - Today

2005 - Kompakt

Je skvělé, že v oblasti elektronické taneční hudby se ještě stále zjevují umělci, kteří z běžné konzumní produkce vyčnívají výjimečným talentem, osobitým přístupem ke zvuku a nezlomnou touhou objevovat. Mezi tyto potencionální velikány rozhodně patří producent a Dj v jedné osobě - Aksel Schaufler, který se do srdcí všech fanoušků mírně ujeté a značně experimentální hudby zapsal svým projektem Superpitcher. Německý intelektuálský spolek – vydavatelství Kompakt, za kterým stojí pánové Wolfgang Voigt, Michael Mayer a Jürgen Paape, svěřil mix kompilace Today právě jemu a dobře udělal. Aksel nezaváhal a věrný svému zvláštnímu smyslu pro vnímání hudby posbíral 11 vynikajících tracků z dílen zvukově spřízněných kolegů (Sebastien Tellier, Michael Mayer, Oliver Hacke, Psychonauts a Lawrence, chybět však nesmí ani Lawrencův remix Akselovy vlastní a dle našeho názoru geniální skladby Hapiness z vynikajícího alba Here Comes Love z roku 2004), které pak harmonicky prokombinoval a promíchal do jednoho zvukově pestrého a podivným způsobem zábavného hudebního příběhu. Na své si zde přijdou zejména fanoušci stylů minimal, deep & tech-house a inteligentního techna. Precizně namíchaný, originální, přemýšlivý, experimentální, hodně náladový, dost melancholický a každopádně krásný, takový je debutový kompilační mix Aksela Schauflera, který určitě patří mezi to nejlepší, co na současné taneční scéně můžete slyšet.

Hodnocení: 99%


House Of Om Volume 3 mixed by Groove Junkies
2005 – Om

Dvoudisková kompilace House of Om Volume 3 je pravým opakem výše zmíněné kolekce Today, ale to snad u labelu Om Records nikoho nepřekvapí. Není špatná, ba právě naopak, je příjemná, veselá, hravá a sexy! To je sice moc príma, na druhou stranu je nutno dodat, že vedle "véáčka" Today a jemu podobných experimentálních skvostů působí House Of Om Volume 3 tak nějak naivně až dětinsky. Ale co, přece nebudeme pořád vážní až vlažní. O přiměřeně rozjetý a technicky zvládnutý mix se postaralo houseové duo Evan Landes & Chico Bennett aka Groove Junkies. Pánové to mají rádi ve stylu vokálního funky houseu se silnou příchutí soulu, r´n´b, jazzu, latinských rytmů a disca. Tato kompilace je věnována především těm, kdo chtějí méně přemýšlet, ale o to více se bavit. Vychutnat si bezstarostnou party euforii vám umožní skladby zkušených producentských borců jako Jay-J & Halo s výbornou Latrice Barnett, Dennis Ferrer feat Kenny Bobien, Sandy Rivera, Blaze, Nu Rhythmix, Hardsoul, Kemi Chandler, Frankie Knuckles a několikrát i samotní Groove Junkies. Tak si užívejte, za chvilku přijde zima, s ní mráz, a na takovouhle letní pohodičku budete moci na hodně dlouho zapomenout!

Hodnocení: 85%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016