CLANEK

 

Rubrika Narovinu aneb o rovných beatech

V novém díle rubriky Narovinu najdete informace o House Music Awards, mixovaných kompilacích Miguela Migse a Masters At Work, o novém singlu Teddyho Douglase a mnoho dalších zajímavostí ze světa rovných beatů.

 

V minulém roce se na hudebním nebi objevila nová hvězda nazvaná House Music Awards (HMA). Jednalo se o výroční ceny, které byly udělovány nejlepším DJům, producentům, promotérům, prostě všem, kdo se nějakým způsobem podílí na tvorbě "house music". První ročník se setkal s nadšeným přijetím, a proto jsou tu s námi HMA i letos. Podruhé, a snad ne naposled.

Celý kolotoč kolem HMA se točí velmi jednoduše. Od března do srpna se na webové stránce www.housemusicawards.com může zdarma zaregistrovat úplně každý a navrhnout své favority v celkem 26-ti kategoriích. Na konci srpna se do každé kategorie vybere z těchto návrhů podle počtu hlasů deset nejlepších a vyhlásí se konečné nominace. Od té chvíle, tedy od září, je možno již hlasovat pro konkrétní jména. V první fázi (březen-srpen) své tipy poslalo více než 14 tisíc lidí, což je velmi úctyhodné číslo. Lze navíc očekávat, že se počet hlasujících v konečné fázi zvýší. Zvláště, když kampaň na HMA využívá jmen jako jsou Pete Tong, Darren Emerson, nebo Timo Mass.

Již při příležitosti HMA 2004 jsme napsali: "Jako každé jiné předávání cen ... mají i HMA svá pozitiva i negativa. Pozitiva ve smyslu, že se bude o vítězích více mluvit, že se zpopularizuje v médiích daný styl a negativa ve smyslu toho, že rozhodně podobné ceny nelze brát jako obraz nejprogresivnějšího a nejinovativnějšího, co se v oblasti house music za uplynulý rok událo." (více o HMA 2004 zde). Při pohledu na letošní nominace není nutné na výše napsaném měnit ani slovo. Proto ani letos nečekejte, že by se v nominacích objevila nějaká překvapivá jména. Při krátkém pohledu na nominované lze říct, že se všechno točí spíše kolem známých ikon taneční hudby: Deep Dish, Audio Bullys, Axwell, Martin Solveig, Mylo, Erick Morillo, Armand van Helden a další a další.

Hlasování bude ukončeno 27. října o půlnoci a výsledky budou vyhlášeny 3. listopadu. Více na adrese: www.housemusicawards.com.

Autoři této rubriky nedoufají, že by snad mohli být pozváni na slavnostní předávání cen, přesto se ke galavečeru a výsledkům cen v rubrice Narovinu ještě vrátí.

CO SE STALO, CO SE STANE

Jihoafrický DJ a producent Paul Bingham vydá svůj první singl v říjnu na labelu Juicy Music. Na vinylu najdete také dva remixy přímo od majitele labelu, kterým není nikdo jiný než Robbie Rivera.

Svou první residentní noc v Londýně rozjede německý label International Deejay Gigolo Records, který založil a vlastní DJ Hell.

Nové třítrackové EP připravil pro své fanoušky Jeff Mills. Pokud si ovšem budete chtít EP koupit, musíte navštívit stránky Millsova labelu na adrese http://www.axisrecords.com/.

Pokud máte rádi desky, které pouští Pete Tong ve svém pořadu na BBC Radio 1, vychytejte si kompilaci Pete Tong's Essential Selection. Tam všechny jeho oblíbené tracky najdete. Tedy, vaše oblíbené tracky.

WHAT´S HOT

Teddy Douglas - The Path (Basement Boys Records)
Baltimorský DJ a producent Teddy Douglas se v klubech vyskytuje již od konce sedmdesátých let. Přestože jezdí a hraje po celém světě, u nás je v podstatě neznámý. Což je škoda. Jeho djské kvality proto posoudit nemůžeme, o to víc se ale můžeme zaměřit na jeho kvality producentské, které jsou bezpochyby veliké. Důkazem je singl The Path, který vyšel na labelu Basement Boys Records. Singl obsahuje dvě verze. První verze s podtitulem "Salvation", začíná jako pomalejší techno. Postupně se přidávají perkuse a smyčce, nádherná melodie se lehce proplétá mezi beaty a vy se těžko budete cítit jinak než v extázi. Druhá verze "Sunset" je již podle názvu určená k loučení se s odcházejícím dnem, nejlépe někde na pláži (obsahuje tří minutový extázový rozjezd bez beatů). Pokud bychom měli nějakou skladbu označit jako "party killer", vybíráme The Path. K poslechu doma nebo v práci se nehodí. Nutí vás totiž vstát, tancovat a snít dohromady. Fakt!

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ - KOMPILACE

VA - Get Salted Volume One Mixed by Miguel Migs (Om Records) – Label Om Records slaví letos desáté výročí od svého založení a chrlí spoustu singlů, alb a samozřejmě kompilací. K těm nejzajímavějším zcela jistě patří "Get Salted". Rozhodně nečekejte nudu, ale pořádně našláplou mixovanou bombu. Proč? Protože Miguel Migs nikdy nezklame. Lehké a příjemné šimrání v zátylku navíc vyvolává i označení "volume one", které dává tušit, že u jednoho dílu nejspíš nezůstane. Super! V House Music Awards 2005 hlasujeme pro label Om Records.

The Kings Of House compiled and mixed by Masters At Work (BBE label) - Mixovaných kompilací vychází takové množství, že jen mít o všech z nich přehled je úkol přímo nadlidský. Přesto je nutné neustále dění monitorovat. Co kdyby se nějaká kompilace stala nejlepší, nejuznávanější a my bychom o ní nevěděli? Hrůza! Na něco podobného ani raději nemyslet. Proto se dnes musíme zmínit o kompilaci "The Kings Of House", kterou namixovala dvojice Masters At Work (Louie Vega a Kenny Dope), a která vyšla na labelu BBE (již jsou venku tři díly: Kings of Disco, Kings of Funk a Kings of Hiphop). Kompilace zároveň vychází i jako dvojvinyl, na kterém najdete dnes již těžko sehnatelné tracky. Čekejte samozřejmě house ovlivněný soulem a funkem, prostě typický zvuk Masters At Work.

VA - Breezy: nice+smooth house music (Nice + Smooth label) - Nejrůznějších labelů existuje na celém světě obrovské množství, ale jen málo z nich dokáže poskládat a vydat kvalitní kompilaci složenou výhradně ze skladech od vlastních interpretů. Jedním z mála těchto labelů je kanadský Nice + Smooth. Poslední vydaná kompilace nese podtitul "Breezy: nice+smooth house music" a jedná se o mixované cd s tou nej deep house music. Najdete tady například Roye Davise Jr. se skladbou Cherish (z alba Water For Thirsty Children), dále pak Kinder Atom, Teknostep a mnoho dalších. Lehce prosluněná deep housová kompilace, která by neměla ujít vaší pozornosti.


MINIRECENZE

Bob Sinclair In The House (2005 – Defected)

Jednou to zkrátka přijít muselo! Pařížský ministr hudební euforie Chris Le Friant aka Bob Sinclair je na britském housíkovém vydavatelství Defected jako doma, a tak bylo jen otázkou času, kdy si bude moci vychutnat svůj In The House debut. V minulosti se v rámci této prestižní kompilační řady vyznamenaly takové osobnosti jako Bobův francouzský zvukově spřízněný kolega Dimitri From Paris, dále třeba Masters At Work, Danny Krivit, Joey Negro, Kenny Dope anebo Jazzy Jeff.

Už jen seznám tohoto hvězdného týmu napovídá, kterým že hudebním směrem se ubírá tato prestižní série, ještě více však napoví opravdu luxusní tracklist. Martin Solveig, Cerrone, Liquid People, Salome De Bahia, Louis Vega, Nuyorican Soul, Dennis Ferrer, François K, Jersey Street, Kyoto Jazz Massive a samozřejmě nesmí chybět ani monsieur Sinclair osobně. Pěkně to tam Bobánek nasázel, jen co je pravda!

Francouzští DJ´s se prý vyznačují vytříbeným citem pro hudební nálady, sofistikované rytmy a nezdolnou touhou experimentovat. Těžko říct, nakolik do této šablony zapadá Bob Sinclair, který se z funk & hip-hopového DJe vypracoval v jednoho z nejvýraznějších tahounů francouzské house scény. Onen cit pro vytváření hudebních nálad je však u Boba zcela zjevný. Touhu experimentovat pak můžeme rozpoznat v opravdu rozmanité mozaice vlivů, jenž na tomto dílu řady In The House nalezneme. Bob Sinclair evidentně zbožňuje nejenom roztomile francouzský vokální house, ale také old-school disco, soul, jazz a latino s velkým důrazem na perkuse. Sem tam nás navíc rozdovádí Afrikou sálající klubové pecky, které nám Bob Sinclair naservíroval už na třech dílech mixované kolekce Africanism vycházející na jeho labelu Yellow Productions. Jindy nás naopak vyklidní několika latino-folkovými pohůdkami, stačí si opravdu jen vybrat.

Jedna bomba vedle druhé, tak by se dala popsat kompilace In The House v režii francouzského playboye Boba Sinclaira. Občas se sice našinci může zdát, že těch bomb je už nějak moc a že by vůbec neuškodilo pár trochu více přemýšlivých deep skladeb, ale tento zádrhel vám tato kompilace bohatě vynahradí svojí zábavností, pocitovostí, energií a pozitivním nábojem. Příjemný poslech.

Hodnocení: 85%

http://www.bobsinclar.com/
http://www.defected.com/main.html
http://www.yellowproductions.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016