CLANEK

 

Rubrika: Narovinu aneb o rovných beatech

V čerstvém vydání rubriky Narovinu najdete informace o Bobu Sinclairovi, kompilacích labelů EQ a Soulstar nebo o nových deskách Japonce Yukihiro Fukutomi a Skota Rosse Couche. Kromě toho vás čeká několik zajímavých odkazů a samozřejmě i minirecenze.

 

DJing pro něj není jen povoláním, ale také celoživotní poslání. Pomocí muziky vypráví příběhy a dává lidem možnost nahlédnout do své hlavy. Rád mixuje nejrůznější styly tak, aby vzniklo něco nového a vzrušujícího. Neskládá deep house, ale má rád house music prolezlou disco zvuky. Takže, chcete ho? Koho? Přece Boba Sinclara!

Základní povědomí o muzice získával Bob díky pirátským rádiím, která vznikala ve Francii po roce 1984 jako houby po dešti. Od rána do večera hrála retro soul, groove, funk a disco, což Boba hodně bavilo, ale teprve velká francouzská hiphopová revoluce aktivovala v jeho mozku ty spoje, díky kterým se z obyčejného člověka stává DJ a producent. A tak Sinclar zažíná hrát v klubech a vydávat muziku ve stylu acid jazz a triphop. "Francouzská hudba byla strašná", říká Bob. "Vážně jsem se styděl mít francouzské desky ve svém djském kufru. I to byl jeden z důvodů, proč jsem začal produkovat vlastní tracky. Chtěl jsem dokázat, že se i ve Francii dá skládat dobrá muzika".

V roce 1998 pochopil, že se svým pojetím hiphopu žádnou díru do světa neudělá. Nechal se proto inspirovat krajany Daft Punk, kteří naopak díru do světa udělali svým pojetím house music a začal místo hiphopu točit skladby plné rovných beatů. O správnosti svého nasměrování získává důkaz záhy - singl "I Feel For You" boduje po celém světě. Následuje rychle natočené album, založení labelu Yellow, spousta singlů a další dvě autorské alba.

Bob o sobě dává vědět každý rok a ani rok letošní nebude vyjímka. Bob totiž vydává mixovanou kompilaci v rámci respektované řady "In The House" labelu Defected a také se hlásí o slovo singlem "Love Generation", skladbou, která má jednoznačné hitové ambice, a kterou mimo jiné najdete na zmíněné kompilaci.

"Série ´In The House´ je velmi kvalitní a udržet laťku vysoko je těžké. Proto jsem se snažil dostat na ni nějaké exklusivní věci. Například remix singlu Martina Solveiga - Jealousy, nějaké rané tracky od George Duke a Cerrone a třeba novinku od Juliena Jarbeho – jsem nyní opravdu pyšný a nadšený z toto, když můžu hrát nové producenty z Francie", říká Bob. "Label Defected je pro mě velmi speciálním labelem. Byl prvním anglickým labelem, který mě vyzval ke spolupráci, a vydal můj první hit ´I Feel For You´. Rád pracuji se stejnými lidmi, pokud jsem přesvědčený, že jsou to ti praví."

Přestože je mixovaná řada "In The House" komerčně úspěšná, více penízů Bob pravděpodobně vydělá svým novým singlem. "Před šesti měsíci jsem byl v New Yorku a pracoval na ´Love Generation´. Zkoušel jsem nějaké vokály, ale nebylo to ono. Pak jsem narazil na Gary Pineho ze skupiny Wailers, který se zrovna nacházel ve stejném studiu. Za hodinu přišel s vokály, které tu skladbu posunuly úplně jinam. To je prostě jedna z těch náhodných věcí, které se stanou a vy jste z nich naprosto unešeni".

Pokud vás do dnešních dní Bob Sinclar nijak nezaujal, zkuste mu dát ještě jednu šanci. Naposledy. Za kompilaci "In The House" a nový singl si ji určitě zaslouží.

CO SE STALO, CO SE STANE

Nový singl nazvaný "The Other Side" připravil pro své fanoušky Paul van Dyk. Ve skladbě uslyšíte vokál patřící Waynu Jacksonovi. Na videoklip se můžete podívat zde.

Nejprodávanějším tanečním singlem ve Velké Británii je momentálně "Love On My Mind", kterou složil projekt Freemasons.

V sobotu 3. září vystoupí v klubu Tornero skupina Face 2 Face. Více zde.

Francouzský DJ Ivan Smagghe namixoval 23. díl série Fabric. Recenzi si můžete přečíst tady.

Kompaktní, vyrovnaná, místy možná trochu monotónní, přesto na poslech úžasná. Taková je kompilace Hed Kandi – Beach House 04.05. Přečtěte si recenzi

Nový singl projektu X-Press 2 nazvaný "Give it" je strašná nuda. Fakt!

WHAT´S HOT

Ross Couch - She Said (3am Recordings)
Na skladby složené skotským producentem Rossem Couchem reagují klubeři velmi pozitivně a tak na světě prakticky neexistuje djský kufřík, ve kterém by nebyla alespoň jedna jeho deska. Přesto mu pravděpodobně chybí větší dávka charizma na to, aby se z něj stala opravdová "star". I časopisy se zatím omezují jenom na vyjádření typu: má ještě všechno před sebou... Takže budeme pravděpodobně první, kdo napíše tohle: Ross Couch již hudebně vyzrál a v současnosti patří mezi nejlepší housové producenty. Odvážné, ne? Nejlepším důkazem pro výše napsaný výrok je jeho nové EP vydané na labelu 3am Recordings. Na první poslech zaujme skladba "She Said", což je energický groovy house, který si určitě najde svoje místo v setech třeba Miguela Migse (pokud už tam není). Název samozřejmě napovídá, že ve skladbě nechybí ženský vokál. Neustále se opakuje a je nahraný s ozvěnou. "I love you, baby", ozývá se krásně znějícím hlasem. My tebe taky...

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

VA - Electric 01 mixed by Gavin Keitel (EQ recordings) - Australský label EQ vydává úspěšnou kompilační řadu "Balance", ve které své umění ukázali například James Holden, Phil K nebo Chris Fortier. Všechno známí a úspěšní DJs. Teď přichází label s kompilační řadou úplně novou, která se zcela záměrně velkým jménům djského světa bude vyhýbat. Jejím hlavním cílem je celosvětově představit australské DJs, kteří jsou sice doma respektovaní, ale ve světě neznámí. Jako první dostal příležitost vyniknout Gavin Keitel. Už podle jmen na tracklistu (např. Tiefschwarz, Drama Society, Tiga, Einmusik, Dj T, Superpitcher) lze usuzovat na hudební zaměření mixu - deep house a trochu toho německého minimálku.

VA - Savannah: Ibiza Beach Club Vol. 3 (2CD) (Soulstar label) - Nemůžete si pomoct, a prostě musíte mít doma nějakou kompilaci se slovem Ibiza v názvu? Pak sáhněte po kompilaci Savannah: Ibiza Beach Club. Na prvním disku nabízí Flavio Muscle (polovina producentské dvojice Harley & Muscle) dosti vyklidněný deep house (Meikbar, Deep Solution), na druhém disku to již trochu více od podlahy bere Don Christian (The Rhythm Slaves, Roy Davis Jr., J-Jay, John Dahlback). Pokud přeci jenom sáhnete po jiné "Ibiza" kompilaci nemůžeme vám zaručit, že nedostanete tisíckrát vylouhovaný čajový sáček.

Yukihiro Fukutomi - Equality (Pantone label) - Velmi plodný, u nás pohříchu neznámý, japonský producent Yukihiro Fukutomi vydává další album. Je nezpochybnitelné, že japonští producenti umí dobře balancovat na hraně house music, nu-jazzu a broken beatů, a tak i v tomto případě čekejte 14 tracků, které vám pěkně pošimrají vaše ouška. Na desce najdete i docela dost hostujících vokalistů - například Rich Medina, Lady Alma, Victor Davies, Isabelle Antena nebo Ernesto.

MINIRECENZE

Release Yourself Volume 4 Mixed by Roger Sanchez (2005 - Stealth Records)

Roger Sanchez už nás na stará kolena asi stěží něčím překvapí. Jenže kdo by stál o nějaká překvapení, když je Mr. Sanchez nejlepší právě v tom žánru house music, kterému se po dlouhá léta tak oddaně věnuje. Legenda světové house music těžkého kalibru a zároveň majitel labelu Stealth Records (sublabel prestižního vydavatelství Defected) potěší všechny příznivce inteligentní ale zároveň smyslné a sexy house music. Kompilace Release Yourself převzala svůj název po Rogerově věhlasné radio show a ještě věhlasnější putovní party, kterou můžete zažít na místech jako Londýn, Paríž, Amsterdam anebo Ibiza. Mistrovi šly podobné kompilace a mixy odjakživa o něco lépe než jeho vlastní tvorba, tentokrát se mu ale podařil opravdu parádní kousek.
Něco tak pozitivního, euforického a přitom vkusného na jen tak nějaké kompilaci nenaleznete. Je tam snad úplně všechno! Deep, soulful, latino & tribal house, gospel, soul, old-school disco, funk a vůbec vše, co dělá léto létem, naleznete na této luxusní dvojdiskové edici. První disk byl označen jako PRE-PARTY, ten druhý pro změnu PARTY, takže asi tušíte, v jakém tempu a rozpoložení se zúčastněné skladby ponesou. Hodně prostoru dostávají vybrnkávající španělka, výrazná basa, piano, trumpeta, saxofon, perkuse a lahodné sexy vokály. Pomocí atmosférických nádher jako Sia - Breathe Me, Sueno Soul - A Better Love, Dominica - This World, Nikos - Bright Like A Star, Franck Roger  & M'selem - No More Believe či rozjetých klubovek We Deliver - Breathe Again, Deep N Dense - After Midnight, Angel Moraes feat. Dana Divine - You Should've Said, Muzzaik - Save Our Souls a Jesse Garcia - Let's Get Happy Roger skládá house music snad tu nejkrásnější poklonu. Hitovkami od Silicon Soul (Feeling Blue) a Kaskade (Sweet Love) jí pak přímo vyznává lásku.

Letošní léto stálo za houby a pravděpodobně se to bude ještě zhoršovat, tahle kompilace by vás ale mohla vytáhnout i z té největší depky. Takže až se v prosinci budete zachumlávat do péřovky, na hlavu se vám budou snášet sněhové vločky a vám nebude zrovna nejlépe na duši, zkuste si schválně pustit kompilaci Release Yourself 4. Uvidíte, že alespoň pár slunečních paprsků do vaší mysli přece jenom prosvitne.

"Pozoroval jsem, jak lidé tančí a zvedají ruce směrem k obloze. Nejrůznější barvy a rasy byly v ten moment sjednoceny rytmem. Taneční parket byl našim posvátným chrámem a my jedním velkým společenstvím. Právě v ten moment jsem si uvědomil, že jedině hudba může spasit naše duše." (Roger Sanchez)

Hodnocení: 95%

http://www.rogersanchez.com
http://www.releaseyourself.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016