CLANEK

 

Rubrika Narovinu aneb o rovných beatech

V dalším díle rubriky Narovinu se dočtete o novém labelu Tima Deluxe, v pořadí už 24. kompilaci řady Fabric, chystaném debutovém albu Sharama Jaye nebo o čerstvé remixérské práci Kanaďana Fred Everything. V minirecenzích se zaměříme na mixovanou kompilaci Ericka Morilla a nový release labelu Positiva.

 

Je čas na změnu. Pokud vás nebaví práce, najděte si jinou. Prudí vás vaše holka? Vykašlete se na ni. Skládáte muziku a label, na kterém vydáváte, možná profituje z vaší přítomnosti víc, než vám může vrátit zpátky? Založte si vlastní! Jako Tim Deluxe. Právě díky němu se label Underwater dostal do povědomí širší veřejnosti. A možná právě fakt, že byl jeho nejprodávanější a neúspěšnější akvizicí pomohlo Timovi získat pocit, že stojí pevně na zemi a může si dovolit odejít. "S Darrenem (Emersonem, majitelem labelu) jsme stále dobří přátelé. Vím, že můj odchod je věc, která by mohla přátelství narušit, ale naštěstí se tak nestalo," říká Tim.

Timův nový label se jmenuje AT Records a nebude mu šéfovat úplně sám. Na pomoc si přizval starého známého, chlápka jménem Andy Lysandrou. Není tak úplně náhoda, že tihle dva budou pracovat společně. Již v roce 1997 spolu na krátkou chvíli rozjeli label Ice Cream Records, od kterého pak Tim utekl k Underwater. S vedením labelu tedy mají již zkušenosti a navíc nejsou úplnými nováčky ani na poli vyhledávání nových akvizic a talentů - byl to právě Tim Deluxe, který donesl do vydavatelství BMG skladbu Touch me, kterou udělal Rui da Silva, a která se později stala velkým hitem.
 
Label AT Records se podle vyjádření obou majitelů bude zaměřovat především na house music, ale ani pro jiné styly si label rozhodně dvířka nezavírá. "Kdo může říct, že za nějakou dobu nevydáme třeba nějakou indie kapelu?", ptá se Tim. Na labelu AT Records by mělo vyjít i Timovo nové album. Jaké bude? Jiné než debut The Little Ginger Club. "Mám rád výzvy. Je možná trochu nebezpečné natočit jiné album než všichni čekají, ale prostě to udělám. Je čas na změnu", říká Tim.

Přesně tak. Je čas na změnu. Pokud vás nebaví práce, najděte si jinou. Prudí vás vaše holka? Vykašlete se na ni.

CO SE STALO, CO SE STANE

Label Defected se i letos rozhodl vydat nejlepší taneční tracky roku 2005 na jednom cd. Na kompilaci se objeví jenom ty skladby, které vyberou sami fanoušci taneční muziky. Jinak řečeno, hlas své oblíbené skladbě můžete poslat i vy. Stačí se nalogovat na stránky www.defected.com.

Nick Holder a Kaje (aka Kevin Johnson) založili projekt Trackheadz. A společně zahájili přípravy debutového alba.

Label NRK se rozhodl přemastrovat a na vinylu znovuvydat některé klasické pecky.

Nové album připravuje k vydání Roger Sanchez. Jako ochutnávku do světa vypouští singl Turn On The Music. Singl i celé album vyjde na jeho vlastním labelu Stealth.

Jeden z nejočekávanějších dance tracků léta vyšel v srpnu na labelu Loaded Records. Jmenuje se Love On My Mind, autorem je projekt Freemasons.

WHAT´S HOT

Kings Of Tomorrow - Another Day (Fred Everything Remix) (Defected)
Víčka vám těžknou únavou, dostáváte se na hranici mezi snem a realitou. Až po hlavu se přikryjete měkkými beaty a lehce si přivoníte k polštáři – voní jemnou syntezátorovou melodií. Stále více upadáte do snění a posloucháte krásný, zasněný ženský zpěv. Nevíte odkud se bere, pravděpodobně je pouze ve vaší hlavě... Když je pod nějakou skladbou podepsán kanadský Fred Everything, na mysl se vám dere slovní spojení "oduševnělý deep house". Přesně takto lze nejlépe popsat jeho remix skladby Another Day, kterou v originální verzi najdete na posledním albu projektu Kings Of Tomorrow (za kterým se neskrývá nikdo jiný než Sandy Rivera).



CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Fabric 24 mixed by Rob Da Bank (Fabric) - Již dvacátý čtvrtý díl kompilační řady Fabric bude za chvíli k dostání na pultech obchodů. Tentokrát dostal příležitost položit placky na gramofony Rob Da Bank - novinář, DJ, majitel labelu, promotér. Co nás čeká? Melodické techno, breaky, house a také výlet to temnějších vod taneční hudby. Očekávejte tracky od Soul Mekanik, Michael Mayera, The Futureheads, Vitalica nebo Frankie Knucklese.

Sharam Jay - 4 Da Loverz (Underwater) - V současné době jedna z nejobletovanějších hvězd labelu Underwater vydává své debutové album. Vzhedem k faktu, že Sharam vyrůstal na funku, roku, soulu, hip-hopu a elektru, čekejme nějakou hodně výbušnou směs. Vychází v srpnu.

Greenskeepers - Pleetch (Om Records) - Druhé album projektu Greenskeepers obsahuje 12 tracků plných tech- funkového soundu a uhlazeného melodického houseu. Svou troškou do mlýna přispěli také další zástupci chicagského hudebního světa: DJ Collette, Diz Washington a DJ Heather.

MINIRECENZE

VA - Subliminal Sessions Vol. 9 - mixed by Erick Morillo (Subliminal Records - 2005)

Jeden z nejrespektovanějších DJ´s světa a zároveň šéf neméně prestižního amerického vydavatelství Subliminal Records je zpět, a to ve velkém stylu! Pokud jste tomuto pánovi doposud odolávali, devátý díl kompilační série Subliminal Sessions by to mohl snadno změnit. Pomineme-li velmi solidní technické dovednosti Ericka Morilla, je to především hudební náplň dvoudiskové edice, co činí tuhle kompilaci tak zábavnou. Erick Morillo posbíral snad ty největší house bomby nejenom poslední doby a poskládal z nich dva luxusní sety, které vás nenechají ani na minutu v klidu. Oba sety, jak už má Erick ve zvyku, šlapou ve svižném tempu a co se týče nálad, vlivů a hudebních stylů, jsou značně promiskuitní.
Spousty bubínků & perkusí s lehounkou příchutí třeba latina (a ještě lehčí příchutí dnes už snad všudypřítomného electra), skotačivé piánko, hromada vokálů v nefalšovaném Subliminal štýlu a několik nesmrtelných fláků vás zaručeně zvednou ze židle. Zejména některé pasáže na druhém disku zní vysloveně "dirty", o to víc pak vyniknou klasiky jako zremixovaní Technotronic a jejich Pump Up The Jam, aktuální klubový hit dvojice Pete Tong & Chris Cox jménem More Intensity, čím dál úspěšnější vokalistka Juliet a její Avalon anebo náš snad vůbec nejoblíbenější track této kompilace Nu Rhythmix - Babylon (Into A Groove). Pro všechny fanoušky labelu Subliminal bychom pak mohli zmínit přítomnost několika typických Subliminal tracků, například ten v režii samotného Morilla (Waiting In The Darkness  v remixu Harryho "Choo Choo" Romera) určitě stojí za poslech. V parádní "housce" od Herd & Fitz feat Abigail Bailey se zpívá "I Just Can't Get Enough". Podobně to cítíme i my, protože kompilace Subliminal Sessions Vol. 9 se prostě nemůžeme nabažit!
Hodnocení: 85 %

Shapeshifters - Back To Basics (Positiva – 2005)

 Je to něco málo přes rok, kdy duo Simon Marlin & Max Reich oslnili celý svět neuvěřitelně euforickou a chytlavou house bombou Lola's Theme, jenž zasáhla a následně ovládla jak mainstream tak underground. Ta jim sice zaručila úspěch vskutku nevídaný, je však na čase ověřit, nejsou-li náhodou Shapeshifters pouze hvězdou jednoho hitu. Nejsou! Na světě je totiž další release (12"), a tím je poměrně hitová záležitost Back To Basics. Ta sice dosahuje celkem slušných kvalit, předešlému hitu Lola´s Theme se však nemůže vyrovnat (ani kdyby se chlapci rozkrájeli!).
Back to basics disponuje intenzivním vokálem, který poměrně vkusně doplnuje celkový disco-house zvuk tohoto tracku. Zní energicky, rozjetě a tak trochu happy. Parketu v klubu možná prospěje, ale zhruba tak za půl roku si něj vzpomene málokdo. K prospěchu věci jsou rozhodně remixy. Na vinylu, jenž máme díky obchodu U Merkura k dispozici jsou hned dva - Steve Lawler's Return To Rehab Mix & Steve Lawler's Return To Rehab Dub. Oba výrazně oživily jinak nikterak výjimečný track. Oba inklinují spíš k soft-technu, přibylo pár zvuků, zvýšilo se tempo a drsně znějící acid syntetizátory v souhře s tribal doplňky zvyšují intenzitu tohohle počinu. Není to špatné, ale ani nijak úžasné, za poslech to přesto stojí. V distribuci je pak ještě několik verzí tohoto releasu s dalšími remixy od The Beginerz, Antoine Clamarana a samotných Shapeshifters.
Hodnocení: 70 % 

Nejenom tento aktuální vinyl dua Shapeshifters, ale i spoustu další skvělé hudby naleznete v internetovém obchodě U Merkura

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016