CLANEK

 

Uplynul více než týden od policejního zásahu na Czechteku

Techno.cz zatím do událostí aktivně nezasahovalo. Je však naprosto legitimní, aby tak učinilo. Nejen z titulu svého názvu a zaměření, ale především proto, že převážná část lidí na té louce nebyli ortodoxní systémáci, ale kluci a holky, které lze během léta potkat na řadě jiných open airů, přes rok v klubech... Zkrátka naši čtenáři. Rozhodli jsme se spojit s dosavadními organizátory protestních akcí a aktivně se do věci vložit.

 

Co se za tu dobu stalo?

1. Do hry se zapojili různí politici a veřejně známé osoby, což veřejnost spíše dál polarizovalo.

2. Událost je řešena klasickými cestami, pravděpodobně dojde k sestavení nějaké formy parlamentní vyšetřovací komise. Její práce bude trvat několik měsíců a historie podobných komisí nás nutí předpokládat, že na konci bude jen rozpačité ticho.

3. Začaly být vyšetřovány některé konkrétní zdokumentované policejní excesy.

4. Nepodařilo se dostatečně aktivizovat veřejnost. Většina celou věc pořád chápe jen jako něco mezi policií a technaři, co se jich přímo netýká. Nezvítězila interpretace, že není důležité koho zmlátili, ale to, že se tak stalo z malicherných příčin.

5. Nepodařilo se najít přitažlivou formu veřejných akcí a demonstrací. Když budeme upřímní, lidí na každé další akci ubývá. Navíc zatímco na prvních demonstracích byla procentuálně poměrně hodně zastoupená většinová veřejnost, na těch posledních jde skutečně z velké části o profesionální "anarchisty", punkery, houmlesáky a spol.

6. Ministr Bublan není ani o krok blíž odchodu z funkce.


Techno.cz zatím do událostí aktivně nezasahovalo. Je však naprosto legitimní, aby tak učinilo. Nejen z titulu svého názvu a zaměření, ale především proto, že převážná část lidí na té louce nebyli ortodoxní systémáci, ale kluci a holky, které lze během léta potkat na řadě jiných open airů, přes rok v klubech… Zkrátka naši čtenáři.
Rozhodli jsme se spojit s dosavadními organizátory protestních akcí a aktivně se do věci vložit.


Vycházíme z následujícího:

1. Pokud nechceme, aby kauza vyšuměla do ztracena, je třeba soustředit se na jednoznačně definovaný a rychle splnitelný cíl. A tím je "hlava" ministra vnitra. Jeho odpovědnost je nezpochybnitelná a jeho stále stejné výroky ani nedávají možnost na odchodu netrvat.

2. Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme lidi dostatečně dlouho udržet v ulicích ( a hlavně dostat tam ty pravé…).

3. Lidi chodí jen tam, kde je to baví. A dosavadní forma demonstrací pro většinovou společnost vůbec zábavná nebyla.

4. Jsme přesvědčení, že správná cesta je pojmout demonstraci jako koncert. Pokud oslovíme kapely, řada z nich nás ráda podpoří. Navíc při správné dramaturgii se na podobné akci sejde skutečná většinová veřejnost. Koncert je ideální schéma pro akce tohoto typu, protože v krátkých přestávkách, kdy se vyměňují účinkující, lze účinně podávat nové informace, vracet se k tématu.

5. Demonstrace formou koncertů navíc mohou pokračovat každý víkend tak dlouho, jak bude třeba… Dovolí nám zkrátka vytvořit skutečný a dlouhodobý tlak.

6. Vedle toho je třeba, aby událostí daleko víc žily ulice. O plakáty a samolepky by měl člověk zakopávat všude…


Pokud s námi souhlasíte, pojďte nám pomoct!

Na mail czechtek@techno.cz směřujte veškeré nabídky pomoci.

To nejdůležitější:

1. Pomozte nám najít zkušené produkční, kteří mají v nejbližší době čas a jsou ochotní něco dělat.

2. Informujte o našem plánu své známé z různých kapel. Kdo se bude chtít přidat, ať se ozve co nejrychleji!

3. Předejte info majitelům techniky, která by se mohla hodit.

4. Vytvářejte různé plakáty a samolepky a návrhy nám posílejte. Budeme je umisťovat ke stažení, vytištění, polepení republiky... :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016