CLANEK

 

Rubrika: Narovinu aneb rubrika o rovných beatech

Francouz Vitalic s albem OK Cowboy, X Press 2 znovu na scéně, výborný singl Soul Symphony na Om Records a minirecenze mixovaných alb House Of Yoshi a House Of Om. To vše a více v dalším pokračování rubriky Jardy Zapletala a FlyBoyEdy.

 

Kdyby autorům této rubriky někdo odcizil počítač plný jejich vlastní muziky (samozřejmě, že JZ a FBE nic neskládají, ale dovedli by si představit, jaké by to bylo, kdyby ano), určitě by jejich nálada byla pochmurná. "Jsem hodný člověk a nerozumím tomu, proč se tohle muselo stát právě mě. Jsem šokován", nemohli by ale říct ani jeden. Každopádně Vitalic tuhle větu říct klidně může. A taky ji řekl. Poté, co mu ukradli těsně před začátkem vystoupení v klubu Cargo laptop s live verzí jeho nového alba. To je pech. A kdo je vůbec Vitalic a proč je mu věnován úvodní text rubriky? Tak hezky od začátku.

Za pseudonymem Vitalic se skrývá francouzský DJ a producent Pascal Arbez Nicolas. Jeho otec byl DJ, takže neustálá domácí "klubová" nálada hodně ovlivnila Vitalicovo budoucí směřování. Nejdříve sice začal hrát na trombón ve školní kapele, ale když objevil kluby, šel trombón doslova "do kytek". Taneční kultura jej pohltila a Vitalic začal nejen hrát jako DJ, ale muziku také skládat. "Když jsem začal chodit do klubů, djs hráli hlavně repetitivní belgický New Beat. V té době se taky zrovna do popředí dostávalo francouzské techno definované Laurentem Garnierem a Scanem X. A taky německý trance. Všechny tyhle styly se obtiskly do mého mozku a proto v mé muzice najdete všechny tyhle vlivy", říká Vitalic.

Známým producentem se stal díky ípíčku "Pony", které vyšlo v roce 2001 na labelu Gigolos. Prodej se zastavil na čísle 40 tisíc kusů, a to je ve světě taneční muziky označováno jako velký úspěch. Jenomže natočit jeden úspěšný singl už zvládlo docela dost různých producentů, o kterých se pak později již nikdy neslyšelo (někdy bohužel, někdy bohudík). Je to totiž možná ještě těžší, než natočit první hit. Vitalic si proto dal na chvíli pauzu a pak: rozhodl se natočit album. S názvem OK Cowboy. "S albem jsem měl pouze jeden problém. Věděl jsem, jak chci, aby neznělo, ale nevěděl jsem, jak chci, aby znělo," říká Vitalic.

Album je velmi rozmanité. Některé skladby jako "Dario" obsahují kytarové zvuky a jiné, jako "Polkamatic" a "The Past", například i synthezátorové melodie z 80. let. Jak album hodnotí sám Vitalic? "Jsem ke své práci velmi kritický. Vím, že album není perfektní, slyším tam chyby. Ale je moje první a já vím, že se můžu zlepšovat". Trochu překvapivě album nevyšlo na labelu Gigolos. "Neměl jsem pocit, že mají opravdový zájem o mé album. Navíc jsem nechtěl, aby bylo spojováno s image, kterou Gigolos má. Je to image sice zábavná, ale za chvíli začne nudit", říká Vitalic.

Album "OK Cowboy" si určitě pořiďte. Stojí za to.

CO SE STALO, CO SE STANE

DJ Rai zremixoval poslední singl Dannyho Howelse ("Breathe"). Vyšlo na labelu CR2.

DJ John 00 Fleming se po čtyřech týdnech vrací za gramofony. Důvod absence? Zotavování po nehodě.

Label Eukatech se rozhodl prodávat svoji celou hudební produkci (včetně podlabelů) v digitální podobě na internetu.

Disco éra sedmdesátých let znovu ožívá projektem Stereofunk. I když naštěstí jenom nepřímým vlivem a zvuky.

Dvojice Deepgroove opět na labelu Kinky Vinyl a opět je to bomba. "I Like That". My také.

Na konci srpna vrhnou mezi posluchače nový singl X-Press 2. Bude se jmenovat "Give It".

WHAT´S HOT?

Chuck Love feat Foorfeet - Soul Symphony (Om Records) - Další pecka na labelu Om Records. Nádherná věc s lehce soulově zabarvených mužským vokálem. Polovina tracku zní jako klasický deep house, takže se jen tak lehce pohupujete do rytmu. V prostřední části se ovšem objeví sólo na trubku a vokalista ze „vymačkává“ maximum. Zhruba po minutě a půl se track vrátí do normálu. Nebýt oné prostřední části, byl by to průměrný deep track. S pasáží uprostřed už můžete tuto skladbu zařadit do přihrádky "nadprůměr".

CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Various Artists - Underwater Episode vol. 4 mixed by Darren Emerson & Sharam Jey (Underwater) - Již počtvrté si můžeme navléci slušivý potápěčský obleček a vydat se do progresivních vod britského labelu Underwater. První cd namixoval majitel labelu Darren Emerson (obsahuje také dva tracky z jeho připravovaného autorského alba), druhý mix připravil Sharam Jey, který patří mezi nejvychvalovanější akvizice labelu. Jasná volba.

Various Artists - Klubb Latino vol. 2 (Slip´n´Slide) - Další přírůstek do rodiny kompilací Klubb Latino vychází kdy jindy než v létě. Kompilace nabízí "latino" náladou ovlivněné housové pecky, které si asi nebudete pouštět až do konce života, ale letošní dovolenou by vám snad zpříjemnit mohly. Čekejte skladby a remixy od Armanda Van Heldena, Boba Sinclara, Cevina Fishera a jim podobných.

The Rurals - A Rural Life (Peng Records) - Další autorské album dvojice Rurals a opět pořádná dávka deep housu, soulu a downtempa. Nic víc, nic míň. Pokud čekáte, že se Rurals vezou jako spousta jiných projektů na současné vlně electro-housu, tak raději sáhněte po jiné desce. Electro free produkt.

MINIRECENZE

House of Yoshi: The Collection mixed by Dean Coleman (2005 - Yoshitoshi )
Ne každý je schopen porozumět house music, neboť jde o velice spirituální záležitost. Deep Dish však house music porozuměli více než dost, a tak s tímto úryvkem legendární skladby Eddieho Amadora nazvané "House Music" (nezmiňujeme náhodou) nemají sebemenší problém. Proč by také měli? Na jejich úspěšném labelu Yoshitoshi právě vychází opravdu povedená kompilace mapující neméně povedenou tvorbu tohoto již celou dekádu fungujícího vydavatelství. 13 těch největších bomb bylo umístěno na prostor jednoho disku a vy si tak bez jakýchkoliv zdravotních rizik můžete vychutnat výjimečnou směsici jak starých tak nových kousků ze stáje Yoshitoshi. Ke kvalitě tohoto počinu svým dílem rozhodně přispěl i chráněnec tohoto vydavatelství – Dean Coleman. Ten se s nelehkým úkolem harmonicky propojit zvukově pestrou směsici hudebních vlivů (progressive, deep, tech & funky house) v jeden kompaktní celek vypořádal na jedničku s hvězdičkou. Máme tak co do činění s mixovanou kolekcí, která vás potěší, rozněžní, ale možná i dojme. Při poslechu skladeb typu Brother Brown - "Under The Water", Sultan - "Shivers" anebo Narcotic Thrust - "When The Dawn Breaks" vám dost možná naskočí husí kůže. U jiných se vám pro změnu bude chtít protančit minimálně sedmero střevíců. U pecek jako Sumo - "Yes We Will", Eddie Amador - "House Music", Danny Howells & Dick Trevor feat. Erire - "Dusk Till Dawn", Morel - "If You Love Me" či Miguel Migs - "Find What´s Mine" to snad ani jinak nejde. Nádhera!

Hodnocení: 90%
 
VA - House of Om mixed by DJ Sneak (2005 - Om Records)
Celých 10 let uběhlo od památného okamžiku roku 1995, kdy bylo založeno "future music" vydavatelství Om Records. Není snad tohle důvod k pořádné oslavě? Rozhodně ano! Slavit budeme zvesela, a to s prvním vydáním zbrusu nové kompilační řady "House of Om" vydaném speciálně při této příležitosti. K poslechu a tanci nám zahraje legenda chicagského houseu DJ Sneak, který si dal záležet, vybral svérázné placky blízké svému srdci a sjednotil je v jeden přes hodinu dlouhý hudební příběh. Jeho mix je zasvěcen především house music, a to rovnou s přívlastky deep, tech & acid. Na své si však přijdou také fanoušci latina a future-jazzu, jehož vliv z této kolekce přímo sálá. Na Om Records už pravděpodobně vyšly mnohem zábavnější a zvukově rozvernější kompilace. Je však možné, že při pozorném poslechu zcela propadnete šarmu dirty house music alá maestro Sneak. K tomu zajisté přispěje celá řada zajímavých jmen jako DJ Spettro, Lawnchair Generals, Joeski feat. Mr. Reo, Johnny Fiasco, Inland Knights anebo DJ Sneak osobně. Přestože tento mix nemá ambice stát se neoficiální The Best of Om kolekcí, užít byste si jej určitě mohli.

Hodnocení: 70 %

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016