REPORT

 

Report z Kelis od FlyBoyEdy

Americká zpěvačka Kelis poprvé koncertovala v Praze a FlyBoyEda byl u toho.

 

Živé vystoupení americké r´n´b zpěvačky Kelis si asi pro příště raději nechám ujít. Svým výkonem nám totiž jen stěží mohla vynahradit trapné 90timinutové vyčkávání jejího příchodu. Mírně pateticky působící moderátorka večera se sice opakovaně snažila celou situaci zachránit, ale omluvy ve stylu, že si Kelis před vystoupením potřebuje popovídat s maminkou, působily spíše jako nevhodná provokace. Když jsme se pak po tragikomické lekci výslovnosti jejího jména navíc dozvěděli, že Kelis nesnáší blesky fotoaparátů, tudíž v okamžiku, kdy se blýskne, Kelis končí show a odchází, začínali jsme mít této zdánlivě cool hvězdičky plné zuby.

Když mírně rozevlátá Kelis konečně dorazila na pódium, zdálo se, že místo pokecu s maminkou strávila poslední chvíle před koncertem spíše ve společnosti svého dealera. Ne, že by snad její vystoupení bylo úplně zoufalé, to ne! Pár skvělých momentů se rozhodně našlo. Kelis přeci jenom disponuje určitým charismatem a i v živém podání její hlas dosahuje úctyhodných poloh. Skvěle vypadá, krásně kroutí p*delkou a její zmaštěné průpovídky byly snad i trochu roztomilé. Ale jako by jí publikum (až na rozdováděné výjimky u pódia) nemohlo odpustit to dlouhé čekání, atmosféra se zkrátka moc nepovedla. Jak nám ostatně Kelis sama prozradila, bylo to pro ní i kapelu po dlouhé době první společné živé vystoupení, a tak ačkoliv si to údajně moc užívali, o nějaké sehranosti nemohla být ani řeč. Kelis nás během svého zhruba hodinu dlouhého vystoupení provedla vyrovnaným průřezem svých tří alb, kdy vedle absolutních hitovek (Neptunes prostě umí!) zazněly i méně známé skladby. Vyslechnout jsme si tak mohli ukázky z debutové desky Kaleidoscope (Get Along With You) i provary z dvou posledních a o poznání úspěšnějších alb Wanderland a Tasty (Flashback, Shooting Stars, Protect My Heart, Millionaire anebo Attention). Zejména při těch největších taškařicích alá Milkshake jsme alespoň trochu pookřáli a konečně to začalo vypadat jako na koncertu nefalšované hvězdy světové pop music. Jenže trochu pozdě! Než jsme se nadáli a alespoň trochu odvázali, mírně vyhaslé vystoupení Kelis bylo u konce.

Celkově nijak úžasný večer bohužel nemohly zachránit ani dvě spíše průměrné hip-hop & r´n´b předkapely Cherry Hill a United Flavour. Ta první musela během svého vystoupení bojovat s dost mizerným zvukem, aby jí ve finále úplně vysadily klávesy. Vypořádala se s tím však se sobě vlastní elegancí a sympatickou improvizací mnohé napravila. United Flavour sice byli o něco zábavnější, také se jim však o něco lépe povedl zvuk. I přes slušný výkon MCího a vokalistky však stejně jako jejich předchůdci uvízli v šedi relativně nezajímavého průměru. Tyhle pocity by ale možná spravil menší klub. Podobně jako organizátoři akce podcenili žízeň návštěvníků, nezklamala bohužel ani lokální urban základna, a tak Malá sportovní hala toho večera ve švech opravdu nepraskala. Na hvězdu formátu Kelis celkově trochu slabota. A to jsem jí až do pátečního večera považoval za jednu ze svých nejoblíbenějších zpěvaček. Tak snad příště. Třeba bude mít Kelis lepší den.

Foto: Jiří5 (Boombap) Více fotek hledejte tady.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016