REPORT

 

Report z koncertu Kelis od Jardy Zapletala

Na koncert Kelis jsme vyslali Jardu Zapletala, aby nám zprostředkoval jak zní tato výborná zpěvačka naživo.

 

Je pravda, že styl rhythm and blues má v České republice zatím dveře lehce přivřené. S napětím se proto čekalo, jestli se pátečním vystoupením zpěvačky Kelis podaří tyto dveře alespoň trochu pootevřít. Jenomže Kelis svoji šanci promarnila. Dokonce za celý večer nenašla ani kliku od těch dveří.

Je škoda, že pořadatelé neposlali managementu Kelis nějaké brožurky o České republice. Ne, opravdu se u nás život nezastavil a opravdu jsou u nás realitou koncerty hvězd světového formátu, díky čemuž můžeme srovnávat. Možná kdyby tohle všechno Kelis věděla, nepřijela by do Prahy s podprůměrnou show a během večera by se snad vytvořila atmosféra lepší, než atmosféra blízce se podobající onomu známému odéru, který vychází z nedávno zemřelého nejlepšího přítele člověka.

Po vystoupení předkapel se 90 minut čekalo za naprostého ticha na hlavní hvězdu. Ano čtete dobře: devadesát minut se jméno Kelis skloňovalo podle vzoru - Kelis, bez Kelis. Oficiální vysvětlení zpoždění znělo podle konferenciérky nějak takto: "Prý všichni víme, jaké je to být někde s maminkou. A Kelis právě v Praze s maminkou je, a proto si s ní musela povídat a nechat publikum čekat". Opravdu tohle řekla naštvanému publiku. Neuvěřitelné. A zaslouženě si vysloužila pískot. Pravděpodobně schválně byla s tímto vyjádřením vypuštěna do lví arény. Jinak by se pískotu dočkala hlavní hvězda.


kelis live

"Hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo", zpívá se v jedné české písničce. Jenomže smutno bylo při pohledu na z poloviny zaplněnou Malou sportovní halu. A brečet se chtělo po příchodu Kelis na scénu. Toporný projev, nejistý krok, hloupé průpovídky mezi písněmi, neustálé zkoumání, která že písnička bude další... Člověka napadaly nejrůznějí teorie, jaký může být důvod jejího stavu... Ale možná byla jenom unavená. A možná to není až tak dobrá zpěvačka a profesionálka. Koneckonců pomocí mašinek a efektů je možné vytvořit ve studiu zázraky, které se na živo zopakovat nedají (když máte za zády producenty Neptunes těžko natočíte patnou desku). A tak pokud lze použít jedno slovo pro popsání koncertu Kelis, tím slovem by bylo zklamání. Oprava: je nutné použít dvě slova - "obrovské zklamání". Není třeba ani zmiňovat, jak to vůbec celé znělo po hudební stránce. Zpěvačce Kelis totiž v pátek o muziku evidentně nešlo.

Kéž by se podařilo přesvědčit publikum pátečního koncertu, že má cenu na r´n´b umělce chodit. Ale bude to teď o hodně těžší. A hlavně, pokud ještě nějaký zpěvák nebo zpěvačka budou chtít u nás vystupovat, opravdu jim vysvětlete, kam vůbec jedou. Fakt, že tady ještě nejede v mainstreamu r´n´b neznamená, že na hraničním přechodu najdou ceduli s vybledlým nápisem Zapadákov. Nebo Buranov.

Foto: Jiří5 (Boombap) Více fotek hledejte tady.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016