CLANEK

 

Komiksová rubrika: Plop! – Vol. 6

Nové hříchy v Sin City. Fantastic Four do kin, komiks Usagi Yojimbo zpátky do tiskárny, autor Sandmana Neil Gaiman ke komiksovému Nikdykde a Zdeněk Burian na hrad. Pražský.

 

Sin City hřeší úplně nově

A zase to Sin City. Vyhněte se mu ale, když Rodriguezův (a Millerův a Tarantinův) film v USA naprosto triumfoval. Zatímco tam už se chystají rovnou dvě filmová pokračování, u nás se můžeme těšit na reprint úplně první knihy Sin City.

Původní vydání je už beznadějně pryč, takže vydavatelství Comics Centrum připravilo na 14. července (v ten den má u nás premiéru film) Sin City v úplně nové podobě. Oproti "dřívějšku" bude jinak:

sin cityPevné desky a přebal, půl kulatý hřbet, nový formát podle amerického originálu, červená stužková záložka, číslování stránek, nová obálka od Chipa Kidda, nové úvodní listy, kvalitní silný neprosvítající matný papír, kvalitnější tisk díky lepším podkladům, nový lettering rukopisem Franka Millera a nový překlad od Dany Krejčové.

Hřbet knihy bude navíc graficky upraven tak, že až jednou vypláznete majlant za všechny díly v nové grafické úpravě, zaberou vám na poličce 17 centimetrů. Ty poskládají dohromady obrázek Nancy – ženy, jež rozhýbala děj právě první knihy a potažmo i celý kult s názvem Sin City. Cena první knihy bude 399 korun.

Lahůdka pro fajnšmekry? Jednoznačně. Prvnímu vydání Sin City ve vydavatelství CREW už sice nikdo nálepku sběratelské rarity neodpáře, ale pokud vše bude tak, jak Comics Centrum slibuje, stane se to nové s podtitulem Drsný sbohem vydáním populárnějším.


Co dál

ffPo Sin City a Batmanovi dorazí i do českých kin další adaptace v USA velmi populárního komiksu. Fantastic Four, neboli Fantastická čtyřka, jsou bývalí kosmonauté, kteří během letu do Vesmíru získali nadpřirozené schopnosti. Mr. Fantastic se umí natáhnout jak dlouhý, tak široký, Invisible Woman se dokáže zcela zneviditelnit, Human Torch je hořící lidskou pochodní a The Thing je velkým, škaredým a takřka nezničitelným zabijákem. Režíruje Tim Story, hrají Jessica Alba, Michael Chiklis, Chris Evans a Ioan Gruffudd.

CREW, kromě zpozdilého Hellblazera, vyslala na světlo českého komiksového světa také černobílou mangu s králikem – bývalým samurajem, jménem Usagi Yojimbo (magazín CREW2 # 10 a 11). Yojimbo se však vinou chyby v tiskárně ještě zdrží. Jedna stránka totiž chybí, a tak je celý náklad stahován z prodeje. Ale my se  dočkáme!

"Kruh se uzavřel" je nejen moje oblíbená hláška ze Star Wars, ale i nevyhnutelná skutečnost pro skvělého Neila Gaimana. Autor komiksového Sandmana a řady výborných knih v duchu moderní fantasy se prostřednictvím jedné z nich vrací ke komiksu. Nikdykde je totiž současně název Gaimanova úspěšného románu i zbrusu nové devíti dílné série, kterou kreslí Glen Fabry a podle Gaimana píše Mike Carey. Samotný Gaiman na sérii dohlíží. Vychází u DC Comics.

U příležitosti stoletého výročí narození malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana můžete ještě do 10. července navštívit výstavu jeho děl v Jízdárně Pražského hradu. Burian je nejen dobře známým autorem ilustrací dobrodružných příběhů Julese Vernea a Karla Maye nebo prehistorických ještěrů. Když Peter Sadecký za hlubokého komunismu vymýšlel svou komiksovou hrdinku Amazonu / Octobrianu, přemluvil Buriana, aby pro hellblajzrněj udělal několik obálek.


Co vylezlo

John Constantine, Hellblazer: Syn člověka
CREW, brožovaný, B5, barevný, 124 str., 349 Kč
scénář: Garth Ennis
kresba: John Higgins
překlad: Štěpán Kopřiva

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016